در قرارداد مشارکت در پرورش ماهی چه نکاتی ذکر می‌شود؟

قرارداد مشارکت در پرورش ماهی

پرورش و تکثیر آبزیان یکی از مشاغل پرطرفدار است. به کارگیری سرمایه‌ی مالی به نسبت پایین، وجود بازار مناسب برای عرضه و فروش ماهی‌ها و همچنین سودآوری خوب این فعالیت به نسبت هزینه‌های صرف شده سبب شده است که افراد زیادی به خصوص کارآفرینان به این شغل روی آورد. چه بسا آن‌ها برای راه‌اندازی این کسب و کار و رسیدن به درآمد دلخوه تشویق می‌شوند که با مشارکت یک یا چند نفر دیگر دست به این فعالیت بزنند. در این مشارکت چند نفر با آوردن سرمایه‌های مالی و غیرمالی (ایده و طرح‌های نوین) به توافق رسیده و برای پیشرفت روند فعالیت با یکدیگر همکاری می‌کنند. در این نوشته بیشتر به بررسی قرارداد مشارکت در پرورش ماهی می‌پردازیم.

 

چگونه می‌توان به همکاری افراد در پرورش ماهی ثبات بخشید؟

اگر چه افراد می‌توانند در راه‌اندازی استخر و پرورش ماهی فعالیت پویایی در کنار هم داشته باشند، اما این همکاری بدون داشتن جنبه‌ی قانونی و بدون تنظیم سند بین طرفین اعتباری دارد؟ و پابرجا خواهد بود؟ مسلما جواب خیر است؛ چرا که مشارکت در پرورش ماهی بدون تنظیم قرارداد بین شرکا هیچ اعتبار قانونی ندارد و اگر در آینده اختلافی بین آن‌ها ایجاد شود هیچ کدام از آن‌ها سند یا مدرک رسمی ندارند که بتوانند ادعای خود را به اثبات برساند. به همین دلیل بهترین و مطمئن‌ترین راه برای حفظ سرمایه و ایجاد اعتماد بین شرکا تنظیم و انعقاد قرارداد است که به اصطلاح به آن قرارداد مشارکت در پرورش ماهی گفته می‌شود.

دریافت قرارداد مشارکت در پرورش ماهی

 

قرارداد مشارکت در پرورش ماهی یکی از انواع قراردادهای مشارکت مدنی است. قرارداد مشارکت مدنی از جمله قراردادهای است که برای تنظیم آن نمی‌توان از یک قرارداد واحد و عمومی تبعیت کرد، چرا که قرارداد مشارکت مدنی نوعی قرارداد خصوصی است؛ افراد در هر قرارداد مشارکت بسته به نوع سرمایه و موضوع مشارکت، توافقات متعددی با یکدیگر می‌کنند و مفاد و تعهدات طرفین در هر قرارداد نسبت به قرارداد دیگر متفاوت است.

مطابق ماده ۱۰ قانون مدنی قراردادهای خصوصی نسبت به کسانی که آن را منعقد نموده‌اند در صورتی که مخالف صریح قانون نباشد، نافذ است. بدین منظور که تنها رعایت شرایط اساسی صحت قرارداد در تنظیم قراردادهای مشارکت در صحیح شمردن آن قراردادها کافی است.

 

این مطلب را بخوانید: قرارداد پرورش ماهی، یک قرارداد مشارکت پرطرفدار!

 

مسائل و نکات حقوقی مهمی که باید در تنظیم قرارداد پرورش ماهی رعایت شود:

  • متن و عبارات به کار گرفته شده در قرارداد باید کاملا واضح و روان باشد تا بعدها ابهام و اختلافی در مفهوم آن به وجود نیاید.

 

  • مشخصات هویتی( نام و نام خانوادگی، نام پدر، ش.ش، کد ملی)هر کدام از شرکا به همراه آدرس، کد پستی و شماره تلفن باید در قرارداد ذکر شود.

 

 

  • موضوع قرارداد و نحوه‌ی مشارکت هر کدام از طرفین و محل انجام قراداد باید به طور کامل مشخص شود.

