آثار رواج رشا و ارتشا در جامعه چیست؟ + پیامدهای فردی و اجتماعی رشا و ارتشا
در این مقاله، در مورد آثار رواج ارتشا در جامعه به ارائه نکاتی مهم میپردازیم. با توجه به اینکه رشوه از متداولترین نوع فساد اداری است، باید این معضل اجتماعی که تبدیل به یک سلاح در جامعه شده، از بین برود. یکی از سازوکارهای مبارزه با رشوهخواری، آشنایی با پیامدها و آثار منفی است که بر جامعه بر جای میگذارد. پیامدهای رواج رشوه خواری در یک جامعه از ابعاد گوناگونی مورد بررسی قرار میگیرد که برخی از این ابعاد، بعد فردی، اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی است. افزون بر مفاسدی که جرم رشوه بر روی فرد گذاشته، این پدیده در عرصه اجتماع نیز زیانهای زیادی را به بار میآورد که مانع از اجرای عدالت و قانون شده و سبب فزونی فساد مالی و اداری میگردد. از این جهت، روزبهروز بر اهمیت دریافت مشاوره حقوقی رشا و ارتشا افزوده میگردد.
پلتفرم هوشمند لامینگو، خدمات مشاوره حقوقی رشا و ارتشا را برای جرایم رشا و ارتشا ارائه میدهد. مشاوره و راهنمایی متخصصین در مجموعه لامینگو سبب شده است تا پروندههای کیفری رشوه از نظر دفاعیه یا اثبات طرح دعوی موفق عمل کنند. یکی از تکنیکهای موفقیت در هر زمینهای، مشورت بوده که در امور حقوقی و کیفری نیز مشاوره توانسته یاریرسان افراد برای برطرف کردن چالشها و موانع پیش رو باشد. مشاوران حقوقی در لامینگو، تمامی عوامل و عناصر دخیل در پرونده را در نظر گرفته و با دانش کافی، اقدامات لازم برای اثبات یا برائت طرح دعوی را ارائه میدهند.
خدمات مشاوره حقوقی رشا و ارتشا در لامینگو
با توجه به اینکه جرم رشا و ارتشا پیامدهای واپسگرایی را در جامعه بههمراه دارد. ازاینرو، توجه به عواقب آن بسیار اهمیت دارد. فساد ناشی از جرایم رشا و ارتشا، در جوامع جهانسومی رواج بیشتری دارد و آثار و تالی فاسد فراوانی از خود بهجا گذاشته است که مخل نظم بوده و موجب بیاعتمادی مردم به نظام اداری و قضایی کشور میشود. بررسی پیامدهای ناشی از این جرایم، سبب آشنا شدن افراد با آثار مخرب رشوه میشود. برای حفظ حقوق و پیشگیری از این جرایم، مشاوره حقوقی رشا و ارتشا در مجموعه لامینگو میتواند راهنمای کاملی برای طرح دعاوی در این پروندهها باشد.
مشاوران متخصص در مجموعه حقوقی لامینگو میتوانند خدمات مشاوره رشا و ارتشا را در زمینههای زیر ارائه دهند:
- مشاوره حقوقی رشا و ارتشا، با در نظر گرفتن عناصر و عوامل مادی و معنوی شرایط تحقق جرم رشا و ارتشا، میتواند بهعنوان برگ برنده عمل کند.
- توصیهها و پیشنهادات لازم برای اثبات یا برائت از طرح دعوی کیفری را متناسب با شرایط هر پرونده ارائه میدهد.
- مجموعه لامینگو طرح دفاعیه یا شکوائیه را با در نظر گرفتن تمامی ابعاد شرایط تحقق جرم رشوه ارائه میدهد.
- برای موفقیت در مرحله تحقیقات یا برای تخفیف و معافیت از مجازات، مشاوره حقوقی رشا و ارتشا در لامینگو راهکارهای عالی را ارائه میدهد.
مشاوره حقوقی لامینگو با ارائه خدمات مشاوره حقوقی رشا و ارتشا به کاربران مسیر طرح دعاوی را میسر کرده و ازاینرو، حلوفصل پروندههای دادگاهی را تسهیل میکند. در نظر داشته باشید که قبل از هر اقدامی مشورت کردن و راهنمایی گرفتن از متخصصین این امر میتواند منجر به موفقیت شما در پرونده کیفری شود.
