جرم رشا و ارتشا چیست؟
در این مقاله از سایت لامینگو، در مورد جرم رشا و ارتشا به ذکر نکاتی مهم میپردازیم. جرم رشا و ارتشا در حقوق کیفری ایران، بهمعنای رشوه دادن و رشوه گرفتن است. اگر شخصی در قبال انجام یا خودداری از یک عمل نسبت به وظیفه قانونی خود پول یا مال یا سند پول یا مال دریافت کند، رشوه محسوب شده و عمل وی جرم بوده و در حکم ارتشا است. مشاوره حقوقی رشا و ارتشا، برگ برندهای در طرحهای دعاوی کیفری این جرایم است.
رشوه دادن و گرفتن از جمله عملهای مذموم و ناپسندی بوده که در تمامی جوامع طرد شده است. جرم رشوه درواقع دو جرم محسوب میشود، یک نفر که رشوه میدهد و یک نفر که رشوه میگیرد. در قانون مجازات اسلامی برای هر یک از این دو طرف، مجازات جداگانهای در نظر گرفته شده است؛ زیرا هریک عمل مجرمانه جداگانهای داشتهاند.
پلتفرم هوشمند لامینگو خدمات مشاوره حقوقی رشا و ارتشا را ارائه میدهد و تا انتهای مسیر همراه با کاربران است. عمل رشا و ارتشا جرم محسوب میشود. ازاینرو باید با آگاهی کامل پروندههای کیفری ناشی از آن را پیگیری کرد.
خدمات مشاوره حقوقی رشا و ارتشا در لامینگو
پلتفرم هوشمند لامینگو با ارائه مشاوره حقوقی رشا و ارتشا، سعی در رفع نیازهای کاربران در زمینه پروندههای جرایم رشا و ارتشا دارد. امروزه در مورد رشا و ارتشا یا همان عبارت رشوه زیاد شنیدهاید. افراد زیادی هستند که خواسته و ناخواسته در دام این جرم گرفتار شدهاند. مشاوره حقوقی لامینگو با ارائه خدمات ویژه و در نظر گرفتن تمامی تبصرهها و قوانین در طرح دعوی، برگ برنده را به دست شما میدهد. متخصصان این مجموعه با خدمات زیر سعی در ارائه بهترین مشاوره به کاربران را دارد:
- مشاوره حقوقی رشا و ارتشا در لامینگو تمامی ویژگیها و مادههای جرم رشا و ارتشا برای اعمال تخفیف و یا تشدید مجازات را در نظر میگیرد و به کاربر گوشزد میکند.
- موانع پیش رو در طرح دعوی را مورد بررسی قرار میدهد.
- توصیه و پیشنهادات لازم برای موفقیت در طرح دعوی را ارائه میدهد.
- نحوه طرح شکایت یا طرح دفاعیهی عالی برای اثبات یا برائت از جرم رشا و ارتشا را با در نظر گرفتن تمامی جزئیات ارائه میدهد.
مشاوره حقوقی لامینگو نهتنها خدمات مشاورهای به کاربران ارائه میدهد تا با موفقیت طرح دعوی کیفری و حقوقی را پشت سر بگذارند؛ بلکه مجموعه مقالاتی که در سایت لامینگو گردآوری میشود نیز مشاوره خوبی جهت آگاهی افراد در مورد جرایم و مجازات رشا و ارتشا است. کاربران عزیز میتوانند از خدمات مشاوره حقوقی رشا و ارتشا در لامینگو برای افزایش دانش و آگاهی خود استفاده کنند.
دریافت مشاوره حقوقی رشاء و ارتشاء
در مورد رشا و ارتشا چه میدانید؟
حتماً شما هم در طول زندگی اصطلاح رشوه دادن یا رشوه گرفتن به گوشتان خورده است. در حقوق کیفری یا فرهنگ حقوقی این جرم به نام رشا و ارتشا شناخته میشود.
اما جرم رشا و ارتشا به چه معنی است؟
اگر شخصی برای انجام یا عدم انجام وظیفهای از اربابرجوع وجه یا مال یا سند وجه یا مال را دریافت کند، جرم ارتشا را انجام داده است. فرقی نمیکند که وی مستقیم یا غیرمستقیم وجه یا مال را قبول کند. درهرصورت، مرتشی شناخته شده و عمل وی جرم محسوب میشود.
