هلدینگ چیست و چه تفاوتی با سایر شرکت‌ها دارد؟

9 ماه پیش
هلدینگ

یکی از اصطلاحاتی که در سالیان اخیر در فضای تجاری کشور ما بسیار رایج شده است، هلدینگ‌ها هستند. موضوعی که در این ارتباط وجود دارد این است که خیلی‌ها به اشتباه هلدینگ را شرکت مادر معرفی می‌کنند که شامل چندین شرکت زیرمجموعه می‌شود؛ در صورتی‌که این یک تعریف اشتباه از هلدینگ است و مفهوم اصلی هلدینگ با این تعریف متفاوت است. موضوع دیگری که در این زمینه وجود دارد این است که سابقه وجود هلدینگ در ایران به چند دهه پیش بازمی‌گردد، اما با توجه به گسترش کسب‌وکارهای اینترنتی و نوپا و شکل‌گیری استارتاپ‌های مختلف، امروزه با هلدینگ‌ها بیش از پیش سروکار خواهیم داشت. در تعریف هلدینگ باید اینگونه گفت که هلدینگ، یک شرکت است که سهام شرکت‌های مختلف را خریداری و نگهداری می‌کند و موضوع بسیار مهمی که وجود دارد این است که هلدینگ‌ها با شرکت‌های سرمایه‌گذاری بسیار متفاوت هستند.

در توضیح این تفاوت باید اینطور گفت که هلدینگ‌ها برخلاف شرکت‌های سرمایه‌گذاری، قصد دخالت در امور مدیریتی شرکتی را دارند که سهام آن را خریداری می‌کنند. برای مثال، اگر یک هلدینگ اقدام به خرید سهام یک شرکت خودروسازی نماید، این موضوع به این معنا است که این هلدینگ قصد دخالت در مدیریت آن شرکت را داشته و در برنامه‌ریزی‌های آن شرکت نقش خواهد داشت. به عبارتی دیگر، صاحبان هلدینگ‌ها اقدام به خریداری سهام شرکت‌هایی می‌کنند که معتقد هستند دخالت در مدیریت آن شرکت به نفع هدلینگ خواهد بود. با توجه به این توضیحات، متوجه این موضوع خواهیم شد که هلدینگ‌ها با شرکت‌های مادر و شرکت‌های سرمایه‌گذاری متفاوت بوده و دارای یک مفهوم و ساختار نمی‌باشند. در این نوشتار قصد داریم به بررسی هلدینگ‌ها و سایر مباحث مرتبط با هلدینگ، پرداخته و اطلاعات لازم در این زمینه را در اختیار شما قرار دهیم.

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

هلدینگ‌ها چگونه شرکت‌هایی هستند؟

شرکت هلدینگ، یک شخص حقوقی تجاری است که معمولاً ساختاری سهامی یا مسئولیت محدود دارد. این موضوع به این معنا است که قالب شرکت‌های هلدینگ، غالباً قالب شرکت‌های تجاری سهامی خاص یا مسئولیت محدود را دارد و در این قالب اقدام به فعالیت می‌کند. اما نکته بسیار مهمی که در ارتباط با هلدینگ‌ها وجود دارد این است که یک هلدینگ محصول و یا خدماتی تولید نمی‌کند و همچنین هیچ کالا یا خدماتی نمی‌فروشد و یا عملیات تجاری دیگری انجام نمی‌دهد؛ بلکه شرکت هلدینگ در سهام سایر شرکت‌ها سرمایه‌گذاری می‌کند. به عبارت دیگر، برخلاف سایر شرکت‌های تجاری که هدف از تأسیس آن‌ها تولید محصول یا ارائه خدمات و انجام فعالیت‌های تجاری اینچنینی است، هلدینگ‌ها فعالیت‌های تجاری از این قبیل را انجام نمی‌دهند و یا هدف دیگری تأسیس و تشکیل می‌شوند.

در تعریف فعالیت تجاری هلدینگ باید اینطور بگوییم که شرکت‌های هلدینگ، اقدام به خرید سهام سایر شرکت‌ها و نگهداری از این سهام می‌کنند. به این معنا که صاحبان هلدینگ، در سایر شرکت‌های تجاری سرمایه‌گذاری می‌کنند؛ اما این سرمایه‌گذاری با سرمایه‌گذاری شرکت‌های سرمایه‌گذاری متفاوت خواهد بود. در توضیح این موضوع باید بدانید که هدف شرکت‌های سرمایه‌گذاری از خرید سهام سایر شرکت‌ها دخالت در امور مدیریتی و سیاست‌های تجاری این شرکت‌ها نیست. در صورتی‌که هلدینگ‌ها با خرید سهام سایر شرکت‌ها قصد دخالت در سیاست‌های تجاری شرکت‌های مزبور را خواهند داشت. برای مثال، اگر یک هلدینگ اقدام به خرید سهام شرکت سیمان نماید این موضوع به این معنا است که شرکت هلدینگ قصد دخالت در سیاست‌های تجاری این شرکت را دارد و در تعیین این سیاست‌ها دارای نقش خواهد بود.