با ما همراه باشید.
دریافت مشاوره حقوقی رشاء و ارتشاء
پیشگفتاری در مورد جرم رشا و ارتشا
جرم رشا و ارتشا، یکی از جرائمی است که امروزه در جوامع گسترش یافته است. برای اینکه این جرایم کاهش یابد و پیامدهای ناشی از این جرایم، بیش از پیش به بافت اقتصاد و اجتماع جامعه آسیب وارد نکند، مجازاتهایی مطابق با قانون تشدید مجازات و قانون تعزیرات برای جرایم رشا و ارتشا در نظر گرفته شده است.
از دیگر نکات مهم، این است که جرم رشا و ارتشا غیرقابلگذشت است و از جرایم عمومی است و در صورت شروع به جرم نیز مجازاتهایی برای فرد رشوه دهنده یا رشوه گیرنده در نظر گرفته میشود. این امر «غیرقابلگذشت بودن» جرایم رشوه را بیان میدارد.
مجازات جرم رشا و ارتشا بستگی به شرایط تحقق جرم دارد؛ ممکن است یک فعل بهصورت بالقوه رشوه به نظر بیاید، اما بعد از بررسی و تحقیقات و در نظر گرفتن شرایط تحقق جرم رشا و ارتشا، فرد از مجازات معاف شود. زیرا یکی از عناصر مادی یا معنوی برای تحقق جرم برآورده نشده است. یا اینکه اگر جرم از یک مقام بالا مرتبه و نیروهای مسلح سر بزند، مجازاتهایی شدیدتری برای فرد خاطی حکم میشود.
نکته: مشاوره حقوقی رشا و ارتشا با در نظر گرفتن تمامی عناصر مادی و معنوی تحقق شرایط جرم و لحاظ کردن فاکتورهای مؤثر در تخفیف مجازات، به کاربران درگیر در پروندههای حقوقی جرایم رشا و ارتشا کمک شایانی میکند.
آثار رواج جرم رشا و ارتشا در جامعه چیست؟
همانطور که بیان شد، رشوه دادن و رشوه گرفتن افزون بر مفاسد فردی، به بافت اجتماع نیز آسیب وارد میکند و پیامدهای ناهنجاری بههمراه دارد. بررسی پیامدهای رشوهخواری میتواند پرده از راز این جرم بزرگ بردارد.
جرایم و گناهان به دو دسته تقسیم میشود:
- دستهای که تنها به فرد ضرر رسانده و پیامد فردی دارد.
- دستهای که نهتنها آثار زیانبار فردی داشته، بلکه آثار نامطلوب اجتماعی نیز بههمراه دارد.
این مطلب را حتماً بخوانید: رشا و ارتشا و قوانین مربوط به آن
پدیده ناهنجار رواج رشا و ارتشا در افراد
آثار فردی و پیامدهای رواج ارتشا و ارتشا روی فرد در این بخش ذکر شده است:
-
قساوت و سنگدلی
قساوت و سنگدلی آثار فردی رشوه است. فردی که حق دیگری را ضایع میکند تا به اهداف خود برسد، بهمرور سنگدل و قسیالقلب میشود. افرادی که عالماً و عمداً، مال یا وجهی را به قصد رشوه پرداخت یا دریافت میکنند، بهمرور نسبت به این کار انس گرفته و دیگر رفتار خود را جرم نمیپندارند. این افراد برای تضییع حقوق دیگران و رسیدن به اهداف خود، حاضر به حقخوری میشوند.
-
بیعدالتی
رشوه دادن و رشوه گرفتن به این دلیل انجام میشود که کارمند دولت در ازای وجه یا مالی، یک کار را انجام داده یا ترک کند. با توجه به اینکه رشوه دادن و رشوه گرفتن بدون در نظر گرفتن حقوق افراد دیگر انجام میگردد، سبب رشد خصلت بیعدالتی در فرد میشود؛ زیرا فرد رشوه دهنده با دادن رشوه و زیر پا گذاشتن حقوق افراد دیگر، کارهای خود را تسهیل میکند. دلیل اصلی تقبیح جرم رشا و ارتشا، بیعدالتی است.
