قرارداد پیمانکاری چیست و پیمانکار چه کسی است؟

3 سال پیش
تنظیم قرارداد پیمانکاری

برخی از کارهایی که امروزه انجام می‌دهیم مرتبط با قرارداد پیمانکاری است. این نوع قرارداد که از پراستفاده‌ترین نمونه قراردادها است باید در تنظیم آن تخصص کافی داشته باشیم. برخی از افراد گمان می‌کنند تنظیم قرارداد پیمانکاری کاری راحت است و از عهده هر کس برمی آید. در صورتی که بسیاری از افراد با این طرز فکر با قراردادی که خود تنظیم کرده‌اند مشکلات زیادی را به وجود آورده‌اند. اگر در طول عمر کاری‌ خود با انواع نمونه قراردادهای پیمانکاری مواجه شده باشید به احتمال زیاد از اهمیت آن آگاهی دارید. در ادامه مقاله با ما باشید تا اطلاعات بیشتری در خصوص تنظیم قرارداد پیمانکاری دریافت کنید.

 

تنظیم قرارداد پیمانکاری

 

تعریف قرارداد پیمانکاری

قرارداد پیمانکاری تعهدی است که بین کارفرما و پیمانکار بسته می‌شود. کارفرما طبق وظایف، زمان و هزینه‌ای که مشخص می‌کند پیمانکار آن کار مورد نظر را انجام خواهد داد. البته موضع قرارداد پیمانکاری مختلف است به طور مثال امکان دارد در خصوص ساخت ساختمان، حمل‌ونقل، تهیه تدارکات و … باشد.

جهت تنظیم قرارداد پیمانکاری ابتدا باید وظایف هریک ازطرفین به درستی مشخص شود . هم چنین در قرارداد باید معین شود که کارفرما و پیمانکار چه وظایفی نسبت به یکدیگر دارند و هزینه و زمان پروژه نیز مشخص شود. فردی که در این زمینه تخصص دارد می‌تواند در نوشتن یک قرارداد صحیح و کامل نقش داشته باشد، به همین دلیل است که در ابتدای کار تأکید می‌شود قرارداد به صورت سنتی و به دست افراد غیرحقوقی نوشته نشود تا از مشکلات و چالش‌های آینده جلوگیری شود.

 

 تنظیم قرارداد پیمانکاری

 

کارفرما کیست؟

کارفرما را می‌توان این گونه تعریف کرد که شخصی اعم از حقیقی و حقوقی است که نسبت به هزینه‌ای که پرداخت می‌کند توقع انجام کار مورد نظر توسط کارمند یا پیمانکار را دارد . اگر بخواهیم به صورت واضح‌تر مثالی در این مورد بزنیم می‌توان گفت که مسئولان و مدیرانی که تعدادی افراد در جهت انجام امور استخدام می‌کنند و متناسب با وظیفه‌ای که دارند هزینه‌ای را پرداخت می‌کنند یک نوع کارفرما محسوب می‌شوند.

بین کارفرما و کارمند رابطه‌ای متاثر از مواد قانونی وجود دارد که این قوانین توسط اداره کار نوشته شده است. کارفرما موظف است که به‌تمامی قوانین پایبند باشد و از آنها پیروی کند.

اگر توجه کرده باشید در پروژه‌های ساخت و ساز فردی به نام کارفرما وجود دارد که در واقع صاحب‌کار شناخته می‌شود. این فرد یک طرف امضاکننده قرارداد است که در جهت اجرای عملیات با پیمانکار یا کارمند توافق می‌کند. شخصی که به عنوان کارفرما در یک پروژه مشخص می‌شود موظف است از قوانین مرتبط آگاهی کامل داشته باشد، زیرا در صورت عمل نکردن به هر کدام از آنها مورد پیگرد قانونی قرار می‌گیرد و حتی در برخی اوقات جرایمی را نیز به دنبال دارد. برخی از این قوانین و مقررات که توسط اداره کار تصویب شده است عبارتند از:

کارفرما موظف است به تمامی مواردی که در قرارداد ذکر کرده است پایبند باشد.

کارفرما می‌بایست نوع قرارداد را باتوجه‌به شرایط و وظایف انتخاب و تنظیم کند.

کارفرما می‌بایست بهداشت و ایمنی در محل کار را برای کارمندان خود فراهم کند.

