مرخصی و تعطیلات و قوانین مربوط به آن در قانون کار
یکی دیگر از چالشهای مهمی که میان کارگر و کارفرما در طول سال در کارگاههای مختلف مطرح است، موارد مربوط به مرخصی کارگران بوده و معمولاً برخی از انواع مرخصیها سرمنشأ برخی از اختلافات میان این عزیزان میشود. از نحوه محاسبه برخی از مرخصیها گرفته تا زمان اعطای این مرخصیها به کارگران، ازجمله اختلافاتی است که طرفین میتوانند با استفاده از خدمات مشاوره تأمین اجتماعی و قانون کار اقدام به رفع آنها نمایند. در این مقاله قصد داریم تا تک تک مرخصیها و تعطیلات سالانه کارگران را طبق بندهای موجود در قانون کار بررسی کرده و آنها را تفسیر کنیم.
خدمات مشاوره تأمین اجتماعی و قانون کار برای تعیین مرخصی
کارگران و کارفرمایان که به دنبال حل چالشهای مربوط به مرخصی و تعطیلات سالانه خود هستند، میتوانند برای این منظور از خدمات مشاوره تأمین اجتماعی و قانون کار استفاده نمایند. در این خدمات وکیل پایه یک دادگستری با استفاده از تخصص و تجربه خود میتواند بهترین راهحل را پیش پای طرفین قرار داده و آنها را از قرار گرفتن در یک اختلاف بزرگ دور نگه دارد. موسسه حقوقی لامینگو با داشتن یک تیم باتجربه و متخصص درباره قوانین مربوط به کار و تامین اجتماعی این شرایط را برای این دسته از عزیزان فراهم آورده تا بهراحتی بتوانند با استفاده از این خدمات نیازهای خود را در این زمینه برطرف سازند. برای استفاده از این خدمات در لامینگو تنها کافی است با ما تماس بگیرید.
دریافت مشاوره تامین اجتماعی و قانون کار
نکاتی کوتاه درباره مرخصی و تعطیلات در قانون کار
در این بخش سعی داریم تا برخی از مهمترین نکات مربوط به مرخصی و تعطیلات را در قانون کار با هم مرور کرده و همچنین مواد قانونی مربوط به هر یک را نیز مرور کنیم. البته بایستی خاطر نشان کنیم که برای بررسی موارد خاص در این زمینه نیاز به استفاده از خدمات مشاوره تأمین اجتماعی و قانون کار خواهید داشت.
ماده 62 قانون کار، تعطیلی روز جمعه
در ماده 62 قانون کار جمعه به عنوان روز تعطیلی هفتگی کارگران معرفی شده است. این روز به عنوان روز تعطیل با مزد محسوب میشود.
ماده 63 قانون کار، تعطیلی روز کارگر
ماده ۶۳ قانون کار مشخص کننده تعطیلی مربوط به روز کارگر است. در تقویم، ۱۱ اردیبهشت به عنوان روز کارگر مشخص شده و قانون کار کارفرمایان را موظف نموده تا در این روز کارگران خود را تعطیل و آنها را به خدمت وادار نکنند. طبق قانون کار این روز هم به عنوان روز تعطیلی با مزد محسوب شده و کارفرمایان بایستی دستمزد و اضافهکار مربوط به این روز را نیز با کارگران حساب نمایند.
ماده 64 قانون کار، مرخصی استحقاقی سالانه
ماده ۶۴ قانون کار به بررسی مرخصی استحقاقی کارگران در طول سال میپردازد. طبق این قانون کارگران میتوانند در طول یک سال به مدت یک ماه با احتساب ۴ جمعه از مرخصی استحقاقی استفاده کنند. در صورت همزمان شدن سایر تعطیلات رسمی سال در این ماه، آنها به عنوان مرخصی استحقاقی محسوب نشده و برای کارگرانی هم که به مدت کمتر از یک سال کار میکنند این میزان به نسبت تعداد روز کار آنها محاسبه و تعیین خواهد شد. کارگران و کارفرمایان برای محاسبه دقیق مرخصی استحقاقی میتوانند از خدمات مشاوره قانون کار استفاده کنند.
ماده 65 قانون کار، مرخصی استحقاقی کارهای سخت
ماده 65 قانون کار به بررسی مرخصی استحقاقی کارگران مشاغل سخت و زیانآور در طول سال میپردازد. طبق این قانون کارگران مشاغل سخت میتوانند در طول یک سال از پنج هفته مرخصی استحقاقی استفاده نمایند. این قانون همچنین استفاده از این مرخصی را حتیالامکان به دو نوبت در پایان هر شش ماه سال موکول کرده است.