-
پایمال کردن حق دیگران
بدیهی است که بعد از مدتی که فرد با رشوه به اهداف خود برسد، حقوق دیگران را نیز پایمال کرده تا به آنچه حق وی نیست برسد. ازاینرو، اگر در سیستم اداری کشور، رشا و ارتشا گسترش یابد، افراد خاطی زمام امور را به دست میگیرند و بهخاطر موقعیت شغلی خود، حقوق برخی از افراد را پایمال کرده و به برخی از افراد به ناحق مزایایی میدهند.
نکته: مشاوره حقوقی رشا و ارتشا یکی از برگهای برندهای است که میتوانید با کمک آن در پروندههای کیفری و حقوقی رشا و ارتشا موفق عمل کنید.
پدیده ناهنجار رواج رشا و ارتشا در جامعه
یکی از پدیدههای ناهنجار و آسیبزا که در روابط اجتماعی تأثیر منفی گذاشته و جوامع را بهسمت زیانهای فراوان کشانده است، پدیده شوم رشا و ارتشا است. این جرم از کهنترین جرایم تاریخ کیفری و حقوقی بشر بوده و از دیرباز تاکنون جایگاه خود را حفظ کرده و سبب اخلال در نظم جامعه و نظام اداری شده است.
در هر زمانی و در هر کشوری، حکومتها پدیده رواج رشا و ارتشا را مخل نظم جامعه پنداشته و مجازاتهایی مطابق با قانون برای این جرایم وضع کردهاند. در قوانین تاریخی و قوانین جزایی معاصر جهان نیز مجازاتهایی برای جرم رشوه لحاظ شده است. رشا و ارتشا در جوامع بسیار مورد نکوهش قرار گرفته است و پیامدهای وخیم ناشی از آن، جوامع بشری را ملزم به تصویب پیمان منع رشوه و فساد اداری کرده است. در زیر برخی از آثار و پیامدهای ناشی از جرم رشا و ارتشا را بیان میکنیم:
- عدم اجرای قانون و عدالت
- فساد مالی
- فساد اداری
-
عدم اجرای عدالت و قانون یکی از آثار رواج رشا و ارتشا
یکی از پیامدهای جرم رشا و ارتشا، عدم اجرای عدالت و قانون است. رشوه بزرگترین مانع برای اجرای عدالت اجتماعی است.
- بسیاری از افراد مجرم و متخلفین رشا و ارتشا، عامداً و عالماً مرتکب جرم رشا و ارتشا میشوند. ازاینرو، از اجرای قانون و عدالت نمیهراسند.
- برخی از افرادی که حقشان تضییع شده در دسته محرومین اجتماعی قرار میگیرند، از اجرای عدالت و قانون ناامید شده و ممکن است برای تحقق اهداف خود بهسمت رشوه پیش بروند.
- عدم اجرای عدالت و قانون سبب پایمال شدن حقوق افراد شده و مستمندان و افراد متوسط جامعه که قدرت پرداخت رشوه را ندارند، بازیچه افراد خاطی و متخلف میشوند.
نکته: مشاور حقوقی رشا و ارتشا با در نظر گرفتن عوامل و ابعاد حقوقی و قانونی، سعی در برقراری قانون برای اینگونه جرایم دارد. مشورت گرفتن از متخصصین این امر سبب موفقیت در پرونده رشوه و احقاق حق میشود.
-
فساد مالی از دیگر آثار رواج رشا و ارتشا
ازجمله آثار رواج رشا و ارتشا در جامعه، فساد مالی است که در این بخش شرح داده شده است:
- این پدیده شوم اجتماعی میتواند سبب کاهش قدرت تولید و سرمایهگذاری در جامعه شود.
- رشا و ارتشا سبب میشود تا منابع سازمانی بهجای اینکه در مجاری سالم اقتصادی قرار گیرد، در مسیرهای ناسالم رشوه و کلاهبردای و یا اختلاس جاری شود.
- عدم دستیابی به فرصتهای اقتصادی سالم از دیگر پیامدهای اجتماعی رواج رشا و ارتشا در جامعه است.
- عدم رسیدن به فرصتهای سالم و کارآمد اجتماعی و خلق ارزش افزوده بهدلیل رواج رشوه خواری و رشوه پردازی از دیگر آثار این جرم است.
- اختصاص منابع اقتصادی جامعه بهشکل ناکارآمد که بهصورت پورسانت یا رشوه هدر میرود.
