مطالبه مهریه از طریق اجرای ثبت و دادگاه چه تفاوتی دارد؟
امروزه دعوای مطالبه مهریه به یکی از شایعترین دعاوی و اختلافات خانوادگی در محاکم قضایی تبدیل شده است. مهریه عبارت است از مالی که زوجین پیش از انعقاد عقد نکاح، در خصوص آن توافق مینمایند. به محض وقوع عقد، زن مالک مهریه شناخته شده و هر زمان که بخواهد میتواند آن را مطالبه نماید. انجام این امر امروزه به دو طریق مطالبه مهریه از طریق اجرای ثبت و مطالبه مهریه از طریق دادگاه امکانپذیر میباشد. هر یک از این طرق طبق قواعد و اصولی خاص انجام میشود و با یکدیگر تفاوتهایی دارند که در این گفتار به این موضوع خواهیم پرداخت.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید
انواع مهریه در قوانین ایران
زوجین میتوانند هر آنچه که مالیت داشته و قابل تملک باشد را به عنوان مهریه در نظر بگیرند، هر چند آن مال ارزش مادی چندان بالایی نداشته باشد، مثل یک شاخه گل. امروزه اکثر افراد جامعه تعداد مشخصی سکه بهار آزادی را به عنوان مهریه در نظر میگیرند.
مهریه مورد توافق زوجین، در هنگام عقد میتواند به صورت عندالمطالبه یا عندالاستطاعه قرار داده شود. مهریه عندالمطالبه بدین معناست که هر زمان زوجه بخواهد و آن را مطالبه نماید، زوج موظف به پرداخت آن میباشد. اما پرداخت مهریه عندالاستطاعه تنها منوط به درخواست زوجه نیست، بلکه علاوه بر آن تمکن و استطاعت مالی زوج نیز جهت پرداخت آن شرط میباشد.
طرق مختلف مطالبه مهریه
همانطور که پیشتر اشاره شد، به محض وقوع عقد، زن مالک مهریه شده و میتواند آن را مطالبه نماید. مطالبه مهریه منوط به زمان طلاق و جدایی نمیباشد. خانمها میتوانند جهت مطالبه مهریه خود به یکی از دو طریق بیانشده به شرح ذیل عمل نمایند:
1. مطالبه مهریه از طریق دادگاه خانواده
از جمله صلاحیتهایی که قانون برای دادگاه خانواده تعریف نموده است، رسیدگی به دعاوی و اختلافات مربوط به مطالبه مهریه است. به منظور مطالبه مهریه از طریق دادگاه خانواده، زوجه یا وکیل وی بایستی دادخواستی مبنی بر مطالبه مهریه تقدیم دادگاه خانواده نموده و هزینه دادرسی را پرداخت نمایند.
به منظور طرح دادخواست مطالبه مهریه، زوجه میتواند به یکی از دفاتر خدمات قضایی و یا دادگاه خانواده محل اقامت خود مراجعه نماید. شایان ذکر است که جهت مطالبه مهریه غیرمنقول، دادخواست مربوطه بایستی تقدیم دادگاه محل وقوع مال شود، زیرا دادگاه محل وقوع مال صالح به رسیدگی میباشد، نه دادگاه محل اقامت زوجه.
جهت آشنایی بیشتر با موارد صلاحیت دادگاه خانواده میتوانید به لینک زیر مراجعه نمایید: صلاحیت دادگاه خانواده منحصر به چه مواردی است؟
2. مطالبه مهریه از طریق اجرای ثبت
با توجه به آن که سند ازدواج یک سند رسمی تلقی میشود، این امکان برای زوجه فراهم شده است تا بتواند مهریه خود را از طریق اجرای ثبت مطالبه نماید. به منظور مطالبه مهریه از طریق اجرای ثبت، زوجه یا وکیل وی بایستی با در دست داشتن سند ازدواج و مدارک شناسایی به دفترخانه محل وقوع عقد مراجعه نمایند.
در این روش، زوجه بایستی اموالی را معرفی نموده که متعلق به زوج و قابل مطالبه باشد. سردفتر مربوطه برگه اجرائیه را صادر و پرونده را به اداره ثبت ارسال مینماید. اداره ثبت پس از وصول پرونده، اقدام به توقیف اموال معرفی شده از طرف زوجه مینماید و این موضوع را به زوج ابلاغ مینماید. زوج ظرف مدت ده روز از تاریخ ابلاغ فرصت پرداخت مهریه را دارد. در غیر این صورت، اموال توقیفی توسط کارشناس قیمتگذاری شده، به مزایده گذاشته میشود و از محل مزایده مهریه زوجه پرداخت میگردد.
