آشنایی با سامانه درخواست بیمه بیکاری و مشاوره حقوقی بیمه تامین اجتماعی
مشاوره حقوقی بیمه تأمین اجتماعی در خصوص بیمه بیکاری، ناظر بر کارگرانی است که از کار اخراج و یا بیکار شدهاند. بر اساس اصل سوم قانون اساسی، دولت جمهور اسلامی ایران موظف است برای نیل به اهداف مذکور در اصل دوم این قانون، همه امکانات خود را برای اموری از جمله پیریزی اقتصادی صحیح و عادلانه بر طبق ضوابط اسلامی جهت ایجاد رفاه و رفع فقر و برطرف ساختن هر نوع محرومیت در زمینههای تغذیه و مسکن و کار و بهداشت و تعمیم بیمه به کار برد. همچنین مطابق اصل بیستونهم قانون اساسی، برخورداری از تأمین اجتماعی از نظر بازنشستگی، بیکاری، پیری، ازکارافتادگی، بیسرپرستی، در راه ماندگی، حوادث و سوانح، نیاز به خدمات بهداشتی و درمانی و مراقبتهای پزشکی به صورت بیمه و غیره، حقی است همگانی.
دولت موظف است طبق قوانین، از محل درآمدهای عمومی و درآمدهای حاصل از مشارکت مردم، خدمات و حمایتهای مالی فوق را برای یک یک افراد کشور تأمین کند. بر این اساس، قانون تأمین اجتماعی و قانون بیمه بیکاری تصویب گردیده است. فرد بیکار میبایست حداکثر ظرف مدت 30 روز از تاریخ بیکاری خود این موضوع را به واحد کار و رفاه امور اجتماعی اطلاع دهد. اما ثبت نام الکترونیکی بیمه بیکاری از طریق سامانه جامع روابط کار و به صورت غیر حضوری نیز امکانپذیر است و برای استفاده از امکانات این سامانه ابتدا باید نسبت به ثبت نام اقدام نمود. همچنین شما میتوانید در صورت نیاز به مشاوره حقوقی بیمه تامین اجتماعی و یا سایر موضوعات مرتبط به حقوق کار از طریق لینک زیر با کارشناسان و مشاوران لامینگو ارتباط برقرار نمایید:
مشاوره حقوقی بیمه تأمین اجتماعی
بیکار و بیمه بیکاری
مطابق ماده 3 قانون تامین اجتماعی، تامین اجتماعی موضوع این قانون شامل موارد حوادث و بیماریها، بارداری، غرامت دستمزد، ازکارافتادگی، بازنشستگی و مرگ میباشد. غرامت دستمزد به وجوهی اطلاق میشود که در ایام بارداری، بیماری و عدم توانایی موقت، اشتغال به کار و عدم دریافت مزد یا حقوق به حکم قانون فوقالذکر به جای مزد یا حقوق به بیمهشده پرداخت میشود. کلیه مشمولین قانون تامین اجتماعی که تابع قوانین کار و کار کشاورزی هستند مشمول مقررات قانون بیمه بیکاری میباشند؛ به جز کارگران بازنشسته یا ازکارافتادگان کلی، صاحبان مشاغل آزاد و اتباع خارجه. بیکار از نظر قانون مذکور، بیمهشدهای است که بدون میل و اراده بیکار شده و آماده به کار باشد. بنابراین بیمه بیکاری به عنوان یکی از حمایتهای تامین اجتماعی است و سازمان تامین اجتماعی مکلف است با دریافت حق بیمه مقرر، به بیمهشدگانی که طبق مقررات قانون بیمه بیکاری، بیکار میشوند مقرری بیمه بیکاری پرداخت نماید.
مشاوره حقوقی بیمه تامین اجتماعی درباره شرایط دریافت بیمه بیکاری
بر اساس ماده ۶ قانون بیمه بیکاری، بیمه شدگان بیکار در صورت احراز شرایط زیر استحقاق دریافت مقرری بیمه بیکاری را خواهند داشت:
الف – بیمه شده قبل از بیکار شدن حداقل ۶ ماه سابقه پرداخت بیمه را داشته باشد، به استثنای بیمه شدگانی که به علت بروز حوادث قهریه و غیر مترقبه از قبیل سیل، زلزله، جنگ، آتشسوزی و… بیکار شده باشند.
