قرارداد اجاره به شرط تملیک چه نکاتی دارد؟
مالکین و افرادی که اموالی در دسترس دارند، همواره این اموال را تحت عقود مختلفی مورد معامله قرار میدهند. گاه ممکن است که این اموال به شکل خرید و فروش یا قراردادهای اجاره بین افراد مورد معامله قرار بگیرد. هر نوع از قراردادهایی که برای اموال تنظیم میگردد، قواعد و اصول خاصی دارد و هر یک نیز شرایط منحصربهفردی را برای افراد طرف قرارداد بههمراه میآورد.
یکی از انواع قراردادهای اجاره، قرارداد اجاره بهشرط تملیک است. در این قرارداد، مستأجر پس از پرداخت آخرین قسط اجارهبها، مالک مورد اجاره میشود. به همین ترتیب، یکی از انواع پرکاربرد قرارداد اجاره، قرارداد اجاره بهشرط تملیک است. اما آنچه اهمیت دارد، این است که قرارداد اجاره بهشرط تملیک در چه شرایطی و با توجه به چه اصولی تنظیم میگردد. ما در ادامه، قصد داریم به همین سؤال پاسخ بدهیم. پس اگر شما بهدنبال کسب اطلاعات در این باره هستید، با ما همراه باشید.
درصورتیکه شما به دنبال تنظیم قرارداد اجاره هستید، میتوانید ازطریق لینک زیر با وکلای پایه یک و کارشناسان حقوقی این مرکز در تماس باشید و از خدماتی که آنها در جهت تنظیم قرارداد اجاره برای شما در نظر گرفتهاند، استفاده نمایید:
اجاره به شرط تملیک چه نوع قراردادی است؟
اجاره بهشرط تملیک، یکی از انواع قراردادهای اجاره است که امروزه بسیار پرکاربرد است. در پی انعقاد این قرارداد، مستأجر پس از پرداخت آخرین قسط اجارهبها، مالک ملکی میشود که متعلق به موجر بوده است. اما نکتهای که وجود دارد، این است که ما کمتر شاهد انعقاد این نوع از قرارداد میان افراد برای معاملات روزمره آنها هستیم؛ هر چند میتواند یکی از انتخابهای آنان باشد. درواقع این نوع از قرارداد اجاره، بیشتر میان بانکها یا برخی اشخاص حقوقی و اشخاصی که توانایی مال کافی برای خرید ملک را ندارند، منعقد میگردد.
برای مثال، بانک، بهعنوان موجر، زمین یا مسکن مورد قرارداد اجاره را به مستأجر، تحت شرایط خاصی، اجاره میدهد. درنهایت، در صورتی که شرایط لازمی که در قرارداد قید شده است، توسط مستأجر انجام شده باشد، مالکیت ملک مورد اجاره به مستأجر اعطاء خواهد شد. همانطور که پیشتر گفته شد، اشخاص حقیقی نیز میتوانند اموال خود را مورد معامله اجاره بهشرط تملیک قرار دهند؛ اما استفاده از این قرارداد توسط اشخاص حقوقی در کشور ما رواج بیشتری دارد. اما آنچه که اهمیت دارد این است که تنظیم این قرارداد با توجه به چه اصول و چه نکاتی انجام میگیرد.
به شما پیشنهاد میکنیم که این مطلب را مطالعه کنید: همه آنچه لازم است درباره تنظیم قرارداد اجاره بدانید!
عقد و یا قرارداد اجاره چگونه قراردادی است؟
قرارداد اجاره، قراردادی است که میان موجر و مستأجر منعقد میشود. درواقع، موجر که مالک منافع مال است، برای مدتی مشخص، در ازای دریافت اجارهبها، مالکیت منافع مال را به مستأجر منتقل میکند. ابن مالکیت منافع، تا پایان مدت قرارداد اجاره ادامه خواهد داشت. طرفین، درصورت تمایل، میتوانند قرارداد اجاره را تمدید کنند.
اما لازم است بدانید هر مالی قابل اجاره دادن نیست؛ تنها اموالی را میتوان موضوع عقد اجاره قرار داد که با مصرف، تمام نشده یا از بین نروند. خانه، خودرو و لباس، ازجمله اموالی است که میتواند موضوع عقد اجاره قرار گیرد.
قرارداد اجاره به شرط تملیک چه نکاتی دارد؟
تنظیم هر قرارداد اجاره، شرایط و موقعیتهای خاص و منحصربهفردی را برای موجر و مستأجر فراهم میکند؛ به این معنا که هم مستأجر و هم موجر نسبت به یکدیگر، حقوق و تکالیف مشخصی دارند. گاهی ممکن است در قرارداد شروطی تعیین شود که سرنوشت قرارداد را تغییر دهد. شرط تملیک در قرارداد اجاره، یکی از این شروط است.
اگر در یک قرارداد اجاره، شرط تملیک قید شده باشد، نام آن قرارداد، اجاره بهشرط تملیک خواهد بود. درصورتی که مستأجر تعهدات قراردادی خود را مطابق شرایط مقرر در قرارداد رعایت کند، مال مورد اجاره به مالکیت مستأجر در خواهد آمد.
نکتهای که در قرارداد اجاره بهشرط تملیک وجود دارد، این است که میبایست بهصورت دقیق در قرارداد مشخص شود که مدتزمان اجاره چقدر است. این مورد اهمیت بسیار زیادی دارد؛ چرا که مطابق قانون کشور ما، قرارداد اجاره یک قرارداد موقت و زماندار است.
ممکن است این مطلب برای شما مفید و جالب باشد: آیا نکات لازم در تنظیم قرارداد اجاره مغازه را میدانید؟
این نکات را درباره قرارداد اجاره به شرط تملیک در نظر داشته باشید
هرچند که در قرارداد اجاره بهشرط تملیک، درنهایت مستأجر مالک مورد اجاره خواهد شد، ماهیت قرارداد از اجاره به خرید و فروش تغییر نمیکند. بنابراین، این قرارداد تابع قواعد عقد اجاره است و نمیتوان با استناد به برخی موارد فسخ قرارداد که تنها برای قراردادهای خرید و فروش در قانون پیشبینی شده است، قرارداد اجاره بهشرط تملیک را فسخ کرد.
همچنین در نظر داشته باشید
نکتهای که حائز اهمیت است، این است که نکاتی که تنظیم قرارداد اجاره بهشرط تملیک، نسبت به سایر انواع قراردادهای اجاره، پیچیدگیهای بیشتری دارد. از این رو، تنظیم این قرارداد، به دقت بیشتری نیازمند است. درنهایت نیز مواردی برای فسخ قرارداد از جانب طرفین قرارداد وجود دارد که برخی منشأ قانونی و برخی منشأ قراردادی دارد. ازجمله این موارد فسخ، میتواند عدم پرداخت اجارهبها توسط مستأجر در موعد مقرر باشد که برای موجر حق فسخ ایجاد میکند.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید
فراموش نکنید که میتوانید جهت تنظیم قرارداد اجاره، از خدماتی که این مرکز برای شما در نظر گرفته است، استفاده نمایید. درصورتیکه با مطالعه این مطلب تا اینجا همراه ما بودید، دیدگاه خودتان را دراینباره در بخش نظرات با ما در میان بگذارید. همچنین، میتوانید برای استفاده از سایر مطالبی که وجود دارد به بلاگ لامینگو مراجعه نمایید.
دیدگاه شما