انواع سند وکالت و تمام نکات مربوط به آنها

انواع سند وکالت کدامها هستند و هر یک چه کاربردی دارند؟ وکالتنامهها در انواع بسیار مختلفی صادر شده و مورد استفاده قرار میگیرند. شاید اگر بخواهیم قبل از معرفی هر یک از انواع وکالتنامه برای دستهبندی آنها اقدام کنیم، چندین نمونه دستهبندی میتوان برای آن معرفی کرد. شباهتهای زیادی که میان انواع وکالتنامه وجود دارد، مانع از یک دستهبندی کاملاً دقیق روی آنها شده است. با این حال در این مقاله سعی کردهایم تا به بررسی و معرفی رایجترین انواع وکالتنامه ها پرداخته و نکات بسیار مهمی را درباره هر یک مرور کنیم. همچنین خدمات مشاوره حقوقی سند وکالت در لامینگو را نیز معرفی خواهیم کرد که با استفاده از آن میتوانید در مواقع لزوم برای استفاده از هر یک از انواع سند وکالت اقدام کنید.
داشتن همه اطلاعات حقوقی لازم برای پیش برد اهداف حقوقی برای هر کسی امکانپذیر نیست. حتی لازم هم نیست چه چنین اطلاعاتی داشته باشند. اما در مواقع ضروری کسب اطلاعات لازم درباره شرایط موجود قبل از هر اقدامی لازم است. وکالتنامهها و کاربری آنها نیز از جمله مواردی است که لازم است تا کاربران قبل از استفاده از آنها با مشاور مشورتی داشته باشند. خدمات مشاوره حقوقی سند وکالت خدماتی است که با استفاده از آن میتوانید اطلاعات لازم درباره انواع وکالتنامهها را در اختیار داشته باشید.
مشاوره حقوقی سند وکالت در لامینگو
انواع وکالتنامهها برای پیش برد اهداف مختلفی در اختیار کاربران قرار گرفته است. اما:
- برای هر کاری از کدامیک از انواع وکالتنامهها استفاده کنیم؟
- برای تنظیم هر وکالتنامه نیاز به چه مواردی داریم؟
- چه نکاتی را در تنظیم وکالتنامهها در نظر بگیریم؟
- چالشهای عدم دقت به تنظیم وکالتنامه چیست؟
- تاریخ وکالتنامه چه اهمیتی دارد؟
- آیا وکالتنامهها را میتوان در هر کاری استفاده کرد؟
پاسخ این سؤالات و هزاران سؤال دیگر را میتوانید با استفاده از خدمات مشاوره حقوقی سند وکالت در لامینگو جویا شوید. در این خدمات مشاورین حرفهای و با تجربه ما تمام اطلاعات لازم در زمینه کاری شما را ارائه خواهند داد تا از این طریق با اطلاع از همه شرایط برای جلوگیری از هرگونه مشکل اقدام به تنظیم وکالتنامه و استفاده از آن نمایید.
وکالت چیست و چرا به آن نیاز داریم؟
وکالت در واقع سپردن یک کار به دیگری معنی میشود. این سند به نوعی یک سند کاملاً قانونی است که در ماده 656 به آن پرداخته شده است. افراد میتوانند برای انجام کارهای شخصی خود از این خدمات استفاده کرده و وظیفه انجام آنها را در قبال پرداخت حقالوکاله به وکیل خود بسپارند. به هر دلیلی ممکن است یک فرد امکان انجام کاری را به شخصه نداشته باشد. از مریضی و ناتوانی گرفته تا نداشتن وقت کافی میتوانند از این دلایل باشند. قانون در چنین مواقع امکان استفاده از وکالتنامه را برای افراد تعریف مینماید تا با تنظیم این سند بتوانند از حق قانونی خود دفاع کرده و وکیل خود را به عنوان جایگزینی برای انجام کارهای خود بفرستند.
