قرارداد دواپس پروژهای چیست و استفاده از کارشناس دواپس چه مزایایی دارد؟
کارشناس دواپس شخصی است که ارتباط بین بخش توسعه و عملیات نرمافزار را تسهیل مینماید. کسبوکارهای امروزی برای پیشبرد اهداف خود به استفاده از کارشناسان دواپس نیاز داشته و کارشناس دواپس پس از عقد قرارداد اقدام به انجام وظایف خود در شرکتها مینماید. همکاری و عقد قرارداد با کارشناس دواپس انواع مختلفی دارد که یکی از آنها، عقد قرارداد دواپس پروژهای است. در صورتیکه کسبوکار مورد نظر قصد داشته باشد تا بهصورت پیمانکاری یا پروژهای با کارشناس دواپس همکاری کند، باید این قرارداد را تنظیم و منعقد نماید. تنظیم مفاد و مندرجات این قرارداد تا اندازه زیادی بر اساس توافق طرفین خواهد بود و طرفین این قرارداد یعنی کارشناس دواپس و شرکت یا کسبوکار، باید جزئیات همکاری خود را در ذیل این قرارداد تبیین نمایند. در این قرارداد مواردی مانند تعهدات طرفین، مدت قرارداد، شروط ضمن عقد و چگونگی حل اختلافات درج میشود.
اگر شما صاحب کسبوکاری هستید و قصد دارید از خدمات یک کارشناس دواپس بهرهمند شوید و یا خود، کارشناس دواپس هستید و بهدنبال عقد قرارداد با شرکتها و سازمانها هستید، میتوانید قرارداد دواپس پروژهای را از بانک قرارداد لامینگو دریافت کرده و مورد استفاده قرار دهید! همکاران ما در تیم حقوقی لامینگو نمونهای جامع از این قرارداد را آماده کرده و در اختیار شما عزیزان قرار دادهاند. دریافت این قرارداد و استفاده از آن باعث میشود همکاری شما با کارشناس دواپس در یک چهارچوب قانونی باشد و سبب میشود به اهداف قراردادی خود برسید. در ادامه مطلب قصد داریم تا ضمن بیان مزایای استفاده از خدمات کارشناس دواپس به بررسی مندرات مذکور در این قرارداد بپردازیم.
مزایای استفاده از کارشناس دواپس
کارشناس DevOps ارتباط بین بخش توسعه و عملیات نرمافزار را تسهیل میکند تا از این طریق، زمان مورد نیاز برای توسعه کاهش یابد. کارشناس دواپس با ایجاد هماهنگی میان عملیات اجرایی و توسعه، سبب نگهداری از نرمافزار میشود. کارشناس دواپس در شرکتها و سازمانها مشغول به کار میشود و ممکن است بهصورت موردی یا استخدامی خدمات لازم را ارائه نماید. استفاده از خدمات کارشناس دواپس مزایای بسیاری برای کسبوکارها دارد که در ادامه برخی از آنها را با یکدیگر بررسی خواهیم کرد.
کارشناس دواپس با اطلاعات و دانشی که دارد، توانایی رفع ایرادات موجود در سیستمهای مختلف را دارد و طراحی، تحلیل و ارزیابی مسائل مربوط به خودکارسازی سیستمها بر عهده این شخص است. کارشناس دواپس همچنین زیرساختهای توسعه را نصب میکند و نرمافزار را تست میکند تا بداند آیا نرمافزار کارایی لازم را دارد یا خیر. یکی دیگر از مزایای استفاده از خدمات کارشناس دواپس این است که بر عملکرد زیرساختها نظارت میکند و در صورتیکه باگ یا ایراد و اختلالی در سیستم وجود داشته باشد، آن را رفع میکند.
کارشناس دواپس با داشتن درک کامل نسبت به اهداف و مسئولیتهای گروه توسعه و عملیات، به برنامهریزی و توسعه کدهای جدید جهت اجرای سیستمهای جدید کمک میکند. مهندس دواپس که در رشته مهندسی نرمافزار تحصیل کرده است بر عرضه و انتشار قابلیتها و امکانات جدید از بخش توسعه و کارکنان، نظارت مینماید تا کیفیت و کاربردی بودن نرمافزار را تضمین نماید. این موارد بخشی از مزایای استفاده از دانش کارشناس دواپس در شرکت است و از این توصحیات به این نتیجه میرسیم که همکاری با کارشناس دواپس یکی از الزامات هر کسبوکاری است.