رشا بهمعنی رشوه دادن است و کسی را که رشوه دهد، راشی میگویند.
ارتشا بهمعنی رشوه گرفتن است و شخصی را که برای انجام یا ترک یک وظیفه از اربابرجوع وجه یا مالی دریافت میکند، مرتشی میگویند.
جرم رشا و ارتشا، از جمله جرائمی هستند که در جوامع جهانسومی رواج بیشتری دارد؛ زیرا افراد در اینگونه جوامع بهجای تلاش و پیشرفت و طی کردن مسیر درست برای ارتقای فردی، بهدنبال راه میانبر برای رسیدن به قله موفقیت هستند. جرم رشا و ارتشا آثار و پیامدهای منفی زیانبار زیادی به جامعه تحمیل میکند.
نکته: جرائم رشا و ارتشا از جمله جرائمی است که نیازمند پیگیری و بررسیهای دقیق است. مشاوره حقوقی رشا و ارتشا میتواند در این زمینه به افراد درگیر در این جرائم جهت اثبات یا برائت کمک کند.
تاریخچه جرم رشا و ارتشا
رشا و ارتشا، از جرائمی است که از دیرباز در جوامع بشری وجود داشته است و تاریخ کیفری جوامع از این جرم در امان نمانده است. از زمان اولین پیدایش جوامع بشری، رشوه نیز متولد شد. رشوه گرفتن یا بهدلیل کسب امتیاز خاص خارج از نوبت یا حلوفصل یک مشکل بدون ارائه اسناد و شواهد ایجاد شد. بهعبارتی، اشخاص برای اثبات باطل بهسمت رشوه پیش رفتند. قضات و داوران نیز از این ورطه هولناک در امان نبودند و بهدلیل خصوصیتهای اخلاقی همچون طمع و دنیادوستی با دریافت رشوه، چشم بر حق بستند. بدینسان دو جرم رشا و ارتشا بر هستی جهان پا نهاد.
از طرف دیگر، جوامع قانونگذار این جرمها را مخل نظام اجتماعی و اقتصادی دانسته و مجازات بسیار شدیدی برای آنها در نظر گرفتهاند. برای مثال، در تاریخ کهن برخی از قضات یا داوران بهدلیل دریافت رشوه اعدام شدند یا مجازات سنگینی برای آنها لحاظ شد.
این مطلب را بخوانید: رشا و ارتشا و قوانین مربوط به آن
عنصر مادی جرم رشا و ارتشا چیست؟
جرم رشا و ارتشا، علاوهبر عنصر قانونی، شامل عناصر مادی یا معنوی است که باید این عناصر تحقق یابند تا بتوان بر این عمل، مجازات اعمال کرد.
- پذیرش وجه یا مال یا سند تسلیم وجه یا مال مانند چک یا سند خانه یا ماشین
- قبول رشوه در ازای انجام یا ترک فعل در خصوص وظیفه قانونی
برای تحقق عنصر مادی جرم باید فرد خاطی وجه یا سند را در برابر انجام یا عدم انجام کاری پذیرفته باشد. برای مثال، اگر مرتشی اعم از قاضی، مستخدم، کارمند اداری یا نظامی و … بدون وعده انجام کار یا ترک کاری، خرید و فروش انجام داده و یا انعام گرفته باشد، مشمول حکم رشا و ارتشا نخواهد شد.
قبول رشوه باید برای انجام یا ترک فعل خاصی باشد که مربوط به سازمان یا نهادهای دولتی است. درصورتیکه دهنده مال نزد گیرنده کاری نداشته باشد، پرداخت وجه یا سند وجه بهعنوان شرط تحقق رشا نیست. تفاوتی بین قصد درخواست رشوه دهنده وجود ندارد؛ چه درخواست به حق یا ناحق باشد، مانع تحقق جرم ارتشا نخواهد شد.
نکته: مشاوره حقوقی رشا و ارتشا تمامی عناصر مادی و معنوی جرم را در نظر میگیرد و با دقت کافی برای دفاعیه یا اثبات از قوانین و مقررات استفاده میکند. مشورت با مشاور حقوقی باتجربه برگ برندهای در این پروندههای کیفری است.
