ماهیت شناسنامه و چگونگی ابطال آن

3 سال پیش
مشاوره حقوقی ابطال شناسنامه

هر فردی برای اثبات هویت خود در جامعه به سندی رسمی به نام شناسنامه نیاز دارد. شناسنامه در زندگی هر فردی، علاوه بر اثبات هویت شخص، دارای کاربردهای دیگری نیز می‌باشد. همانطور که اخذ شناسنامه برای هر فردی لازم است، گاهی ابطال آن نیز ضروری است. دریافت مشاوره حقوقی ابطال شناسنامه در این راستا کمک شایانی به افراد خواهد کرد. در این مقاله سعی داریم تا به بررسی ماهیت شناشنامه و چگونگی ابطال آن بپردازیم. پس با ما تا آخر مقاله همراه باشید.

دریافت مشاوره حقوقی ابطال شناسنامه

 

ماهیت شناسنامه

شناسنامه یک سند رسمی است که در خصوص ماهیت و رسمیت این سند، عناصری همچون مقررات قانونی، صلاحیت مأمور و مأموران رسمی دخالت دارند که در ادامه به بررسی هر یک از این عناصر می‌پردازیم.

 

مقررات قانونی

برای صدور شناسنامه باید مواردی را مدنظر داشته باشیم که به‌صورت زیر می‌باشد:

اعلام تولد

زمانی که نوزادی متولد می‌شود، فردی موظف به اعلام واقعه تولد است که به آن فرد اعلام‌کننده می‌گویند و نکته قابل‌توجه اینجا است که فرد اعلام‌کننده ظرف مدت ده روز پس از تولد نوزاد باید اقدام کرده باشد. افرادی که قابلیت اعلام تولد نوزاد را به مأمور سجل احوال دارند، به‌ترتیب شامل موارد زیر می‌شوند:

  1. پدر نوزاد درصورتی‌که در محل حاضر و در قید حیات باشد.
  2. جد پدری یا سرپرست نوزاد
  3. در شرایطی مادر نوزاد در اولین فرصتی که قادر به انجام این عمل باشد.
  4. در شرایطی پزشکی که در زمان تولد نوزاد در محل حضور داشته و این عمل را انجام داده، موظف به اطلاع‌رسانی ولادت نوزاد طی یک هفته می‌باشد.
  5. درصورتی‌که نوزاد در مکان‌هایی همچون زایشگاه زندان، بازداشتگاه و … متولد می‌شود، اعلام تولد نوزاد به عهده رئیس آن مکان می‌باشد.

 

این مطلب را بخوانید: صفر تا صد مشاوره حقوقی ابطال شناسنامه

 

امضای سند ثبت ولادت

پس از اعلام تولد نوزاد به مأمور سجل احوال و صدور شناسنامه، حال نوبت به امضای سند ثبت ولادت که آن هم می‌تواند توسط اشخاصی که در ادامه گفته می‌شود، انجام شود:

  1. پدر یا جد پدر
  2. در صورت در قید حیات نبودن پدر، مادر موظف به این عمل می‌باشد.
  3. امین یا وصی یا قیم
  4. افرادی که از سوی قانون برای نگهداری نوزاد مشخص شده‌اند.
  5. نماینده‌ موسسه‌ای که نوزاد به آن سپرده شده است.

نکته: اعلام‌کننده واقعه تولد باید به سن قانونی (18 سال) رسیده باشد.

لازم به ذکر است که اگر والدین نوزاد قبل از سن قانونی ازدواج کرده باشند و این ازدواج ثبت شده باشد، امکان اعلام تولد نوزاد خود را دارند.
زمانی که نوزادی بدون داشتن شناسنامه به مؤسسه‌ای سپرده می‌شود، مدیر و مسئول آن مؤسسه موظف هستند طی 15 روز برای شناسنامه طفل اقدام کنند.
اگر در اعلام ولادت و وفات و یا هویت فردی خلاف واقعیت اظهار نمایید، فرد متخلف به مجازات 91 تا یک سال حبس و یا پرداخت جریمه نقدی 200000 تا 1000000 ريال محکوم می‌شود.

مهلت اعلام تولد

برای مبحث مهلت اعلام تولد باید بیان کرد که اگر نوزاد در سفر زمینی، هوایی و دریایی متولد شود، مدت زمان اعلام تولد آن به مأمور سجل احوال از زمانی که به مقصد برسد محاسبه می‌شود.
به طور کلی والدین موظف‌اند طی مدت 10 روز پس از تولد نوزاد اقدام به صدور شناسنامه برای طفل کنند.

