نکات کلیدی عیدی و پاداش در قانون کار

مشاوره تأمین اجتماعی و قانون کار

یکی از چالش‌های دیگری که در امور مربوط به قانون کار در جریان بوده و کارگران با آن روبرو هستند، مسائل مربوط به عیدی و پاداش است. از مقدار عیدی گرفته تا نحوه محاسبه آن ازجمله مواردی است که کارگران می‌توانند برای تعیین آن از خدمات مشاوره تأمین اجتماعی و قانون کار استفاده نمایند. قانون کار کارفرمایان و مسئولیت کارگاه‌های مختلف را موظف به اعطای عیدی و پاداش در زمان مقرر به کارگران نموده است اما همچنان در نحوه محاسبه این پاداش و زمان پرداخت آن مشکلاتی بین طرفین وجود دارد که در ادامه به بررسی این موارد خواهیم پرداخت.

 

عیدی و پاداش چیست؟

کارگرانی که در کارگاه‌های مختلف زیر نظر قانون کار مشغول به کار هستند، دارای حقوق و مزایای مختلفی نیز می‌شوند که یکی از این حقوق و مزایا مربوط به عیدی و پاداش است که هرساله حداقل و حداکثر آن توسط قانون تعیین و کارفرما نیز بر طبق شرایط کار موظف به پرداخت این عدد به کارگران خود است. این قانون در سال 1370 با عنوان قانون تعیین عیدی و پاداش سالانه کارگران شاغل در کارگاه‌های مشمول قانون کار به تصویب رسانده است.

 

عیدی و پاداش در مشاوره تأمین اجتماعی و قانون کار

بحث درباره میزان عیدی و پاداش و زمان پرداخت آن در بین کارگر و کارفرما تمامی ندارد. خیلی‌ها از زیر بار این قانون طفره رفته و به بهانه‌های مختلفی دنبال نپرداختن و یا کم پرداختن آن هستند. اتفاقی که معمولاً باعث بحث‌وجدل‌هایی میان طرفین می‌شود. استفاده از خدمات مشاوره تأمین اجتماعی و قانون کار می‌تواند در این مواقع راهکاری عادلانه پیش پای طرفین گذاشته و حقوق هیچ‌یک از طرفین را ضایع نکند.

لامینگو با در اختیار داشتن نیروهای حرفه‌ای و متخصص در زمینه خدمات مشاوره قانون کار این مهم را برای کاربران فراهم آورده تا در اسرع وقت بتوانند از قوانین مربوط به این موضوع مطلع شده و به صورت دقیق میزان عیدی و پاداش را محاسبه نمایند. وکلای پایه یک دادگستری تحصیل کرده در معتبرترین دانشگاه‌ها و باتجربه چندین ساله این شرایط را برای کاربران فراهم می‌آورند.

دریافت مشاوره تامین اجتماعی و قانون کار

 

قانون عیدی و پاداش

ماده واحده قانون مربوط به تعیین عیدی و پاداش سالانه کارگران کلیه کارفرمایانی که کارگاه‌های آنها مشمول قانون کار است را موظف به پرداخت معادل شصت روز آخرین مزد کارگر به عنوان عیدی و پاداش در  پایان سال به کارگران پرداخت نمایند. البته حداکثری هم برای این عیدی و پاداش تعیین شده است. در همین بند، قانون‌گذار ایجاب کرده که این مبلغ نباید بیش‌تر از معادل 90 روز حداقل مزد روزانه کارگر شود. در همین راستا تبصره‌هایی هم برای این قانون وجود دارد که در ادامه به بررسی آنها می‌پردازیم.

 

مشاوره تأمین اجتماعی و قانون کار

 

تبصره‌های قانون عیدی و پاداش و مشاوره قانون کار برای آنها

در این بخش قصد داریم تا تبصره‌هایی را که قانون‌گذار برای این قانون تبیین نموده و آنها را بررسی کرده است را به صورت کامل با هم مرور کرده و به تفسیر هر یک بپردازیم. همچنین کاربران می‌توانند معنی هرکدام از این موارد را به صورت خاص درباره شرایط کارگاهی مختلف از خدمات مشاوره تأمین اجتماعی و قانون کار استفاده نموده و مشکلات خود را در این زمینه برطرف نمایند.

 

تبصره یک پرداختی به کارگران کمتر از یک سال کار

اولین تبصره از این قانون به بررسی حقوق کارگرانی می‌پردازد که کمتر از یک سال در کارگاه مشغول به کار بوده و هستند. در این تبصره حقوق کارکنانی که کمتر از یک سال در یک کارگاه مشغول به کار بوده‌اند، به میزان روزمزد و به نسبت ایام کارکرد در سال تعیین شده است. البته مبلغ پرداختی در این شرایط  برای هر ماه نباید از یک دوازدهم سقف تعیین شده در بند قبلی بیشتر شود. در واقع در این تبصره قانون‌گذار هم حقوق را برای کارگرانی کمتر از یک سال در یک کارگاه مشغول به کار هستند تعیین کرده و هم شرایطی را نیز فراهم آورد تا کارفرما دست‌خوش ضرر و زیان‌های زیادی نشود.

 

این مطلب را حتماً بخوانید: همه‌چیز درباره مشاوره تأمین اجتماعی و قانون کار و مسائل مربوط به آن

 

تبصره دو پرداختی به کارگران کمتر از یک سال کار

تبصره دوم ماده قانونی اشاره به کارگاه‌هایی دارد که در آن میزان حقوق کاربران بالاتر از حد عرف است. چنین کارفرما‌هایی می‌بایست مبلغ پاداش و عیدی را متناسب با عرف حقوق کارگران در کشور محاسبه و به آنها تقدیم نمایند.

