شرایط بازنشستگی در قانون مدیریت خدمات کشوری چیست؟
کارمندان دولت پس از مدت زمانی که به عنوان کارمند در دستگاههای اجرایی مشغول به کار هستند، بازنشسته میشوند. دلیل این امر نیز حمایت از سالمندان و ورود نسل و نیروی جوان به اشتغال است. در همین راستا سازوکارهایی برای حمایت از سالمندانی که بازنشسته میشوند پیشبینی شده است که هدف از این موارد، کمک به بهبود زندگی افراد بازنشسته است. قانون مدیریت خدمات کشوری در مواد 101 تا 103 خود به توضیح شرایط بازنشستگی کارمندان دولت پرداخته است. قانونگذار در این مواد به توضیح شرایط بازنشستگی کارمندان دولت پرداخته است. توجه داشته باشید که تنها بازنشستگی کارمندان دولت که در دستگاههای اجرایی هستند بر اساس قانون مدیریت خدمات کشوری تعیین میگردد.
در همین راستا در این نوشتار قصد داریم به بررسی بازنشستگی در قانون مدیریت خدمات کشوری و قانون جدید بازنشستگی کارکنان دولت پرداخته و مواردی که باید در این زمینه مورد توجه قرار بگیرد را بررسی کنیم.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید
شرایط بازنشستگی در قانون مدیریت خدمات کشوری
احکام مربوط به بازنشستگی کارمندان دولت در قوانین و مقررات مختلفی همچون قانون استخدام کشوری و قانون مدیریت خدمات کشوری مورد پیشبینی قرار گرفته است. بر اساس ماده 101 قانون مدیریت خدمات کشوری، کلیه کارمندان پیمانی دستگاههای اجرائی از لحاظ برخورداری از مزایای تأمین اجتماعی نظیر بازنشستگی، از کارافتادگی، فوت، بیکاری و درمان با رعایت این قانون مشمول قانون تأمین اجتماعی میباشند و کارمندان رسمی را که پس از لازم الاجراءشدن این قانون، میتوان برای مشاغل حاکمیتی در دستگاههای اجرائی استخدام نمود از لحاظ برخورداری از مزایای تأمین اجتماعی حسب تقاضای خود مشمول قانون تأمین اجتماعی یا قوانین بازنشستگی مورد عمل دستگاه اجرائی ذیربط قرار میگیرند.
در همین راستا باید توجه داشته باشید که کارمندان میتوانند در صورت تمایل به جای سازمان تأمین اجتماعی یا سازمان بازنشستگی کشوری، مشمول مقررات یکی دیگر از صندوقهای بیمهای قرار گیرند. در این صورت سهم کارفرمایی دولت برای خدمات تأمین اجتماعی حداکثر به میزان سهم کارفرمایی مقررات قانون تأمین اجتماعی میباشد و مابهالتفاوت توسط کارمندان پرداخت میگردد. این قبیل کارمندان از لحاظ بازنشستگی، وظیفه، از کارافتادگی و نظایر آن مشمول مقررات صندوقی که انتخاب کردهاند میباشند. نکته قابل ذکر این است که تغییر صندوق در طول مدت قرارداد فقط یک بار امکانپذیر میباشد.
این مطلب را نیز بخوانید: جزئیات کامل شرایط بازنشستگی تأمین اجتماعی | قانون جدید بازنشستگی
بازنشستگی به اختیار دستگاه اجرایی به چه معنا است؟
بنا بر شرایطی، دستگاه اجرایی میتواند کارمندان خود را بازنشسته نماید که به این مورد بازنشستگی به اختیار دستگاه اجرایی میگویند. در شرایط بازنشستگی در قانون مدیریت خدمات کشوری به این موضوع نیز اشاره شده است و شرایط آن بیان گشته است. بر اساس ماده 103 قانون مدیریت خدمات کشوری، دستگاههای اجرایی میتوانند با داشتن یکی از شرایط زیر کارمندان خود را بازنشسته نمایند. این شرایط به شرح زیر است:
1. شرط سنی
کارمند باید دارای حداقل 30 سال سابقه خدمت برای مشاغل غیرتخصصی و 35 سال برای مشاغل تخصصی با تحصیلات دانشگاهی کارشناسی ارشد و بالاتر باشد. البته توجه داشته باشید که این بازنشستگی با درخواست کارمند برای سنوات بالاتر از 30 سال اجرا میشود. نکتهای که در این زمینه باید به آن توجه داشته باشید این است که ایثارگرانی که به موجب قوانین و مقررات مربوط از امتیاز یک مقطع تحصیلی بالاتر برخوردارند نیز با داشتن مدرک کارشناسی، مشمول حکم این ماده میباشند و میتوانند تا 35 سال خدمت نمایند.
