شرایط قانونی کسر از حقوق کارگر چگونه است؟

4 سال پیش
مشاوره حقوق و دستمزد

موارد و شرایطی وجود دارد که در آن‌ها کارفرما این اجازه را پیدا می‌کند از حقوق کارگر خود کسر کند. کسر از حقوق گاهی با اطلاع خود کارگر است که موارد آن را در ادامه ذکر خواهیم کرد. اما مواردی هم هستند که کارگر خود اطلاعی ندارد و کارفرما از حقوق او کسر می‌کند. به‌عنوان‌ مثال، برای زمان‌هایی که کارگر با تأخیر در محل کار حاضر شده است و یا با تعجیل محل کار را ترک کرده است یا اینکه بدون گرفتن مرخصی به‌طورکلی یک روز در محل کار حاضر نشده است.

در چنین مواردی کارفرما با محاسبه غیبت‌ها و تأخیر و تعجیل‌های کارگر به میزان متناسب از حقوق کارگر کم می‌کند که ممکن است اطلاعی از آن نداشته باشد. برای مشاوره حقوق و دستمزد در مورد کسر از حقوق کارگر و دیگر موارد به مربوط به آن می‌توانید از کارشناسان حقوقی لامینگو راهنمایی بگیرید.

دریافت مشاوره حقوق و دستمزد

 

شرایط قانونی کسر از حقوق

بر اساس ماده 45 قانون کار، در شرایط خاصی کارفرما اجازه این را دارد که از حقوق کارگر خود کسر کند. این شرایط عبارت‌اند از:

  • زمانی که قانون صراحتاً این اجازه را به کارفرما داده باشد.
  • زمانی که کارگر مبلغی را به‌عنوان مساعده از کارفرما گرفته باشد.
  • زمانی که کارگر وامی از کارفرما یا کارگاه گرفته باشد، کارفرما می‌تواند طبق ضوابطی که مشخص شده است قسط‌های این وام را از حقوق کارگر کسر کند.
  • اگر در اثر اشتباه در محاسبات هنگام پرداخت حقوق مبلغ اضافه‌ای به او پرداخت شده باشد، کارفرما این حق را دارد که آن مبلغ را از حقوق کارگر کسر کند.
  • اگر کارگر در خانه‌های سازمانی سکونت داشته باشد، بر اساس توافقی که بین کارگر و کارفرما شده است، کارفرما می‌تواند مبلغی را به‌عنوان اجاره خانه‌ سازمانی از حقوق کارگر کسر کند. البته لازم به ذکر است که کسر این مبلغ و میزان آن باید با توافق طرفین باشد.
  • شرکت‌های تعاونی مصرفی وجود دارند که زیر نظر برخی کارگاه‌ها کار می‌کنند و کارگران آن کارگاه‌ها می‌توانند کالاهای مورد نیاز خود را که در این شرکت‌های تعاونی وجود دارد، تهیه نمایند. در این صورت کارفرما می‌تواند به میزان مبلغی که کارگر برای خرید اجناس صرف کرده است، از حقوق او کسر کند.

 

مشاوره حقوق و دستمزد

 

کسر از حقوق برای غیبت کارگر

گاهی برای همه پیش می‌آید که به دلایلی مانند ترافیک با تأخیر به محل کار خود می‌رسند. این تأخیر مسلماً بدون تأثیر روی حقوق آن‌ها نبوده و به میزانی که غیبت داشته‌اند، از حقوقشان کسر می‌شود. امروزه ترددها در دستگاه‌های حضوروغیاب انگشتی ثبت می‌شوند که در پایان هرماه کارفرما از این دستگاه خروجی می‌گیرد و میزان تأخیر و تعجیل‌های هر کارگر مشخص می‌شود. کسر از حقوق به‌واسطه تأخیر و تعجیل‌های کارگر به این دلیل صورت می‌گیرد که ورود و خروج به‌موقع به محل کار و رعایت نظم از اهداف هر سازمانی است و در صورت رعایت نشدن این اصول مطمئناً، آن سازمان هیچ پیشرفتی در کار خود نخواهد داشت. بنابراین، این غیبت‌ها برای مدیران و کارفرمایان اهمیت بسیاری دارد و به‌واسطه آن‌ها کارگران را جریمه می‌کنند.