ماده 66 قانون کار، ذخیره مرخصی سالانه کارگران
ماده ۶۶ قانون کار به بررسی ذخیره مرخصی سالانه کارگران میپردازد. این قانون حداکثر میزان ذخیره مرخصی کارگران را نه روز برای هر سال تعریف کرده است.
این مطلب را بخوانید: همهچیز درباره مشاوره تأمین اجتماعی و قانون کار و مسائل مربوط به آن
ماده 67 قانون کار، مرخصی حج
ماده ۶۷ قانون کار به بررسی مرخصی مربوط به حج واجب برای کاربران میپردازد. طبق این ماده کارگران میتوانند یکبار در طول خدمت خود از ۳۰ روز مرخصی استحقاقی برای رفتن به حج واجب استفاده نمایند. البته کارگرانی که ذخیره لازم برای چنین مرخصی را نداشته باشند میتوانند از ۳۰ روز مرخصی بدون حقوق دراینباره بهرهمند شوند.
ماده 68 قانون کار ، مرخصی استحقاقی کارگران فصلی
در ماده ۶۸ قانون کار تعداد روزهای مرخصی استحقاقی کارگران فصلی برحسب میزان ماههای کار آنها تعیین شده است.
ماده 69 قانون کار ، زمان استفاده از مرخصی
در ماده ۶۹ قانون کار زمان استفاده از مرخصی به توافق میان کارگر و کارفرما معرفی شده و طبق این بند در صورت بروز اختلاف میان این دو نیز اداره کار تعیینکننده این تاریخ خواهد بود.
ماده ۷۰ قانون کار ، مرخصی ساعتی
در ماده ۷۰ قانون کار قانونگذار به بررسی مرخصیهای ساعتی کارگران پرداخته و عنوان میدارد که مرخصیهای ساعتی این دسته از عزیزان به عنوان مرخصی استحقاقی آنها محسوب خواهد شد. البته در برخی از ادارات مرخصیهای ساعتی مشخصی هم برای رسیدگی کارگران به کارهای ضروری تخصیص داده شده است که این موضوع بهصورت خاص برای ادارات موردنظر صدق میکند.
ماده ۷۱ قانون کار ، مطالبات مرخصی استحقاقی
در ماده ۷۱ قانون کار، قانونگذار به بررسی مطالبات مربوط به مرخصی استحقاقی کارگران ازکارافتاده و یا مشمول بازنشستگی و یا فوتشده میپردازد. در صورت فوت شدن این دسته از عزیزان حقوق آنها بابت مرخصی استحقاقی به وراث پرداخت خواهد شد.
ماده 72 قانون کار، مرخصی بدون حقوق
در ماده ۷۲ قانون کار قانونگذار به بررسی نحوه محاسبه و توافق برای مرخصی بدون حقوق کارگران در طول سال پرداخته است. کارگران و کارفرمایان محترم میتوانند برای بررسی دقیق این میزان از خدمات مشاوره تأمین اجتماعی و قانون کار استفاده نمایند. همچنین در ماده ۱۶ قانون کار نیز این موضوع موردبررسی قرار گرفته و قانونگذار شرایط مربوط به استفاده از آن را تبیین نموده است. در این قانون موارد استفاده از این مرخصیها مواردی مانند تحصیل، رفتن به سفرهای طولانی مدت، انجام کارهای شخصی، گرفتاریهای مختلف حقوقی و خانوادگی و مواردی ازایندست بیان شده است.
ماده 73 قانون کار، مرخصی اضطراری
ماده ۷۳ قانون کار به بررسی مرخصی ارفاقی و یا اضطراری کارگران میپردازد. طبق این ماده کارگرانی که در طول سال با حوادث قهری و غیرمترقبه مانند زلزله، آتشسوزی، فوت یکی از بستگان درجهیک و مواردی ازایندست روبهرو شوند میتوانند از حداکثر سه روز مرخصی ارفاقی با دستمزد در طول سال استفاده نمود. این مرخصیها جزء مرخصی استحقاقی کارگران محسوب شده و آنها میتوانند جدایی از سه روز، مرخصی استحقاقی خود را نیز دریافت نمایند.