وکالتنامه مشخص کننده حدود وظایف و اختیارات وکیل است. این سند یک قرارداد دو طرفه است و در آن هر یک از طرفین حق و حقوقی دارند. مسلماً وکیل که برای دریافت درآمد چنین کارهایی را در پیش میگیرد. با تنظیم درست وکالتنامه شما میتوانید دقیقاً همان اختیارات قانونی مدنظر خود را به وکیل اعطا نمایید. اهمیت استفاده از خدمات مشاوره حقوقی سند وکالت در این مواقع خود را نشان میدهد. در بسیاری از مواقع اسناد وکالتی جایگزین اسناد قطعی میشوند. برای اینکه چالشهای چنین اسنادی را در آینده تجربه نکنید داشتن اطلاعات لازم و اقدامات پیشگیرانه الزامی خواهد بد.
کاربردهای وکالت
انواع وکالتنامهها کاربردهای بسیار متنوعی دارند. تقریباً برای هر کاری میتوان یک نوع وکالتنامه تعریف کرد. شمردن کاربردهای وکالتنامهها نیاز به چندین صفحه مقاله دارد. اما به صورت کلی برخی از رایجترین کاربردهای استفاده از وکالتنامهها در ادامه بیان میکنیم:
- وکالتنامه برای خرید و فروش
- وکالتنامه برای انجام کارهای اداری
- وکالتنامه برای انتقال سند قطعی
- وکالتنامه برای اجاره املاک
- وکالتنامه برای ثبت اختراع
- وکالتنامه برای افتتاح حساب
- وکالتنامه طلاق
کاربردهای بسیار زیادی میتوان برای وکالتنامه بیان کرد. اما باید متذکر شویم که در زمان تنظیم این وکالتنامهها حتماً باید در حدود اختیارات وکیل دقت شود. در غیر این صورت ممکن است شرایط بسیار پرچالشی برای طرفین به وجود آید.
انواع سند وکالت بر اساس کاربرد
قبل از اینکه به بررسی انواع سند وکالت بپردازیم و رایجترین وکالتنامهها را با هم مرور کنیم، بایستی متذکر شویم که سند وکالتی را میتوان بر اساس نوع کاربردی که دارد، به دهها مورد تقسیمبندی کرد. به این معنی که هر کاری و هر کاربردی که از سند وکالتی دارید، به نوعی میتواند معرف یک نوع سند وکالتنامه باشد. هر چند این وکالتنامهها را میتوان در دستهبندی بزرگتری تعریف کرد، اما ذکر این مورد ضروری بود که اگر در جایی با تنوع بسیار بالایی از انواع سند وکالت روبرو شدید، تمام آنها به نوعی یکی از زیر دستههای مواردی است که در ادامه به تعریف آنها میپردازیم. برای مثال:
- وکالت خرید
- وکالت خرید آپارتمان
- وکالت خرید خودرو
- وکالت فروش املاک
- وکالت فروش سهام
را در نظر بگیرید. هر چند تمام این وکالتنامهها ممکن است از نظر نوع نوشتار تفاوتهایی با هم داشته و به نوعی بتوان هر کدام را یک سند وکالتی در نظر گرفت، اما همه این موارد به عنوان وکالت خرید و فروش شناخته میشوند و در یک دستهبندی قرار میگیرند. تقسیمبندی و معرفی انواع سند وکالت بیشتر به صورت سلیقهای است.
انواع سند وکالت کدام ها هستند؟
اگر تا اینجا مقاله انواع سند وکالت را دنبال کرده باشید، متوجه شدهاید که با توجه به نوع کاربری میتوان دهها مورد وکالتنامه معرفی کرد که هر یک هم کاربرد خاص خود را دارا هستند. اما رایجترین انواع سند وکالت که بقیه موارد را نیز میتوان به نوعی زیرمجموعه این موارد دانست، به شرح زیر هستند:
- وکالت مطلق
- وکالت مقید
- وکالت محضری
- وکالت پروندههای دادگستری
- وکالت کاری
- وکالت فروش
- وکالت تام
- وکالت بلاعزل
هر یک از این انواع وکالتنامه تعریف و کاربرد خاص خود را دارند. در ادامه این مقاله سعی داریم تا شما را با تعریف هر یک آشنا کرده و سپس به بررسی کاربردهای آنها نیز بپردازیم. دقت کنید که برای تنظیم هر یک از انواع وکالتنامه لازم است تا از قبل با استفاده از خدمات مشاوره حقوقی سند وکالت نکات مربوطه را در نظر بگیرید.