ب – بیمه شده مکلف است ظرف ۳۰ روز از تاریخ بیکاری با اعلام مراتب بیکاری به واحدهای کار و امور اجتماعی، آمادگی خود را برای اشتغال به کار تخصصی و یا مشابه آن اطلاع دهد. مراجعه بعد از سی روز با عذر موجه و با تشخیص هیأت حل اختلاف تا سه ماه امکانپذیر خواهد بود.
ج – بیمه شده بیکار مکلف است در دورههای کارآموزی و سوادآموزی که توسط واحد کار و امور اجتماعی و نهضت سوادآموزی و یا سایر واحدهای ذیربط با تأیید وزارت کار و امور اجتماعی تعیین میشود شرکت نموده و هر دو ماه یکبار گواهی لازم در این مورد را به شعب تأمیناجتماعی تسلیم نماید.
به موجب تبصره 1 ماده فوق، کارگرانی که در زمان دریافت مقرری بیمه بیکاری به شغل یا مشاغلی گمارده میشوند که میزان حقوق و مزایای آن از مقرری بیمه بیکاری متعلقه کمتر باشد مابهالتفاوت دریافتی بیمه شده از حساب صندوق بیمه بیکاری پرداخت خواهد شد. همچنین بر اساس تبصره 2 این ماده، مدت دریافت مقرری بیمه بیکاری جزء سوابق پرداخت حق بیمه بیمهشده از نظر بازنشستگی، ازکارافتادگی و فوت محسوب خواهد شد. لازم به ذکر است که مشاوره حقوقی بیمه تامین اجتماعی به منظور آگاهی کارگران از حقوق قانونی و خود و همچنین کسب اطلاع کارفرمایان در خصوص تکالیف و تعهدات ناشی از مقررات نسبت به کارگران مشغول به فعالیت تحت امر ایشان، امری ضروری و مورد تأکید است.
مشاور حقوقی بیمه تامین اجتماعی درباره مدت پرداخت بیمه بیکاری
بر اساس ماده ۷ قانون بیمه بیکاری، مدت پرداخت مقرری بیمه بیکاری به شرح زیر است:
الف – جمع مدت پرداخت مقرری از زمان برخورداری از مزایای بیمه بیکاری اعم از دوره اجرای آزمایشی و یا دائمی آن برای مجردین حداکثر ۳۶ ماه و برای متأهلین یا متکفلین حداکثر ۵۰ ماه بر اساس سابقه کلی پرداخت حق بیمه و به شرح ذیل میباشد:
با سابقه پرداخت حق بیمه از 6 ماه لغایت 24 ماه، حداکثر مدت استفاده از مقرری جمعاً با احتساب دورههای قبلی برای مجردین 6 ماه و برای متأهلین یا متکفلین 12 ماه است.
با سابقه پرداخت حق بیمه از 25 ماه لغایت 120 ماه، حداکثر مدت استفاده از مقرری جمعاً با احتساب دورههای قبلی برای مجردین 12 ماه و برای متأهلین یا متکفلین 18 ماه است.
با سابقه پرداخت حق بیمه از 121 ماه لغایت 180 ماه، حداکثر مدت استفاده از مقرری جمعاً با احتساب دورههای قبلی برای مجردین 18 ماه و برای متأهلین یا متکفلین 26 ماه است.
با سابقه پرداخت حق بیمه از 181 ماه لغایت 240 ماه، حداکثر مدت استفاده از مقرری جمعاً با احتساب دورههای قبلی برای مجردین 26 ماه و برای متأهلین یا متکفلین 36 ماه است.
با سابقه پرداخت حق بیمه از 241 ماه به بالا حداکثر مدت استفاده از مقرری جمعاً با احتساب دورههای قبلی برای مجردین 36 ماه و برای متأهلین یا متکفلین 50 ماه است.
بر اساس تبصره این بند، افراد مسن مشمول این قانون که دارای ۵۵ سال سن و بیشتر میباشند مادامیکه مشغول به کار نشدهاند میتوانند تا رسیدن به سن بازنشستگی تحت پوشش بیمه بیکاری باقی بمانند.
