وکالت اتفاقی چیست؟ | شرایط و مدارک اخذ جواز وکالت اتفاقی

10 ماه پیش
وکالت اتفاقی

زمانی که صحبت از وکالت در دادگستری به میان می‌آید، این مفهوم به ذهن متبادر می‌گردد که افرادی که دارای پروانه وکالت بوده، به نیابت از موکل خود در دادگاه حاضر شده و امور حقوقی و کیفری او را تعقیب و پیگیری می‌نمایند. در حالی که این فرض تنها یکی از اقسام وکالت می‌باشد. وکالت انواع مختلفی از جمله وکالت اتفاقی را دارد. وکالت اتفاقی این امکان را فراهم می‌نماید تا برخی از افراد تحت شرایطی خاص بدون نیاز به داشتن پروانه وکالت بتوانند در دادگاه به عنوان وکیل خوانده یا خواهان حاضر شوند. وکالت‌ اتفاقی، مفهومی کمتر شناخته شده است که در این گفتار قصد بررسی این مفهوم و شرایط تحقق آن را داریم.

 

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

وکالت اتفاقی چیست؟

گاه ممکن است افراد تمایل داشته باشند تا به منظور رسیدگی به دعاوی آنان و پیگیری موضوع یکی از اقوام و نزدیکان که مورد اعتماد آنان بوده، به جای وکلای دادگستری در دادگاه حاضر شده و از حقوق آنان دفاع نماید. به همین منظور، قانون این امکان را در نظر گرفته است تا افرادی که از دانش حقوقی برخوردار بوده و در این رشته تحصیل نموده‌اند بتوانند بدون نیاز به داشتن پروانه وکالت، به عنوان وکیل یکی از بستگان و اقوام خود در دادگاه حاضر شده و این موضوع را پیگیری نمایند.

شایان ذکر است که افراد دارای دانش حقوقی تنها می‌توانند وکالت اتفاقی اقوام خود را قبول نموده و این وکالت تنها منحصر به همان پرونده‌ای می‌باشد که فرد به جهت آن درخواست وکالت اتفاقی را تقدیم کانون وکلا نموده است.

به منظور کسب اطلاع از شرایط و مراحل دریافت پروانه وکالت می‌توانید به لینک زیر مراجعه نمایید: ثبت نام آزمون وکالت کانون وکلا 1402 | منابع و شرایط آزمون

 

شرایط وکالت اتفاقی

افرادی که درخواست وکالت اتفاقی را تقدیم کانون وکلا می‌نمایند بایستی شرایط ذیل را دارا باشند:

1. فرد متقاضی دارای حداقل مدرک لیسانس حقوق بوده و از اطلاعات و دانش حقوقی کافی برخوردار باشد.

2. فرد متقاضی وکیل دادگستری نبوده و پروانه وکالت نداشته باشد.

3. انجام وکالت اتفاقی تنها برای بستگان درجه یک، دو و سه امکان‌پذیر است (یعنی از نزدیک‌ترین بستگان تا فرزندان عمو، عمه، خاله و دایی).

4. هر فرد تنها تا سقف سه مرتبه در سال می‌تواند درخواست وکالت اتفاقی اقوام خود را دهد.

علی‌رغم وجود این شرایط، بایستی توجه داشت که پذیرش یا رد درخواست وکالت اتفاقی بر عهده کانون وکلا می‌باشد.

 

وکالت اتفاقی

 

مدارک مورد نیاز جهت طرح درخواست وکالت اتفاقی

جهت طرح درخواست وکالت اتفاقی در کانون وکلا افراد بایستی مدارکی را به شرح زیر به کانون وکلا ارائه نمایند:

1. فرم درخواست صدور جواز وکالت اتفاقی

2. فتوکپی شناسنامه و آخرین مدرک تحصیلی و دو قطعه عکس

3. فتوکپی شناسنامه موکل یا موکلین و مدارک اثبات‌کننده قرابت و خویشاوندی

4. اصل درخواست موکل که امضای آن توسط کانون وکلا یا یکی از دفاتر اسناد رسمی تأیید شده باشد

5. اخطاریه یا ابلاغیه دادگاه درباره پرونده مطروحه و وقت رسیدگی به آن

6. فتوکپی کارت پایان خدمت یا معافیت دائم برای آقایان

فرد متقاضی با دارا بودن شرایط بیان شده و ارائه مدارک فوق تنها در خصوص یک پرونده، موفق به دریافت مجوز وکالت اتفاقی می‌گردد و در خصوص سایر دعاوی بایستی درخواست جداگانه طرح نماید.

