تعیین تکلیف نهایی تفاوت مدیر فروش و بازاریاب در 5 اصل تعیین کننده
مدیر فروش کیست و تفاوت آن با مدیر بازاریابی در چیست؟ تعیین تفاوت میان تیم فروش و بازاریابی یکی از چالشهایی است که قرن جدید برای کسبوکارها رقم زده است. هنوز هم خیلی از شرکتها و کسبوکارها تمایزی میان این دو قائل نشده و این موضوع را بهراحتی میتوانید در آگهیهای استخدام این دو نیز در روزنامهها و پلتفرمهای مختلف مشاهده نمایید. اما آیا واقعاً تفاوت مدیر فروش و بازاریاب در چیست؟ در این مقاله سعی داریم بهصورت کامل به بررسی این دو موضوع برای کسبوکارها پرداخته و تفاوتهای آنها را تبیین نماییم. همچنین شما را با مفاد نمونه قرارداد استخدام مدیر فروش نیز آشنا خواهیم کرد تا از این طریق هم در تبیین نکات حرفهای و هم در تبیین نکات حقوقی مربوط به این موضوع نکات لازم را ارائه کرده باشیم.
هر شغلی بنا به خواستههای شرکت و همچنین مسئولیتهایی که بر روی دوش دارد، نیازمند تنظیم قرارداد استخدامی خاص خود است. مدیر فروش و بازاریاب نیز از این امر مستثنی نیستند. بنابراین اولین تفاوت را باید در مفاد قرارداد این دو حرفه در هر کسبوکاری ببینیم. در لامینگو به سبب وجود وکلای پایه یک دادگستری کارکشته و مجرب و همچنین کارشناسان مسائل حقوقی باتجربه اقدام به تهیه و تنظیم نمونه قرارداد استخدام مدیر فروش و بازاریاب نمودهایم. این نمونه قرارداد، کاملترین نکات و موارد حقوقی مربوط به استخدام این افراد را در خود داشته و بهصورت کاملاً کاربردی و حرفهای تهیه شده است. ازاینرو در هرلحظه میتوانید با دانلود قرارداد، از آن بهعنوان قرارداد اصلی استفاده کنید. همچنین لامینگو ارائهدهنده خدمات مشاوره در زمینه تنظیم قرارداد حقوقی استخدام مدیر فروش و بازاریاب نیز است که میتوانید از این خدمات نیز بهره ببرید.
دانلود قرارداد استخدام مدیرفروش
مدیر فروش کیست؟
برای اینکه تفاوت مدیر فروش و بازاریاب را درک کنید، ابتدا باید هر دو این شغلها را در کسبوکارها تعریف کنیم. در قدم اول به تعریف مدیر فروش و مسئولیتهای وی میپردازیم. هر سیستم و شرکتی از بخشهای مختلفی تشکیل شده است. در همین ابتدا باید مشخص کنیم که هرچند هدف جزئی هر یک از این بخشها ممکن است مخصوص به خود باشد اما درنهایت هدف نهایی همه بخشها فروش محصولات تولید شده و بهبود درآمدها است. مدیر فروش و بازاریابی نیز از این امر مستثنی نیستند. اما مدیر فروش و کلاً بخش فروش به فروش مستقیم محصولات بازمیگردد.. جایی که دیگر همه روند تولید محصول به اتمام رسیده و شرکت بهصورت مستقیم با مشتریان وارد مذاکره میشود.
مدیر فروش در نقش فروشنده نهایی آخرین حلقه اتصال شرکت به مشتریان و اربابرجوع است. این مدیر فروش است که باید با مشتری در تماس بوده و خواستهها و نیازها و حتی شکایات وی را پیگیری نماید. در زمان فروش دیگر فرصتی برای تحقیق و توسعه باقی نمانده و وقت عمل کردن است. در این حلقه قرار است محصول و زحمات تمام شرکت در زمینه تولید و بازاریابی تبدیل به پول، درآمد و اعتبار شود.
مدیر بازاریابی کیست؟
آیا شما در حال حاضر میتوانید محصول تولیدی خود را در کشورهای خارجی نیز عرضه کنید؟ اگر بله کدام کشور میتواند مناسبترین گزینه برای شما باشد؟ برنامه شما برای رقابت با رقبا در 5 یا حتی 10 سال آینده چیست؟ رقبا برای این بازار در حال بسترسازی در چه زمینههایی هستند؟ ترفندهای بهروزی که میتواند فروش را متحول نموده و رونق بسزایی در فروش ایجاد کنند کدامها هستند و آیا امکان بهکارگیری آنها در بازار شرایط فعلی وجود دارد؟ تحریمها چه تأثیری در میزان فروش شما داشته و چگونه میتوان اثر آنها را حذف کرد؟ اگر نگاهی به این سؤالات بیندازید متوجه خواهید شد که همه آنها در راستای افزایش میزان فروش پرسیده شدهاند. پاسخ همه این سؤالها به شما کمک میکند که راحتتر، بهتر و در بازار مناسبتر محصولات خود را عرضه کنید.
