شرایط و مراحل ثبت درخواست تغییر نام شناسنامه اینترنتی
نام کوچک هر فرد یکی از مهمترین ارکان هویتی او میباشد. فرد با نام خود شناخته شده و خود را معرفی مینماید. فلذا انتخاب نام شایسته یکی از مهمترین تکالیف والدین میباشد. با این حال، گاه افراد به دلایل گوناگونی از نام خود ناراضی بوده و آن را مغایر با شرایط و شئون خود میدانند. سازمان ثبت احوال این امکان را فراهم نموده است تا چنین افرادی بتوانند به صورت غیرحضوری درخواست تغییر نام خود را ثبت نمایند تا مورد بررسی قرار گیرد. به همین دلیل در این گفتار شرایط و مراحل تغییر نام شناسنامه اینترنتی را شرح خواهیم داد.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید
تغییر نام
افراد به دلایل مختلفی میتوانند متقاضی تغییر نام خود شوند. مانند اینکه نام مندرج در شناسنامه متفاوت از نامی است که فرد بدان شناخته میشود یا اینکه نام نسبت به جایگاه اجتماعی فرد نامناسب است و مواردی از این قبیل. سازمان ثبت احوال در برخی از موارد تغییر نام را به سادگی میپذیرد، اما در مواردی همچون درخواست تغییر نامهای مذهبی، ممکن است درخواست فرد متقاضی رد شده و نیاز به حضور در دادگاه باشد. در چنین مواردی ممکن است دادگاه دلایل فرد را پذیرفته و حکم به تغییر نام بدهد.
جهت آشنایی با شرایط و مراحل تغییر نام خانوادگی به لینک زیر مراجعه نمایید: چه افرادی شرایط تغییر نام و نامخانوادگی را دارند؟
اسامی ممنوعه
مطابق قانون ثبت احوال، برخی از نامها ممنوعه و نامتناسب تشخیص داده شدهاند. درخواست تغییر این اسامی به سادگی پذیرفته شده و سازمان ثبت احوال اقدام به تغییر نام شخص مینماید. میتوانیم این قبیل از اسامی ممنوعه را به شرح زیر معرفی نماییم:
- حذف کلمات زائد و غیرضروری از نام افراد، مثل غلام، قلی و غیره
- القاب اعم از ساده و مرکب، مثل خان، معینالدوله، شمسالملوک و غیره
- القاب و عناوین لشکری و کشوری، خواه به صورت مفرد و خواه همراه با اسم، مثل سرتیپ، سرتیپ حمید و غیره
- اسامی نامتناسب با جنس، مثل نام پروانه برای مردان یا نام پرویز برای زنان
- اسامی زننده و مستهجن، مثل گدا، خونریز، بیچاره و غیره
- نامهایی که موجب هتک حرمت و حیثیت مقدسات اسلامی است، مثل عبداللات، عبدالعزی و غیره
- اسامی مرکبی که ناموزون بوده و عرفاً به عنوان یک نام شناخته نشوند، مثل محمدبهروز، محمدکوروش و غیره
- هم نام بودن فرد با اعضای خانواده، اعم از پدر، مادر، خواهران و برادران
- اسامی روزهای هفته، مثل شنبه و …
- تصحیح اشتباهات املایی و نگارشی در حین تنظیم شناسنامه، مثل تبدیل ماعده به مائده
- تغییر صورت عربی نام به صورت فارسی آن، مثل تبدیل لیلی به لیلا، تبدیل اسمعیل به اسماعیل و غیره
- تغییر نام افرادی که به حکم دادگاه تغییر جنسیت دادهاند
- تغییر نام افرادی که با تأیید مراجع ذیصلاح اسلام آوردهاند
درخواست تغییر نام شناسنامه اینترنتی
در گذشته افراد متقاضی تغییر نام کوچک خود بایستی به ادارات ثبت احوال رجوع نموده و درخواست خود را به صورت حضوری تقدیم سازمان مینمودند تا مورد بررسی قرار گیرد. خوشبختانه با غیرحضوری شدن قسمتهای عمدهای از خدمات سازمان ثبت احوال، امروزه این امکان برای شهروندان ایرانی فراهم شده است تا ابتدا درخواست خود را مبنی بر تغییر نام شناسنامه به صورت اینترنتی ثبت نمایند. پس از آن که درخواست افراد مورد قبول و پذیرش سازمان ثبت احوال قرار گرفت میتوانند با در دست داشتن مدارک مورد نیاز به یکی از ادارات ثبت احوال مراجعه نمایند.