قرارداد کارشناس دواپس پروژهای و چهارچوب این قرارداد
قرارداد همکاری با کارشناس دواپس، ممکن است بهصورت پروژهای و پیمانکاری و یا استخدامی تنظیم و منعقد شود. اگر شرکت قصد داشته باشد تا بهصورت موردی با کارشناس دواپس همکاری کند، باید قرارداد دواپس را بهصورت پروژهای و پیمانکاری تنظیم و منعقد نمایند، اما اگر شرکت یا سازمان مربوطه قصد داشته باشد تا بهصورت پیوسته از خدمات این فرد استفاده کند، باید قرارداد استخدامی تنظیم و منعقد شود. این موضوع که این قرارداد در چه قالبی تنظیم شود، کاملاً به توافق طرفین و نیاز شرکت بستگی دارد. در شرایطی که این قرارداد بهصورت استخدامی منعقد میشود، این موضوع به این معنا است که کارشناس دواپس باید هر روزه و در ساعاتی مشخص و بهصورت پیوسته در شرکت حضور یابد و وظایف خود را انجام دهد.
اما اگر شرکت تصمیم بگیرد که قرارداد دواپس را بهصورت پروژهای منعقد نماید، این موضوع به این معنا است که شرکت قصد دارد برای مدتی موقت از خدماتی که مهندس دواپس در ارتباط با سیستمهای نرمافزاری ارائه مینماید و حتی بهصورت موردی و در ارتباط با یک پروژه خاص، استفاده نماید. قرارداد دواپس پروژهای در قالب قراردادهای پیمانکاری منعقد میشود و از قانون حاکم بر این قراردادها تبعیت میکند. در ادامه مقاله قصد داریم این قرارداد را بررسی کنیم و به بیان نکات و الزامات عقد این قرارداد بپردازیم. در تنظیم این قرارداد باید مقررات قانونی و اصول کلی عقد قراردادها رعایت شود و طرفین قرارداد باید با توافق یکدیگر مندرجات قراردادی را در ذیل آن وارد نمایند.
قانون حاکم بر قرارداد دواپس پروژهای
هر قراردادی مطابق با قالبی که در آن تنظیم شده است، از قانون پیروی میکند و طرفین این قرارداد نیز باید مقررات قانونی مربوطه را در انعقاد و اجرای این قرارداد رعایت نمایند. عقود در قانون مدنی به دو دسته عقود معین و نامعین تقسیم میشوند؛ عقود معین آن دسته از قراردادهایی هستند که قانونگذار مستقیم در قانون مدنی از آنها نام برده است و آثار مشخصی را بر آنها وضع کرده است. برای مثال قرارداد اجاره، یک قرارداد معین است، زیرا قانونگذار در قانون مدنی از این قرارداد نام برده است و در یک باب جدا مقررات مربوط به تنظیم و عقد این قرارداد را تصریح کرده است. از سوی دیگر، عقود نامعین آن دسته از قراردادها هستند که قانونگذار اشارهای به آنها نداشته است، اما قانون مدنی عقد این قراردادها را در صورت رعایت مقررات قانونی و شرعی، صحیح و معتبر دانسته است.
قانون مدنی در ماده 10 خود به عقود نامعین اشاره داشته و درباره تنظیم و عقد این قراردادها اینچنین بیان داشته است: «قراردادهای خصوصی نسبت به کسانی که آن را منعقد نموده اند، در صورتیکه مخالف صریح قانون نباشند، نافذ است». از متن این ماده میتوان متوجه شد که اشخاص حقیقی و حقوقی خصوصی میتوانند روابط کاری خود را در قالب عقود نامعین تنظیم کنند. مطابق با این توضیحات، از آنجایی که قانون مستقیماً به قرارداد دواپس پروژهای اشارهای نداشته است، در نتیجه این قرارداد یک قرارداد نامعین است و مطابق با ماده 10 قانون مدنی تنظیم میشود. از آنجایی که قرارداد دواپسی که بهصورت پروژهای و موردی منعقد میشود، یک قرارداد پیمانکاری است، در نتیجه غالب مفاد این قرارداد بهوسیله توافق طرفین آن تعیین و تنظیم میشود.