اما اینها از عهده مدیر فروش خارج بوده و مدیر بازاریابی وظیفه این تحقیقات را به عهده دارد. ازاینجهت در نمونه قرارداد استخدام مدیر فروش و بازاریابی نیز تفاوتهایی در مسئولیتهای آنها قید میشود که باید مورد توجه قرار گیرد.
تفاوت مدیر فروش و بازاریابی در کسبوکارهای کوچک
فرض کنید که شما صاحب یک کسبوکار کوچک هستید. آیا برای شما از نظر هزینه بهصرفه است که یک تیم فروش و یک تیم بازاریابی هر کدام بهصورت مستقل داشته باشید؟ قرارداد مدیر فروش و قرارداد مدیر بازاریابی برای چنین کسبوکارهایی معمولاً یکسان است و هر دو وظایف را یک تیم انجام میدهد. زیرا اولاً هزینه کردن برای داشتن دو تیم متفاوت اصلاً برای این کسبوکارها بهصرفه نیست. از این گذشته حجم کارها هم به اندازهای نیست که دو تیم نیاز داشته باشد. هرچند داشتن مدیر فروش و بازاریاب متفاوت برای این کسبوکارها نیز میتواند مزیتهای خاص خود را داشته و باعث رونق هرچه بیشتر آنها شود. اما بااینحال در اکثر مواقع برای چنین کسبوکارهایی شاهد استفاده از یک تیم هستیم.
1- هدف نقطه اشتراک یا تفاوت اصلی؟
احتمالاً باید اولویت تفاوت در هر شغل و حرفهای را در هدف آنها ببینیم. تفاوت مدیر فروش و بازاریاب نیز از نظر هدف قابل بررسی است. در زمان تنظیم قرارداد مدیر فروش و بازاریاب که میتوانید با استفاده از نمونه قرارداد استخدام مدیر فروش آن را منعقد کنید، این تفاوت در هدفگذاری مشخص میشود. اما مگر درنهایت هدف هر دو این تیمها و مدیرها افزایش میزان فروش و رونق در کسبوکار نیست؟ چرا، اما نتیجه نهایی برای هدفگذاری این دو تیم کاملاً متفاوت است. هرچند هدف اصلی آنها رونق کسبوکار و افزایش میزان فروش است، اما نوع هدفگذاری آنها برای این موضوع متفاوت است.
بیایید این هدف گاری را با یک مثال ساده مفهوم کنیم. فرض کنید تیم فروش با راهنماییها و استفاده از تکنیکهای عالی مدیر فروش رونق خوبی در بازار در زمینه فروش محصولات رقم بزند. این تفاوت در میزان فروش تا چه حدی میتواند باشد؟ احتمالاً کمی بیشتر از بالاترین رقیب یا شاید بتوانید یک استان دیگر را نیز در زمینه محصول مورد نظر زیر سلطه خود بگیرید. اما آیا تیم فروش میتواند محصول مورد نظر را تبدیل به یک محصول ملی نموده و در کل کشور نام و آوازه آن را به زبانها بیندازد؟ در کشورهای برونمرزی چطور؟ حتی در قارههای دیگر؟ اینجاست که تفاوت مدیر فروش و بازاریاب از نظر هدفگذاری برای فروش محصولات تغییر میکند.
فروش فرایندی برای فروش سریع محصولات است و در کوتاهمدت نتیجه نهایی در آن مشخص میشود. درحالیکه یک توسعه در تیم بازاریاب ممکن است مدت زمان زیادی طول بکشد. این هدفگذاری حتی در مفاد نمونه قرارداد استخدام مدیر فروش و بازاریاب نیز به همین شرایط متفاوت است.
2- تفاوت مدیر فروش و بازاریابی برای استفاده از روشهای نو
یکی دیگر از مواردی که در تفاوت مدیر فروش و مدیر بازاریابی باید به آن بپردازیم، استفاده از تکنیکها و روشهای نو است. روشهایی که تاکنون توسط هیچ تیم دیگری انجام نشده و یا خیلی کم استفاده شده است. سؤال اینجاست که آیا شرکت و تیم فروش میتواند با ریسک بالا تمام روشهای قبلی را تغییر داده و از این روشهای جدید استفاده کند؟ بله مسلماً هر شرکتی میتواند چنین شرایطی برای خود رقم بزند، درست زمانی که قصد خودکشی تجاری در میان رقبا را داشته باشد.
اینجاست که تیم بازاریابی وارد میشود. این تیم در مراحل اولیه اقدام تحقیق درباره روشهای جدید مینماید. در قدم بعدی روشها در اندازهها و بازارهای کوچک تست شده و بازخورد آنها جمعآوری و تجزیهوتحلیل میشود. سپس کمکم این روشها را میتوان بهعنوان روشهای اصلی در تیم فروش استفاده نمود. ازاینجهت است که شرکتهای بزرگ باید تیم فروش و بازاریاب متفاوتی داشته باشند. حتی در زمان تنظیم قرارداد مدیر فروش و بازاریاب نیز این تفاوت در شرایط کار و زمانبندی نتیجهگیری باید لحاظ شود.