- جریان یافتن منابع بهسمت بنیادها، نهادها و بخشهای ناکارآمد بهجای قرار گرفتن در بخش و نهادهای کارآمد از دیگر آثار فساد مالی رشوه است.
- رکود اقتصادی بهدلیل اختلاس و رشوههای کلان نیز از دیگر پیامدهای فسادهای مالی رشوه است.
نکته: فساد مالی ازجمله آثار زیانبار رواج رشا و ارتشا در جامعه است. اگر پروندههای این جرایم بهخوبی و با احقاق حق مورد بررسی قرار گیرد، آنگاه بهمرور با مجازاتهای تعیینشده میتوان از شدت این جرایم کم کرد. مشاوره حقوقی رشا و ارتشا با بررسی تمامی فاکتورهای مؤثر در تحقق جرم رشا و ارتشا و همه عوامل بیرونی و درونی کمک میکند تا طرح دعاوی این پروندهها با موفقیت به سرانجام برسد.
-
فساد اداری از دیگر پیامدهای رواج رشا و ارتشا
یکی دیگر از پیامدهای منفی رواج رشا و ارتشا، فساد اداری است که در ادامه به شرح آن میپردازیم:
- سوءاستفاده از موقعیت اجتماعی و شغلی
- اختلاس و نارضایتی اربابرجوع و سایر افراد ذیربط
- از دست رفتن اعتماد مردم نسبت به نظام اداری کشور
- درست انجام نشدن وظایف سازمانی
نکته: اگر فردی که شروع به جرم رشا کرده است، نسبت به آن اقرار نماید، میتواند از تخفیف مجازات راشی برخوردار شود. در زمینه تخفیف مجازات راشی، بهرهگیری از مشاوره حقوقی رشا و ارتشا میتواند یاریرسان رشوه دهندهای باشد که در شرایط اضطرار قرار گرفته است.
بررسی پیامدهای آثار جرم رشا و ارتشا
با توجه به مطالب بیانشده و تجارب اجتماعی ناشی از جرم رشا و ارتشا، میتوان آثار جرم رشا را در ابعاد زیر بررسی کرد.
- بعد فردی
- بعد اقتصادی
- بعد سیاسی
- بعد قضایی و حقوقی
- بعد فرهنگی
نکته: رواج رشا و ارتشا آثار و تالی زیانباری بر جامعه وارد میکند. این پدیده میتواند با اختلاسهای بزرگ همراه باشد. ازاینرو، مشاوره حقوقی رشا و ارتشا با در نظر گرفتن حقیقت موجود در پروندههای کیفری این جرایم برای اثبات و شکایت، جزئیات را در نظر میگیرد تا احقاق حق انجام شود.
پیامدهای رواج رشوه خواری در جامعه ابعاد گوناگون مانند سیاسی، اداری، فرهنگی و اقتصاد را در میگیرد که در ادامه هر یک از ابعاد را مورد بررسی قرار میدهیم.
برای آشنایی بیشتر با ماهیت جرم رشا و ارتشا، این مطلب را از دست ندهید: جرم رشا و ارتشا چیست؟
بعد فردی آثار رواج جرم رشا و ارتشا
- بعد فردی پیامد رشوه در مرتشی یا رشوه گیرنده
انسان با دریافت رشوه، سبب خودتحقیری میشود؛ زیرا با دریافت پول خود را میفروشد. همچنین فرد مرتشی با دریافت رشوه برای انجام یا ترک عملی که وظیفه وی بوده، عزتنفس خود را از دست میدهد. بهمرور این فرد به این پندار میرسد که ضعیف و درمانده شده است و بر رفتار خود جهت نه گفتن به رشوه مسلط نیست.
- بعد فردی پیامدهای رشوه در راشی یا رشوه دهنده
فرد راشی با پرداخت رشوه حقوق افراد را تضییع میکند و بیعدالتی در جامعه را رواج میدهد. بهمرور این فرد یاد میگیرد با پرداخت رشوه و تضییع حق دیگران، اهداف خود را محقق کند.
نکته: عوامل مؤثر در شروع جرم رشا و ارتشا و تخفیف مجازات این جرایم از نکاتی است که در مشاوره حقوقی رشا و ارتشا باید در نظر گرفته شود.