2. شرط سابقه کار
2. دستگاههای اجرایی تنها میتوانند کارمندانی را بر این اساس بازنشسته نمایند که کارمند مربوطه حداقل 60 سال سن و حداقل 25 سال سابقه خدمت با 25 روز دریافت حقوق داشته باشد. در همین راستا باید توجه داشته باشید که سابقه مذکور که در مورد اول بیان شد و همچنین شرط سنی مزبور در این مورد برای متصدیان مشاغل سخت و زیانآور و جانبازان و معلولان تا 5 سال کمتر میباشد و شرط سنی برای زنان منظور نمیگردد.
دستگاه اجرایی چه زمان مکلف به بازنشسته کردن کارمند است؟
در قسمت قبل از این مطلب به بررسی شرایطی پرداختیم که در این صورت، دستگاه اجرایی این اختیار را دارد که کارمند خود را بازنشسته نماید. اما نوع دیگری از بازنشستگی وجود دارد که در آن دستگاه، ملزم به بازنشسته کردن کارمند است. بر اساس شرایط بازنشستگی در قانون مدیریت خدمات کشوری دستگاههای اجرائی مکلف هستند کارمندانی که دارای 30 سال سابقه خدمت برای مشاغل غیرتخصصی و 60 سال سن و همچنین کارمندانی که دارای 35 سال سابقه خدمت برای مشاغل تخصصی و 65 سال سن هستند را رأساً و بدون تقاضای کارمندان بازنشسته نمایند. به عبارتی دیگر، اگر کارمندی دارای شرایط مذکور باشد در این صورت دیگر نیازی به ثبت تقاضای بازنشستگی نبوده و دستگاه اجرایی خود موظف است تا کارمند را بازنشسته کند.
علاوه بر این دستگاه اجرایی مکلف به بازنشسته کردن کارمندانی است که دارای 65 سال سن و حداقل 25 سال سابقه خدمت باشند. البته برای مشاغل تخصصی، سقف سنی 70 سال است. توجه داشته باشید کارمندانی که سابقه خدمت آنها کمتر از 25 سال است، در صورتی که بیش از 20 سال سابقه خدمت داشته باشند میتوانند تا رسیدن به 25 سال سابقه به خدمت ادامه دهند و در غیر این صورت بازخرید میشوند.
جمعبندی نوشتار بازنشستگی در قانون مدیریت خدمات کشوری
شرایط بازنشستگی کارمندان دولت ذیل قانون مدیریت خدمات کشوری بیان گشته است. بر اساس این قانون، دستگاه اجرایی این اختیار را دارد که کارمندانی را که دارای 30 سال سابقه کار و یا 60 سال سن هستند را به اختیار خود بازنشسته کند. علاوه بر این اگر کارمندی همزمان دارای هر دو شرط مذکور؛ یعنی 30 سال سابقه کار و 60 سال سن باشد، در این صورت دستگاه اجرایی مکلف به بازنشسته کردن این فرد است. بر اساس شرایط بازنشستگی در قانون مدیریت خدمات کشوری خود کارمند نیز در صورت دارا بودن شرایط لازم میتواند تقاضای بازنشستگی خود را مطرح نماید. با توجه به اینکه مقررات مربوطه ممکن است تغییر نماید، لازم است تا همواره از قوانین جدید آگاه باشید. در همین راستا شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه مشاوره حقوقی مربوطه را از همکاران ما در تیم حقوقی لامینگو دریافت نمایید.
بلاگ حقوقی لامینگو را دنبال کنید!
مطلبی که تا به اینجا آن را مطالعه نمودید یکی از هزاران محتوای تولیدی در بلاگ حقوقی لامینگو است. همکاران ما در تیم تولید محتوای لامینگو روزانه مطالبی را در این بلاگ منتشر میکنند که مطالعه آن به افزایش دانش حقوقی شما کمک میکند. در همین راستا پیشنهاد میشود اگر از مطالعه این مطلب رضایت داشته و مطالعه آن برای شما مفید بوده است، وارد بلاگ حقوقی لامینگو شوید و سایر محتواهای این بلاگ را نیز مطالعه نمایید.
شما میتوانید سؤالات خود در ارتباط با هر مطلب را در انتهای همان مطلب برای ما نوشته و با ما به اشتراک بگذارید. همکاران ما در سریعترین زمان ممکن به پرسشهای شما پاسخ میدهند و ابهامات شما را رفع خواهند نمود. در پایان، ضمن تشکر از زمان و توجه شما، از شما خواهشمندیم تا نظرات و دیدگاههای خود را برای ما بنویسید و از این طریق به ما در بهبود کیفیت مطالب کمک کنید. لامینگو را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید و ما را به دوستان و همکاران خود نیز معرفی نمایید.
دیدگاه شما