مراحل دریافت گواهی انحصار وراثت در سال 99

4 سال پیش
مراحل دریافت گواهی انحصار وراثت در سال 99

یکی از اقداماتی که بعد از فوت هر شخص معمولا صورت می‌گیرد، دریافت گواهی انحصار وراثت است. دریافت این گواهی همانند سایر گواهی‌های صادره از طرف مراکز دولتی، شامل مراحل اداری است که در این مطلب به آن خواهیم پرداخت.

 

گواهی انحصار وراثت چیست؟

دارایی‌های هر متوفی پس از مرگ بین وارثان وی تقسیم می‌شود. به این عمل یعنی تقسیم ارث بین وارثان متوفی، انحصار وراثت گفته می‌شود. قانونی که موضوعات انحصار وراثت را در برمی‌گیرد، قانون امور حسبی از ماده ۳۶۰ تا ۳۷۴ است که در فصل دهم به قوانین انحصار وراثت می‌پردازد. طبق قانون این گواهی از سوی مراگز شورای حل اختلاف صادر می‌شود. در گواهی انحصار وراثت پس از ذکر مشخصات متوفی و وارثان، سهم هر یک از ورثه از اموال متوفی تعیین می‌گردد.

این مطلب را بخوانید: ارث و نحوه ی تقسیم آن

 

مراحل دریافت گواهی انحصار وراثت در سال 99

شرح مراحل دریافت گواهی انحصار وراثت در سال 99

 

1- مراجعه به شورای حل اختلاف

همانطور که ذکر شد، ابتدا می‌بایست با در دست داشتن مدارک زیر به شورای حل اختلاف در شهری که متوفی در آن سکونت داشته مراجعه فرمایید. پس از ارائه مدارک، فرم مخصوص به انحصار وراثت را دریافت و اسمی و مشخصات وراث را وارد می‌نمایید. مدارک لازم  عبارتند از:

  • گواهی فوت متوفی
  • شناسنامه و کارت ملی متوفی
  • شناسنامه و کارت ملی وراث
  • وصیت نامه (در صورت موجود بودن)

 

2- تنظیم استشهادیه

در این مرحله به منظور تنظیم شهادت‌نامه مبنی بر صحت وراث معرفی شده، به یکی از دفاتر اسناد رسمی مراجعه می‌کنید. برای تنظیم این سند، ارائه فرم شورای حل اختلاف، گواهی فوت و مدارک شناسایی وراث مورد نیاز است.

 

3- ارائه مدارک به شورای حل اختلاف

با مراجعه مجدد به شورای حل اختلاف و ارائه مدارک زیر، درخواست انحصار وراثت را ثبت می‌نمایید. لازم به ذکر است که مراجعه یک نفر کافیست و نیازی به حضور همه وراث نمی‌باشد.

  • فرم انحصار وراثت (استشهادیه) دفتر اسناد رسمی
  • کپی برابر اصل شناسنامه وراث
  • گواهی فوت متوفی
  • کپی عقدنامه همسر متوفی
  • دادخواست گواهی انحصار وراثت
  • رسید گواهی مالیاتی

در خصوص مالیات بر ارث و نحوه پرداخت آن این مطلب را بخوانید: مالیات بر ارث چگونه محاسبه می‌شود؟ 

 

4- صدور گواهی انحصار وراثت

در این مرحله کلیه اقدامات توسط شورای حل اختلاف صورت می‌گیرد. شورا با انتشار آگهی در روزنامه‌های کثیرالانتشار، متوفی را معرفی می‌کند تا در صورتی که وراث دیگری دارد، خود را معرفی کنند. در صورتی که پس از گذشت یک ماه اعتراضی به انحصار وراثت صوردت نگیرد. این گواهی صادر و ارائه می‌گردد. درصورت نیاز به وکلای پایه یک جهت مشاوره حقوقی در حوزه ارث و انحصار وراثت دارید، کافیست به لینک زیر مراجعه فرمایید.

 

دریافت مشاوره حقوقی انحصار وراثت

 

هزینه دریافت گواهی انحصار وراثت

هزینه این گواهی حدودا مبلغ 130 هزار تومان است که هزینه انتشار آگهی در سال 98 رایگان حساب شده است.

 

چند نکته مهم

  • در صورتی که اموال متوفی کمتر از یک میلیون تومان باشد، مراحل صدور گواهی انحصار وراثت بدون انتشار آگهی صورت می‌گیرد. در این حالت جلسه‌ای تشکیل و گواهی همان‌جا صادر می‌شود.
  • در صورتی که همسر متوفی باردار باشد، تا کودک به دنیا نیاید صدور گواهی امکان‌پذیر نیست.
  • در صورتی که وصیت‌نامه فرد متوفی موجود باشد، تنها تا 3 ماه پس از انتشار آگهی قابل ارائه به دادگاه است.
  • در صورتی که متوفی ساکن روستا بوده باشد، نیازی به انتشار آگهی در روزنامه نیست. این آگهی ئذ اماکن و معابر عمومی روستا نصب می‌شود.

