رضایت شغلی کارکنان و عوامل مؤثر بر آن چیست و چرا در بهره‌وری مهم است؟

رضایت شغلی کارکنان

شرکت‌ها و سازمان‌ها، شامل اجزاء متفاوتی هستند؛ مهم‌ترین جزء آن‌ها برای پیشرفت یک کسب‌وکار، کارمندان آن شرکت است. رضایت شغلی کارکنان، یک عامل مؤثر در پیشرفت کسب‌و‌کار است. رضایت شغلی کارکنان با کیفیت کار کارکنان، رابطه مستقیم دارد؛ به این صورت که با افزایش رضایت شغلی، کیفیت کار کارکنان نیز افزایش پیدا کرده و در نهایت تمام مجموعه به سمت رشد حرکت می‌کند.

 

کانال تلگرام لامینگو

 

اهمیت رضایت شغلی در کسب‌وکار‌ها چیست؟

رضایت شغلی، مانند یک چرخه عمل می‌کند؛ هنگامی که کارمندی رضایت شغلی داشته باشد، کارایی و احساس وفاداری او به مجموعه افزایش پیدا کرده و در نهایت باعث افزایش سود در شرکت می‌شود. همچنین رضایت شغلی، باعث حفظ نیرو و بهره‌وری بیشتر کارکنان در مجموعه و یا سازمان می‌گردد. رضایت شغلی یک احساس درونی و نگرش مثبتی است که فرد نسبت به شغل خود دارد و به عوامل زیادی بستگی دارد.

 

عوامل مؤثر بر رضایت شغلی کارکنان

عوامل بسیاری در افزایش و یا کاهش رضایت شغلی کارکنان دخیل است که شامل موارد زیر می‌باشد:

 

عوامل محیطی

رضایت فرد از محیط کار خود، یکی از عوامل بیرونی مؤثر در رضایت شغلی است. محیط کار باید تمیز، آرام  و  دارای سیستم تهویه مناسب باشد. زمانی که محیط کار کثیف و یا گرم باشد، کیفیت کار کارکنان، کاهش یافته و در نهایت باعث کاهش رضایت شغلی کارکنان خواهد شد. توجه به تمام جزئیات محیط کار، از رنگ دیوار تا نور محیط، دارای اهمیت است. از نظر روانشناسی، رنگ دیوار‌ها بر میزان فعالیت و رضایت کارکنان، تأثیر دارد.

 

ارتباط مؤثر کارکنان با یکدیگر

ارتباط برقرار کردن کارکنان با یکدیگر، از عوامل مهم در افزایش رضایت شغلی است. تعداد کارکنان فعال در یک بخش، دارای اهمیت بوده و اگر تعداد کارکنان یک مجموعه، زیاد باشد ارتباط برقرار کردن با آن‌ها بسیار سخت است، بنابراین رضایت شغلی کارکنان کاهش می‌یابد. زمانی‌که بین محیط کار و تعداد کارمندان تناسب وجود داشته باشد افراد مجموعه، یک رابطه مناسب را با یکدیگر برقرار کرده و رضایت شغلی آن‌ها به مراتب افزایش می‌یابد.

 

ماهیت کار

ماهیت کار به دشواری و چالش بر‌انگیز بودن کار، مربوط می‌شود. این دو عامل باید متناسب با میزان توانایی کارکنان شرکت باشد. اگر دشواری کار بسیار زیاد باشد، استرس و فشار بر کارکنان افزایش می‌یابد. همچنین اگر دشواری کار بسیار کم باشد، کارکنان انگیزه‌ برای ادامه کار را از دست می‌دهند و این دو عامل باعث کاهش رضایت شغلی کارکنان می‌شود. البته چالش بر‌انگیز بودن کار، افزایش یادگیری افراد را به‌دنبال دارد.

 

خطی‌و‌مشی سازمان و میزان آزادی عمل کارکنان

خط و مشی سازمان‌ها، چهارچوبی است که سازمان برای کارکنان خود اعمال می‌کند. خطی‌ومشی سازمان‌ها باید انعطاف‌پذیر و قابل تغییر باشد و کارکنان سازمان‌ها در کار خود، آزادی عمل داشته باشند.

 

رضایت شغلی کارکنان

 

حقوق و پاداش

علاوه بر عوامل ذکر شده در قسمت بالا، حقوق و پاداش یکی از مهم‌ترین عوامل بر رضایت شغلی کارکنان است. متناسب بودن میزان حقوق با فعالیت و کیفیت کار کارکنان، باعث افزایش رضایت از میزان حقوق و در نهایت افزایش رضایت شغلی کارکنان می‌شود. پاداش نیز جزء این عوامل است. زمانی‌که به کارکنان شرکت، پاداش تعلق می‌گیرد، احساس رضایت درونی افزایش می‌یابد و علت این است که احساس مهم بودن و دیده‌شدن از طرف کارفرما به کارکنان انتقال می‌یابد و نتیجه آن، بهتر شدن رابطه کارکنان با کارفرما و بهبود کیفیت کار آن‌ها است.