بعد اقتصادی آثار جرم رشا و ارتشا
پیامدهای ناشی از رواج جرم رشا و ارتشا از نظر اقتصادی نیز بسیار قابل توجه است. در زیر برخی از این پیامدها را با هم دیگر مرور میکنیم.
- ایجاد شکاف طبقاتی بین افراد
- تبعیض بین اقشار مختلف
- ایجاد شرایط نامطلوب اقتصادی در جامعه
- اغنا شدن برخی از افراد و رسیدن به درآمدهای هنگفت بهصورت ناعادلانه
- تأمین منافع گروههای خاص
- رواج فساد مالی و اداری در جامعه
- تضعیف انگیزه در نیروی کار
- تضعیف منابع مالی و تولید
نکته: مشاوره حقوقی رشا و ارتشا یکی از عوامل مؤثر در برنده شدن طرح دعوی در پروندههای جرم رشا و ارتشا است.
بعد سیاسی آثار جرم رشا و ارتشا
رشا و ارتشا نهتنها از بعد فردی و اقتصادی زیانهای زیادی به بار میآورد، بلکه از نظر سیاسی نیز اشکالات عدیدهای ایجاد میکند که در ادامه بیان میگردد:
- افزایش جرم رشا و ارتشا در ساختار مدیریت و کارمندان خرد و کلان
- از بین رفتن حس مسئولیتپذیری در بین کارکنان دولت
- کاهش وجدان کاری و رواج کمکاری
- گسترش دلالی اداری برای تسریع انجام امور یا وظایف سازمانی
- رواج اختلاسهای بزرگ و کلاهبردای
- کاهش امنیت و محرمانگی اطلاعات
- رشد پدیده رانتخواری در جامعه
بعد قضایی و حقوقی آثار جرم رشا و ارتشا
شیوع رشوه در جامعه، سبب به هم خوردن نظم کلی کشور میشود و حکومت را با چالش جدی روبهرو میکند. گسترش پدیده رشوه به تاروپود جامعه آسیب وارد کرده و قانون را از بستر عادلانه خود خارج میکند. رشوه دادن تنها در ادارات دولتی رواج ندارد؛ بلکه رشوه در صدور احکام قضایی نیز تأثیرگذار است. برخی از آثار جرم رشا و ارتشا از نظر قضایی در زیر ارائه شده است:
- قاضی میتواند با دریافت رشوه حکمی خلاف آنچه باید صادر کند.
- باب شدن شهادت دروغ نیز از دیگر آثار قضایی رشوه است.
- رواج باطل و کتمان شدن حقیقت از دیگر آثار حقوقی و قضایی رشوه است.
نکته: مشاوره حقوقی رشا و ارتشا با در نظر گرفتن ابعاد گوناگون جرم رشا و ارتشا در پروندههای کیفری برای رد یا اثبات تحقق جرم رشا و ارتشا تلاش میکند.
بعد فرهنگی آثار جرم رشا و ارتشا
جرم رشا و ارتشا از نظر فرهنگی نیز پیامدهای بیشماری دارد که در این بخش به آنها پرداخته میشود.
- شیوع رشوه در جامعه منجر به کاهش حس مسئولیتپذیری افراد میشود.
- از بین رفتن وجدان کاری و تضییع حق دیگران نیز از دیگر پیامدهای فرهنگی شیوع جرم رشا و ارتشا در جامعه است.
- بیتفاوتی و بیارزشی در جامعه از دیگر آثار رواج جرم رشا و ارتشا است.
- مخدوش شدن روابط اجتماعی و دوستانه و همچنین از بین رفتن صمیمیت بین همکاران
- کمتر شدن قبح رشوه در جامعه و گسترش رشا و ارتشا
- عمیقتر، متنوعتر و پیچیدهتر شدن جرم رشا و ارتشا در ابعاد مختلف
بررسی کلی آثار رواج و پیامدهای فراگیر شدن رشا و ارتشا
فساد و بیبندوباری در قالب رشوهخواری، سبب آسیبهای اجتماعی فراوانی شده که این آسیبها منجر به بروز پیامدهای جبرانناپذیری از نظر اقتصادی و فرهنگی میشود. بهطور نمونه، برخی از این پیامدهای زیان بر رواج جرم رشا و ارتشا در ادامه شرح داده شده است:
- ابطال حق و احیای باطل
- گسترش فعالیت غیرقانونی
- ایجاد شرایط نامطلوب اقتصادی
- نارضایتی مردم
- از دست رفتن مشروعیت حکومت و قانون
-
ابطال حق و احیای باطل
رواج یافتن باطل و کتمان شدن حقیقت یکی از آثار شوم پدیده رشا و ارتشا است. با توجه به اینکه این جرم موجب تضییع حقوق افراد شده، اعتماد مردم را نسبت به نظام کشور از بین میبرد.