ماده 74 قانون کار، مرخصی استعلاجی
ماده ۷۴ قانون کار به بررسی مرخصیهایی به عنوان مرخصی استعلاجی برای کاربران میپردازد. تعیین و نحوه استفاده از مرخصی استعلاجی یکی از درگیریهای بسیار بزرگی است که پیشروی کارگران و کارفرمایان قرار گرفته است. در وهله اول برای اطلاع دقیق از موارد مربوط به این مرخصی، کارگران و کارفرمایان میتوانند از خدمات مشاوره تأمین اجتماعی و قانون کار بهره برده و از این طریق شرایط لازم را بدانند. قانون کار هیچ محدودیت زمانی مشخصی برای مرخصی استعلاجی کارگران در طول سال تعیین نکرده اما ضوابط و مقررات خاصی برای تعیین این میزان مرخصی در نظر گرفته است که کارگران حتماً بایستی به آن توجه داشته باشند. در این مواقع تامین اجتماعی اقدام به معرفی پزشک معتمد و معالج خود برای تائید میزان مرخصی استعلاجی کارگران مینماید.
ماده 76 قانون کار، مرخصی بارداری
ماده ۷۶ قانون کار به بررسی موارد مربوط به مرخصی بارداری و زایمان کارگران زن میپردازد. طبق این ماده میزان مرخصی در نظر گرفته شده برای این دسته از عزیزان در طول دوره بارداری و زایمان ۹۰ روز تعیین شده است. البته قانونگذار ۴۵ روز از این مرخصی را به زمان بعد از زایمان اختصاص داده است. این مرخصی، هم جزء سوابق کار کاربران محسوب خواهد شد و هم آنها از تمام حقوق و مزایای مربوط به کار خود در این مدت بر اساس قانون کار بهرهمند خواهند بود.
این مطلب را بخوانید: نکات کلیدی عیدی و پاداش در قانون کار
بررسی نکاتی درباره مرخصی و تعطیلات توسط وکیل پایه یک دادگستری
در این بخش سعی داریم تا نکاتی مهم درباره مرخصی و تعطیلات را توسط وکیل پایه یک دادگستری برای شما تبیین نموده و همچنین نکات بیان شده در جلسه مشاوره تأمین اجتماعی و قانون کار را نیز برای شما مطرح کنیم.
- مرخصیهای روزهای پنجشنبه ۴ ساعت در نظر گرفته خواهد شد.
- کارگران روز مرد برای مرخصیهای روز جمعه و تعطیلات رسمی استحقاق دریافت مزد را خواهند داشت و طبق ماده ۴۳ قانون کار میزان این دستمزد بایستی طبق میانگین روزهای کارکرد آنها در آخرین ماه کار آنها محسوب شود.
- در صورت استعفا و ترک کار توسط کارگر مطالبات مربوط به مرخصیهای باقیمانده کارگران به آنها تعلق گرفته نخواهد شد.
- درصورتیکه مرخصی کارگران برای سه ماه آخر سال تنظیم شده باشد، کارگران میتوانند طبق ماده ۶۹ قانون کار اقدام به جابجایی این مرخصی میان خود نماید.
- مرخصی ساعتی کارگران جزء مرخصیهای استحقاقی آنها محسوب خواهد شد. وقتی جمع مرخصیهای ساعتی کارگر به ۸ ساعت برسد، به عنوان یک روز مرخصی استحقاقی برای وی در نظر گرفته میشود.
- مرخصی بین تعطیلی یکی دیگر از انواع مرخصیهایی است که در سالهای اخیر بیشتر از گذشته در میان کارکنان و کارگران رواج پیدا کرده است. این نوع مرخصی جزو مرخصی استحقاقی آنها محسوب خواهد شد.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید
جمعبندی
به بررسی بند به بند قوانین و موارد مربوط به مرخصی و تعطیلات برای کارگران در طول یک سال پرداختیم. آشنایی با این قوانین و محتویات آنها باعث میشود تا کارگران و کارفرمایان سنجیدهتر و مطلعتر از قبل با یکدیگر برخورد کرده و تنشهای معمول و موجود در کارگاهها از بین برود. همچنین عزیزان میتوانند برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه، سایر مقالات آموزشی ما را در بخش بلاگ حقوقی لامینگو دنبال نموده و اطلاعات خود را تکمیل کنند. همچنین در انتهای این مقاله و در بخش نظرات نیز شما میتوانید سؤالات خود را با مشاورین ما در لامینگو در میان بگذارید.
دیدگاه شما