چه مراجعی در خصوص جرائم رایانه‌ای فعالیت می‌کنند؟

3 سال پیش
مشاوره حقوقی جرائم رایانه‌ای

با گسترش و پیشرفت تکنولوژی و استفاده روزافزون کاربران از سیستم‌های رایانه‌ای، شبکه‌های اجتماعی و اینترنتی مشکلات و تخلفات رایانه‌ای و فضای مجازی نیز رو به افزایش است. بیشترین تخلفاتی که کاربران رایانه با آن مواجه هستند کلاه‌برداری اینترنتی، سرقت، تجاوز به حریم خصوصی و جعل داده‌ها را در برمی‌گیرد. به دلیل به‌روز بودن، گستردگی و پیچیدگی این نوع جرائم، بسیاری از افراد زمانی که با این نوع مشکلات مواجه می‌شوند، اطلاعی در خصوص مراجع و سازمان‌هایی که دراین‌باره فعالیت می‌کنند ندارند. در همین راستا افراد می‌توانند به کمک مشاوره حقوقی جرائم رایانه‌ای با این مراجع ذیصلاح آشنا شوند. مشاوران و اشخاص متخصص در این زمینه روش‌های گوناگونی را برای رفع هریک از جرائم رایانه‌ای در اختیار موکلان خود قرار می‌دهند. در این مطلب به‌صورت خلاصه مراجعی را که در خصوص جرائم رایانه‌ای فعالیت می‌کنند را بیان می‌کنیم. با ما همراه باشید.

درصورتی‌که شما به دنبال مشاوره حقوقی جرائم رایانه‌ای  هستید؛ می‌توانید از طریق لینک زیر با کارشناسان و وکلای ما در این مرکز در تماس باشید و از خدماتی که آن‌ها در راستای ارائه مشاوره حقوقی جرائم رایانه‌ای برای شما در نظر گرفته‌اند، استفاده نمایید:

 

دریافت مشاوره حقوقی جرائم رایانه‌ای

 

چه مراجعی در حیطه جرائم رایانه‌ای فعالیت می‌کنند؟

به دلیل گستردگی فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی ارگان‌ها و سازمان‌های متعدی مسئولیت نظارت و پشتیبانی کاربران را بر عهده‌دارند. بنا بر تقسیم‌بندی اعلام‌شده از سوی سازمان‌ها و نهادهای کل کشور مراکزی نظیر مرکز راهبردی افتای ریاست جمهوری، پلیس فتا،  وزارت ارتباطات، دادسرای جرائم رایانه‌ای، دادستانی کل کشور، سازمان نظام صنفی رایانه‌ای، شورای انتظامی سازمان نظام صنفی رایانه‌ای، اتحادیه کشوری کسب‌وکارهای مجازی، انجمن صنفی کسب‌وکارهای اینترنتی، مرکز ماهر و کاشف هرکدام مسئولیت بخشی از این فضای گسترده برعهده دارند. برخی از سازمان‌ها به‌صورت مستقیم و برخی به‌عنوان پشتیبان و غیرمستقیم با انواع جرائم رایانه‌ای سروکار دارند. به‌عنوان نمونه نظارت بر امنیت دستگاه‌های غیر حساس و غیر حیاتی با وزارت ارتباطات و نظارت بر کسب‌وکارهای عمومی با پلیس فتا است. در ادامه به خلاصه آب از وظایف هرکدام از این سازمان‌ها می‌پردازیم.

 

سیر تا پیاز آنچه نیاز است در خصوص جرائم رایانه‌ای بدانید!

 

مشاوره حقوقی جرائم رایانه‌ای

 

پلیس فتا در مشاوره حقوقی جرائم رایانه‌ای

پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات یا فتا یک از ارگان‌ها و سازمان‌هایی که به‌صورت مستقیم به شکایات مردم در خصوص جرائم رایانه‌ای رسیدگی می‌کند. در این سازمان کلیه جرائم رایانه های چون کلاه‌برداری‌های اینترنتی، جعل داده‌ها و عناوین، سرقت اطلاعات، تجاوز به حریم خصوصی اشخاص و گروه‌ها، هک و نفوذ به سامانه‌های رایانه‌ای و اینترنتی، هرزه‌نگاری و جرائم اخلاقی و برخی جرائم سازمان‌یافته اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی موردبررسی و پیگرد قانونی قرار می‌گیرد.