اگر به اطلاعات بیشتری در این باره نیازمندید، می‌توانید از مشاوره حقوقی ابطال شناسنامه بهره‌گیری نمایید.

 

صلاحیت مأمور

ثبت و صدور شناسنامه تنها در ثبت احوال انجام شده و این موضوع توسط دادگاه یا دادگستری و مراکز دیگر انجام نمی‌شود؛ پس افرادی که در این مراکز مشغول به کار و فعالیت هستند باید دارای صلاحیت باشند.
اگر دقت کرده باشید در شناسنامه هر فردی اطلاعات مأمور تنظیم‌کننده آن نوشته و ثبت می‌شود که در ادامه به بررسی این اطلاعات می‌پردازیم.

  • نام و نام خانوادگی مأمور تنظیم‌کننده
  • مهر اداره
  • محل تنظیم سند به ترتیب حوزه، شهرستان، بخش و دهستان
  • تاریخ تنظیم سند(روز/ ماه/ سال هجری شمسی)
  • امضای مأمور تنظیم‌کننده

در این بخش از مقاله به برسی چگونگی ابطال شناسنامه می‌پردازیم. شما می‌توانید جهت دریافت مشاوره حقوقی ابطال شناسنامه با مشاورهایی که در این زمینه فعالیت دارند در تماس باشید.

 

مشاوره حقوقی ابطال شناسنامه

 

موارد ابطال شناسنامه

طبق مطالب بالا، متوجه شده‌ایم که هر فردی پس از تولد برای تثبیت هویت خود نیاز به سندی به اسم شناسنامه دارد. اما در مقابل آن ابطال شناسنامه قرار دارد که در ادامه به بررسی کامل آن می‌پردازیم. از موارد ابطال شناسنامه می‌توان به فوت فرد و تغییر تابعیت شخص دارای شناسنامه اشاره کرد. برای آشنایی با این موارد می‌توانید از مشاوره حقوقی ابطال شناسنامه استفاده نمایید.

 

فوت شخص

بر اساس قانون ثبت احوال، پس از فوت هر فردی باید به یکی از مراکز ثبت احوال اطلاع داده شود و اقدامات لازم در جهت ابطال شناسنامه فرد انجام شود. افرادی که در خارج از کشور اقامت دارند در صورت فوت باید به مأموران کنسولی محل اقامت آنان اطلاع داده شود.

نکته قابل توجه اینجا است که در صورت فقدان شناسنامه فرد فوت‌شده، می‌توان با ارائه مدارک شناسنایی اقدام به دریافت گواهی فوت کنند و از طریق دادگاه اقدامات لازم را در جهت ابطال شناسنامه انجام دهند.

 

شاید این مطلب برای شما مفید باشد: نحوه ابطال شناسنامه متوفی

 

تغییر تابعیت فرد

بر اساس قوانین بین‌المللی داشتن تابعیت هر کشوری حق تمام مردم آن کشور بوده و تنها با درخواست فرد جهت ترک تابعیت، این ویژگی از وی سلب می‌شود.

برای ترک تابعیت باید موارد زیر را شامل باشید:

  • انجام خدمت سربازی
  • خروج از ایران ظرف سه ماه
  • اجازه هیئت وزرا در این امر
  • داشتن حداقل 25 سال
  • انتقال اموال غیرمنقول طی یکسال

 

کانال تلگرام لامینگو

 

جمع‌بندی

در آخر باید گفت که هر فردی تا زمانی که زنده است، برای اثبات هوبت خود دارای سندی به نام شناسنامه بوده که پس از مرگ او این سند باطل می‌شود، البته عامل دیگری در ابطال شناسنامه افراد نیز وجود دارد که در مطالب فوق به آن‌ها اشاره کردیم. در این مقاله در مورد ماهیت شناسنامه نیز اطلاعاتی بیان کرده‌ایم. شما می‌توانید جهت دریافت مشاوره حقوقی ابطال شناسنامه با مشاورانی که در این زمینه فعالیت دارند در تماس باشید. در صورتی که به اطلاعات بیشتری در این زمینه نیاز دارید به مجله حقوقی لامینگو مراجعه نمایید.

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب مرجان هاشمی

دیدگاه شما

بدون دیدگاه