عنصر معنوی جرم رشا و ارتشا
جرم رشا و ارتشا، از جرائم عمومی است و گیرنده وجه یا مال باید با علم و آگاهی کامل و سوءنیت به گرفتن رشوه اقدام کند. در عنصر معنوی جرم رشا، گیرنده میداند که از مقام خود سوءاستفاده کرده و به این عمل مبادرت میورزد.
مجازات اقدام به شروع جرم رشا و ارتشا
مطابق قوانین و قواعد حقوقی، شروع به جرم رشا (رشوه دادن) جرمانگاری نشده است؛ بهعبارتی «اقدام به شروع برای جرم رشا» تعقیب کیفری ندارد اما در مقابل برای شروع به جرم ارتشا (رشوه گرفتن) بر اساس قانون بخش تعزیرات، احکامی وضع شده است.
شروع به جرم ارتشا مطابق ماده 594 قانون مجازات بخش تعزیرات، معادل حداقل مجازات مقرر برای خود جرم ارتشا دارد. برای مثال، درصورتیکه جرم ارتشا انجام شود، ممکن است کارمند خاطی انفصال دائم شود؛ اما اگر شروع به ارتشا وجود داشته باشد، بهجای انفصال دائم ممکن است کارمند 3 سال از کار تعلیق شود.
نکته: مشاوره حقوقی رشا و ارتشا در مؤسسه حقوقی به افراد درگیر در پروندهها یا طرحهای دعاوی در این زمینه میتواند کمک شایانی کند. لحاظ کردن تمامی جزئیات و عناصر مادی و معنوی دخیل در این پرونده توسط مشاوره حقوقی رشا و ارتشا سبب موفقیت پرونده میشود.
جهت کاهش جرم رشا و ارتشا در حقوق کیفری ایران چه اقدامی انجام شده است؟
جهت حفظ سلامت اداری کارکنان ادارات و نهادی دولتی، برای پیشگیری از انحطاط رفتاری کارکنان قانونی مدون شده است که اگر کارکنان برای انجام یا ترک یک عمل از وظیفه سازمانی خود وجهی از افراد دریافت کنند، در حکم رشوه محسوب میشود و باید کارمند خاطی مجازات شود.
قانونگذار برخی از رفتارهای کارمند و پرسنل دولت را جرم تلقی کرده و برحسب شدت و حدود جرم، مجازاتی برای آن تعیین میکند. این جرمانگاری برخی از اعمال و رفتارهای نیروهای دولتی، چه رسمی و چه غیررسمی، به این دلیل است که جامعه بهسمت سلامت پیش رود و با مجازات تعیینشده این رفتارهای آسیبزا کاهش یابد.
قانونهای جدی و محکمی برای برخورد با مرتکبین ارتشا در قانون مجازات در نظر گرفته شده است. قانونگذار ایران جهت جلوگیری و کاهش رفتارهای مجرمانه کارمند دولت در کتاب پنجم قانون مجازات مصوب سال 1375 و قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشا و اختلاس و کلاهبرداری مصوب سال 1376 جرمانگاری رشا و ارتشا را اعمال کرده است.
بهدلیل قانونی بودن جرم و مجازات رشا و ارتشا، قانونگذار باید اعمال و رفتارهای مجرمانه را بر حسب حدود تعیین کند. قانونی بودن مجازات جرم، سبب شده تا سلیقهای رفتار کردن و استبداد در قضاوت در جرمانگاری و مجازات ارتشا کاهش یابد.
نکته: مشاوره حقوقی رشا و ارتشا با در نظر گرفتن تمامی بندها و تبصرههای قانون مجازات و قانون تشدید مجازات، تمامی ابعاد لازم را برای اثبات یا دفاعیه در نظر میگیرد.
مجازات جرم رشا و ارتشا چیست؟
مجازاتهایی که در قوانین موضوعه کشور برای جرم رشا و ارتشا در نظر گرفته شده است:
- حبس از سه تا شش ماه تا سه سال و یا 74 ضربه شلاق
- انفصال دائمی از خدمت یا انفصال موقت از مشاغل
- تنزیل رتبه و درجه
- بسته به نوع جرم، ممکن است عنوان جرم تغییر کند و حکم «افساد فیالارض» بر آن اطلاق گردد.