 

دادسرای جرائم رایانه‌ای

یکی از سازمان‌ها و ارگان‌هایی که در خصوص جرائم رایانه‌ای مسئول است و به‌صورت مستقیم به شکایات مردم رسیدگی می‌کند، این ارگان است. درصورتی‌که افراد با هرگونه از جرائم رايانه‌اي چون کلاه‌برداری و یا سودجویی اینترنتی مواجه شدند، شكايت آنها از طریق همین مرجع قضایی موردبررسی قرار می‌گیرد. همچنین تخلفانی مانند برداشت غیرمجاز از حساب اشخاص درصورتی‌که از طریق خرید اینترنتی صورت گرفته باشد در حوزه رسیدگی دادسرای جرائم رایانه‌ای قرار می‌گیرد. باید به این نکته نیز توجه کرد که درصورتی‌که افراد نتوانند به این دادسرا دسترسی داشته باشند می‌توانند شکایت خود را به دادسرای عمومی انقلاب یا پلیس فتا ارجاع دهند.

 

مشاوره حقوقی جرائم رایانه‌ای

 

دادستانی کل کشور در مشاوره حقوقی جرائم رایانه‌ای

دادسرای دیوان عالی کشور نظارت بر تمامی دادسراهای کشور را بر عهده دارد. این دادسرا نیز به‌صورت مستقیم در امر جرائم رایانه‌ای ورود نمی‌کند. بااین‌حال در مواردی مانند شناسایی سایت‌های قمار و فیلترینگ خود را موظف به بررسی شکایت‌های مردم می‌داند و همچنین در سایت این سازمان در قسمت گزارش‌های مردمی بخشی به‌عنوان فضای مجازی وجود دارد که تنها برای اعلام تخلفات تارنماهای حاوی مصادیق مجرمانه است.

 

مرکز مدیریت راهبردی افتای ریاست‌جمهوری

این سازمان در سال 1386 به‌منظور تأمین امنیت زیرساخت‌های حیاتی کشور در مقابل حملات الکترونیکی تشکیل شده است و موظف است به کمک سازمان‌ها و نهادهای ذی‌صلاح محیطی امن را برای زیرساخت دستگاه‌های مهم و حیاطی کشور ایجاد کند. این سازمان در قبال جرائم رایانه‌ای بیشتر جنبه نظارتی را ایفا می‌کند. بخشی از وظایف این نهاد اجرای عملیات ارزیابی امنیتی و رصد آسیب‌پذیری زیرساخت‌ها، تحلیلی حوزه بدافزار برای زیرساخت‌ها، ارتقاء توان شناسایی و مقابله با بدافزارهای ناشناخته در زیرساخت‌ها و… است.

 

جرم سایبری

 

سازمان نظام صنفی رایانه‌ای در مشاوره حقوقی جرائم رایانه‌ای

این سازمان تمامی فعالیت‌هایی که در حوزه رایانه و فضای مجازی صورت می‌گیرد را مورد ارزیابی و بررسی قرار می‌دهد. ازجمله فعالیت‌هایی که این سازمان تحت حمایت و پوشش خود قرار می‌دهد فعالیت‌های سخت‌افزاری، نرم‌افزاری، سیستم‌های شبکه‌ای، تجارت الکترونیک، کسب‌وکارهای نوپا و… است. یکی از مهم‌ترین کمیسیون‌های این سازمان، کمیسیون امنیت فضای تولید و تبادل اطلاعات یا افتا است. وظیفه این کمیسیون بررسی مشکلات و مسائل صنفی، ساماندهی بازار کار صنف، کمک به بهبود کسب‌وکار مجازی و تعامل با بخش دولتی است.

 

شورای انتظامی سازمان نظام صنفی رایانه‌ای

این شورا وظیفه دارد هرگاه شخصی چه حقیقی و چه حقوقی نسبت به یکی از اعضای صنفی رایانه‌ای شکایتی داشته باشد به آن رسیدگی کند. به بیان کلی وظیفه این شورای نظارت بر شرکت‌های عضو سازمان نظام صنفی رایانه‌ای است.

 

جرم سایبری

 

اتحادیه کشوری کسب‌وکارهای مجازی

بر اساس ماده ۲ و ۱۲ تبصره ماده ۸۷ قانون نظام صنفی، تمامی مجوزهای کسب‌وکارهای مجازی توسط این ارگان صادر می‌شود. اقداماتی چون حمایت و حفظ حقوق صنفی اعضا، ایجاد و تحکیم اصول همکاری بین افراد صنفی، تعامل با دستگاه‌های دولتی، نهادهای عمومی غیردولتی و بخش خصوصی در حیطه اختیارات و مسئولیت‌های این سازمان است. همچنین این سازمان می‌بایست در راستای رضایت مردم در خصوص خدمات ارائه‌شده و اطلاع‌رسانی رسیدگی به شکایات دریافتی از سوی آنها حداکثر تلاش خود را داشته باشد.