وکالت مطلق چیست؟
هر کاری که وکیل اختیار انجام آن را در قبال موکل خود دارد، باید به صورت دقیق و واضح در متن وکالت نامه درج شود. به این معنی که وقتی صحبت از کارهای اداری در متن وکالتنامه میشود، وکیل تنها برای انجام چنین اموری میتواند اقدام کرده و البته برای انجام آنها دیگر نیازی به اجازه موکل خود نیز نخواهد داشت. هر موردی که به صورت واضح در متن وکالتنامه درج نشده باشد، وکیل نیز از انجام آن عاجز خواهد بود. این موضوع هم برای موکل و هم برای وکیل اهمیت بسیار زیادی دارد. باید بدانید که:
- اگر در حال انجام اقدامی مانند خرید یک محصول هستید، حتماً باید در متن وکالتنامه اجازه انتقال سند قطعی آن به شما داده شده باشد.
- اگر به عنوان فروشنده در حال تنظیم وکالتنامه هستید، لازم است تا سند وکالت شما تنها اختیاراتی را به موکل شما بدهد که برای نقل و انتقال سند و یا هر مورد دیگری که منظور شما است، لازم باشد. داشتن اختیارات دیگر میتواند موجب بروز دردسر برای شما باشد.
وکالت مطلق سند وکالتی است که طی آن موکل به وکیل خود اختیار انجام همه امور در هر مبحثی را صادر مینماید. به این معنی که دیگر نیازی به اجازه از موکل برای انجام هیچیک از کارهای مربوط به وی وجود نخواهد داشت. این مورد از انواع وکالتنامه شرایط بسیار خاصی دارد و حتماً لازم است تا با استفاده از مشاوره حقوقی سند وکالت اطلاعات کافی برای اعطای آن را به دست بیاورید. عدم دقت به چنین وکالتنامه ای میتواند مشکلات حقوقی بسیار زیادی برای شما به دنبال داشته باشد.
وکالت مقید چیست؟
یکی دیگر از انواع سند وکالت, وکالت مقید است. وکالت مقید یک تعریف کلی است و خود به انواع وکالتنامههای مختلفی اشاره دارد. به این معنی که هر کدام از انواع وکالتنامههایی که در ادامه بررسی میکنیم میتوانند یکی از زیرمجموعههای وکالتنامه مقید باشند. مقید بودن این وکالتنامه به دلیل محدود بودن اختیارات وکیل روی آن گذاشته شده و به نوعی در جهت عکس وکالتنامه مطلق است که هیچ قیدوبندی و محدودیتی در اختیارات وکیل در آن وجود نداشت.
وکالتنامه مقید برای مواردی مورد استفاده قرار میگیرد که در آن موکل قصد دارید تا اختیار انجام کاری خاص و مشخص را به وکیل خود بسپارد. برای مثال برای انجام کارهای اداری اجازه انجام چنین کارهایی در متن وکالتنامه قید میشود. همین قید شدن یک کار خاص در متن وکالتنامه به معنی مقید بودن آن خواهد بود. در چنین مواقعی وکیل با در دست داشتن این نوع از انواع سند وکالت تنها میتواند در جهت اجرای همان مورد اقدام نموده و اختیار دیگری نخواهد داشت. برای تنظیم وکالتنامه مقید لازم است تا شرایط مربوط به کار خاص مدنظر را بدانید و طبق همان مورد متن وکالتنامه را تنظیم کنید. خدمات مشاوره حقوقی سند وکالت میتواند شرایط لازم برای انجام هر کاری را برای شما تبیین نماید.
وکالت محضری چیست؟
منظور از محضر در واقع همان دفتر ثبت اسناد است که وکالتنامه در آن تنظیم میشود. وکالت محضری نیز به معنی وکالتنامهای است که به صورت رسمی توسط دفترخانه ثبت اسناد تنظیم شده و در سیستم به ثبت برسد. با تنظیم چنین وکالتنامهای است که موکل میتوان به صورت رسمی تمام کارهای مدنظر خود را به وکیل بسپارد. تمام وکالتنامههایی که در ادامه مرور میکنیم نیز به نوعی وکالتنامه محضری هستند.
