مبایعه نامه و قولنامه چه تفاوتی دارند؟!
هنگامی که از قولنامه و مبایعه نامه صحبت میکنیم، اولین چیزی که به ذهن میرسد، فروش و خرید املاک است. مثلاً برای خرید ویلا لازم است مشتری سندی در دست داشته باشید تا مالکیت آن از نظر قانونی، مشخص گردد. اما میان مبایعه نامه و قولنامه تفاوتهایی است که در این مقاله از لامینگو به بررسی این موضوع خواهیم پرداخت. درصورت نیاز، میتوانید از خدمات مشاوره حقوقی قولنامه لامینگو بهرهمند شوید:
مبایعه نامه چیست؟
مبایعه نامه، از کلمه بیع گرفته شده است و بیع بهمعنای فروختن است. مبایعه نامه در اصطلاح توافق یا قراردادی است که در ذیل آن یک یا چند بیع صورت گرفته است. بیع به قراردادی گفته میشود که طبق آن مالی به فرد دیگری فروخته میشود و در آخر قرارداد مکتوب بین طرفین (فروشنده و خریدار) تنظیم میگردد و بر طبق آن مالی در مقابل دریافت بهاء یا قیمت فروخته میشود. این قرارداد خرید و فروش، مبایعه نامه نام دارد. مبایعه نامه بهصورت بیع نامه نیز به کار میرود و معنا و مفهوم آن تفاوتی با مبایعه نامه ندارد.
این مطلب را بخوانید: همه آنچه که باید درمورد قولنامه بدانید!
تفاوت قولنامه و مبایعه نامه
غالب افراد، قولنامه را ترکیبی از «قول» و «نامه» میدانند؛ یعنی قول مکتوب و بر همین اساس، معتقدند بهتنهایی و از طریق قولنامه نمیتوان الزام متعهد را به انجام تعهدش درخواست کرد. به عبارت دیگر، قولنامه سندی میان طرفین است که طی آن طرفین قولهایی ازجمله تصمیم به خرید و فروش یک ملک را به یکدیگر میدهند و از طرف دیگر مبایعه نامه را با توجه به تعبیری که واژه بیع (فروش و خرید) در زبان حقوقی دارد، قرارداد خرید و فروش میدانند و بر این اساس معتقدند که الزام متعهد مبایعه نامه را به انجام دادن تعهدات میتوان درخواست کرد.
ضمانت اجرای قولنامه مانند دیگر قراردادهایی است که دو طرف برای انجام تعهدی آن را امضا و تنظیم میکنند، در دادگاه دارای اعتبار است. باید مفاد آن را اجرا کرد و از طریق آن میتوان الزام طرفی را که از انجام دادن تعهدش سهلانگاری میکند از دادگاه درخواست کرد. به این صورت، اگر فروشنده از حاضر شدن در دفتر اسناد رسمی و انتقال رسمی ملک به خریدار خودداری کند، خریدار میتواند از دادگاه صالح درخواست نماید تا او را برای ثبت رسمی سند در دفترخانه ملزم کند و دادگاه نیز میتواند در مقابل تقاضاى خواهان، حکم به الزام به انجام معامله رسمى و پرداخت وجه التزام یا خسارت صادر کند.
نکات مهم جهت تنظیم قولنامه و مبایعه نامه
اگر خریدار با فروشنده به توافق برسند که برای خرید ملک مبایعهنامه تنظیم کنند، نکات زیر را باید در نظر بگیرند. در غیر این صورت، دچار مشکل خواهند شد:
قرارداد کاملاً قانونی باشد.
در تنظیم مبایعه نامه حتماً از قانونی بودن آن اطمینان حاصل فرمایید. به این معنا که تعهدات طرفین حتماً باید بر اساس قوانین کشوری در قرارداد لحاظ گردد تا در موقع تنظیم سند رسمی ملک، مشکلی ایجاد نشود.
از وجود داشتن ملک، اطمینان حاصل کنید!
برای خرید ملک تا زمانی که خودتان شخصاً مراجعه نکرده و از حقیقی بودن ملک مطمئن نشدهاید، مبایعهنامه را امضا نکنید. البته رؤیت ملک بهتنهایی کافی نیست؛ بلکه اسناد و مدارک را نیز با دقت کامل کنترل کرده و از مالکیت آن مطمئن شوید.
روش پرداخت وجه مشخص گردد.
کمتر کسی میتواند هزینه ملک خریداریشده را بهصورت نقدی و یکجا پرداخت کند؛ اما برای اینکه بعداً در روند پرداخت هزینهها مشکلی ایجاد نشود و فروشنده نتواند پیش از موعود درخواست پول کند، باید حتماً زمان پرداخت قسطها در مبایعه نامه درج شده باشد. در مورد قولنامه نیز مشخص کنید اولین مبلغ پرداختی در چه تاریخ و به چه مقدار پرداخت شود.
قرارداد ملک باید دارای شاهد باشد.
تفاوتی ندارد که خریدن ملک را از چه طریقی انجام میدهید. در هر صورت بهجز طرفین معامله، بهتر است یک نفر سومی بهعنوان شاهد قرارداد را امضا کند که معمولاً صاحبان بنگاههای معاملاتی چنین کاری را انجام خواهند داد. این شاهد در صورت بروز اختلاف یا مشکل، بهصورت بیطرف در دادگاه شهادت خواهد داد.
جمعبندی مشاوره حقوقی قولنامه
در این مقاله از لامینگو در مورد قولنامه و آثار حقوقی آن بحث کردیم که امروزه افراد زیادی با آن سروکار دارند. برای جلوگیری از کلاهبرداری و متضرر شدن، افراد لازم است که از تمام نکات لازم در مورد تنظیم قولنامه آگاه و اطلاعات کافی داشته باشید. تنظیم قولنامه کار راحتی نیست و اگر قصد آن را دارید، بهتر است آن را به فردی که در این زمینه تخصص دارد بسپارید. لامینگو در این مورد آمادۀ خدمت به شما عزیزان میباشد. شما میتوانید با مراجعه به وبسایت لامینگو، ضمن دریافت مشاوره حقوقی قولنامه، درخواست تنظیم قولنامه سفارشی را نیز داشته باشید.
امیدواریم که این مطلب برای شما مفید واقع شده باشد و در مورد انجام معاملاتی که پیش رو دارید آگاهی لازم را بدست آورده باشید. همچنین اگر بهدنبال مطالب حقوقی دیگر در این زمینه هستید، میتوانید به بلاگ لامینگو مراجعه کنید.
دیدگاه شما