مشاوره حقوقی بیمه تامین اجتماعی درباره میزان پرداخت بیمه بیکاری
بر اساس ماده ۷ قانون مزبور، میزان مقرری روزانه بیمه شده بیکار معادل ۵۵% متوسط مزد یا حقوق و یا کارمزد روزانه بیمه شده میباشد. به مقرری افراد متأهل یا متکفل، تا حداکثر ۴ نفر از افراد تحت تکفل به ازای هر یک از آنها به میزان ۱۰% حداقل دستمزد افزوده خواهد شد. در هر حال مجموع دریافتی مقرریبگیر نباید از حداقل دستمزد، کمتر و از ۸۰% متوسط مزد یا حقوق وی بیشتر باشد. لازم به ذکر است که مقرری بیمه بیکاری از روز اول بیکاری، قابل پرداخت است.
متوسط مزد یا حقوق روزانه بیمه شده بیکار به منظور محاسبه مقرری بیمه بیکاری، عبارتست از جمع کل دریافتی بیمه شده که به مأخذ آن حق بیمه دریافت شده در آخرین ۹۰ روز قبل از شروع بیکاری تقسیم بر روزهای کار، و در مورد بیمه شدگانی که کارمزد دریافت میکنند آخرین مزد عبارتست از جمع کل دریافتی بیمه شده که به مأخذ آن حق بیمه دریافت شده در آخرین۹۰ روز قبل از شروع بیکاری تقسیم بر ۹۰. درصورتی که بیمه شده کارمزد، ظرف 3 ماه مذکور مدتی از غرامت دستمزد استفاده نموده باشد متوسط مزدی که مبنای محاسبه غرامت دستمزد قرارگرفته به منزله دستمزد ایام بیکاری تلقی و در محاسبه منظور خواهد شد.
این مطلب را نیز بخوانید: مشاوره حقوق کار در زمینه حلوفصل اختلافات کارگر و کارفرما
مشاوره حقوقی بیمه تامین اجتماعی درباره افراد تحت تکفل
افراد تحت تکفل موضوع ماده فوق عبارتند از همسر (زن یا شوهر)، فرزندان دختر مادام که ازدواج ننموده و فاقد حرفه و شغل باشند، فرزندان پسر که سن آنان کمتر از هجده سال تمام باشد و یا منحصراً به تحصیل اشتغال داشته و یا طبق نظر پزشک معتمد سازمان تأمیناجتماعی، ازکارافتاده کلی باشند، پدر و مادر که سن پدر از ۶۰ سال متجاوز باشد و یا طبق نظر پزشک معتمد سازمان تأمین اجتماعی ازکارافتاده کلی باشند و در هر حال معاش آنان منحصراً توسط بیمه شده تأمین گردد و خواهر و برادر تحت تکفل در صورت داشتن شرایط مربوط به فرزندان دختر و پسر به ترتیبی که اشاره گردید.
مشاوره حقوقی بیمه تامین اجتماعی درباره سایر نکات بیمه بیکاری
دریافت مقرری بیمه بیکاری مانع از دریافت مستمری جزئی نمیگردد. همچنین در صورت بیکاری زوجین فقط یکی از آنان (زن یا شوهر) محق به استفاده از افزایش مقرری به ازای هر یک از فرزندان خواهد بود. لازم به ذکر است که بیمه شده بیکار و افراد تحت تکفل، در مدت دریافت مقرری بیمه بیکاری از خدمات درمانی حوادث و بیماریها و بارداری موضوع بندهای الف و ب ماده ۳ قانون تأمین اجتماعی نیز استفاده خواهند کرد. همچنین مقرری بیمه بیکاری مانند سایر مستمریهای تأمین اجتماعی از پرداخت هر گونه مالیات معاف خواهد بود.
مشاوره حقوقی بیمه تامین اجتماعی درباره موارد قطع بیمه بیکاری
مطابق ماده ۸ قانون بیمه بیکاری، در موارد زیر مقرری بیمه بیکاری قطع خواهد شد:
الف – زمانیکه بیمه شده مجدداً اشتغال به کار یابد.
ب – بنا به اعلام واحد کار و امور اجتماعی محل و یا نهضت سوادآموزی و سایر واحدهای ذیربط از طریق وزارت کار و امور اجتماعی، بیمه شده بیکار بدون عذر موجه از شرکت در دورههای کارآموزی یا سوادآموزی خودداری نماید.
ج – بیمه شده بیکار از قبول شغل تخصصی خود و یا شغل مشابه پیشنهادی خودداری ورزد.
د – بیمه شده بیکار ضمن دریافت مقرری بیمه بیکاری مشمول استفاده از مستمری بازنشستگی و یا ازکارافتادگی کلی شود.
