آنچه لازم است درباره سامانه ابلاغ قضایی الکترونیک (سامانه ثنا) بدانیم!

2 سال پیش
سامانه ثنا

در گذشته ثبت دادخواست و شکایت و پیگیری روند پرونده فقط با مراجعه حضوری به مراجع قضایی امکان‌پذیر بود و ابلاغ‌های قضایی توسط مأموران ابلاغ انجام می‌گرفت؛ که این امر با مشکلات و سختی‌های فراوانی همراه بود.

خوشبختانه امروزه با پیشرفت تکنولوژی و وسایل ارتباط الکترونیک، اطلاع‌رسانی در این فضا با سرعت و سهولت بیشتری انجام می گیرد. هم‌چنین اطلاع از روند قانونی پرونده‌های حقوقی و اطلاع از روند ثبت دادخواست حقوقی یا مورد شکایت قرار گرفتن از مسائل مهمی است که افراد جامعه نیاز دارند در جریان جزئیات آن، کامل و به‌موقع قرار گیرند. سامانه ابلاغ الکترونیک قضایی جهت تحقق این اهداف مهم به وجود آمده است.

در این نوشتار سعی داریم به بررسی سامانه قضایی الکترونیکی ‌(سامانه ثنا)، نحوه ثبت نام و پیگیری پرونده در این سامانه بپردازیم؛ با ما همراه باشید.

 

سامانه ابلاغ قضایی الکترونیکی چیست؟

قانون‌گذار در ماده ۱۷۵ قانون آیین دادرسی کیفری بیان می‌دارد:

استفاده از سامانه‏‌های (سیستم‌های) رایانه‌ای و مخابراتی، از قبیل پیام نگار (ایمیل)، ارتباط تصویری از راه دور، نمابر و تلفن، برای طرح شکایت یا دعوی، ارجاع پرونده، احضار متهم، ابلاغ اوراق قضائی و همچنین نیابت قضائی با رعایت مقررات راجع به دادرسی الکترونیکی بلامانع است.

هم‌چنین ماده ۶۵۵ قانون آیین دادرسی کیفری اشاره می‌کند:

در هر مورد که به موجب قوانین آیین دادرسی و سایر قوانین و مقررات موضوعه اعم از حقوقی و کیفری، سند، مدرک، نوشته، برگه اجرائیه، اوراق رای، امضاء، اثر انگشت، ابلاغ اوراق قضائی، نشانی و مانند آن لازم باشد صورت الکترونیکی یا محتوای الکترونیکی آن حسب مورد با رعایت سازوکارهای امنیتی مذکور در مواد این قانون و تبصره‌های آن کافی و معتبر است.
تبصره ۱- در کلیه مراحل تحقیق و رسیدگی حقوقی و کیفری و ارائه خدمات الکترونیک قضائی، نمی‌توان صرفاً به لحاظ شکل یا نحوه تبادل اطلاعات الکترونیکی از اعتبار بخشیدن به محتوا و آثار قانونی آن خودداری نمود. قوه قضائیه موظف است سامانه‌های امنیتی لازم را جهت تبادل امن اطلاعات و ارتباطات بین اصحاب دعوی، کارشناسان، دفاتر خدمات الکترونیک قضائی، ضابطان و مراجع قضایی و سازمان‌های وابسته به قوه قضائیه ایجاد نماید.

 

از این‌ رو می‌توان نتیجه گرفت که قانون‌گذار لزوم ایجاد بستر و ترویج خدمات الکترونیک را تصریح و ترویج نموده و در این راستا ابلاغ قضایی الکترونیکی به طرفین دعوا را صحیح و کافی می‌داند. سامانه ابلاغ قضایی الکترونیک (سامانه ثنا) در جهت تحقق این مهم به وجود آمده است.

سامانه ثنا سامانه‌ای الکترونیکی بر بستر شبکه است که به منظور سهولت در دسترسی افراد جامعه و کارکنان قضایی و جلوگیری از اطاله دادرسی ایجاد شده است.

