قرارداد لیسانس یا مجوز بهرهبرداری از تکنولوژی چه اوصافی دارد؟
با پیشرفت روزافزون علم و فناوری و تأثیراتی که بر جنبههای مختلف زندگی ما دارند، شاهد شکلگیری روابط جدیدی در جوامع انسانی هستیم. فناوران بسیاری با هدف ارتقاء دانش و فناوری زندگی خود را وقت تحقیقات و توسعه این فنون کردهاند. از طرفی تولیدکنندگان کالا و خدمات هم برای هم سو شدن با این سرعت تغییر و رشد تکنولوژی، همیشه خواهان استفاده از دانش به روز فناوران هستند. یکی از قالبهای ارتباطی که میتواند به رشد و توسعه این ارتباط کمک کند، اعطای مجوز بهرهبرداری از تکنولوژی یا لیسانس است. در این نوشتار قصد داریم به شرح و توصیف قرارداد لیسانس یا مجوز بهرهبرداری از تکنولوژی بیشتر بپردازیم.
قرارداد لیسانس یا مجوز بهرهبرداری چگونه به یاری فناوران میآید؟
قطعا هدف از تلاشهای مستمر یک فناور، تجاری سازی و بهرهمند شدن از ابعاد مختلف دانش و فناوری خود است. اینکه یک دانشمند بتواند با ارائه راهکارهای مفید، کمکی به صنعت تولید ارائه دهد، از اهداف و آمال ایشان است. قطعا تولیدکنندگان زیادی هم به دنبال این تکنولوژیها هستند. زیرا با استفاده از به روزترین فناوری میتوانند ضمن توسعه کسبوکار خود، با مزیتی که دارا میشوند، از رقبای خود پیشی گرفته و آینده بهتری برای کسبوکار خود رقم بزنند.
در این میان یکی از بهترین قراردادهایی که میتواند روابط فیمابین فناوران و متقاضیان تکنولوژی را تبیین کند، قرارداد لیسانس یا مجوز بهرهبرداری از تکنولوژی است. قرارداد لیسانس از زیر مجموعههای قراردادهای انتقال تکنولوژی است. در یک قرارداد لیسانس هدف، انتقال امتیاز بهرهبرداری از تکنولوژی موضوع قرارداد با شرایط مندرج در قرارداد است. در ادامه به شرح مهمترین نکات یک قرارداد لیسانس میپردازیم.
در یک قرارداد مجوز بهرهبرداری از تکنولوژی به چه مسائلی پرداخته میشود؟
ضمن معرفی امتیاز دهنده و امتیاز گیرنده، لازم است شرح کاملی از توضیحات مربوط به معرفی تکنولوژی موضوع قرارداد لیسانس در متن قرارداد یا پیوست فنی آن آورده شود.
پس از ذکر مقدمه و توضیح طرفین، باید به مدت قرارداد و حوزه جغرافیایی که بهرهبرداری از تکنولوژی در آن جایز است، پرداخته شود. بدیهی است در خارج از حیطه جغرافیایی مندرج در قرارداد لیسانس و زمان مشخص شده در آن، امتیاز گیرنده مجاز به استفاده از فناوری نخواهد بود و درصورت نقض تعهدات با ضمانت اجرای مندرج در قرارداد مواجه خواهد شد.
مبلغ قرارداد یا همان حق امتیاز به مبلغی اشاره دارد که امتیاز گیرنده بایت مدت زمانی که از فناوری موضوع قرارداد لیسانس استفاده میکند، به امتیازدهنده پرداخت مینماید.
یکی از مهمترین مواردی که در قرارداد لیسانس باید درج و مشخص شود، انحصاری یا غیر انحصاری بودن مجوز بهرهبرداری از تکنولوژی است. درواقع شرط انحصار بیانگر این مورد مهم است که امتیاز دهنده نمیتواند تکنولوژی موضوع قرارداد را تحت هیچ عنوانی به شخص دیگر واگذار کند. در تمام طول مدت قرارداد این مجوز بهرهبرداری تنها از آن امتیاز گیرنده خواهد بود.
طبیعتاً در نمونه قرارداد انحصاری، باید با در نظر گرفتن شروطی از حقوق فناور حمایت کرد تا پدیده حبس فناوری برای او اتفاق نیافتد.
تعیین تکلیف در مورد اختراعاتی که در ضمن قرارداد یا خارج از آن به عمل خواهد آمد، مالکیت مادی و معنوی فناوری و تغییرات و بهینه سازیهایی که در مورد آن اتفاق میافتد، حتما باید در ضمن قرارداد لیسانس به خوبی توضیح داده شود.
این مطلب را بخوانید: قرارداد تحقیق و توسعه یک قرارداد انتقال تکنولوژی!
همچنین بحث محرمانگی اطلاعات و دادههای مشمول موضوع قرارداد از دیگر موارد مهمی است که باید با درج ضمانت اجرای مناسب، به صورت مفصل شرح داده شود.
اگر شما هم دارای یک فناوری هستید و برای انتقال آن به دیگران به دنبال یک راه مناسب میگردید طبیعتاً این قرارداد میتواند گزینه مناسبی برای شما باشد. برای تنظیم یک قرارداد لیسانس تخصص و تجربه حرف اول را میزند. زیرا تنظیم قراردادهای انتقال تکنولوژی از حساسیت بالایی برخوردار است.
لامینگو با تدوین یک قرارداد لیسانس استثنائی دغدغه شما را در این خصوص از بین برده است. امیدواریم با دریافت نمونه قرارداد لیسانس لامینگو، تجربه همکاری خوشایندی برای شما اتفاق بیافتد.
برای مطالعه سایر مطالب حقوقی ما به بلاگ لامینگو مراجعه بفرمایید.
دیدگاه شما