اصولی که برای محاسبه حقوق کارگران وجود دارد، مختص کسب‌وکار خاصی نمی‌باشد و تمام کسب‌وکارها موظف به پیروی از این اصول تصویب‌شده هستند. این ضوابط از سوی وزارت کار اعلام می‌شود. همچنین برای محاسبه کسری حقوق که به‌دلیل تأخیر و تعجیل کارگران صورت می‌گیرد، قانون مشخصی وجود دارد و کارفرما و کارگر باید از آن پیروی کنند. حتی زمانی که فرد بدون هماهنگی چند روز در محل کار حاضر نمی‌شود موجب کسر از حقوق او می‌شود.

 

تمامی نکات کلیدی در مشاوره حقوق و دستمزد کار

 

کسر از حقوق در قانون کار

در ماده 27 قانون کار آمده است که تمام کارگران و کارمندان یک مجموعه باید آیین‌نامه انضباطی محل کار را رعایت کنند و در صورت عدم رعایت آن و کوتاهی کردن در انجام امور درصورتی‌که تذکرات کتبی را نیز نادیده بگیرند، این اجازه به کارفرما داده شده است که درصورت موافقت شورای اسلامی کار تمام مطالبات کارگر و همچنین حق سنوات معادل یک ماه آخرین حقوق او را پرداخت کند و قرارداد کاری که بین آن‌ها منعقد شده است را فسخ کند.

به تمام کارگران توصیه می‌شود که ساعت‌هایی که تأخیر و تعجیل دارند را در جایی ثبت کرده تا کارفرما نتواند از آن سوءاستفاده بکند. در سازمان‌هایی که دستگاه‌های ثبت حضور و غیاب وجود ندارد، کارفرمایان می‌توانند به‌راحتی این ساعات تأخیر و تعجیل را چند برابر کنند. درصورتی‌که احساس می‌کنید چنین تخلفی صورت گرفته است، با مشاوره حقوق و دستمزد، از خدمات حقوقی لامینگو بهره ببرید.

 

مشاوره حقوق و دستمزد

 

کسورات قانونی

کسورات قانونی به هزینه‌ای گفته می‌شود که به حکم قانون از مبلغی که به‌عنوان حقوق کارگر در نظر گرفته شده است، کسر می‌شود. این مبلغ که با هدف‌های مشخصی صرف اموری می‌شود، با توجه به نوع قراردادها متغیر است.
از مهم‌ترین و رایج‌ترین کسورات قانونی می‌توان به کسور مربوط به پرداخت مالیات و کسور مربوط به حق بیمه اشاره کرد.

کسور مربوط به پرداخت مالیات: این مبلغ توسط کارفرما و با توجه به جدول مالیاتی از حقوق کارگر کسر شده و به اداره مالیاتی پرداخت می‌شود.
کسور مربوط به حق بیمه: کارگر برای استفاده از مزایای بیمه، مبلغی را می‌بایست به سازمان تأمین اجتماعی پرداخت کند.

 

حقوق و دستمزد کارمند پروژه‌ای چگونه محاسبه می‌شود؟

 

کانال تلگرام لامینگو

 

نتیجه‌گیری

کارفرمایان این اجازه را دارند که در برخی موارد و شرایط خاص که در این مقاله به بیان آن‌ها پرداختیم از حقوق کارگران خود کسر کنند. این کسر از حقوق به دو صورت انجام می‌شود. یا به دلیل بدهی‌ای است که به هر دلیلی کارگر به کارفرما دارد که بر اساس توافق بین دو طرف ماهانه مبلغی به در عوض آن بدهی از حقوق کارگر کم می‌شود. یا به دلیل غیبت‌هایی است که کارگر به هر دلیلی در ساعات کاری داشته است که برای رعایت شدن نظم و پیشبرد اهداف سازمان، این قانون تصویب شده است.

در بلاگ حقوقی لامینگو شما می‌توانید دیگر مقالات مربوط به مشاوره حقوق و دستمزد کارگر را مطالعه نمایید. همچنین در قسمت نظرات وب‌سایت لامینگو نظرات و پیشنهادات خود را با ما در میان بگذارید. کارشناسان لامینگو با خدمات حقوقی و مشاوره حقوق و دستمزد در خدمت شما هستند.

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب زهره لطفیان

دیدگاه شما

بدون دیدگاه