شرکت‌های هلدینگ چه مزایایی دارند؟

در بخش پیش از این نوشتار به تعریف هلدینگ و تفاوت آن با شرکت‌های سرمایه‌گذاری پرداختیم. در این بخش از مطلب اما قصد داریم به توضیح مزایای شرکت‌های های هلدینگ بپردازیم. یکی از این مزایا این است که هلدینگ‌ها از مزیت محافظت در برابر ضرر و زیان برخوردار هستند؛ به این معنا که اگر یک شرکت فرعی ورشکست شود، ممکن است شرکت هلدینگ دچار از دست دادن سرمایه و کاهش ارزش خالص شود، اما با این حال هلدینگ از نظر قانونی ملزم به پرداخت مطالبات طلبکاران شرکت ورشکسته نیست. در نتیجه، با توجه به اینکه هلدینگ‌ها از چنین مزیتی برخوردار هستند، بسیار پیش آمده است که خیلی از شرکت‌های مادر خود را در قالب یک هلدینگ معرفی کرده و از طریق شرکت‌های زیرمجموعه خود سیاست‌های تجارتی خود را دنبال کرده‌اند.

علاوه بر این، یکی دیگر از مزایای هلدینگ‌ها این است که می‌توانند از طرق مختلف، مسئولیت‌های مالی و تجاری خود را تقلیل دهند. برای مثال، یک شرکت تابعه ممکن است صاحب نام تجاری و علائم تجاری شرکت اصلی باشد، در حالی‌که یک شرکت تابعه دیگر ممکن است مالک املاک و مستغلات آن باشد. این سیاست به منظور محدود کردن مسئولیت مالی و حقوقی شرکت هلدینگ است. همچنین، یک شرکت هلدینگ ممکن است بتواند از این طریق، مالیات پرداختی خود را کاهش دهد.

این مطلب را نیز بخوانید: نمونه موضوع فعالیت شرکت با مسئولیت محدود چیست؟

سایر مزایای هلدینگ‌ها

علاوه بر موارد مذکور، شرکت‌های هلدینگ این مزیت را دارند که بدون تولید کردن محصول یا ارائه خدمات و یا سایر فعالیت‌های تجاری دیگر در سیاست‌گذاری‌های تجارتی سایر شرکت‌ها سهیم باشند. این موضوع به هلدینگ کمک می‌کند که شانس خود برای برخورداری از سود و پیشرفت را از طریق در اختیار داشتن سهام شرکت‌های مختلف افزایش دهد. برای مثال، تصور کنید یک شرکت خودروسازی تنها از طریق افزایش ارزش سهام خود در بازار سود می‌کند، در صورتی‌که هلدینگ‌ها این امتیاز را دارند که علاوه بر سهیم بودن در این سود، در سود ناشی از افزایش ارزش سهام سایر شرکت‌هایی که سهام آن‌ها را خریداری کرده‌اند نیز سهیم و شریک باشند.

هلدینگ

شرکت‌های سرمایه‌گذاری چگونه شرکتی هستند؟

همانطور که پیش از این نیز توضیح دادیم، شرکت‌های هلدینگ از چند منظر با شرکت‌های سرمایه گذاری تفاوت دارند. در تعریف شرکت سرمایه‌گذاری باید بدانید که شرکت های سرمایه‌گذاری (Investment Company) اصولاً به قصد مدیریت امور شرکت و ایجاد تغییر در سیاست‌گذاری‌های این شرکت، مالک سهام شرکت‌های تابعه خود نمی‌شوند و دیدگاه بلند مدت در خرید سهام ندارند. هدف شرکت‌های سرمایه‌گذاری از خرید سهام سایر شرکت‌ها کسب سود است و در نتیجه، این شرکت‌ها پس از به دست آوردن سود مورد نظر خود، سهام یک شرکت را می‌فروشند و اقدام به خرید سهام سایر شرکت‌ها می‌نمایند. علاوه بر این اگر شرکت سرمایه‌گذاری متوجه کاهش ارزش سهام شود، آن سهم را خواهد فروخت.