الزامات تنظیم و عقد قرارداد دواپس پیمانکاری
در تنظیم قرارداد همکاری با کارشناس و مهندس دواپس، باید الزاماتی رعایت شود و عقد این قرارداد نکاتی دارد. طرفین این قرارداد باید در تنظیم این قرارداد، هر آنچه را که در تبیین روابط قراردادی دو طرف قرارداد حائز اهمیت است، ذکر نمایند. طرفین این قرارداد باید در متن قرارداد دواپس، مشخصات طرفین قرارداد، تعهدات کارشناس دواپس و کارفرما، موضوع قرارداد، مدت قرارداد، مبلغ قرارداد، بند مربوط به محرمانگی، شرط عدم رقابت، شرایط فسخ قرارداد، بیمه کارشناس دواپس، چگونگی حلوفصل اختلافات، نظارت بر اجرای تعهدات کارشناس دواپس و سایر مواردی که در اجرای موضوع این قرارداد تأثیرگذار است را درج نمایند.
این مطلب را نیز بخوانید: بررسی نكات حقوقی تنظيم قرارداد پیمانکاری که باید به آن توجه کرد
موضوع نمونه قرارداد دواپس پروژهای
در ذیل بند مرتبط با موضوع قرارداد، باید نوشته شود که این قرارداد با چه هدفی تنظیم شده است و طرفین این قرارداد این همکاری را برای انجام چه موضوعی آغاز نمودند. موضوع قرارداد همکاری با کارشناس دواپس، انجام امور مرتبط با برقراری هماهنگی میان توسعه و عملیات اجرایی نرمافزار است و کارشناس دواپس این موضوع را تحت قالب یک پروژه مشخص و تحت چهارچوب و اوصاف قراردادی انجام میدهد. موضوع قرارداد نقش پررنگی در تعیین تعهدات هر یک از طرفین این قرارداد دارد و به همین دلیل، طرفین قرارداد باید موضوع قرارداد را با دقت و توجه تعیین نمایند.
مبلغ قرارداد پروژهای دواپس چگونه تعیین میشود؟
یکی دیگر از الزامات تنظیم قراردادهای پیمانکاری و پروژهای، تعیین مبلغ قرارداد است. مبلغ قرارداد دواپس پروژهای هزینهای است که کارشناس دواپس برای انجام خدمات کارشناسی دریافت میکند. مبلغ قرارداد با توجه به توافق و اراده هر دو طرف قرارداد تعیین میشود و علاوه بر مبلغ قرارداد، طرفین قرارداد باید نحوه پرداخت این مبلغ را نیز مشخص کرده و در ذیل قرارداد بنویسند. کارفرمای این قرارداد پس از تعیین مبلغ، موظف است مبلغ را در موعد مقرر و به همان شیوهای که بر آن توافق شده است به کارشناس دواپس بپردازد و کارشناس دواپس نیز حقی در ارتباط با درخواست مبلغ بیشتر ندارد.
بند محرمانگی را در قرارداد همکاری با کارشناس دواپس ذکر کنید!
کارشناس دواپس با توجه به وظایفی که دارد و فعالیتی که انجام میدهد، به بسیاری از زیرساختهای دیجیتال و نرمافزارها و سیستم یک شرکت دسترسی دارد. این دسترسی ممکن است موجب شود که این شخص اطلاعاتی را خارج و یا مرتکب رفتاری سوء شود. در این شرایط، متوجه اهمیت درج بند محرمانگی در این قرارداد میشویم که با درج این شرط در ذیل قرارداد کارشناس دواپس پروژهای، این شخص حق افشای اطلاعات شرکت را نزد دیگران نداشته و در صورتیکه اقدام به انجام چنین کاری کند، شرکت حق شکایت از کارشناس دواپس را داشته و کارشناس دواپس باید خسارت لازم را به شرکت بپردازد. با توجه به این توضیحات، شرکتی که قصد دارد قرارداد پروژهای دواپس را تنظیم و منعقد نماید باید به این موضوع و درج این شرط در ذیل قرارداد توجه ویژهای داشته باشد.
شرط عدم رقابت در قرارداد دواپس به چه معناست؟
یکی از شروطی که ممکن است در قرارداد دواپس پروژهای درج گردد، شرط عدم رقابت است. شرط عدم رقابت که غالباً با درخواست کارفرما در قرارداد ثبت میشود، به این معنا است که مجری قرارداد (کارشناس دواپس) حق ندارد در طی مدت قرارداد مزبور با کارفرمای دیگری قرارداد ببندد و خدمات کارشناسی دواپس را برای شرکت یا سازمان دیگری ارائه نماید. بهموجب تعهد عدم رقابت، کارشناس دواپس ملزم میشود در طول مدت قرارداد، از همکاری با کسبوکارهایی که رقیب کسبوکار کارفرما محسوب میشوند خودداری نماید. علاوه بر درج شرط مزبور، باید ضمات اجرای عدم رعایت این شرط از سوی مجری قرارداد نیز در ذیل همین بند مشخص شود و اگر کارشناس دواپس اقدام به همکاری با رقبای شرکت کارفرما نماید، موظف به اجرای این ضمانت اجرا و پرداخت خسارت خواهد بود.
