شرکای شرکتهای تعاونی چه مسئولیت هایی دارند؟
مسئولیت شرکا در شرکت تعاونی از دغدغههای افراد، پیش از ثبت شرکت تعاونی است. بهعبارتی، میزان مسئولیت شرکا در هر شرکتی، یکی از فاکتورهای مهم افراد برای انتخاب قالب مناسب ثبت است. در حالتی که محدودیتی بهلحاظ قالب شرکت برای فعالیت مورد نظر شما وجود نداشته باشد، موضوع مسئولیت مالی و غیرمالی از اهمیت بالایی برخوردار خواهد بود.
در مطلب پیش رو، قصد داریم بهاختصار در خصوص مسئولیت شرکا در شرکت تعاونی توضیح دهیم؛ اما پیش از ورود به بحث، چنانچه در خصوص انتخاب قالب شرکت تعاونی برای ثبت شرکت مد نظر خود تردید دارید، میتوانید برای دریافت مشاوره ثبت شرکت روی لینک زیر کلیک کنید.
شرکت تعاونی تولید یا مصرف
شرکت تعاونی توسط گروهی از اشخاص حقوقی و حقیقی بهمنظور رفع نیازهای مشترک و بهبود وضع اقتصادی و اجتماعی ازطریق خودیاری و پسانداز تشکیل میشود. در قانون تجارت دو نوع شرکت تعاونی پیشبینی شده است؛ شرکت تعاونی تولید و شرکت تعاونی توزیع.
فرقی میان مسئولیت شرکا در هرکدام از شرکتهای تعاونی تولید یا مصرف نیست. شرکت تعاونی تولید در زمینههای کشاورزی، دامداری، پرورش و صید ماهی، شیلات و یا عمران شهری، روستایی و عشایری فعالیت دارد.
در مقابل، شرکت تعاونی مصرف در راستای فروش اجناس لازمه برای مصارف زندگانی، اعم از اینکه اجناس مزبوره را شرکاء ایجاد کرده یا خریده باشند و همچنین، تقسیم نفع و ضرر بین شرکاء بهنسبت خرید هریک از آنها تأسیس میگردد.
این مطلب را نیز بخوانید: مسئولیت شرکا در شرکت نسبی به زبان ساده در پرتو قانون تجارت
قید «تعاونی» در اساسنامه
طبق قانون، شرکت تعاونی باید اساسنامه داشته باشد. در قانون بخش تعاونی اقتصاد جمهوری اسلامی ایران، لزوم قید کلمه «تعاونی» در اساسنامه شرکت تعاونی مقرر گردیده است. با این حال، ضمانتاجرایی در خصوص تخطی از این الزام قانونی در نظر گرفته نشده است.
مسئولیت شرکا در شرکت تعاونی
مسئولیت شرکا را میتوان از چند جنبه بررسی نمود:
مسئولیت شرکا و سرمایه
سرمایه شرکت تعاونی نامحدود است. سهم در قالب سهام بانام و مسئولیت آنها محدود بهمیزان سهم خریداریشده یا تعهدشده است. برای ثبت و تشکیل شرکت تعاونی باید حداقل یکسوم از سرمایه توسط اعضا تأمین شود. باقیمانده باید در مهلت تعیینشده در اساسنامه تأدیه شود.
مسئولیت شرکا در اداره
اداره شرکت تعاونی توسط سه رکن اصلی شرکت، شامل مجمع عمومی، هیأت مدیره و بازرسی صورت میگیرد. مسئولیت شرکا در خصوص تصمیمگیری شخصی است؛ هر عضو یک رأی، بدون توجه به میزان و تعداد سهام.
جهت کسب اطلاعات بیشتر، این مطلب را بخوانید: ارکان شرکتهای تجاری چند دسته هستند و چه وظایفی بر عهده دارند؟
مسئولیت تضامنی شرکا
طبق مقرره ماده 17 قانون بخش تعاونی اقتصاد جمهوری اسلامی ایران، نهادهای عمومی و دولتی میتوانند امتیازات و تسلیهاتی برای شرکتهای تعاونی در نظر بگیرند؛ امتیازاتی چون وام بدون بهره، مشارکت، مضاربه، اجاره به شرط تملیک، فروش اقساطی و غیره. نکته حائز اهمیت در خصوص مسئولیت شرکا، این است که در صورت انحلال شرکت تعاونی چنانچه چنین امتیازاتی دریافت شده باشد، شرکا برای استرداد اموال عمومی و تسهیلات مذکور، تضامناً مسئول هستند.
مورد اخیر تنها مورد از مسئولیت شرکاست که محدود به میزان سهام نشده و شرکا دارای مسئولیت تضامنی هستند.
برای مطالعه بیشتر دربارهی مسئولیت تضامنی، به شرکای شرکت تضامنی چه مسئولیت هایی دارند؟ مراجعه نمایید.
در آخر لازم است بدانید!
گرچه محدود بودن مسئولیت به میزان سهم و عدم محدودیت برای نوع فعالیت در شرکت تعاونی نکات مثبتی محسوب میشوند، انتخاب شرکت تعاونی برای ثبت به عوامل دیگری غیر از نوع مسئولیت شرکا و تجاری یا غیرتجاری بودن فعالیت شرکت بستگی دارد. عوامل بسیاری در انتخاب قالب مناسب دخیل هستند که در هر پرونده انتخابها متفاوت خواهند بود. پیشنهاد ما به شما این است که پیش از تصمیمگیری برای ثبت شرکت خود، با کارشناسان ما در تیم لامینگو تماس حاصل فرمایید.
درصورتیکه پیشنهاد، انتقاد و یا حتی سؤالی در خصوص سایر موضوعات مربوط به شرکتها داشتید، در بخش دیدگاههای بلاگ حقوقی لامینگو با ما در میان بگذارید.
دیدگاه شما