این نوع شرکت‌های سرمایه‌گذاری در پی به دست آوردن سود از نوسانات قیمت سهام در بازار هستند و قاعدتاً باید فقط در سهام پذیرفته شده در بورس سرمایه گذاری کنند. در حال حاضر، اکثر شرکت‌های سرمایه‌گذاری در ایران هم‌زمان هر سه فعالیت شرکت مادر، شرکت مدیریت سرمایه‌گذاری و شرکت سرمایه‌گذاری را دارند. شیوه مدیریت شرکت مادر و نوع برخورد آن با شرکت‌های تابعه با شرکت مدیریت سرمایه‌گذاری و شرکت سرمایه‌گذاری متفاوت است. در نتیجه گردآوری مجموعه ناهمگونی از فعالیت‌ها موجب می‌شود که انرژی مدیریت شرکت‌ها مصروف مسائلی شود که هم‌جنس نیستند و در نتیجه تمرکز و تخصص حرفه‌ای هم در یک بخش به سختی ایجاد می‌شود.

هلدینگ‌ها چگونه شرکت‌های سرمایه‌پذیر را کنترل می‌کنند؟

یکی از مهم‌ترین سؤالاتی که ممکن است در زمینه هلدینگ‌ها برای شما ایجاد شود این است که هلدینگ چگونه اقدام به اداره و کنترل شرکتی می‌کند که اقدام به خریداری بخشی از سهام آن نموده است. در پاسخ به این سؤال باید بگوییم که وقتی یک هلدینگ، سهام قابل‌ توجهی از یک شرکت را خریداری ‌می‌کند، می‌تواند از طریق انتخاب یک یا چند نفر از اعضای هیئت مدیره، روی تصمیم‌های شرکت تأثیر بگذارد. به عبارتی دیگر، در این استراتژی، هلدینگ با خرید بخشی از سهام و انتخاب بخشی از اشخاص هیئت مدیره به تناسب سهام مزبور، در اداره شرکت دخیل خواهد بود و اعمال نظر خواهد کرد. اما این نکته را مورد توجه داشته باشید که انتخاب عضو هیأت مدیره، صرفاً تنها روش‌ کنترل و اعمال نفوذ نیست.

بنابراین، ممکن است علاوه بر استراتژی انتخاب اعضای هیئت مدیره، یک هلدینگ با مالکان یک شرکت به توافقی برسد که بر مبنای آن توافق، هلدینگ بپذیرد که در ازای خرید بخش مشخصی از سهام شرکت مزبور، اختیار تصمیم‌گیری و سیاست‌گذاری و حتی مدیریت عملیاتی بخشی از شرکت را در دست بگیرد. به صورت کلی موضوعی که باید مد نظر داشته باشید این است که نحوه‌ ورود شرکت هلدینگ در اداره‌ امور شرکت‌های زیرمجموعه، تابع قواعد از پیش‌تعیین‌شده و مشخصی نیست و حد و حدود این دخالت‌ها تابع شکل توافقی است که هلدینگ با شرکت سرمایه‌پذیر انجام خواهد داد و این توافق ممکن است در ارتباط با هر شرکت متفاوت باشد. در نتیجه می‌توان متوجه این موضوع شد که نحوه کنترل و اعمال نفوذ هر هلدینگ در شرکت‌های تابعه و سرمایه‌پذیر متفاوت از سایرین می‌باشد.

این مطلب را نیز بخوانید: همه چیز در مورد ثبت شرکت سهامی خاص | آموزش تصویری

 

هلدینگ چه تفاوتی با سایر شرکت‌ها دارد؟

شرکت‌های تجاری شرکت‌هایی هستند که در قالب‌های متفاوتی تشکیل و تأسیس می‌شوند و مؤسسین این شرکت‌ها اقدام به انجام فعالیت‌های تجاری مختلف از جمله تولید محصولات مختلف و فروش آن و یا ارائه خدمات تجاری می‌کنند. اما هلدینگ‌ها شرکت‌هایی هستند که مانند سایر شرکت‌های تجاری اقدام به تولید محصولات یا خدمات نمی‌کنند و چیزی نیز نمی‌فروشند و این مهم‌ترین وجه تمایز هلدینگ با سایر شرکت‌ها است. به عبارتی دیگر، سود هلدینگ‌ها از فروش محصول و تولیدات تجاری نیست، بلکه هلدینگ‌های مختلف با خرید سهام سایر شرکت‌ها و مدیریت سهام اقدام به کسب سود خواهند کرد.