نظارت بر انجام موضوع قرارداد بر عهده چه کسی است؟
یکی از بندهایی که در قراردادهای پروژهای و پیمانکاری درج میشود، بند مربوط به نظارت بر قرارداد است. برای آن که موضوع قرارداد بهصورت صحیح اجرا و انجام گردد، لازم است که بر انجام موضوع قرارداد نظارتی به عمل آید و این نظارت بر عهده کارفرمای قرارداد است. در برخی شرایط اما ممکن است کارفرمای قرارداد که در غالب اوقات مدیر شرکت است، تخصصص و علم لازم برای نظارت بر موضوع قرارداد را نداشته باشد که در این شرایط، کارفرما میتواند نظارت بر انجام موضوع قرارداد را به شخصی که به او اعتماد دارد و همچنین تخصص لازم برای نظارت بر موضوع قرارداد را دارد، واگذار نماید.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید
مالکیت فکری در قرارداد دواپس پروژهای
بهتر است بهمنظور ایجاد شفافیت در روابط میان کارفرما و مجری قرارداد، مالکیت فکری نرمافزارهای توسعهیافته مشخص شود. این موضوع یکی از دغدغههای بزرگ کارفرماها در قراردادهای دواپس پروژهای است، زیرا در برخی شرایط، کارشناس دواپس نرمافزار توسعهیافته را به نام خود میزند در صورتیکه مطابق با قوانین، مالکیت این نرمافزارها برای کارفرمای قرارداد است. به همین دلیل، بهتر است تا مدیران شرکت و کارشناس دواپس، در هنگام عقد قرارداد بندی را به مالکیت فکری اختصاص داده و نکات لازم در این زمینه را در این بند وارد نمایند.
آیا کارفرمای قرارداد دواپس پروژهای ملزم به بیمه کارشناس است؟
یکی از موضوعات مهمی که در قراردادهای مختلف باید به آن توجه داشت، بیمه مجری قرارداد از سوی کارفرما است. در پاسخ به این سؤال که آیا بیمه کارشناس در قرارداد دواپس پروژهای الزامی است یا خیر، باید گفت که از آنجایی که این قرارداد یک قرارداد کار استخدامی نبوده و مطابق با مقررات قانون کار تنظیم نشده است، در نتیجه کارفرمای این قرارداد الزامی به بیمه کردن کارشناس دواپس ندارد.
البته باید توجه داشت که توافق طرفین این قرارداد بر بیمه کردن کارشناس دواپس معتبر است، اما در صورت عدم توافق، نیاری به پرداخت حق بیمه کارشناس دواپس از سوی کارفرما نیست. موضوع مهمی که در ذیل این بند باید به آن اشاره داشت این است که اگر مجری قرارداد، افرادی را برای اجرای موضوع قرارداد به کار گیرد و توافق بر این باشد که این افراد بیمه شوند، در نتیجه بیمه این افراد که زیر نظر پیمانکار قرارداد مشغول به کار هستند، بر عهده پیمانکار خواهد بود و نه کارفرمای قراردادی که میان شرکت و کارشناس دواپس منعقد شده است.
حل و فصل اختلافات میان طرفین قرارداد چگونه است؟
در طول مدت زمان قرارداد دواپس پیمانکاری، ممکن است اختلافاتی میان طرفین این قرارداد به وجود بیاید. این اختلافات ممکن است ناشی از تفسیر یا اجرای قرارداد باشد و اگر طرفین قرارداد اقدام به حلوفصل این اختلافات نکنند، ممکن است بر اجرای موضوع قرارداد تأثیرگذار بوده و اجرای موضوع قرارداد با مانع مواجه شود. زمانی که اختلافی طی مدت قرارداد ایجاد میشود، طرفین قرارداد در وهله اول باید با مذاکره و سازش این مشکل را رفع و رجوع نمایند. اما گاهی ممکن است اختلاف شدید باشد و از طرق مسالمتآمیز برطرف نشود که در این شرایط، طرفین این قرارداد میتوانند اختلاف را از طریق مراجعه به داوری و یا مراجعه به مراجع قضایی عمومی حلوفصل نمایند. گزینه مراجعه به مراجع قضایی ذیصلاح، همواره برای طرفین قرارداد موجود است مگر اینکه این اشخاص حق طرح اختلاف در مراجع قضایی را از خود سلب کرده باشند.