 

ثنا

 

مزایای استفاده از سامانه‌ی ابلاغ الکترونیک قضایی چیست؟

سامانه ابلاغ قضایی الکترونیکی یا سامانه ثنا که مختصر شده ثبت نام الکترونیک می‌باشد، توسط قوه قضائيه جهت ایجاد بستر انجام خدمات الکترونیک برای سهولت در کار کادر قضایی و مراجع مرتبط با آن و رفاه حال افراد جامعه ایجاد شده است.

با طراحی و تشکیل سامانه ثنا، افراد می‌توانند بدون نیاز به مراجعه حضوری و صرف هزینه و اتلاف وقت، اوراق قضایی خود را دریافت کنند و از رویه و مرحله‌ای که پرونده در آن قرار دارد با خبر شوند.

در گذشته که ابلاغ به صورت حضوری و توسط شخصی تحت عنوان مأمور ابلاغ انجام می‌گرفت، این امر مسائل و مشکلاتی را برای دستگاه قضایی و شهروندان ایجاد می‌کرد؛ از جمله اینکه:

  • مأمور ابلاغ اگر شخص طرف دعوا را در محل حاضر نمی‌یافت؛ اوراق ابلاغ را به شخص دیگری از جمله خادمان یا بستگان فرد تحویل می‌داد؛ که این امر مغایر با رعایت حفظ حریم شخصی طرف دعوا است.
  • خطر عدم اطلاع صحیح و کامل طرف دعوا از انجام ابلاغ توسط مأمور ابلاغ وجود داشت و در ادامه آگاه نشدن از حقوق قانونی خود یا مورد شکایت قرارگرفتن.

 

سامانه ابلاغ قضایی الکترونیکی چه امکاناتی دارد؟

با استفاده از سامانه ابلاغ الکترونیک قضایی می‌توانیم از امکانات زیر بهره‌مند شویم:

  • اطلاع از وقت‌های رسیدگی تعیین شده
  • مشاهده دادنامه، قرار نهایی، تصمیم نهایی و اجرائیه صادر شده
  • دریافت اخطار رفع نقص، تجدید نظرخواهی، فرجام خواهی
  • تبادل لوایح
  • تعیین مهلت انجام اعمال حقوقی یا قضایی
  • دریافت پیوست‌های ابلاغیه و چاپ گروهی آن‌ها
  • جستجوی ابلاغیه بر اساس شماره آن
  • و دیگر خدمات موجود در این سامانه

 

ثنا

 

روش ثبت نام در سامانه ثنا:

در سامانه ابلاغ قضایی الکترونیکی هر فرد با ارائه مشخصات و ثبت اطلاعات خود، یک حساب کاربری شخصی ایجاد می‌کند.

حساب کاربری یک نشانه الکترونیکی است که هر یک از مراجعه‌کنندگان قوه قضاییه جهت دسترسی به سامانه ابلاغ قضایی و اطلاع از ابلاغ‌های انجام شده و پیوست‌های آن باید آن را ایجاد نمایند.

برای ساخت حساب کاربری و ثبت نام در سامانه ثنا، به یک نام کاربری و گذر واژه (رمز عبور) احتیاج داریم. جهت دریافت نام کاربری و رمز عبور و ثبت نام در سامانه می‌توان از دو روش اقدام نمود:

 

اینستاگرام امضانو

 

  • مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی

در این حالت متقاضیان اعم از اشخاص حقیقی و حقوقی، با مراجعه به دفاتر خدمات قضایی محل اقامت خود و ارائه موارد و مدارک موردنیاز مانند کارت ملی، شماره تلفن همراه و تلفن ثابت، کد پستی، امضا الکترونیک، معرفی‌نامه برای احرازهویت نماینده شخص حقوقی و… می‌توانند در سامانه قضایی الکترونیکی ثبت‌نام کنند.