نکته: مجازات جرم رشا و ارتشا، شرایط تخفیف و تشدید اعمال حکم در پروندههای کیفری رشوه، توسط مشاور حقوقی رشا و ارتشا بادقت رسیدگی میشود.
شرایط تحقق جرم رشا و ارتشا چیست؟
عمل فیزیکی لازم برای تحقق عنصر مادی جرائم رشا و ارتشا باید محقق شود تا بتوان جرم فرد خاطی را اثبات کرد. برخی از شرایط تحقق جرم رشا و ارتشا در زیر ذکر شده است:
- قبول کردن مستقیم یا غیرمستقیم وجه یا مال بهصورت نقد
- قبول کردن مستقیم یا غیرمستقیم سند تسلیم وجه یا مال
- انجام معامله صوری با قیمت غیرواقعی
- دریافت مال با بهایی کمتر از ارزش واقعی
با توجه به اینکه یکی از اصلیترین شروط تحقق جرم رشا و ارتشا این است که فرد دریافتکننده رشوه باید حتماً کارمند دولت باشد، رشوه گیرنده باید حتماً در سازمان خود و در قبال انجام یا عدم انجام وظیفه سازمانی وجه یا مالی دریافت کند تا عمل وی ارتشا حساب شود.
نکته: مشاور حقوقی رشا و ارتشا با در نظر گرفتن شرایط تحقق جرم رشا و ارتشا در پروندههای کیفری، میتواند در اثبات یا دفاعیه نقش مهمی را ایفا کند. مشاوره گرفتن از متخصصین این امر میتواند برگ برندهای در پروندههای کیفری در این زمینه باشد.
نحوه شکایت از ارتشا چگونه است؟
درصورتیکه فردی قصد طرح دعوی از جرم رشا و ارتشا را داشته باشد، باید به مقامات ذیصلاح مراتب را گزارش دهد. درصورتیکه رشوه دهنده قبل از شروع جرم رشا، اقدام به طرح شکایت کند، مجازات رشا برای وی اجرا نخواهد شد. در ادامه به نحوه شکایت از ارتشا میپردازیم:
- مراجعه به دفاتر خدمات قضایی و تنظیم طرح شکوائیه برای دادسرای صلاحیتدار
- ارجاع شکایت ارتشا به دادسرا و مراجعه به دادسرا با مستندات و ادله کافی
- بررسی اتهام در دادسرا
نکته: با توجه به اینکه جرم ارتشا امنیت اقتصادی و آسایش اجتماعی را مختل میکند و سلامت روانی جامعه را تحت تأثیر قرار میدهد، حساسیت رسیدگی به این پروندهها زیاد است. دریافت مشاوره حقوقی رشا و ارتشا میتواند بهخوبی شما را در این مسیر یاری دهد.
نحوه رسیدگی به جرم ارتشا در دادسرا
بعد از ثبت شکایت جرم ارتشا، اکنون نحوه رسیدگی به جرم ارتشا در دادسرا را شرح میدهیم. در صورت طرح شکایت ارتشا، پرونده برای رسیدگی مورد بررسی قرار میگیرد تا به صدور رأی نهایی منتهی شود. نحوه رسیدگی به جرم ارتشا در زیر شرح داده شده است:
- بعد از پایان موارد تحقیق اعلامشده و ارائه مستندات و ادله کافی، چنانچه نظر دادسرا بر عدم وقوع جرم ارتشا باشد، قرار منع تعقیب صادر میشود.
- چنانچه نظر دادسرا بر وقوع جرم باشد، پرونده به دادگاه ارسال میشود.
- دادگاه کیفری ضمن ارسال ابلاغیه جهت تشکیل جلسه، طرح اتهام ارتشا را رسیدگی کرده و چنانچه نظر دادگاه وقوع جرم ارتشا باشد، رأی بر محکومیت متهم صادر میشود.
نکته: مشاوره حقوقی رشا و ارتشا در لامینگو با ارائه خدمات مشاوره در زمینه روند دادرسی و اسناد محکمهپسند، سعی در راهنمایی کاربران دارد.