همانطور که بیان شد، طرفین اختلاف میتوانند اختلاف خود را هم از طریق مراجعه به مراجع قضایی ذیصلاح و هم از طریق مراجعه به داوری حل کنند. روش داوری در مقایسه با مراجعه به مراجع قضایی عمومی، روشی سریعتر و کمهزینهتر برای طرفین قرارداد است و حل اختلاف از این طریق ممکن است نتیجه مطلوبتری به همراه داشته باشد. در صورتیکه طرفین قرارداد دواپس پروژهای قصد مراجعه به داور را داشته باشند، باید در هنگام تنظیم قرارداد، شخصی را به عنوان داور مرضیالطرفین انتخاب کرده و نام این شخص را ذیل قرارداد بنویسند تا در هنگام بروز اختلاف، حل اختلاف را به این فرد ارجاع دهند. داور مرضیالطرفین پس از بررسی اختلاف، در ارتباط با این اختلاف حکم میدهد و حکم داور برای طرفین قرارداد لازمالاتباع خواهد بود.
جمعبندی و سخن پایانی
در این نوشتار درباره تنظیم قرارداد دواپس پیمانکاری و مزایای استفاده از خدمات کارشناس دواپس صحبت کردیم. همانطور که در این مطلب بیان شد، قرارداد همکاری با کارشناس دواپس ممکن است در قالب یک قرارداد استخدامی و یا در چهارچوب یک قرارداد پیمانکاری تنظیم و منعقد شود و مقررات حاکم بر این قراردادها با توجه به قالب مذکور متفاوت خواهد بود. کارشناس دواپس کسی است که ارتباط و هماهنگی میان توسعه و عملیات اجرایی در سیستمهای نرمافزاری را ایجاد میکند و شرح وظایف این شخص باید در ذیل قرارداد ذکر شود. علاوه بر شرح وظایف، موارد دیگری مانند مشخصات طرفین قرارداد، مبلغ قرارداد، مدت قرارداد، موضوع قرارداد، شروط ضمن عقد، مقررات مالکیت فکری و روشهای حلوفصل اختلاف نیز باید در این قرارداد درج گردد.
تیم حقوقی لامینگو با توجه به نیاز شرکتها و سازمانها به همکاری با کارشناسان دواپس، اقدام به تنظیم قرارداد دواپس پروژهای با رعایت تمام نکات و الزامات حقوقی لازم کرده است و شما میتوانید این قرارداد را دریافت و مورد استفاده قرار دهید. همکارارن ما در تنظیم این قرارداد سعی داشتهاند تا به حقوق هر دو طرف این قرارداد و دغدغههای کارفرما درباره مسائلی مانند مالکیت فکری و شروط محرمانگی و عدم رقابت توجه کافی را داشته باشند تا قراردادی کاربردی در اختیار شما عزیزان قرار بگیرد.
بلاگ حقوقی لامینگو را دنبال کنید!
اگر مطالعه مطلب بالا برای شما مفید بوده است و اطلاعات لازم در ارتباط با موضوع مورد نظر را در اختیار شما قرار داده است، شما میتوانید وارد بلاگ حقوقی لامینگو شوید و سایر مطالب این بلاگ را نیز مطالعه نمایید. بلاگ لامینگو سامانه انتشار محتواهای حقوقی با موضوعات حقوقی، کیفری، بررسی قراردادهای مختلف و غیره است. این مطالب در تیم تولید محتوای لامینگو و با در نظر داشتن نیازهای حقوقی شما مخاطبان عزیز تهیه و در این بلاگ منتشر میشود.
پیشنهاد ما به شما این است که اگر پرسش یا ابهامی درباره این محتوا دارید، پرسش خود را در انتهای همین مطلب با ما به اشتراک گذاشته و منتظر پاسخ همکاران ما بمانید. ضمن عرض تشکر از توجه و زمانی که برای مطالعه این مقاله صرف کردید، از شما خواهشمندیم تا با ثبت دیدگاه خود درباره این مطلب، ما را در بهبود کیفیت محتواهای بلاگ لامینگو یاری کنید.
دیدگاه شما