بیمه شخص ثالث در تصادف چه خساراتی را پرداخت مینماید؟
با توجه به اجباری بودن دریافت بیمه شخص ثالث برای تمام وسایل نقلیه، تمامی رانندگان متوجه اهمیت این بیمه میباشند. بیمه شخص ثالث در مقابل بیمه بدنه قرار داشته و در صورت تصادف، خسارات جانی و مالی وارده به اشخاص زیاندیده، جز راننده مقصر را جبران مینماید. به عبارت دیگر، بیمه شخص ثالث در تصادف هزینههای درمانی، فوت و یا خسارات وارده به اموال اشخاص ثالث را پرداخت مینماید. آنچه حائز اهمیت است این است که بررسی نماییم بیمه شخص ثالث در تصادف تا چه سقفی خسارات مالی و خسارات جانی را بر عهده گرفته و جبران مینماید.
استفاده از بیمه شخص ثالث در جبران خسارات جانی
قسمتی از تعهدات بیمه شخص ثالث ناظر به جبران خسارتهای جانی از قبیل هزینههای درمان و بستری شدن، فوت، نقص عضو و غیره میشود. سقف خسارات جانی در بیمه شخص ثالث هر ساله مطابق دیه یک مرد کامل در ماههای حرام تعیین میگردد.
جهت اطلاع از نرخ بیمه شخص ثالث در سال 1402 به لینک زیر مراجعه نمایید: جدول نرخ بیمه شخص ثالث 1402 | جزئیات قانون بیمه شخص ثالث 1402
سقف عددی پرداخت خسارت توسط بیمه شخص ثالث
بیمه شخص ثالث تنها تا سقف سرنشینان مجاز هر خودرو را تحت پوشش خود قرار میدهد. چنانچه تعداد آسیبدیدگان یک تصادف بیشتر از سقف عددی تعداد سرنشینان مجاز خودرو باشد، بیمه شخص ثالث تا سقف سرنشینان مجاز جبران خسارت نموده و خسارات مابقی افراد از محل صندوق تأمین خسارات جانی بیمه مرکزی پرداخت میگردد.
تعداد سرنشینان مجاز هر خودرو در روی کارت ماشین درج گردیده و سقف تعهدات بیمه شخص ثالث نیز طبق همان تعیین میگردد. امروزه خسارات وارده به راننده مقصر نیز با تهیه بیمه حوادث راننده جبران میگردد.
استفاده از بیمه شخص ثالث در جبران خسارات مالی
خسارات مالی عبارت از خساراتی است که در جریان یک تصادف رانندگی به خودروی ثالث وارد میگردد. تعیین میزان حداقل تعهدات بیمه گذار شخص ثالث در جبران خسارات مالی نیز از اهمیت بسیاری برخوردار است. حداقل میزان تعهدات مالی بیمههای شخص ثالث برابر با 2.5 درصد از مبلغ دیه یک مرد کامل در ماههای حرام طی سال جاری میباشد.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید
افزایش سقف تعهدات مالی بیمه شخص ثالث
همانطور که بیان شد، حداقل میزان تعهدات مالی بیمه شخص ثالث معادل با 2.5 درصد دیه یک مرد کامل در ماههای حرام میباشد. این مبلغ، مبلغ چندان قابل ملاحظهای نیست، زیرا با توجه به نرخ تورم و افزایش قیمت خودروها ارزش مادی اتومبیلها افزایش یافته و در صورت وقوع یک حادثه، خسارات بسیاری متوجه راننده خواهد بود.
در صورتی که راننده مقصر در بیمه نامه خود نرخ حداقلی را انتخاب نموده باشد، در صورت وقوع خسارات شدید، خود موظف است که مابهالتفاوت خسارات را بپردازد. صحیحتر آن است که رانندگان در هنگام تهیه بیمه شخص ثالث نرخهای بالاتر را انتخاب نمایند تا در صورت وقوع خسارات شدید، شرکت بیمه بتواند تمام خسارات را جبران نموده و دیگر پرداختی متوجه فرد نباشد.