وکالت کاری چیست؟
یکی دیگر از انواع وکالتنامهها که امروزه بسیار هم رایج شده و بهوفور درباره آن میشنویم، وکالت کاری است. وکالت کاری تعریفی مشابه با سایر وکالتنامهها دارد و خیلی چیز عجیبی نیست. وکالت کاری نوعی از انواع وکالت است که در آن موکل به وکیل خود درباره انجام کاری خاص اجازه صادر مینماید. در این نوع از انواع وکالتنامهها، وکیل تنها اجازه انجام همان کاری را خواهد داشت که در وکالتنامه به وی داده شده است. البته تفاوتی که این نوع وکالتنامه با وکالتهایی مانند وکالت خرید و فروش دارد در این است که وکیل اجازه تصرف در مورد وکالت را ندارد. برای مثال اگر وکالت کاری برای اجرای عملیات خرید و فروش باشد، وکیل تنها مجاز به انجام عملیات خرید و فروش به همان کیفیتی خواهد بود که در وکالتنامه درج شده است.
یکی از اصلیترین کاربردهای وکالت کاری در اجرای عملیات کاری و اداری است. افراد معمولاً برای سپردن وظیفه انجام کارهای کاری معمولی خود اقدام به استفاده از این نوع وکالتنامه مینمایند. دقت کنید که برای چنین وکالتی حتماً نیاز نیست که طرف مقابل شما دارای پروانه وکالت داشته باشد و این وکالتنامه را میتوان برای افراد شخصی نیز میتوان صادر کرد. البته برای تنظیم هر چه بهتر مفاد آن لازم به استفاده از خدمات مشاوره حقوقی سند وکالت خواهید داشت.
وکالت فروش چیست؟
یکی دیگر از انواع وکالتنامه که میبایست به بررسی آن نیز بپردازیم، وکالت فروش است. این نوع وکالت نیز یکی از انواع سند وکالت است که کاربرد بسیار زیادی داشته و البته باید کمی بیشتر درباره آن بدانید. وکالت فروش با وکالتی که در آن وکیل میتواند دست به انتقال سند به نام خود بزند، تفاوت دارد. به همین دلیل است که اصرار به استفاده از خدمات مشاوره حقوقی سند وکالت داریم تا از این طریق قبل از هر چیزی اطلاعات لازم در این باره را کسب کنید. با توجه به اینکه این نوع وکالتنامه یکی از انواع وکالتنامههای پرکاربرد است، لازم است نکاتی را درباره آن یادآور شویم.
دقت کنید که وکالت فروش وکالتی است که طبق آن وکیل تنها میتواند برای فروش ملک از جانب مالک در جلسه فروش شرکت کرده و از جانب وی مسئول فروش باشد. این وکالتنامه اجازه نقل و انتقال سند را به وکیل نمیدهد. لازم است تا به این موضوع دقت نموده و در زمان تنظیم وکالتنامه حتماً موارد آن را در نظر بگیرید.
وکالت تام چیست؟
احتمالاً اگر در مقالات مربوط به انواع سند وکالت و انواع وکالتنامه چرخی زده باشید، با اصلاح وکالت تام نیز روبرو شدهاید. وکالت تام دقیقاً همان وکالت مطلق است که در بندهای قبلی به تعریف آن پرداختیم. وکالت تام معمولاً در دو نوع وکالت زیر تنظیم میشود که شرایط آنها با یکدیگر متفاوت است:
- وکالت تام ساده
- وکالت تام بلاعزل
هر کدام از انواع وکالت تام نیز مشخصات و مزایای خاص خود را دارند. در ادامه با تشریح و تعریف هر یک از انواع وکالت ساده و وکالت بلاعزل میتوانید، درک درستی نسبت به این نوع از انواع وکالتنامه داشته باشید. البته باید بار دیگر متذکر شویم که با توجه به اینکه تنظیم وکالتنامه تام میتواند عواقب حقوقی بسیار زیادی همراه داشته باشد، لازم است تا کاربران قبل از هر اقدامی با استفاده از خدمات مشاوره حقوقی سند وکالت اطلاعات خود را در این باره تکمیل نمایند. اگر با شرایط چنین وکالتنامه هایی آشنا نیستید، اقدام برای آنها میتواند ریسک بسیار زیادی به همراه داشته باشد.