-
گسترش فعالیت غیرقانونی
از دیگر آثار پدیده شوم رشوه خواری، این است که روزنههایی برای دور زدن آرامش و امنیت جامعه پدید میآورد. افراد فرصتطلب و متخلف با رشوه دادن، منافع شوم خود را عملی کرده و سبب بر هم زدن امنیت جامعه میشوند.
-
پدید آمدن شرایط نامطلوب اقتصادی
درصورتیکه رشوهخواری فراگیر شود، به اقتصاد جامعه آسیب زیادی وارد میکند. بهعبارتی، رشوه از سرمایهگذاری بلندمدت داخلی و خارجی جلوگیری میکند. با شیوع رشوه رویکردهای فناوری و خلاقانه به دست شرکتهای غیرقانونی افتاده و با درگیر شدن این شرکتها در چنین پروژههای، درآمد دولت کاهش مییابد و دولت نیز با افزایش مالیات سبب آسیبپذیرتر شدن درآمد اقشار ضعیف جامعه میشود.
-
نارضایتی آحاد جامعه
شیوع رشوه و فساد اداری سبب زیر سؤال رفتن مشروعیت حکومت میشود. با توجه به اینکه رشوه منجر به پایمال شدن حقوق شهروندی شده، قانونشکنیهای گستردهای جریان پیدا میکند که در نتیجه نارضایتی افراد از متولیان قانون بیش از پیش خواهد شد.
آنچه در انتها باید بدانید
با توجه به اینکه اهمیت سلامت اداری و نظام حقوقی و قضایی کشور بسیار مورد توجه قرار گرفته است، برای کاهش جرایم رشا و ارتشا مجازاتهایی تعیین شده که قانونگذار باید با توجه به عناصر مادی و معنوی اقدام به صدور حکم کند. اینگونه مجازاتها سبب کاهش جرایم میشود. بدون لحاظ مجازاتهای جرم رشا و ارتشا، پیامدهای ناشی از رواج جرایم رشا و ارتشا میتواند به نظام اداری کشور آسیب جبرانناپذیری وارد کند.
در این مقاله سعی بر آن شد تا پیامدهای ناشی از رواج جرایم رشا و ارتشا ارائه شود. همچنین پیامدهای ناشی از این جرایم از نظر فردی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی مورد بررسی قرار گرفت. اهمیت آگاهی از آثار رواج رشوه میتواند به افرادی که بهطور بالقوه یا بالفعل درگیر این موضوع هستند یک زنگ خطر باشد.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید
پلتفرم هوشمند لامینگو خدمات مشاوره حقوقی رشا و ارتشا را با در نظر گرفتن تمامی تبصرهها و مادههای قوانین مدونشده انجام میدهد. در نظر داشته باشید که خاتمه یافتن یک پرونده کیفری رشا و ارتشا نیازمند دانش و تجربه کافی است که متخصصین مجموعه لامینگو توانایی کافی برای احقاق حق افراد را دارند.
کاربرانی که بهدنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد جرم رشا و ارتشا، مجازاتهای جرم رشا و ارتشا، شرایط تحقق این جرایم و آثار رواج رشوه هستند، میتوانند سایر مقالات ما را در بلاگ حقوقی لامینگو مطالعه نمایند. مجموعه کامل مقالات مربوط به جرم رشا و ارتشا و تمامی مسائل آن در بلاگ لامینگو گردآوری شده است تا دیگر چالشهای همیشگی کاربران ایرانی را شاهد نباشیم. کاربران گرامی توجه داشته باشید که سؤالات حقوقی خود در زمینه مشاوره حقوقی جرم رشا و ارتشا را میتوانید در قسمت دیدگاهها در میان بگذارید.
دیدگاه شما