جهت آشنایی با موارد و شرایط تغییر سن شناسنامهای به لینک زیر مراجعه نمایید: نکات لازم درباره نحوه تغییر سن در شناسنامه
مراحل درخواست تغییر نام شناسنامه اینترنتی
شهروندان ایرانی جهت بهرهمندی از خدمات غیرحضوری سازمان ثبت احوال بایستی به سامانه هویت یکتای ملی ایرانیان (سهیم) به آدرس sahim.sabteahval.ir مراجعه نمایند. این سامانه خدمات مختلفی به شهروندان ارائه مینماید که یکی از این خدمات امکان ثبت درخواست تغییر نام است.
شهروندان پس از ورود به سامانه سهیم، ابتدا بایستی اقدام به ثبت نام در این سامانه نموده و با انتخاب نام کاربری و رمز عبور مخصوص خود وارد صفحه شخصی خود شوند. پس از ورود به صفحه شخصی خود، در قسمت خدمات من، قسمت تغییر نام را انتخاب نموده و درخواست تغییر نام شناسنامه اینترنتی خود را ثبت مینمایند.
چه اشخاصی میتوانند درخواست تغییر نام نمایند؟
طبیعتاً هر فردی صلاحیت ثبت درخواست تغییر نام را ندارد. به همین دلیل، سازمان ثبت احوال اشخاصی که واجد شرایط درخواست تغییر نام میباشند را به شرح زیر معرفی نموده است:
- اشخاص بالای 18 سال
- افراد کمتر از 18 سال که دارای حکم رشد باشند
- پدر یا جد پدری (ولی قهری) با ارائه شناسنامه خود جهت تغییر نام فرزندان زیر 18 سال
- سرپرست قانونی (قیم، امین، وصی) برای افراد صغیر و محجور با ارائه مدارک مستند که سمت او احراز شده باشد.
به همین دلیل، در سامانه سهیم به منظور ثبت درخواست تغییر نام شناسنامه اینترنتی این قابلیت فراهم شده است تا افراد بتوانند برای خود، به عنوان ولی فرزندان زیر 18 سال خود و یا به سمت وکالت یا قیمومت از دیگری درخواست تغییر نام شاسنامه را به ثبت برسانند.
پیگیری درخواست تغییر نام شناسنامه اینترنتی
از دیگر امکاناتی که سامانه سهیم برای شهروندان فراهم نموده است، این است که میتوانند از طریق همین سامانه درخواست خود مبنی بر تغییر نام شناسنامه را پیگیری نمایند. شما میتوانید پس از ورود به صفحه شخصی خود در سامانه سهیم، در قسمت خدمات من وارد قسمت پیگیری شده و درخواستهای ثبت شده خود در این سامانه را پیگیری نمایید.
جمعبندی
سامانه سهیم این امکان را برای افرادی که متقاضی تغییر نام شناسنامه خود هستند فراهم نموده است تا درخواست تغییر نام شناسنامه خود را به صورت اینترنتی ثبت نمایند تا این درخواست در سازمان ثبت احوال بررسی شده و در صورت پذیرش درخواست، سازمان ثبت احوال اقدام به تغییر نام فرد به نام مورد نظر وی نماید. تغییر نام شناسنامه اینترنتی باعث صرفهجویی در وقت افراد شده است و دیگر اشخاص متقاضی نیازی به حضور در سازمان ثبت احوال و ثبت حضوری درخواست خود ندارند.
در این گفتار سعی نمودیم تا شما را با سامانه سهیم و شرایط و مراحل ثبت درخواست تغییر نام شناسنامه اینترنتی آشنا نماییم. با این حال، اگر در این خصوص با پرسش یا ابهامی مواجه شدهاید، میتوانید پرسش خود را در قسمت دیدگاهها مطرح نموده تا کارشناسان مجموعه نسبت به پاسخگویی آن اقدام نمایند.
جهت دریافت مشاوره تخصصی در حوزه تغییر نام شناسنامه نیز میتوانید به قسمت دریافت مشاوره مراجعه کرده و از این خدمت مجموعه لامینگو بهرهمند شوید. علاوه بر این، پیشنهاد میشود که به منظور افزایش دانش حقوقی خود و مطالعه مطالب حقوقی گوناگون به بلاگ لامینگو مراجعه نمایید.
دیدگاه شما