شرکای شرکت تضامنی چه مسئولیت هایی دارند؟

2 سال پیش
مسئولیت شرکا در شرکت تضامنی

یکی از انواع شرکت‌‌هایی که می‌توانید در نظام حقوقی ایران ثبت کنید، شرکت تضامنی است. در شرکت تضامنی مسئولیت شرکا با باقی شرکت‌ها تفاوت دارد. در این مقاله، به بررسی مسئولیت شرکا در شرکت تضامنی پرداخته می‌شود. اگر به اطلاعات بیشتری برای نحوه ثبت و نحوه تأسیس شرکت تضامنی نیاز دارید، می‌توانید از طریق لینک زیر با کارشناسان حقوقی لامینگو مشورت کنید و مشاوره حقوقی تلفنی یا حضوری دریافت کنید:

دریافت مشاوره حقوقی

 

شرکت تضامنی چیست؟

مطابق تعریف قانون تجارت ایران در ماده ۱۱۶، شرکت تضامنی شرکتی است که با اسم مخصوصی به ثبت می‌رسد و فعالیت آن در امور تجارتی بین دو یا چند نفر است. مسئولیت شرکا در این شرکت، مسئولیت تضامنی است. در شرکت تضامنی اگر دارایی شرکت برای پرداخت تمام قرض‌های شرکت کافی نباشد، هرکدام از شرکاء باید به‌تنهایی پاسخگوی پرداخت تمام قروض شرکت باشد. این یک اصل قانونی است و هر نوع توافقی که شرکاء برخلاف این انجام داده باشند، دربرابر اشخاص ثالث ارزش و اعتبار ندارد و اصل همین است که در قانون بیان شده.

 

انتخاب اسم شرکت‌های تضامنی

شرکت‌های تضامنی مثل شرکت‌های تجاری دیگر شخصیت حقوقی دارند و باید نام تجاری مختص یه خود را داشته باشند که آن‌ها را از شرکت‌های تجاری دیگر جدا کند.

اسم انتخابی شرکت تضامنی، باید دو ویژگی مشخص داشته باشد. اولین ویژگی، این است که در اسم شرکت تضامنی، عبارت «شرکت تضامنی» آورده شود. این کار به این دلیل است که افراد از نوع شرکت ثبت‌شده اطلاع داشته باشند و بدانند مسئولیت شرکای این شرکت به چه صورت است.

دومین ویژگی اسم شرکت تضامنی، این است که حداقل اسم یک نفر از شرکا باید در اسم شرکت ذکر شود. این به این معنا نیست که اسم باقی شرکا نمی‌تواند در اسم شرکت تضامنی آورده شود؛ اما مطابق قانون باید بعد از اسم مورد نظر عبارتی شبیه عبارت «و شرکا» یا «و برادران» نوشته شود. هدف از نوشتن نام شرکا یا حداقل یک شریک در اسم تجاری شرکت مربوط به ماهیت ثبت شرکت تضامنی است.

شرکت‌های تضامنی شرکت‌های اشخاص هستند؛ زیرا در این شرکت‌ها اعتبار شرکت بیشتر از آنکه به سرمایه شرکت و میزان آن وابسته باشد، به اعتبار شرکا و شخصیت آن‌ها وابسته است.

 

این مطلب را نیز بخوانید: مسئولیت شرکا در شرکت نسبی به زبان ساده در پرتو قانون تجارت

 

تعداد شرکاء در شرکت تضامنی

حداقل شرکای یک شرکت تضامنی دو نفر است. همه شرکای یک شرکت تضامنی می‌توانند اشخاص حقیقی یا اشخاص حقوقی یا ترکیبی از اشخاص حقیقی و حقوقی باشد. حداکثر افراد شرکای شرکت تضامنی در قانون تجارت مشخص نشده و این به این معناست که از نظر قانون هیچ محدودیتی برای حداکثر شرکای یک شرکت تضامنی وجود ندارد. البته در عمل شرکت تضامنی با تعداد افراد کمتر تشکیل می‌شود. دلیل این کار، مسئولیت سنگینی به‌نام مسئولیت تضامنی است که بر عهده شرکاست. این به این معناست که اگر یک شرکت تضامنی بدهکار شود و نتواند بدهی‌های خود را تصفیه کند، طلبکاران می‌توانند به همه شرکای شرکت تضامنی برای وصول بدهی شرکت مراجعه کنند.