وکالت پرونده دادگستری چیست؟
یکی دیگر از انواع وکالتنامهها که میبایست به آن نیز اشاره کنیم، وکالت پرونده دادگستری است. وکالت دادگستری یکی از انواع وکالتنامهها است که تنظیم آن با محدودیتهایی مواجه است. محدودیت اصلی در چنین وکالتنامهای این است که امکان اعطای آن به افراد عادی وجود نداشته و حتماً باید افراد با داشتن پروانه وکالت برای آن استخدام شوند. البته در مواقعی که نیاز به حضور در دادگاه وجود نداشته و کار با شورای حل اختلاف حل میشود، میتوان از افراد معمولی نیز استفاده کرد. اتکا در پروندههای دادگاهی چنین موردی فقط برای وکیل دادگستری امکانپذیر است.
وکالت بلاعزل چیست؟
وکالت بلاعزل یکی از حساسترین انواع وکالتنامه است. جدای از حساسیت بالایی که این نوع از انواع سند وکالتنامه دارد، یکی از پرکاربردترین انواع وکالتنامه نیز محسوب میشود. وکالت بلاعزل را میتوان بهراحتی با خود نام آن تعریف کرد. بلاعزل بودن این وکالتنامه به این معنی است که موکل بعد از امضای آن به اختیار نمیتواند برای فسخ و عزل آن اقدام نماید. عزل و فسخ چنین وکالتنامهای شرایط بسیار خاصی داشته و امکان آن به این سادگیها مهیا نیست. درباره وکالت بلاعزل باید به چند نکته بسیار مهم و حیاتی اشاره کنیم که شنیدن آنها به نظر لازم است:
- در درجه اول باید بدانید که چنین وکالتنامهای را در هر جایی استفاده نکنید. شرایط خاصی را باید برای استفاده از وکالتنامه بلاعزل در نظر بگیرید.
- همچنین باید در نظر داشته باشید که به متن این وکالتنامه نیز باید دقت داشته باشید و از متنهای آماده موجود در اینترنت استفاده نکنید. برای تنظیم دقیقتر آن بهتر است از خدمات مشاوره حقوقی سند وکالت استفاده نمایید.
- از اصلیترین کاربردهای وکالت بلاعزل میتوان به استفاده از آن برای زمانهایی مانند خرید و فروش ملک و خودرو اشاره کرد. فروشنده در یک مدت معین به خریدار وکالت بلاعزل اعطا مینماید که در این مدت برای انتقال سند ملک یا خودرو فروخته شده اقدام نماید.
وکالت ساده چیست؟
وکالت ساده دقیقاً در نقطه مقابل وکالت بلاعزل قرار دارد. وکالتی که بلاعزل نباشد، وکالت ساده است. وکالت ساده وکالتی است که امکان عزل وکیل توسط موکل وجود داشته و قید بلاعزل بودن در آن درج نشده باشد.
وکالت در دادگاه و انواع آن
انواع دیگری از وکالتنامه نیز وجود دارد که بیشتر به صورت تخصصی بوده و در دادگاه از آنها استفاده میشود. این نوع از وکالتنامهها را تنها میتوان به کسی اعطا نمود که دارای پروانه وکالت بوده و تخصصهای لازم را در این باره داشته باشد. انواع وکالتنامه در دادگاه به شرح زیر هستند:
- وکالت تعینی
- وکالت اتفاقی
- وکالت معاضدتی
- وکالت تسخیری
در ادامه هر یک از این انواع وکالتنامه را به صورت مختصر تعریف میکنیم.
وکالت تعینی چیست؟
این نوع وکالتنامه همانطور که از اسمش پیدا است، به مواردی اطلاق میشود که فرد متهم در دادگاه به شخصه دست به انتخاب وکیل خود میزند. به نوعی خود فرد وکیل خود را تعیین و به دادگاه معرفی مینماید.
وکالت اتفاقی چیست؟
وکالت اتفاقی نوعی از وکالت است که در آن وکیل هنوز موفق به دریافت پروانه وکالت نشده اما میتوانید با این وکالت از خویشاوندان نسبی و سببی خود تا درجه دوم دفاع نماید. این موضوع برای کاهش هزینههای وکالت در قانون پیشبینیشده است. همچنین امکان چنین امری تنها سه بار در سال برای چنین وکلایی وجود دارد.