 

تبصره سه پرداختی به کارگران کمتر از یک سال کار

سومین تبصره از این قانون نیز مشخص‌کننده مرجع ذیصلاح برای رسیدگی به اختلافات میان کارگر و کارفرما است. طرفین در چنین مواقعی می‌توانند از خدمات مشاوره تأمین اجتماعی و قانون کار برای این منظور استفاده نمایند.

 

فرمول محاسبه عیدی و پاداش در قانون کار

یکی دیگر از نکاتی که در مقاله عیدی و پاداش کارگران باید به آن بپردازیم، فرمول محاسبه این مورد در قانون است. طبق موارد بیان شده از طرف قانون‌گذار برای محاسبه میزان عیدی و پاداش از روابط زیر استفاده می‌شود:

برای کارگرانی که سابقه زیادی دارند به ازای هر سال سابقه کار معادل ۶۰ روز آخرین موضوع به عنوان عیدی و پاداش باید به آنها پرداخت شود. در این شرایط شما می‌توانید با ضرب کردن آخرین مزد کارگر در عدد 60 میزان عیدی و پاداش سالانه او را محاسبه کنید.

برای محاسبه عیدی و پاداش ماهانه کارگران می‌بایستی آخرین مزد کارگر را در عدد 5 ضرب کنید و درنهایت  برای محاسبه عیدی و پاداش روزانه کارگران نیز آخرین موضع وی را در ضریب 0.164  ضرب نمایید.

 

مشاوره تأمین اجتماعی و قانون کار

 

سؤالات رایجی درباره عیدی و پاداش کارگران از وکیل پایه یک دادگستری

در ادامه به بررسی سؤالات رایجی درباره عیدی و پاداش کارگران به شرح زیر می‌پردازیم.

 

آیا مرخصی استعلاجی تأثیری در عیدی و پاداش کارگران دارد؟

در ماده ۷۴ قانون کار اشاره شده است که تمام مدت مرخصی استعلاجی کارگران در صورتی که به تائید سازمان تامین اجتماعی رسیده باشد، جزء سوابق کار آنها محسوب شده و تأثیری در میزان عیدی و پاداش آنها نخواهد داشت. در صورت نیاز و بروز اختلاف در این مورد می‌توانید از خدمات مشاوره تأمین اجتماعی و قانون کار نزد وکیل پایه یک دادگستری استفاده کنید.

 

عیدی و پاداش کارگران بازنشسته چگونه محاسبه می‌شود؟

عیدی و پاداش کارمندان بازنشسته دقیقاً مانند کارمندان معمولی و در حال کار محاسبه شده و به آنها تقدیم می‌شود. تمام بازنشستگانی که مشمول تامین اجتماعی هستند، در پایان سال این مبلغ را دریافت خواهند کرد.

 

نحوه محاسبه میزان عیدی و پاداش عقب‌افتاده کارگران از سال‌های قبل چگونه است؟

عیدی و پاداش کارگران در صورت که از سال‌های قبل عقب‌افتاده باشد طبق حقوق همان سال عقب‌افتاده محاسبه و به آنها پرداخت خواهد شد.

 

اگر کارگر در لیست بیمه رد نشود، مستحق دریافت عیدی و پاداش خواهد بود؟

عدم حضور نام کاربر در لیست بیمه دلیلی بر این نیست که وی مشمول قانون کار نباشد. در صورتی که کارگر شامل قانون کار می‌شود بایستی مانند بقیه عیدی و پاداش خود را دریافت نماید. البته اختلافات زیادی در این موارد میان کارگر و کارفرما وجود دارد که می‌توانید با استفاده از خدمات مشاوره تأمین اجتماعی و قانون کار نزد وکیل پایه یک دادگستری این اختلافات را حل کنید.

 

آیا دیر پرداخت کردن عیدی و پاداش مشمول جریمه برای کارفرما خواهد بود؟

دیرکرد در پرداخت عیدی و پاداش موضوعی است که در قانون کار به آن اشاره نشده و شرایطی برای آن تعیین نشده است. کارگرانی که با این مشکل مواجه هستند می‌توانند با استفاده از خدمات مشاوره قانون کار از حقوق خود دفاع نمایند.

 

مشاوره تأمین اجتماعی و قانون کار

 

نحوه  پرداخت عیدی و پاداش کارگران ساعتی چگونه است؟

در ماده ۳۹ قانون کار مزایای کارگران نیمه‌وقت و پاره‌وقت تهیه و تنظیم شده و عیدی و پاداش کارگران ساعتی بر اساس همین ماده محاسبه و به آنها پرداخت خواهد شد. میزان پرداختی عیدی و پاداش به این دسته از عزیزان بر اساس میزان ساعات کار آنها صورت خواهد گرفت. با توجه به این که این دسته از عزیزان معمولاً حقوق ثابتی ندارند، مبنای محاسبه عیدی و پاداش آنها میانگین حقوق سه ماه آخر آن‌ها خواهد بود.

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

 در انتها باید بدانید

در انتها باید بدانید که نحوه محاسبه عیدی و پاداش و همچنین سایر مسائل مربوط به آن ممکن است در موارد خاص با چالش‌هایی روبه‌رو شود. با توجه به اینکه بررسی این موضوعات نیاز به تخصص و تجربه کافی خواهد داشت، کارگران و کارفرمایان برای عدم ضایع شدن حقوق خود بایستی این اطلاعات را از وکیل پایه یک دادگستری آشنا به چنین مواردی کسب کنند. همچنین در صورت نیاز به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه می‌توانید سایر مقالات آموزشی ما را در  بلاگ حقوقی لامینگو دنبال نمایید. در انتهای این مقاله نیز امکان پرسش کردن سؤالات کاربران برای آنها فراهم آمده است.

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب توحید ره‌گشای

دیدگاه شما

بدون دیدگاه