 

مسئولیت شرکا در شرکت تضامنی

 

شرایط شرکا در شرکت تضامنی

در قانون تجارت برای شریک شدن در یک شرکت تضامنی هیچ شرط خاصی وجود ندارد و به همین دلیل، همه اشخاص حقیقی و حقوقی می‌توانند شریک یک شرکت تضامنی باشند. اگر یکی از شرکای شرکت تضامنی فوت کند، شرکت همان موقع منحل نمی‌شود؛ بلکه اگر باقی شرکاء و وراث شریکی که فوت کرده بخواهند شرکت همچنان به ادامه فعالیت خود بپردازد، شرکت همچنان به فعالیت خود ادامه خواهد داد.
همانطور که گفته شد، اشخاص حقوقی هم می‌توانند شریک یک شرکت تضامنی باشند و فقط افراد نیستند که صلاحیت شریک شرکت تجاری شدن را دارند. شرکت‌های سهامی یا شرکت‌های با مسئولیت محدود نیز می‌توانند شریک شرکت تضامنی باشند.

 

مسئولیت شرکا در شرکت تضامنی در مقابل طلبکاران

مسئولیت شرکا در شرکت تضامنی نامحدود است. شرکای شرکت تضامنی ضامن هستند و اگر خلاف این بین خود توافقی (مثلاً مسئولیت خودشان را با توجه به قرارداد کمتر کنند) داشته باشند، این توافق دربرابر اشخاص ثالث معتبر نخواهد بود.

 

حتماً بخوانید: ارکان شرکتهای تجاری چند دسته هستند و چه وظایفی بر عهده دارند؟

 

مسئولیت شریک جدید در شرکت تضامنی

اگر شخصی به‌عنوان شریک جدید جزء شرکای شرکت تضامنی محسوب شود، به‌همراه باقی شرکا دارای مسئولیت تضامنی قروض قبلی شرکت است. توافق خلاف این برای اشخاص ثالث اعتباری ندارد.

 

شخصیت حقوقی شرکت و شریک

طلبکاران شرکت فقط زمانی می‌توانند به اموال شخصی شرکا مراجعه کنند که شرکت منحل شده باشد و اموال باقی‌مانده شرکت کمتر از بدهی‌های آن باشند. در این حالت، طلبکاران شرکت تضامنی می‌توانند اموال شرکت را توقیف کنند؛ اما طلبکاران شخصی شریک نمی‌توانند اموال شرکت را به‌خاطر بدهی شخصی خودش توقیف کنند.
بعد از انحلال شرکت تضامنی، طلبکاران شرکت تضامنی نسبت به طلبکاران شخصی شرکا حق تقدم دارند.

 

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

خلاصه بحث درباره مسئولیت شرکا در شرکت تضامنی

  • شرکت تضامنی شرکتی است که با اسم مخصوصی به ثبت می‌رسد و فعالیت آن در امور تجارتی بین دو یا چند نفر است.
  • مسئولیت شرکا در این شرکت، مسئولیت تضامنی است.
  •  در شرکت‌های تضامنی اعتبار شرکت بیشتر از آنکه به سرمایه شرکت و میزان آن وابسته باشد، به اعتبار شرکا و شخصیت آن‌ها وابسته است.
  • اگر یک شرکت تضامنی بدهکار شود و نتواند بدهی‌های خود را تصفیه کند، طلبکاران می‌توانند به همه شرکای شرکت تضامنی برای وصول بدهی شرکت مراجعه کنند.
  •  بعد از انحلال شرکت تضامنی، طلبکاران شرکت تضامنی نسبت به طلبکاران شخصی شرکا حق تقدم دارند.
  • اگر شخصی به‌عنوان شریک جدید جزء شرکای شرکت تضامنی محسوب شود، به‌همراه باقی شرکا دارای مسئولیت تضامنی دربرابر قروض قبلی شرکت است.

برای مطالعه سایر مقالات مرتبط با مقررات مربوط به شرکتهای تجاری، به وبلاگ لامینگو مراجعه نمایید.

2
برچسب ها :
نویسنده مطلب نرگس نقشی

دیدگاه شما

2 دیدگاه