 

  • میزان سرمایه‌ و سود هر کدام از شرکا و این‌که سرمایه‌ی هر کدام از آن‌ها در چه زمینه‌ای به کار گرفته می‌شود، باید در قرارداد ذکر شود؛ چرا که همانطور که گفتیم عده‌ای با استفاده از سرمایه‌های مالی خود و عده‌ای هم با استفاده از تخصص و دانش فنی خود در زمین‌های کشت و تکثیر آبزیان در کنار یکدیگر به فعالیت مشترک می‌پردازند.

 

قرارداد مشارکت در پرورش ماهی

 

  • زمان و نحوه‌ی پرداخت سود هر کدام از شرکا در قرارداد مشخص گردد.

 

  • تعهدات هر کدام از شرکا به طور واضح در قرارداد مشخص گردد. مشخص بودن چارچوب تعهدات هر کدام از شرکا هم سبب بهبود روند فعالیت مشترک آن‌ها می‌شود و هم از بروز اختلاف بینشان در آینده جلوگیری خواهد کرد.

 

 

  • در قرارداد مشارکت در پرورش ماهی قید شود که تصمیم‌گیری و تعیین تکلیف کردن مسائل در این مشارکت با چه کسی یا چه کسانی خواهد بود و مشخص گردد هر کدام از شرکا تا چه میزان حق دخالت در امور را دارند.

 

  • قرارداد مشارکت مانند سایر قراردادها باید دارای تاریخ شروع و تاریخ پایان باشد؛ چرا که پس از انقضای مهلت قرارداد، آن قرارداد خود به خود فسخ خواهد شد. طرفین در این مشارکت می‌توانند یا اقدام به تمدید آن قرارداد کنند و یا به همکاری خود با یکدیگر خاتمه دهند. در بعضی از موارد هم به دلیل تغییر شرایط شرکا، ارائه‌ی حرفه‌های جدیدتر یا سرمایه‌ی بیشتر اقدام به تغییر مفاد قرارداد و افزایش یا کاهش درصد سودشان در قرارداد می‌کنند.

 

  • شرایط فسخ قرارداد باید قید شود و باید مشخص گردد که اگر یکی از شرکا دیگر نخواهد به این مشارکت ادامه دهد انجام چه اقداماتی پیش روی اوست و تکلیف حق و حقوق آن چه می‌شود.

 

 

  • تعداد نسخه‌های قرارداد به هر تعداد که باشد ضمن این‌که باید تعداد آن مشخص باشد، همه‌ی آن‌ها نیز باید به امضای شرکا برسد.

 

  • شرکا یک شخص حقیقی یا حقوقی را به عنوان مرجع حل اختلاف تعیین می‌کنند که در مواقع بروز اختلاف به حل و فصل آن بپردازد و آسیبی در روند مشارکت آن‌ها وارد نشود.

 

مجوزهای لازم برای راه‌اندازی پرورش ماهی

  1. موافقت اصولی

اگر متقاضیان امکانات و شرایط اصولی لازم برای پرورش ماهی از جمله زمین مناسب برای احداث استخر را داشته باشند، کمیسیون صدور پروانه پس از بررسی تقاضا و شرایط متقاضیان، پروانه موافقت اصولی را صادر می‌کند.

 

  1. جواز تأسیس

افراد پس از دریافت پروانه موافقت اصولی می‌توانند نسبت به جواز تأسیس استخر اقدام نمایند. آن‌ها می‌توانند با معرفی موافقت اصولی اخذ شده و ارائه‌ی مدارک لازم از جمله: کپی کارت ملی و شناسنامه- ۸ قطعه عکس 4*3 – ارائه‌ی کپی سند مالکیت یا اجاره‌نامه رسمی (دارای کد رهگیری) زمینی که قرار است تبدیل به استخر شود، اقدام به دریافت جواز تآسیس ‌کنند.

 

  1. پروانه بهره‌برداری

پس از دریافت جواز تأسیس و اتمام ساخت و ساز استخر ماهی، کارشناسان از طرف کمیسیون صدور پروانه از محل استخر تأسیس شده بازدید به عمل می‌آورند و در صورت تأیید این کارشناسان پروانه بهره‌برداری نیز صادر خواهد شد و افراد می‌توانند فعالیت خود را در زمینه‌ی پرورش ماهی آغاز کنند.

 

کانال تلگرام لامینگو

 

برای مطالعه سایر مطالب ما به مجله حقوقی لامینگو مراجعه بفرمایید.

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب فاطمه دل‌زنده‌دار اباتری
کارشناس حقوقی

دیدگاه شما

بدون دیدگاه