  • انجام پیش ثبت‌نام توسط خود شخص و سپس مراجعه به دفتر خدمات قضایی جهت تکمیل ثبت‌نام

در این حالت افراد می‌توانند با مراجعه به سامانه ثنا و ورود به بخش ثبت‌نام الکترونیک، مشخصات فردی و اطلاعات هویتی خود را وارد کنند. مواردی از قبیل: کد ملی، شماره شناسنامه، شماره تلفن، آدرس محل اقامت و… . سپس با در دست داشتن کد رهگیری صادر شده و نسخه چاپی پیش ثبت‌نام و مدرک احراز هویت، به دفاتر خدمات قضایی مراجعه کنند تا با اخذ امضا الکترونیک و تکمیل مراحل، ثبت نام انجام شود.

  • انجام تمامی مراحل ثبت نام از طريق سامانه الکترونیک قضایی، بدون نیاز به مراجعه حضوری

اخیراً به این دليل که سامانه ثنا با برخی دیگر از سامانه‌های ارائه خدمات الکترونیک دولتی و قضایی مرتبط شده است و لازمه‌ی استفاده از این دسته خدمات نیازمند ثبت نام در سامانه الکترونیک قضایی (سامانه ثنا) می‌باشد، هم‌چنین پس از همه‌گیری بیماری‌ کرونا و لزوم فاصله اجتماعی و کاهش مراجعه به مراکز از جمله دفاتر خدمات قضایی، امکان ثبت نام در سامانه ثنا به صورت آنلاین و بدون نیاز به مراجعه حضوری به دفاتر خدمات قضایی، فراهم شده است.

 

چگونه روند پرونده در سامانه ابلاغ قضایی الکترونیکی را پیگیری کنیم؟

پس از تشکیل پرونده قضایی، برای طرفین دعوا از طریق سامانه ابلاغ قضایی الکترونیکی پیامی ارسال و اطلاع‌رسانی صورت می‌گیرد. هر پرونده دارای یک شماره و یک رمز پنج رقمی می‌باشد.

برای پیگیری روند پرونده لازم است در سامانه ثنا با استفاده از رمز پنج رقمی پرونده و در دیگر صورت، اگر کد ملی طرفین دعوا در دسترس و در پرونده ذکر شده است با استفاده از کد ملی طرفین، اقدام به بررسی و پیگیری روند پرونده کنیم.

خوب است بدانید درصورت عدم دریافت رمز پنج رقمی پرونده، می‌توان با مراجعه به مدیر دفتر شعبه رسیدگی‌کننده پرونده، رمز پنج رقمی را دریافت کنید.

 

 

کلام آخر

ترویج استفاده از بسترهای خدمات الکترونیک، عامل کاهش هزینه‌ها‌ و تسریع در روند انجام کارها می‌شود. در نظام قضایی و حقوقی ایران نیز می‌توان با بهره‌مندی از این امکانات اعمال حقوقی و قضایی را سریع‌تر و آسوده‌تر انجام داد. از جمله این امکانات می‌توان به سامانه ابلاغ الکترونیک و امضای الکترونیک (مانند سامانه امضانو) اشاره کرد.

 

ورود به سامانه امضانو

 

نظام قضایی ایران نیز با علم به این مهم و با استناد به قانون اقدام به استفاده از این بسترها نموده است. سامانه ابلاغ قضایی الکترونیکی (سامانه ثنا) از مهم‌ترین این موارد است. این سامانه با هدف کاهش اطاله دادرسی و صرفه‌جویی در زمان ارباب رجوع و دستگاه قضایی، کاهش هزینه‌ها، امکان پیگیری آنلاین پرونده‌های قضایی و دیگر موارد مهم ایجاد شده است.

در این نوشتار سعی داشتیم به معرفی سامانه ابلاغ الکترونیک قضایی و نحوه ثبت نام و استفاده از این سامانه بپردازیم. امیدواریم این مطلب کمک‌کننده شما خواننده عزیز در شناخت و استفاده از سامانه ثنا واقع شود. شما می‌توانید از طریق بخش دیدگاه شما با ما در ارتباط باشید. هم‌چنین دعوت می‌کنیم جهت مطالعه مطالب حقوقی بیشتر از لامینگو بلاگ دیدن فرمایید.

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب فاطمه فاضلی

دیدگاه شما

بدون دیدگاه