 

انجمن صنفی کسب‌وکارهای اینترنتی

این مرکز موظف هستند بر روی تمامی کسب‌وکارهای اینترنتی نظارت داشته باشد. شرکت‌هایی که عضو این انجمن هستند برای رسیدگی به‌تمامی شکایات و اختلافات مابین کارفرما و کارگر می‌توانند به این انجمن مراجعه کنند. در این مرحله نماینده‌ای از سوی انجمن انتخاب‌شده و شکایت بیان‌شده را موردبررسی قرار می‌دهد. همچنین درصورتی‌که هرکدام از اعضا موانعی در سر توسعه کسب‌وکارهای آنلاین مشاهده کنند می‌توانند به انجمن اطلاع داده تا آنها با همکاری اتاق بازرگانی و شورای گفتگوی بخش خصوصی و دولتی مشکل را شناسایی و در جهت رفع آن اقدام کنند.

 

جرم سایبری

 

مرکز ماهر در مشاوره حقوقی جرائم رایانه‌ای

گروه واکنش و هماهنگی رخدادهای رایانه‌ای ملی ایران که به‌عنوان مرکز ماهر در کشور شناخته شده است در سال 1387 به‌منظور پیشگیری و مقابله با حوادث فضای تبادل اطلاعات تأسیس شده است. این مرکز بیشتر در مواردی مانند شناسایی بدافزارها، امنیت در سامانه‌های هوشمند تلفن همراه، امنیت و امنیت در شبکه‌های اجتماعی فعالیت می‌کند.

 

 سازمان کاشف

بانک مرکزی در سال 1392 به‌منظور حفظ و ارتقای امنیت نظام بانکداری الکترونیکی و رسیدگی دقیق و سریع به‌تمامی تهدیدات داخلی و خارجی مرکز کنترل امنیت شبکه و فوریت‌های بانکی (کاشف) را تاسیس کرد. بیشترین مسائلی که این سامانه به آن رسیدگی می‌کند جلوگیری و مقابله از انواع سوءاستفاده‌های رایانه‌ای نظیر افشای اطلاعات حساس بانکی، برنامک‌ها و درگاه‌های جعلی و.. است.

 

جرم کامپیوتری

 

نحوه پیگیری شکایات در مشاوره حقوقی جرائم رایانه‌ای

درصورتی‌که فردی مورد کلاه‌برداری، سرقت رایانه‌ای یا هر نوع جرم رایانه‌ای دیگری قرار گرفت می‌بایست به مراحل زیر را برای طرح شکایت خود به سازمان‌های ذی‌صلاح طی کند. او می‌تواند از طریق مشاوره حقوقی جرائم رایانه‌ای از تمامی مراحل آگاهی پیدا کند. این مراحل عبارت است از:

1-  ابتدا شاکی باید به سامانه ثنا مراجعه و اقدام به درج درخواست خود کند.

2-  پس‌ازآن پرینتی از شکوائیه خود تهیه و به دادسرای ویژه جرائم رایانه‌ای مراجعه کند.

3- در این مرحله  پرونده برای صدور رأی به دادگاه ارسال می‌شود. در دادگاه طرفین ادله خود را بیان مي‌كنند و سپس قاضی حکم خود را صادر می‌کند.

4- حکم به دادسرای مربوطه ارسال و شاکی میبایست جهت پیگیری‌های آتی به پلیس فتا مراجعه کند.

کانال تلگرام لامینگو

 

در پایان به یاد داشته باشید

استفاده از امکانات رایانه‌ای و فضای مجازی امروزه در زندگی افراد نقش تأثیرگذاری را ایفا می‌کند. به همین جهت افراد باید پیش از هرگونه اقدامی با نتایج و تأثیرات آن در زندگی آگاهی پیدا کنند. یکی از این اقدامات فعالیت در حوزه مجازی است. افراد می‌بایست با انواع فعالیت‌ها، تخلفات، مراجع ذیصلاح و هر آنچه به این حوزه مرتبط است آشنایی کامل پیدا کند. درصورتی‌که با روال کار و مسائل حقوقی مرتبط با آن آشنا نیستید، می‌توانید از طریق مشاوره حقوقی جرائم رایانه‌ای به‌تمامی این موارد آشنایی پیدا کنید. لامینگو پلتفرم هوشمند ارائه خدمات حقوقی است که با استفاده از دانش و تجربه مشاوران حقوقی و وکلای پایه‌یک دادگستری خود، به شما برای دریافت مشاوره کمک می‌کند. درصورتی‌که به اطلاعات بیشتری در این زمینه احتیاج دارید می‌توانید به وبلاگ حقوقي  لامینگو مراجعه کنید.

1
برچسب ها :
نویسنده مطلب زهره مدرسی

دیدگاه شما

یک دیدگاه