 

ارتباط کارفرما و کارکنان

ارتباط کارکنان و کارفرما دارای اهمیت است؛ زمانی‌که کارفرما با کارمندان خود یک رابطه مثبت و خوب را برقرار می‌نماید و همچنین به روحیه کارمندان خود و مسائل خانوادگی و مشکلات آن‌ها توجه کرده و با آن‌ها همدردی و همدلی می‌کند، احساس مهم و ارزشمند بودن را به کارمندان خود انتقال داده و باعث افزایش رضایت شغلی در کارکنان می‌گردد.

 

بیمه و سازمان حمایتی

آگاهی کارمندان از این موضوع که سازمان‌ها کارکنان خود را بیمه می‌کنند و سلامت کارکنان برای سازمان‌ها مهم است، افزایش رضایت آن‌ها را به دنبال دارد.

 

این مطلب را نیز بخوانید: مشاوره حقوق کار در زمینه حل‌وفصل اختلافات کارگر و کارفرما

 

ترفیع شغلی

زمانی که افراد متوجه شوند که تلاش و خلاقیت آن‌ها مورد توجه واقع شده است و ترفیع گرفته‌اند، انگیزه و تلاش آن‌ها برای ادامه کار افزایش می‌یابد. اما زمانی‌که تلاش کارکنان، توسط کارفرما نادیده گرفته شود، انگیزه آن‌ها برای ادامه کار نیز به مراتب کم‌تر شده و در نهایت رضایت شغلی کاهش می‌یابد.

 

امنیت شغلی

زمانی که کارمندان شرکت، از این موضوع که کافرما و سازمان در تمام مراحل، پشتیبان کارکنان خود است اطمینان کسب نمایند، اعتماد و رضایت شغلی آن‌ها افرایش می‌یابد. کارمندی که نگرانی کمتری در مورد از دست دادن شغل خود داشته باشد، به مراتب رضایت بیشتری از کار خود دارد.

 

رضایت شغلی کارکنان

 

عواملی که کاهش رضایت شغلی کارکنان را نشان می‌دهد چیست؟

هنگامی که افراد از شغل خود رضایت کامل را نداشته باشند، از لحاظ روحی و روانی دچار فرسایش شده و کیفیت کار آن‌ها کاهش می‌یابد. از جمله عواملی که نشان‌دهنده کاهش رضایت شغلی است عبارتند از:

  • تأخیر در تحویل کار
  • بی‌دقتی در انجام امور کاری
  • غیبت‌های مکرر و بدون دلیل
  • تصمیم زودهنگام به بازنشستگی

تمام عوامل ذکر شده، نشان‌دهنده کاهش رضایت شغلی در کارکنان است و کارفرما باید به این عوامل توجه کرده و سعی در رفع آن نماید.

 

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

جمع بندی

همانطور که انتظارات کارفرما از کارمند باید رفع شود، کارکنان شرکت نیز مجموعه انتظاراتی از محیط کار، کارفرما و حقوق خود دارند. آنچه که اهمیت دارد رفع انتظارات کارکنان از طریق کارفرما است. بنابراین آنچه که بر انتظارات کارفرما ارجحیت دارد، انتظارات کارکنان است که رفع آن باعث افزایش بهره‌وری می‌شود. زمانی‌که کارکنان از شغل خود رضایت داشته باشند، به کار خود متعهد و وفادار هستند و در هر مرحله، سعی در بهتر شدن روند خود می‌کنند. تمام عواملی که در مطلب بالا ذکر شد، عوامل مثبت یا مخرب رضایت شغلی در کارکنان است. از وظایف اصلی کارفرما، این است که تمام عواملی را که موجب کاهش رضایت کارمندان خود شده است شناسایی کرده و آن‌ها را کنترل نماید.

در این مطلب سعی کردیم در مورد عوامل مؤثر بر رضایت شغلی صبحت کنیم. اگر به مطالب حقوقی و یا کسب‌وکاری علاقه‌مند هستید، به بلاگ حقوقی لامینگو مراجعه نمایید! در صورت ابهام نیز در قسمت دیدگاه، سؤالات و نظرات خود را قرار دهید، کارشناسان ما در کم‌ترین زمان پاسخگوی شما عزیزان هستند!

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب مهسا احرام پوش

دیدگاه شما

بدون دیدگاه