هـ – بیمه شده به نحوی از انحاء با دریافت مزد ایام بلاتکلیفی به کار مربوطه اعاده گردد.
بر اساس تبصره 1 ماده فوق، در صورتی که پس از پرداخت مقرری بیمه بیکاری، محرز شود که بیکاری بیمه شده، ناشی از میل و اراده او بوده است کارگر موظف به استرداد وجوه دریافتی به سازمان تأمین اجتماعی خواهد بود. مشمولین بند ( هـ) این ماده نیز مکلف به بازپرداخت مقرری بیمه بیکاری دریافتی، به سازمان مذکور میباشند. همچنین مطابق تبصره ۲ ماده مذکور، چنانچه بیمه شده بیکار، اشتغال مجدد خود را پنهان کرده و مقرری بیمه بیکاری را دریافت کرده باشد، ملزم به بازپرداخت مقرری دریافتی از تاریخ اشتغال خواهد بود. البته دریافت کمک هزینه حین کارآموزی، مانع استفاده از مقرری بیمه بیکاری نخواهد بود.
مشاوره حقوقی بیمه تامین اجتماعی درباره ثبت نام الکترونیکی بیمه بیکاری
بنابر مطالب پیشگفته، مشمولان دریافت مقرری بیمه بیکاری لازم است تا بدین منظور وارد سامانه جامع روابط کار به آدرس prkar.mcls.gov.ir شوند که زیر نظر وزارت کار، تعاون و رفاه اجتماعی در حال فعالیت میباشد. در صورت انجام صحیح فرآیند ثبت نام و ایجاد حساب کاربری، نام کاربری و کلمه عبور شخص به شماره همراه وی ارسال میگردد.
بدین منظور پس از مراجعه به آدرس اینترنتی فوق و انتخاب گزینه ایجاد حساب کاربری، باید فرآیند احراز هویت تکمیل گردد. پس از اتمام احراز هویت و دریافت نام کاربری و کلمه عبور، میتوان وارد سامانه جامع روابط کار گردید. در این مرحله لازم است تا متقاضی نسبت به تکمیل و ارسال غیرحضوری فرم ثبت نام بیمه بیکاری، اقدام نماید. پس از تکمیل فرم مذکور و درج علت بیکاری، متقاضی میبایست مدارک خواسته شده را در سامانه بارگذاری نماید. پس از انجام این مراحل و همچنین درج اطلاعات کارگاهی که متقاضی از آن اخراج شده، لازم است تا اطلاعات بانکی وارد گردد. پس از طی این مراحل و تکمیل فرم یاد شده و ارسال آن، اطلاعات وارد گردیده توسط سازمان تامین اجتماعی مورد بررسی قرار میگیرد و در صورت برخورداری متقاضی از شرایط دریافت مقرری بیمه بیکاری، این حمایت از وی به عمل خواهد آمد.
جمعبندی
بیمه بیکاری یکی از انواع حمایتهای اجتماعی است که باید از افراد جامعه به عمل آید. در شرایط اقتصادی فعلی و دشواریها موجود بر سر راه تولیدکنندگان و کارآفرینان، لازم است تا طرفین روابط کار نسبت به مسائل مربوط به تامین اجتماعی، اطلاعات و آگاهی کافی داشته باشند. قانون بیمه بیکاری این امکان را در اختیار کارگر از کار اخراج و یا بیکار شده قرار میدهد تا بتواند حداقل بخشی از دستمزدی که دریافت میکرده است را در اختیار داشته باشد. این تمهید موجب میگردد کارگر بتواند تا زمان پیدا کردن کار جدید و از سرگیری فعالیت خود، حمایتی هرچند ناکافی داشته باشد. علاوه بر این بیمه بیکاری دارای این مزیت است که مدت واریز مقرری مذکور به حساب بیکار، به عنوان سابقه در نظر گرفته میشود؛ یعنی ایام استفاده از مقرری بیمه بیکاری جزو سوابق پرداخت حق بیمه کارگر به حساب میآید.
شما میتوانید سؤالات و ابهامات خود را از طریق بخش دیدگاهها با کارشناسان ما در میان بگذارید. همچنین برای مطالعه سایر مطالب و کسب اطلاعات بیشتر در مورد انواع قراردادها، میتوانید به بلاگ حقوقی لامینگو مراجعه نمایید.
دیدگاه شما