قانون جدید بیمه شخص ثالث
قوانین بیمه با توجه به تغییرات جامعه، گاه تغییراتی پیدا میکنند. آخرین تغییراتی که در قانون جدید بیمه شخص ثالث رخ داده است مربوط به بخشنامه سال 1401 میباشد. قانون جدید بیمه شخص ثالث بیشتر به دنبال راننده محور کردن بیمه نامهها به جای اتوموبیل محور بودن آنها میباشد. چند نمونه از تغییرات قانون جدید بیمه شخص ثالث بدین ترتیب میباشد:
تغییرات انتقال تخفیفها در بیمه شخص ثالث
مطابق قانون سابق، در صورتیکه فرد اتوموبیل خود را تعویض میکرد و تخفیفاتی در بیمه شخص ثالث داشت، این تخفیفات را از دست میداد. اما قانون جدید این اجازه را به افراد داده است تا در صورت تعویض اتوموبیل، تخفیفات بیمه شخص ثالث خود را به اتوموبیل جدید خود و یا یکی از اقوام درجه یک خود، یعنی همسر، والدین و فرزندانش انتقال دهد. امروزه حتی این امکان برای افراد وجود دارد که تخفیفات بیمه خود را در صورت فروش اتومبیل خود نگه دارند و بعدها با خرید اتومبیلی دیگر از این تخفیفات استفاده نمایند.
جهت دریافت نمونه قرارداد فروش خودرو به لینک زیر مراجعه نمایید: قرارداد خرید و فروش خودرو و نکاتی در خصوص خودرو دست دوم
ثبت اطلاعات گواهینامه در بیمه شخص ثالث
یکی دیگر از تغییرات قانون جدید بیمه شخص ثالث این است که بایستی اطلاعات گواهینامه افرادی که از خودرو استفاده مینمایند در بیمه نام درج شود. این موضوع به منظور راننده محور کردن بیمهها و استفاده و انتقال تخفیفات میباشد.
چنانچه چند راننده از یک خودرو استفاده نمایند، نیازی به ثبت اطلاعات گواهینامه تمامی آنها نمیباشد و ثبت اطلاعات گواهینامه یک نفر کافی است. در صورتی که هر کدام از رانندگان، مقصر تصادفی شناخته شوند در نحوه جبران خسارت تفاوتی وجود ندارد. اما در خصوص تخفیفات، تنها رانندهای که اطلاعات گواهینامه وی ثبت شده باشد میتواند از آن استفاده نماید.
برابری دیه زن و مرد
مطابق قانون جدید بیمه شخص ثالث، در استفاده از بیمه شخص ثالث در جبران خسارتهای جانی، همه افراد یکسان فرض شده و دیگر تفاوتی بین دیه زن و مرد، مسلمان و غیرمسلمان و غیره وجود ندارد.
بیمه شخص ثالث در تصادف با خودروی نامتعارف
در قانون بیمه شخص ثالث، هر خودرویی که مبلغ آن معادل قیمت نصف دیه یک مرد کامل در ماههای حرام و یا بیشتر از آن باشد، خودروی لوکس و نامتعارف محسوب میگردد. طبق قانون پیشین، بیمه شخص ثالث در تصادف با خودروهای متعارف تنها تا میزان نصف دیه مرد کامل در ماههای حرام را پرداخت مینمود و مابقی خسارات بر عهده خود راننده مقصر قرار میگرفت. امروزه، مطابق قانون جدید بیمه شخص ثالث، چنانچه راننده مقصر بیمه بدنه داشته باشد مابقی خسارات وارده در تصادف با خودروهای لوکس و نامتعارف را میتواند از آن محل پرداخت نماید.
جهت آشنایی بیشتر با بیمه بدنه خودرو به لینک زیر مراجعه نمایید: نکاتی که درباره بیمه بدنه لازم است بدانیم
کلام پایانی
از آنجا که افراد قدرت پیشبینی آینده و خطرات احتمالی آن را ندارند، تهیه بیمه برای جبران خسارات احتمالی بهترین تدبیری است که میتوان اتخاذ نمود. بیمه شخص ثالث در تصادف رانندگی، بیمهای اجباری است که تمام رانندگان موظفاند آن را برای خودروی خود تهیه نمایند. بیمه شخص ثالث در صورت وقوع تصادف، خسارات جانی و مالی وارده را مطابق سقف تعهدات خود جبران مینماید. امروزه با تغییراتی که در قانون بیمه شخص ثالث اعمال شده است، کارایی این بیمه بیش از پیش افزایش یافته است.
یکی از خدمات مجموعه لامینگو، ارائه مشاوره تخصصی در حوزههای مختلف، از جمله حوزه بیمه شخص ثالث خودرو میباشید. شما میتوانید جهت بهرهمندی از این خدمت به قسمت دریافت مشاوره مراجعه نمایید. علاوه بر این، سؤالات و ابهامات خود در حوزه بیمه شخص ثالث در تصادف را نیز میتوانید در قسمت دیدگاهها مطرح نموده تا توسط کارشناسان مجموعه به آنها پاسخ داده شود. به منظور افزایش دانش حقوقیتان نیز توصیه میشود تا به بلاگ لامینگو مراجعه نموده و مطالب حقوقی مختلف در حوزههای گوناگون را مطالعه نمایید.
دیدگاه شما