کانال تلگرام لامینگو

 

سوالات خود را در خصوص مراحل دریافت گواهی انحصار وراثت در سال 99 و مباحث مرتبط با آن را از طریق بخش نظرات با ما در میان بگذارید. در اسرع وقت کارشناسان حقوقی پاسخ شما را خواهند دارد. همچنین برای مشاهده سایر مطالب به بلاگ لامینگو مراجعه فرمایید.

4
برچسب ها :
نویسنده مطلب حدیث دلبرد

دیدگاه شما

4 دیدگاه

  • ترابی
    3 سال پیش

    خسته نباشید.
    ما در مرحله انحصار وراثت تا برگه مالیاتی هم انجام دادیم و به شورای حل اختلاف دادیم. اما نمیدونیم گواهی که در اون سهم هر وارث به تفکیک مشخص شده باشد رو از کجا باید دریافت کنیم.
    ممنون میشم راهنمایی بفرمایید

    • نیکتا روزبهانی
      3 سال پیش

      با عرض سلام و احترام
      شورای حل اختلاف، پس از دریافت درخواست گواهی انحصار وراثت، در صورتی که دارایی متوفی کمتر از پانصد میلیون ریال باشد، بدون نشر آگهی، گواهی حصر وراثت را در جلسه فوق‌العاده صادر خواهد کرد؛ لیکن در صورتی که دارایی وی بیش از پانصد میلیون ریال باشد، درخواست انحصار وراثت را یک نوبت در روزنامه کثیرالانتشار و یا محلی منتشر می‌کند. در صورتی که ظرف 1 ماه اشخاص ذینفع اعتراضی به این آگهی نداشتند، شورای حل اختلاف گواهی مقتضی مبنی بر وراثت وراث نسبت به مورث متوّفی و تعیین عده وراث و انتساب ایشان با متوّفی را صادر خواهد کرد.

  • محمدعلی افسری
    3 سال پیش

    سلام ،لطفا در مورد مراحل حصر وراثت متوفی قبل از سال ۴۲توضیح فرمایید وایا احدی از وراث میتواند نسبت به حصر وراثت و دریافت سند اموال غیرمنقول مثل زمین اقدام نماید؟ با سپاس

    • نیکتا روزبهانی
      3 سال پیش

      با عرض سلام و احترام
      در صورتی که اکنون بخواهید اقدام به انحصار وراثت کنید، با مراجعه به شورای حل اختلاف آخرین اقامتگاه متوفی و ارائه مدارک زیر، می‌توانید اقدام به این امر کنید:
      1- درخواست‌نامه کتبی مشتمل بر نام و مشخصات درخواست کننده، متوّفی، ورثه وی، اقامتگاه آن‌ها و نسبت بین متوّفی و وراث
      2- گواهی فوت متوّفی صادره از اداره ثبت احوال محل اقامت دائمی متوّفی
      3- گواهی مالیات بر ارث از اداره امور اقتصادی و دارائی. نکته‌ای که در اینجا اهمیت دارد این است که تا قبل از تصویب اصلاح قانون مالیات‌های مستقیم مصوب 1394، ورثه ملزم به ارائه گواهی مالیات بر ارث بودند و در صورت تأخیر در پرداخت آن، مشمول جریمه می‌شدند؛ لیکن با تصویب قانون جدید، این الزام از دوش ورثه برداشته شده و آنان صرفا هنگام نقل‌وانتقال اموال متوفی، ملزم به دریافت گواهی مالیات بر ارث می‌باشند.
      4- فتوکپی شناسنامه تمامی ورثه
      5- -استشهادیه‌ای که دلالت بر منحصر بودن وارث یا ورثه دارد
      6- تصویر عقدنامه همسر دائمی متوّفی
      7- در صورت وجود وصیت‌نامه، ارائه آن
      در صورتی که متوفی اموالی بیش از 50 میلیون تومان داشته باشد، شورای حل اختلاف مبادرت به صدور گواهی انحصار وراثت نامحدود می‌کند؛ بدین معنا که مشخصات ورثه و میزان ترکه متوفی را در یکی از روزنامه‌های کثیرالانتشار آگهی می‌نماید تا اگر اشخاص ثالث اعتراضی نسبت به این موضوع داشتند، ظرف یک ماه اعتراض خود را مطرح نمایند.
      نکته پایانی این است که از بین وراث، یکی از ورثه نیز می‌تواند اقدام به اخذ گواهی انحصار وراثت نماید.