اظهارنامه قضایی چه ویژگیهایی دارد؟
در برخی موارد افراد به منظور حل موضوعات مورد اختلافات میان خود، خواهان اقامه دعوی و تنظیم دادخواست نیستند و قصد دارند که مورد پیشآمده را از منظر قانونی لیکن بدون درگیر شدن در فرایند پیچیده و زمانبر دادگاه و امور مربوط به آن حل نمایند. به همین ترتیب اظهارنامه قضایی یا حقوقی امکانی است که به وسیله آن افراد میتوانند خواستههای موردنظر خود را به طرف مقابل دعوی برسانند. از آنجایی که ممکن است افراد در زندگی خود با توجه به شرایطی که در آن قرار میگیرند، نیاز به تنظیم اظهارنامه به عنوان یکی از اقدامات قانونی جهت مطالبه حق، پیدا کنند؛ شاید لازم باشد که اطلاعاتی درباره چیستی اظهارنامه قوه قضاییه یا حقوقی در دست داشته باشند. ما در ادامه میخواهیم در این باره با شما صحبت کنیم. پس با ما همراه باشید.
درصورتیکه شما به دنبال مشاوره اظهارنامه مالیاتی و یا اظهارنامه حقوقی و قضایی هستید؛ میتوانید از طریق لینک زیر با کارشناسان حقوقی و وکلای ما در این مرکز در تماس باشید و از خدماتی که آنها جهت ارائه مشاوره اظهارنامه مالیاتی و یا سایر انواع اظهارنامه برای شما درنظر گرفتهاند، استفاده نمایید:
دریافت مشاوره اظهارنامه مالیاتی
اظهارنامه چیست؟
اظهارنامه همانطور که از نام آن برمیآید عبارت است از ارائه اظهاراتی از جانب افراد در موضوعات متفاوت و در قالبی مشخص به صورت قانونی. اظهارنامه با توجه به اینکه با چه هدفی تنظیم گردد، نیازمند آشنایی با اصول و شرایط خاصی است که این آگاهی میتواند تأثیر بهسزایی در روند اقدامات افراد داشته باشد. درصورتیکه اظهارنامه از نوع مالیاتی باشد، تمامی افرادی که مشمول شرایط پرداخت مالیات هستند لازم است از طریق خوداظهاری مالیاتی، فرمهایی را به صورت سالانه به سازمان امور مالیاتی ارائه نمایند و در طی مدت زمان مشخصی، در پاسخ به اظهارنامه از جانب سازمان مربوطه، برگ تشخیص مالیاتی دریافت خواهند کرد.
درحالیکه اظهارنامه حقوقی و یا قضایی، از جانب افرادی که در یک دعوای حقوقی قرار دارند، تنظیم میگردد و با ارائه یک اظهارنامه، این افراد مطالبات خود را به اطلاع طرف مقابل دعوی میرسانند و یا خواهان وصول آنها به طریق قانونی میشوند. به همین ترتیب یک اظهارنامه قضایی و حقوقی میتواند تأثیری مستقیم در دعوای حقوقی داشته باشد.
به شما توصیه میکنیم که این مطلب را مطالعه کنید: همه آنچه درباره اظهارنامه مالیاتی لازم است بدانیم!
اظهارنامه قضایی چه ویژگیهایی دارد؟
هرچند که تنظیم و یا پاسخ به اظهارنامه قضایی و حقوقی یک امر اختیاری است اما با توجه به اینکه تنظیم این نوع اظهارنامه مزایا و معایبی را ممکن است برای افراد در پی داشته باشد، قانون نیز توجه ویژهای به این موضوع داشته است. به همین ترتیب براساس ماده 156 قانون آیین دادرسی مدنی، درصورتیکه موعد مطالبه حقی فرا رسیده باشد؛ افراد میتوانند با تنظیم یک اظهارنامه نسبت به مطالبه آن اقدام نمایند. لذا با وجود این ماده قانونی، این امکان درنظر گرفته شده است که افراد بتوانند برخی از دعاوی حقوقی را بدون مراجعه به دادگاه و یا سایر مراجع قضایی، میان خود حلوفصل نمایند.
اما نکتهای که وجود دارد این است که هر یک از اظهارنامههایی که برای امور حقوقی و قضایی صادر میشوند؛ یا ممکن است از سوی قوه قضاییه صادر شده باشد و یا این که افراد در دفاتر ثبت اسناد رسمی آن را تنظیم نمایند. به همین منظور است که شاید بتوان تمایزی میان اظهارنامه حقوقی و قضایی قائل شد. هرچند کارایی و نحوه عملکرد اظهارنامههای صادر شده تفاوتی ندارد اما تمایز در چگونگی تنظیم و نهاد صادرکننده آنها ممکن است در نحوه پاسخگویی و تنظیم آن از سوی افراد تأثیرگذار باشد. درهرصورت ارائه اظهارنامه میتواند برای افراد در روند اختلافات حقوقی بسیار مفید باشد؛ به عنوان مثال اگر فردی از طرف مقابل به استناد قانون و یا قرارداد فیمابین طلبکار بوده و با ارائه اظهارنامه بتواند حق خود را از طرف مقابل مطالبه نماید، دیگر نیازی به تنظیم دادخواست حقوقی از جانب وی نخواهد بود.