تفاوت مطالبه مهریه از طریق اجرای ثبت و دادگاه
با توجه به توضیحاتی که بیان شد، روال مطالبه مهریه از طریق دادگاه خانواده و اجرای ثبت کاملاً متفاوت میباشد. مطالبه مهریه از طریق اجرای ثبت بسیار سریعتر از دادگاه خانواده انجام میشود، زیرا به محض آن که زوجه از طریق اجرای ثبت مهریه خود را مطالبه نماید، عملیات اجرایی بدون تعیین وقت آغاز میشود. در حالی که مطالبه مهریه از طریق دادگاه خانواده مستلزم تعیین وقت دادرسی بوده و عملیات اجرایی پس از صدور حکم قطعی آغاز میگردد.
اما آنچه شایان ذکر است این است که زمانی زوجه میتواند مهریه خود را از طریق اجرای ثبت مطالبه نماید که زوج دارای اموالی بوده و زوجه بتواند این اموال را جهت توقیف معرفی نماید. زمانی که زوج اموالی نداشته باشد، زوجه به منظور مطالبه مهریه خود چارهای جز مراجعه به دادگاه خانواده نخواهد داشت.
مطالبه مهریه از طریق اجرای ثبت هزینهای برای زوجه به دنبال نخواهد داشت، زیرا در این روش پرداخت حقالاجرا به میزان پنج درصد از مبلغ مورد اجرا بر عهده زوج قرار دارد. اما زمانی که زوجه مهریه خود را از طریق دادگاه خانواده مطالبه نماید، موظف به پرداخت هزینه دادرسی معادل سه و نیم درصد از مبلغ مهریه مورد تقاضاست.
نکته دیگری که میتوان به عنوان تفاوت مطالبه مهریه از طریق اجرای ثبت و دادگاه خانواده ذکر نمود، مربوط به قیمت سکه میباشد. با توجه به آن که مهریه اکثر خانمها تعدادی سکه بهار آزادی است، در مطالبه مهریه از طریق اجرای ثبت، ملاک قیمت سکه در روز ثبت درخواست است، اما در مطالبه مهریه از طریق دادگاه خانواده، قیمت سکه در روز اجرای حکم ملاک قرار میگیرد و کاهش یا افزایش قیمت سکه در این موضوع تأثیر خواهد داشت.
مدارک مورد نیاز جهت مطالبه مهریه از طریق اجرای ثبت
زمانی که زوجه یا وکیل وی به منظور مطالبه مهریه از طریق اجرای ثبت به دفترخانه محل وقوع عقد مراجعه مینمایند، بایستی اسناد و مدارک زیر را با خود به همراه داشته باشند:
1. اصل سند ازدواج
2. اسناد و مدارک هویتی، اعم از شناسنامه و کارت ملی
3. کپی اسناد و مدارک هویتی
4. وکالتنامه رسمی، در صورتی که فرد دیگری جز زوجه به وکالت از وی اقدام به مطالبه مهریه نماید.
نتیجهگیری
با توجه به قوانین و مقررات کشور ما به محض وقوع عقد نکاح، زن مالک مهریه شده و هر زمان که بخواهد میتواند آن را مطالبه نماید. به منظور مطالبه مهریه، زوجه میتواند از طریق اجرای ثبت و یا دادگاه خانواده اقدام نماید. هر یک از این روشها مطابق احکام و مقررات خاصی انجام میشود. زمانی که زوج، اموالی داشته و زوجه بتواند این اموال را جهت توقیف به اداره ثبت معرفی نماید، مطالبه مهریه از طریق اجرای ثبت برای زوجه سادهتر خواهد بود. زیرا از طریق اجرای ثبت، زوجه میتواند مهریه خود را بدون درگیر شدن در روال دادرسی و بدون نیاز به پرداخت هزینه دادرسی مطالبه و دریافت نماید.
در نگارش این مقاله تلاش شده است تا شما با تفاوتهای مطالبه مهریه از طریق اجرای ثبت و دادگاه خانواده به صورت کامل آشنا شوید. در صورت نیاز به دریافت مشاوره تخصصی در خصوص مطالبه مهریه و دیگر دعاوی خانوادگی میتوانید به قسمت دریافت مشاوره مراجعه نموده و با مشاورین متخصص مجموعه لامینگو مشورت نمایید. همچنین، در صورت بروز هر سؤال یا ابهامی در این زمینه نیز میتوانید پرسش خود را به منظور پاسخدهی توسط کارشناسان مجموعه لامینگو در قسمت دیدگاهها بیان نمایید.
در صورت تمایل، میتوانید به بلاگ لامینگو مراجعه نموده و مطالبه حقوقی گوناگون منتشر شده در سایت را در حوزههای مختلف چون خانواده، قراردادها و غیره مطالعه نمایید.
دیدگاه شما