دریافت مشاوره حقوقی

 

مراحل دریافت جواز وکالت اتفاقی

پس از آن که فرد متقاضی مدارک مورد نیاز جهت دریافت جواز وکالت اتفاقی را تهیه نموده و تقدیم کانون وکلا می‌نماید، کانون وکلا به منظور سنجش و بررسی توان علمی فرد متقاضی، اختباری از وی به عمل می‌آورد. موفقیت فرد در این اختبار نشان‌دهنده توان علمی و عملی وی در خصوص پرونده مورد تقاضا می‌باشد. به همین دلیل کانون وکلا با اعطای جواز وکالت اتفاقی به این فرد موافقت خواهد کرد.

 

کانال تلگرام لامینگو

 

تفاوت وکیل معاضدتی و وکیل اتفاقی

یکی از انواع وکالت، وکالت معاضدتی می‌باشد که ممکن است با وکالت اتفاقی یکی انگاشته شود. این در حالی است که این دو مفهوم، مفاهیمی جداگانه می‌باشند. وکیل معاضدتی از جمله افرادی است که دارای پروانه وکالت می‌باشد. قوه قضائیه برخی از وکلای دادگستری را به عنوان وکیل معاضدتی برای افرادی که توانایی مالی جهت پرداخت هزینه‌های وکالت را ندارند انتخاب می‌نماید تا وکیل معاضدتی در دادگاه از حقوق این افراد دفاع نمایند. اما وکیل اتفاقی، فردی است که فاقد پروانه وکالت بوده و همانطور که بیان گردید تنها می‌تواند وکالت اقوام و بستگان خود را در یک پرونده خاص قبول نماید.

به منظور کسب اطلاعات بیشتر درباره وکیل معاضدتی و وظایف آن می‌توانید به لینک زیر مراجعه نمایید: تفاوت وکیل معاضدتی و وکیل تسخیری چیست؟ | مقررات استفاده و درخواست آن

 

سخن پایانی

وکالت اتفاقی، بدین معناست که افرادی که از دانش و اطلاعات حقوقی کافی برخوردار بوده و در این رشته تحصیل نموده‌اند می‌توانند بدون نیاز به داشتن پروانه وکالت به عنوان وکیل یکی از اقوام و بستگان درجه یک، دو و سه خود در دادگاه حاضر شده و از حقوق ایشان دفاع نموده و موضوع را پیگیری نمایند. وکالت اتفاقی، امری استثنایی و ویژه بوده و به همین دلیل، افراد تنها تا سقف سه مرتبه در هر سال می‌توانند وکالت اتفاقی اقوام خود را قبول نمایند. برای هر پرونده نیز افراد باید جداگانه درخواستی مبنی بر صدور جواز وکالت اتفاقی تقدیم کانون وکلا نمایند.

در این گفتار تلاش شده است تا نهاد وکالت اتفاقی و شرایط آن به طور کامل توضیح داده شود. در صورت نیاز به دریافت مشاوره تخصصی در این خصوص می‌توانید به قسمت دریافت مشاوره مراجعه نموده و با مشاورین متخصص مجموعه لامینگو مشورت نمایید. همچنین، می‌توانید سؤالات و ابهامات خود را به منظور پاسخ‌گویی توسط کارشناسان متخصص مجموعه لامینگو در قسمت دیدگاه‌ها درج نمایید.

در پایان به شما پیشنهاد می‌شود که به منظور کسب اطلاعات حقوقی در حوزه‌های گوناگونی چون قراردادها، تجارت، خانواده، کیفری و غیره به بلاگ لامینگو مراجعه نمایید و مطالب حقوقی منتشر شده در این سایت را بر حسب نیاز خود مطالعه نمایید.

0
علی بلوری
نویسنده مطلب علی بلوری
علی بلوری، دانش‌آموخته کارشناسی حقوق دانشگاه علامه طباطبائی و مشغول به تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد حقوق خانواده دانشگاه شهید بهشتی است. او به مسائل حقوقی حوزه خانواده، زن، کودک و اخلاق پزشکی علاقه‌ دارد و تهیه مقالات و محتوای حقوقی یکی از توانمندی‌های اوست.

دیدگاه شما

بدون دیدگاه