رعایت کردن قوانین و مقرراتی که مربوط به شرایط کار است از دیگر وظایف این افراد مشخص شده است. البته به جز موارد نوشته شده موارد دیگری نیز هستند که در زمان تنظیم قرارداد پیمانکاری از جانب کارفرما می‌بایست رعایت شوند. در ضمن این قوانین و مقررات هر سال توسط اداره کار به منظور حمایت از کارمندان، پیمانکاران و کارگران به روز می‌شود.

 

 تنظیم قرارداد پیمانکاری

 

پیمانکار کیست؟

با گسترش حوزه مهندسی،شغل پیمانکاری و تعریف آن با برداشت‌های متنوعی روبرو شده است، زیرا در کشور ما پیمانکاری در حوزه‌های مختلف تعریف می‌شود.

پیمانکار شخصی حقیقی و حقوقی است که با امضای قرارداد و قبول مفاد آن،انجام برخی از کارها را متعهد می‌شود. یک پروژه پیمانکاری می‌تواند مربوط به ساخت‌وساز یا ساخت پل یا جاده باشد. در واقع اصطلاح پیمانکاری تنها به یک موضوع اختصاص داده نمی‌شود زیرا زمینه‌های مختلفی وجود دارد که یک پیمانکار می‌تواند در آن فعالیت کند.

پیمانکار وظیفه دارد اسناد و مدارک موضوع تعهد را به صورت کلی مطالعه کرده و نسبت به پیروی از آن‌ها پایبند باشد.

پیمانکار وظیفه دارد قبل از امضای قرارداد محل کار و شرایط مرتبط با آن را بررسی کرده تا از اجرای کار در فصل‌های مختلف سال آگاه شود. هم چنین وظیفه دارد قانون و مقررات مربوط به حیطه کاری خود را که توسط اداره کار مشخص شده است مطالعه کند و در پیروی از آن‌ها کوشا باشد.

لازم به ذکر است که بگوییم پروژه‌هایی موفق هستند که پیمانکار و کارفرما به خوبی با وظایف خود آشنا باشند. آشنا بودن با وظایف و حیطه کاری خود باعث می‌شود حد و مرز خود را به خوبی بشناسند و در انجام وظایف مسئولیت‌پذیر باشند. بسیاری از افراد با وجود آشنایی با حیطه کاری خود رضایت طرف مقابل را به خود جلب نکردند، زیرا مسئولیت‌پذیری را در خود گسترش نداده‌اند. پس در کنار تمامی موارد هر دو طرف قرارداد می‌بایست برخی از ویژگی‌های شخصیتی خود را که در کار دخیل هستند را تقویت کنند تا بهترین همکاری‌ها را داشته باشند.

 

کانال تلگرام لامینگو

 

سخن نهایی

همان طور که به آن اشاره کردیم قرارداد پیمانکاری از جمله قراردادهای مهم در جامعه شناخته می‌شود که کارفرما و پیمانکار در آن دخالت دارند. زمانی که کارفرما مجموعه از فعالیت‌ها و اقدامات را به پیمانکار می‌سپارد، پیمانکار هم می‌بایست وظیفه خود را به‌درستی به اتمام برساند. اگر در حیطه کاری خود از این نوع قرارداد استفاده می‌کنید سعی کنید اطلاعات خود را در این زمینه افزایش دهید تا دچار مشکلات و اتفاقات ناگوار نشوید. از طرفی می‌توانید برای اطلاعات بیشتر به مراجعه کنید تا مطالب به روزی را دریافت کنید.

فراموش نکنید که تنظیم قرارداد پیمانکاری را به افراد متخصص بسپارید، زیرا در قراردادهای سنتی امکان اشتباه و وجود متن‌های ناقص زیاد است. همین موارد باعث می‌شود که در پروژه مشکلات متعددی ایجاد کند که ضرر و زیان‌های بسیاری را وارد کند. امیدواریم از خواندن این مقاله لذت برده باشید و اطلاعات مفیدی را دریافت کرده باشید. در ضمن در صورت داشتن هرگونه سؤال و پرسش می‌توانید در قسمت نظرات ،آن را با ما به اشتراک بگذارید تا اعضای تیم لامینگو در اولین فرصت پاسخگوی شما باشند.

1
برچسب ها :
نویسنده مطلب مطهره راضی

دیدگاه شما

یک دیدگاه