سؤالات متداول در مورد رشوه و مشاوره حقوقی رشا و ارتشا
در این بخش، برخی از سؤالات رایج کاربران را که از مشاورین حقوقی ما در زمینه جرایم رشا و ارتشا میپرسند، بیان میکنیم. سؤالات زیر ممکن است برای شما هم پیش بیاید. میتوانید از پاسخهای ذکرشده در این بخش بهره ببرید.
در مورد تخفیف و معافیت برای رشوه دهنده چه قوانینی ذکر شده است؟
اگر رشوه دهنده قبل از کشف جرم، مأموران ذیصلاح را آگاه کند، در این صورت از مجازات ضبط اموال معاف میگردد.
درصورتیکه رشوه دهنده حین تعقیب و تحقیق، موجبات تسهیل کشف جرم را فراهم کند، نصف اموال ضبطشده به وی مسترد میگردد.
جرم ارتشا از جرائم قابل گذشت است؟
جرم ارتشا از جمله جرائم غیرقابلگذشت است و برای تحقق جرم باید کارمند دولت با سوءنیت این جرم را انجام داده باشد. مشاور حقوقی رشا و ارتشا میتواند شرایط تحقق جرم را در دادسرا یا دادگاهها مطرح کند و پرونده را با موفقیت پشت سر بگذارد.
آیا گذشت شاکی یا مدعی خصوصی در تخفیف مجازات مؤثر است؟
جرم ارتشا با گذشت شاکی یا مدعی خصوصی مطابق با ماده 38 قانون مجازات مصوب سال 1392 تنها یک کیفیت مخففه برای ارتشا به حساب میآید.
آیا در جرم رشوه هر دو طرف مجرم شناخته میشوند؟
در جرائمی مانند رشا و ارتشا، دو طرف مجرم شناخته میشوند و مرتکب جرم شدهاند؛ زیرا رشا و ارتشا پرداخت مال یا وجه به فرد دیگر برای نیل به هدف بهشیوه نادرست است.
آیا جرم رشا و ارتشا به کارمند دولت در قبال هر وظیفهای محقق میشود؟
رشوه شامل مال یا وجه یا سند تسلیمی است که به کارمند دولت در قبال اجرا یا اجرا نکردن وظایف او یا یک کارمند دیگر در سازمان ارائه میشود. بهعبارتی، اگر به یک کارمند به ازای انجام کاری خارج از حیطه وظایف کارمند مال یا وجه پرداخت شود، رشوه محسوب نمیشود.
نکته: قبول وکالت و مشاوره حقوقی در دعاوی کیفری ارتشا نیازمند تخصص و تجربه در زمینه پروندههای گوناگون است. استفاده از مشاوره حقوقی رشا و ارتشا در این زمینه میتواند به افراد کمک کند.
آیا قانون کیفری ایران، مقرراتی برای مجازات این جرائم مدون کرده است؟
در سال 1367 با تصویب مجمع تشخیص مصلح نظام، قانون «تشدید مجازات مرتکبین ارتشا، اختلاس و کلاهبرداری» تدوین شده است. در سال 1375 قانون تعزیرات در مجلس در مورد جرایم رشا و ارتشا قوانینی مدون کرده است.
سایر روشهای پرداختی رشوه چیست؟
درصورتیکه فرد رشوه گیرنده، اموالی را بلاعوض یا بهمقدار فاحش ارزانتر از بهای واقعی خریداری کند یا اگر بهصورت مستقیم یا غیرمستقیم به قصد رشوه دادن، مالی گرانتر از بهای خود از کارمند دولت خریداری گردد، جرم رشا و ارتشا محسوب میشود.
آیا اموال سرقتی یا تحت مالکیت نبودن نیز جزء جرایم رشا و ارتشا است؟
علاوه بر مواردی که در متن مقاله به آن اشاره شد، اموالی که تحت مالکیت رشوه دهنده نباشد یا جزء اموال سرقتی باشد، در حکم جرائم رشا و ارتشا است.
آیا قبض و اقباض چک برگشتی شرط تحقق جرم رشا و ارتشا است؟
رشوه دادن بهصورت چکی که در آینده برگشت بخورد نیز جزء جرایم رشا و ارتشا است و تأثیری در سلب مسئولیت کیفری برای این جرم ندارد.