اظهارنامه قضایی را چگونه تنظیم کنیم؟
اظهارنامه قضایی همانطور که برشمردیم، اظهارات افراد درباره موضوع مورد اختلاف است و نکته مهم آن است که به صورت قانونی تنظیم گردد؛ چرا که ماهیت و کاربرد متفاوت آن، این مسئله را ایجاب میکند. اظهارنامه قضایی لازم است با محتوای محترمانه و رسمی نگاشته شود. در گذشته، افراد با مراجعه به مراجع قانونی به منظور تنظیم اظهارنامه قضایی، اقدام به دریافت فرمهایی جهت تکمیل موارد درخواستشده مینمودند. اما امروزه تمامی این اقدامات به صورت الکترونیکی انجام میگیرد و افراد با مراجعه به سایت قوه قضاییه، مراحل تنظیم و تکمیل یک اظهارنامه قضایی را طی میکنند.
در اظهارنامه لازم است مشخصات فرد تنظیمکننده و فردی که خواهان ارائه مطالبی به وی هست، درج شود و سپس خواسته موضوع دعوی با توجه به اصول نگارشی و قانونی که دراینباره وجود دارد، مطرح گردد. نحوه تنظیم و ارائه درخواست، به فرد مقابل بسیار اهمیت دارد؛ چرا که تمامی مطالبی که در اظهارنامه قید شده باشد، میتواند بعداً در دادگاه و سایر مراجع قانونی مورد استفاده قرار گیرد.
اظهارنامه قضایی چه کاربردهایی دارد؟
همانطور که پیشتر گفتیم اظهارنامه اولین اقدام برای مطالبه حق از فرد بدهکار است. به همین ترتیب در تمامی مواردی که افراد طلبی از دیگری دارند، میتوانند با تنظیم یک اظهارنامه دقیق، فرد بدهکار را از پیگیری مطالبات خود، آگاه سازند. همچنین اگر افراد با توجه به قرارداد منعقده بین خود و دیگری و یا با استناد به مواد قانونی، خواستار انجام تعهدات از سوی فرد مقابل باشند؛ میتوانند با تنظیم اظهارنامهای این تعهد را به اطلاع فرد برسانند و خواستار ایفای تعهد از جانب وی باشند.
همچنین در مواردی که افراد میخواهند اقدام به صلح و سازش با یکدیگر نمایند، با تنظیم یک اظهارنامه اصولی میتوانند اختلاف پیشآمده را تا حدودی میان خود حل نمایند. به همین ترتیب کاربردهای اظهارنامه حقوقی و قضایی میتواند متفاوت باشد و هر یک با توجه به موضوعات مطرحشده، میبایست به صورت صحیح و قانونی تنظیم گردد.
شاید این مطلب برای شما مفید باشد: اظهارنامه حقوقی چه نوع اظهارنامهای است؟
در پایان به یاد داشته باشید
با برشمردن اهمیت اظهارنامه قضایی و حقوقی، تنظیم قانونی و صحیح آن بیش از پیش مهم جلوه میکند. ازآنجاییکه ارائه اظهارنامه، یک اقدام قانونی است، لازم است افراد تنظیمکننده آن، از چگونگی روند اصولی تنظیم آن آگاهی داشته باشند. گاهی پیش میآید که افراد، مطالبات خود را در خصوص موضوع مورد اختلاف، تنها از طریق تنظیم یک اظهارنامه دقیق و حقوقی، وصول مینمایند و دیگری نیازی به پیگیری آنها از مراجع قضایی وجود نخواهد داشت.
به همین ترتیب اظهارنامه قضایی از طرف نهاد قوه قضاییه و به درخواست متقاضی و با توجه به اظهارات وی که در آن منعکس گردیده است،به شخص مقابل ابلاغ میشود. نکتهای که وجود دارد این است که ازآنجاییکه این امر، نوعی اقدام قانونی است، هر یک از طرفین بایستی صادقانه مطالبی را در اظهارنامه ذکر و یا درصورت نادرست بودن ادعاهای مندرج، آن را رد نماید.هر گونه اقدام غیرقانونی و یا اظهارات خلاف واقع و به دروغ میتواند عواقبی را برای افراد دربرداشته باشد. در نهایت تنظیم همه انواع اظهارنامه میبایست با توجه به اصول موجود، انجام گیرد. اما آنچه که میتواند این مسیر را برای افراد آسانتر نماید، مشاوره اظهارنامه مالیاتی و یا اظهارنامه قضایی و حقوقی است.
فراموش نکنید که میتوانید جهت دریافت مشاوره اظهارنامه مالیاتی و یا سایر انواع آن از خدمات این مرکز استفده نمایید. درصورتیکه این مطلب برای شما مفید بوده است در بخش نظرات دیدگاه خودتان را با ما در میان بگذارید. همچنین میتوانید برای استفاده از سایر مطالب به بلاگ لامینگو مراجعه نمایید.
دیدگاه شما