3- تفاوت مدیر فروش و بازاریاب در تولید و توسعه محصولات جدید
از دیگر مواردی که میتوان بهعنوان تفاوت فروش و بازاریابی به آن اشاره کرد، تحقیق و توسعه برای تغییر در محصولات و یا تولید محصولات جدید است. البته هر دو این تیمها نقش تعیینکنندهای در این موارد دارند. تیم فروش با اطلاع از خواستهها و نیازهای مشتریان میتواند زمینهساز تغییراتی به نفع فروش بیشتر و جذابتر شدن محصول باشد. تیم بازاریاب نیز با تحقیق و توسعه و بررسی شرایط آینده میتواند اقدام به ارائه ایدههایی برای تغییر در محصولات کند. اما بازهم کیفیت این ایدهها با هم متفاوت است. ایدههای تغییرات ارائه شده از سوی تیم فروش در حد محدود بوده و یا یک تغییر جزئی امکان دستیابی به آنها وجود خواهد داشت، تغییری که میتواند در کوتاهمدت انجام شده و تأثیرات آن نیز خیلی زود خود را نشان خواهد داد.
در این میان ایدههای تغییراتی تیم بازاریابی در سطح خیلی وسیعی بوده و ممکن است حتی منجر به تولید محصول جدید شود. این ایدهها میتوانند زمینهساز محصولات سالهای آینده شرکت باشند. این تیم با بررسی نوع نگرش و تغییرات در شیوه زندگی افراد جامعه این تغییرات را پیشبینی کرده و از قبل شرکت را برای آن آماده مینماید. ازاینجهت است که شرکتهای بزرگ از نمونه قرارداد استخدام مدیر فروش و بازاریاب برای استخدام دو تیم متفاوت استفاده کرده و هر دو تیم را در شرکت خود حفظ مینمایند.
4- تفاوت مدیر فروش و بازاریابی در ابزارهای مورد استفاده
ابزارهای مورد استفاده هم از دیگر تفاوتهایی است که در تیم فروش و بازاریاب وجود دارد. هر کدام از این تیمها با ابزارهای متفاوتی به دنبال توسعه شرکت و رساندن آن به اهداف خود هستند. اگر با مفاد نمونه قرارداد استخدام مدیر فروش آشنا باشید میدانید که مدیران فروش حرفهای معمولاً در قرارداد نیازهای خود را برای در دست گرفتن بازار معرفی مینمایند. تیم بازاریاب نیز ابزارهای مشخصی دارد.
مهمترین ابزارهای مورد استفاده تیم فروش به شرح زیر است:
- نرمافزارهای مدیریت مشتری
- اپلیکیشنهای مدیریت زمان و برنامهریزی ابزارهای مدیریت پول
- ابزارهای معرفی محصولات ازجمله کاتالوگ، بروشور و…
مهمترین ابزارهای تیم بازاریاب به شرح زیر است:
- سایت اینترنتی
- تولید محتوا و سئو
- دیجیتال مارکتینگ
- نرمافزارهای مدیریت دادههای اینترنتی
- ابزارهای مدیریت پروژه
5- استراتژیها اصلیترین تفاوت را رقم میزنند
استراتژیهای به کار گرفته شده نیز از دیگر تفاوتهای فروش و بازاریابی است. هر دو این تیمها با استفاده از استراتژیهای مختلفی به سمت فروش بیشتر میروند. تیم فروش دراینبین بیشتر روی فروش مستقیم تمرکز داشته و از استراتژیهای مستقیم استفاده مینماید. درحالیکه تیم بازاریابی فروش محصولات را در سایه دنبال کرده و برندسازی شرکت و معرفی محصولات را در اولویت اول قرار میدهد. استراتژیهای تیم فروش به دنبال هر چه سریعتر به ثمر رساندن فرایند فروش است. درحالیکه استراتژیهای تیم بازاریابی چنین هدفی را دنبال نمیکنند. آنها ابتدا سعی دارند اعتمادسازی کرده و سپس اقدام به معرفی محصولات نمایند.
در انتها باید بدانید
به بررسی تفاوت مدیر فروش و بازاریاب پرداختیم. همچنین نکاتی را نیز درباره مفاد نمونه قرارداد استخدام مدیر فروش و بازاریاب مطرح کردیم. درنهایت باید بدانید که موفقیت شرکت در گرو کار تیمی و یکپارچه همه بخشها است. زمانی یک شرکت با قدرت در مسیر موفقیت حرکت خواهد کرد که تیم بازاریابی و فروش در تکمیل کار یکدیگر عمل نمایند. همسو شدن عملکرد این دو تیم برگ برندهای برای هر کسبوکاری است.
کاربرانی که به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در زمینه فروش و بازاریابی هستند و همچنین نیاز به تنظیم قرارداد مدیر فروش و بازاریاب دارند، میتوانند سایر مقالات ما در بلاگ حقوقی لامینگو دنبال کرده و اطلاعات خود را در این زمینه تکمیل کنند. همچنین در صورت نیاز نیز میتوانید از انتهای این مقاله برای درج سؤالات و رفع ابهامات خود با کمک مشاورین لامینگو استفاده کنید.
دیدگاه شما