آیا معاونت در جرم رشا و ارتشا مجازات دارد؟
معاونت در جرم رشا و ارتشا در قالب یک جرم مستقل با مجازاتی خاص تعیین شده است. در قانون ذکر شده است که «هر کس عالماً و عامداً موجبات تحقق جرم ارتشا از قبیل واسطه، جلب موافقت یا وصول وجه یا سند پرداخت را فراهم کند، به مجازات راشی محکوم میشود.»
آیا دادن مال یا وجه برای تحقق جرم رشا یا ارتشا شرط است؟
در صورت انجام معامله یعنی تحقق عنصر فیزیکی ماده جرم، حتماً باید معامله صحیح باشد؛ یعنی باید مالکیت صورت گیرد و در غیر این صورت، جرایم رشا و ارتشا تام نخواهد بود.
جرایم رشا و ارتشا منوط به نتیجه خاصی هستند؟
جرایم رشا و ارتشا منوط به نتیجه نیستند و در زمره جرایم مطلق میباشند. بهعبارتی، تحقق جرم ارتباطی با آنکه کارمند دولت آن کار را انجام داده یا نداده است ندارد؛ زیرا بهمحض گرفتن پول یا مال جرم تمام شده است.
اهمیت استفاده از خدمات مشاوره حقوقی رشا و ارتشا چیست؟
با توجه به اینکه پروندههای این جرایم نیاز به یک متخصص آگاه و باتجربه دارد تا بتواند تمامی جزئیات و عناصر مادی و معنوی دخیل در این پرونده را موشکافی کند، کمک گرفتن از مشاور حقوقی امری هوشمندانه است. مشاور حقوقی رشا و ارتشا با در نظر گرفتن تمامی ابعاد دخیل در پرونده جرائم رشا و ارتشا میتواند اثبات و دفاع یا برائت را بهطور عالی انجام دهد.
در انتها باید بدانید
رشوه دادن و رشوه گرفتن در زمره جرائم مخل آسایش عمومی است که سبب سلب اعتماد و اطمینان افراد از نظام اجرایی و اداری میشود. کارمندانی که وظایف خود را در ازای پاداشی از اربابرجوع انجام دهند، میتوانند نظام اداری را فاسد کنند. از آن جایی که بهدلیل خصایل بشری و دنیادوستی برخی از افراد ممکن است این جرائم گسترش پیدا کنند، ضرورت برخورد جدی و قاطع با جرم رشا و ارتشا در جامعه وجود احساس میشود.
پلتفرم هوشمند لامینگو خدمات مشاوره حقوقی رشا و ارتشا را با در نظر گرفتن تبصرهها و مواد مدونشده در نظر میگیرد. این مجموعه با سابقه درخشانی که در زمینه پروندههای تخصصی این جرایم دارد، میتواند در دعاوی کیفری، پرونده را بهخوبی مدیریت کند.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید
در این مقاله سعی شد تا در مورد تاریخچه رشا و ارتشا و همچنین شروط تحقق رشا و عناصر مادی و معنوی رشا و ارتشا به ارائه نکاتی کامل بپردازیم. از دیگر مطالبی که در این مقاله بیان شد، اهمیت استفاده از خدمات مشاوره حقوقی رشا و ارتشا در پروندههای کیفری است.
کاربرانی که بهدنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد مشاوره حقوقی رشا و ارتشا هستند و تمایل دارند توضیحات تکمیلی در مورد شرایط تحقق جرایم رشا، تخفیف جرم راشی و … کسب کنند، میتوانند سایر مقالات ما را در بلاگ حقوقی لامینگو دنبال کنند. در بلاگ حقوقی لامینگو با گردآوری مجموعه کاملی از مقالات در زمینه رشا و ارتشا، دیگر نگران چالشهای مطرحشده در طرح دعاوی نباشید. کاربران گرامی توجه داشته باشید که میتوانید سؤالات حقوقی خود را در زمینه رشا و ارتشا با مشاورین ما در کامنتها در میان گذاشته و چالشهای پیش رو را برطرف کنید.
دیدگاه شما