در تفاوت هلدینگ و شرکت سرمایه‌گذاری باید گفت که هلدینگ‌ها شرکت‌هایی هستند که به قصد اداره مستقیم شرکت‌های زیرمجموعه به خرید یا سرمایه‌گذاری در سهام آن‌ها اقدام می‌کنند. این موضوع به این معنا است که هلدینگ تنها برای کسب سود ناشی از فروش سهام شرکت مزبور اقدام به خریداری سهام نمی‌کند، بلکه قصد سهیم شدن در اداره شرکت نیز خواهد داشت. اما شرکت‌های سرمایه‌گذاری برخلاف هلدینگ‌ها علاقه‌ای به حضور در اداره شرکت‌های زیرمجموعه ندارند و با داد و ستد سهام شرکت‌های حاضر (بورسی یا غیر بورسی) در سبد دارایی خود سعی می‌کنند که برای سهامداران خود اصطلاحاً ایجاد سود نمایند. علاوه بر این، با وجود اینکه مراحل به ثبت رساندن شرکت‌های سرمایه‌گذاری و هلدینگ همانند هم هستند اما این دو شرکت در میزان سرمایه اولیه با هم تفاوت دارند.

تفاوت هلدینگ با شرکت سرمایه‌گذاری

یکی دیگر از تفاوت‌های موجود میان هلدینگ و شرکت سرمایه‌گذاری این است که شرکت‌های سرمایه‌گذاری در هر زمان که نیاز باشد و فروش سهام منجر به کسب سود شود، اقدام به فروش سهام خواهند نمود، اما هلدینگ‌ها جز در مواقع خاص سهام شرکت را نمی‌فروشند. دلیل این امر نیز این است که هدف هلدینگ از خرید سهام شرکت‌های مختلف، صرفاً کسب سود نیست بلکه صاحبان هلدینگ‌ها اهداف دیگری از این موضوع دارند.

هلدینگ

 

تأسیس هلدینگ چه مراحلی دارد؟

تأسیس یک شرکت هلدینگ مراحلی دارد که در این بخش از نوشتار قصد داریم به بررسی این مراحل بپردازیم. از آنجایی که بسیاری از اشخاص در فکر تأسیس و ایجاد یک هلدینگ هستند، در نتیجه لازم دانستیم که در این بخش از نوشتار مراحل تأسیس یک هلدینگ را به صورت کوتاه و مختصر مورد بررسی قرار دهیم. توجه داشته باشید که اگر شما نیاز به کسب اطلاعات بیشتری در این زمینه دارید، می‌توانید با مشاوران حقوقی ما در تیم حقوقی لامینگو در ارتباط بوده و اقدام به کسب اطلاعات بیشتر از این افراد نمایید. در ادامه به ذکر مراحل تأسیس یک هلدینگ خواهیم پرداخت.

دریافت مشاوره حقوقی

 

1. انتخاب نام و عنوان

اولین قدم از تأسیس یک هلدینگ، انتخاب نامی برای هلدینگ تأسیسی است. توجه داشته باشید که تنها عناوین و اسامی برای هلدینگ قابل انتخاب است که پیش از این انتخاب و ثبت نشده باشد. این مورد نه تنها در ایران بلکه در سایر کشورها نیز به همین شکل است که قوانین کشورهای مختلف شرکت‌ها را از داشتن نام یکسان منع می‌کنند.

2. دریافت فرم اساسنامه

دومین مرحله از تأسیس هلدینگ، دریافت فرم اساسنامه است که مؤسسین هلدینگ باید آن را دریافت نمایند. پس از دریافت این فرم، نوبت به تکمیل فرم اساسنامه در سومین مرحله از مراحل تأسیس هلدینگ‌ها می‌رسد. در تکمیل این فرم، باید دستورالعمل‌های ارائه‌شده رعایت گردد. پس از تکمیل فرم اساسنامه، مؤسسین هلدینگ باید اقدام به نوشتن یک بیانیه نمایند. این بیانیه باید هدف این افراد از تشکیل هدلینگ را به صورت کامل شرح دهد و نوشتن اینکه شرکت یک شرکت هلدینگ است کافی نمی‌باشد. در مرحله بعد، باید لیست هیئت مدیره شرکت آماده گردد. در ایجاد این لیست، نام و نشانی هیئت مدیره باید نوشته شود و یک شرکت هلدینگ، باید حداقل یک مدیر داشته باشد.