وکالت معاضدتی چیست؟
در زمانی که متهم توانایی کافی مالی برای تعیین وکیل را نداشته باشد، از وکالت معاضدتی استفاده میشود. این وکیل از سوی کانون وکلا تعیین و به دادگستری معرفی میگردد.
وکالت تسخیری چیست؟
در مواقعی هم که متهم به هر دلیل چه شرایط مالی بد و چه هر دلیل دیگری از معرفی وکیل به دادگاه خودداری نماید و پرونده حساس بوده و متهم خود به اطلاعات کافی درباره آنها دسترسی ندارد، دادگاه اقدام به تعیین وکیل برای وی مینماید که این نوع از وکیل اصطلاحاً وکیل تسخیری است. دقت کنید که این نوع وکیل برای پروندههای خاصی که نیاز به اطلاعات حقوقی بالایی دارند معرفی میگردد.
اهمیت خدمات مشاوره حقوقی سند وکالت برای تنظیم آن
با همین تعریفی که از انواع وکالتنامه داشتیم، بهخوبی میتوانید با چالشهای پیش روی خود در صورت هر اشتباهی در استفاده از آنها آشنا شوید. از بین بردن آنها و جلوگیری از بروز این چالشها تنها با داشتن اطلاعات کافی مقدور است و در غیر این صورت ممکن است شرایط بسیار پیچیده شود. برای رهایی از این شرایط و همچنین دسترسی به اطلاعات بهروز درباره هر کدام از انواع سند وکالت میتوانید از خدمات مشاوره حقوقی سند وکالت استفاده نمایید.
سؤالات متداول درباره انواع سند وکالت
در ادامه چند مورد از سؤالات مهم و کلیدی را درباره انواع سند وکالت با هم مرور میکنیم.
برای خرید و فروش خودرو چه نوع سند وکالتی لازم است؟
برای خرید و فروش وقتی صحبت از انتقال سند به میان میآید، باید از وکالت بلاعزل استفاده کنید. در صورتی که صحبت فقط برای فروش کالای مورد نظر باشد، دیگر نیازی به وکالت بلاعزل نخواهد بود و میتوانید از وکالت فروش و یا وکالت خرید استفاده کنید.
برای خرید و فروش ملک چه نوع سند وکالتی لازم است؟
خرید و فروش ملک از جمله یکی از معاملات معمول در کشور ما است. در این مواقع میتوانید بسته به ضرورت از وکالت فروش و یا وکالت بلاعزل استفاده نمایید.
آیا سند وکالتی اعتبار دارد؟
سند وکالتی یکی از اسناد کاملاً معتبر است مه در قانون به آن اشاره شده است. البته کلاهبرداریهایی هم در رابطه آن شاهد هستیم.
آیا امکان فروش ملک به چند نفر با سند وکالتی وجود دارد؟
با توجه به اینکه چنین املاکی معمولاً سند قطعی ندارند، در مواقعی چنین امکانی برای مالک سودجو وجود دارد.
در انتها باید بدانید
در انتها باید بدانید که با توجه به اینکه امکان شناخت انواع وکالتنامه توسط اشخاص وجود نداشته و ممکن است در هنگام استفاده از آنها با چالش روبرو شوید، به همین دلیل لازم است تا در چنین مواقعی با استفاده از خدمات مشاوره حقوقی سند وکالت تکلیف خود را روشن کرده و در مسیر درست گام بردارید. در غیر این صورت ممکن است شرایط بسیار پیچیده شود. هر اشتباهی در استفاده از انواع وکالتنامهها میتواند مشکلاتی را برای موکل به دنبال داشته باشد.
کاربرانی هم که نیاز به شناخت هر کدام از انواع سند وکالت با جزئیات دقیقتر هستند میتوانند سایر مقالات ما را در بخش بلاگ حقوقی لامینگو دنبال نمایند. در انتهای این مقاله نیز امکان درج نظرات و سؤالات برای کاربران وجود دارد. از این طریق سؤالات شما به گوش مشاورین ما رسیده و در سریعترین زمان پاسخهای لازم را نیز ارائه خواهند داد.
دیدگاه شما