3. تعیین مکان هلدینگ‌ها

در مرحله بعد، مؤسسین باید محلی را برای هلدینگ در نظر بگیرند و باید آدرس محل کسب‌وکار اصلی هلدینگ را درج نمایند. پس انجام تمام این موارد و انتخاب نماینده شرکت هلدینگ و بایگانی کردن اطلاعات لازم، هزینه تشکیل باید پرداخت گردد و تأییدیه‌های لازم أخذ گردد.

کانال تلگرام لامینگو

 

جمع‌بندی

هلدینگ‌ها مجموعه‌هایی هستند که در قالب یکی از شرکت‌های تجاری فعالیت می‌کنند، اما برخلاف این شرکت‌ها محصولی تولید نکرده و خدمتی ارائه نمی‌دهند. فعالیت این هلدینگ‌ها به این شکل است که صاحبین و سهامداران این هلدینگ، اقدام به خرید سهام شرکت‌های مختلف می‌کنند. در تعریف فعالیت تجاری هلدینگ باید اینطور بگوییم که شرکت‌های هلدینگ، اقدام به خرید سهام سایر شرکت‌ها و نگهداری از این سهام می‌کنند. به این معنا که صاحبین هلدینگ، در سایر شرکت‌های تجاری سرمایه‌گذاری می‌کنند، اما این سرمایه‌گذاری با سرمایه‌گذاری شرکت‌های سرمایه‌گذاری متفاوت خواهد بود. در توضیح این موضوع باید بدانید که هدف شرکت‌های سرمایه‌گذاری از خرید سهام سایر شرکت‌ها دخالت در امور مدیریتی و سیاست‌های تجاری این شرکت‌ها نیست در صورتی‌که هلدینگ‌ها با خرید سهام سایر شرکت‌ها قصد دخالت در سیاست‌های تجاری شرکت‌های مزبور را خواهند داشت.

تفاوتی که هلدینگ‌ها با شرکت‌های سرمایه‌گذار دارند این است که شرکت‌های سرمایه‌گذار در اداره شرکت‌هایی که سهام آن را خریدند مشارکت ندارند و در این زمینه دخالت نمی‌کنند در صورتی‌که هلدینگ‌ها در سیاست‌های تجاری شرکت‌هایی که سهام آن‌ها را خریده‌اند دخالت داشته و بر این سیاست‌ها تأثیرگذار هستند. در همین راستا نکته‌ای که باید توجه داشته باشید این است که فعالیت هلدینگ‌ها تفاوت‌های بسیاری با فعالیت سایر شرکت‌های تجاری و شرکت‌های مادر دارد و در نتیجه، لازم است تا اگر قصد دارید اقدام به تأسیس چنین واحد تجاری نمایید، پیش از آن اطلاعات کاملی در این زمینه داشته باشید. در همین راستا شما می‌توانید با مراجعه به همکاران ما در تیم حقوقی لامینگو مشاوره حقوقی مربوطه را دریافت نموده و اطلاعات خود در این زمینه را گسترش دهید.

بلاگ حقوقی لامینگو را دنبال کنید!

مطلبی که تا به اینجا آن را مطالعه نمودید یکی از هزاران محتواهای تولیدی در بلاگ حقوقی لامینگو است. همکاران ما در تیم تولید محتوای لامینگو روزانه مطالبی را در این بلاگ منتشر می‌کنند که مطالعه آن به افزایش دانش حقوقی شما کمک می‌کند. در همین راستا پیشنهاد می‌شود اگر از مطالعه این مطلب رضایت داشته و مطالعه آن برای شما مفید بوده است، وارد بلاگ حقوقی لامینگو شوید و سایر محتواهای این بلاگ را نیز مطالعه نمایید.

شما می‌توانید سؤالات خود در ارتباط با هر مطلب را در انتهای همان مطلب برای ما نوشته و با ما به اشتراک بگذارید. همکاران ما در سریع‌ترین زمان ممکن به پرسش‌های شما پاسخ می‌دهند و ابهامات شما را رفع خواهند نمود. در پایان، ضمن تشکر از زمان و توجه شما، از شما خواهشمندیم تا نظرات و دیدگاه‌های خود را برای ما بنویسید و از این طریق به ما در بهبود کیفیت مطالب کمک کنید. لامینگو را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید و ما را به دوستان و همکاران خود نیز معرفی نمایید.

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب زهرا حامد

دیدگاه شما

بدون دیدگاه