جرم پولشویی و انواع آن از منظر حقوقی
جرایم اقتصادی جرایمی هستند که با ارتکاب فعل یا رفتار مجرمانهای امنیت اقتصادی جامعه و نظام مورد هدف قرار میگیرد. جرم پولشویی یا همان تطهیر درآمدهای نامشروع و غیر قانونی یکی از جرایم اقتصادی است که ارتکاب آن نظام اقتصادی و امنیت جامعه را بر هم میزند.
در این مطلب قصد داریم در مورد جرم پولشویی و تعریف قانونی و ذکر انواع آن زیر نظر مشاوره حقوقی پولشویی بپردازیم.
همچنین چنانچه نیازمند به کسب اطلاعات بیشتر در این حوزه هستید، تیم حقوقی لامینگو با مشاورین مجرب و متخصص خود در زمینه مشاوره حقوقی پولشویی آماده ارائه خدمات به شما است. برای دریافت مشاوره لینک زیر را دنبال کنید:
پولشویی چیست؟
معنای لغوی پولشویی هر عمل یا رفتاری که برای پنهان کردن یا تغییر ماهیت عواید غیر قانونی و نامشروع صورت میگیرد تا ماهیت مجرمانه آن را مخفی کند و آن را قانونی و مشروع قلمداد کند، شامل میشود. درحقیقت فرد پولشو این عمل را برای گم شدن منشا مجرمانه درآمد و عواید انجام میدهد. در نتیجه دریافتن منشا درآمدها با این اعمال دشوار میشود.
جرم پولشویی از حیث جزایی عبارت است از هرگونه تحصیل، تملک، نگهداری، استفاده، تبدیل، مبادله، انتقال عواید حاصل از جرم و پنهان کردن یا کتمان کردن ماهیت واقعی، منشا، منبع، محل، جابهجایی و مالکیت عواید حاصل از جرم.
منظور از عواید حاصل از جرم با نظر به ماده 3 قانون مبارزه با پولشویی، هر مالی که چه به صورت مستقیم یا غیر مستقیم از اعمال مجرمانه به دست میآید را شامل میشود.
این جرم از دسته جرایم مطلق است. جرایم مطلق جرایمی هستند که وقوع و تحقق آنها منوط به امر خاصی نیست و با صرف ارتکاب عمل همراه با سونیت جرم شکل میگیرد. نکته حائز اهمیت این است با اینکه جرم در حیطه جرایم مطلق است اما این بدین معنی نیست که نیازی به رکن روانی ندارد. برای تحقق این جرم مرتکب یا پولشو، باید علم به مجرمانه بودن عمل و عمد در انجام فعل را داشته باشد. در غیر این صورت اثبات وقوع جرم و انتساب آن به فاعل آن مسئله دشواری است.
چنانچه در مورد این جرم و اصطلاحات حقوقی آن نیاز به اطلاعات بیشتر دارید، میتوانید از مشاوره حقوقی پولشویی استفاده کنید.
ویژگیهای جرم پولشویی
یکی از بارزترین ویژگیهای این جرم، ثانویه بودن آن است. به این معنی که برای تحقق این جرم نیاز است که جرم مقدمی که عواید از آن نشات گرفتهاند رخ دهد. به طور مثال پولشویی عواید حاصل از قاچاق زنان و کودکان. در این مثال جرم منشا و مقدم ما قاچاق زنان و کودکان بوده است که برای گم کردن رد منشا مجرمانه آن، مرتکب اقدام به پولشویی میکند.
ویژگی دیگر این جرم فراملی بودن آن است. به این معنی که گاهی محدود به قلمروی جغرافیایی داخلی نیست.
در مطالب قبل گفتیم که برای وارد کردن پول کثیف به چرخه اقتصادی سالم، معاملات پیچیدهای انجام میگیرد. که این خود ویژگی تخصصی و پیچیدگی این جرم را نمایان میکند.
همچنین اگر مرتکب جرم منشا و مرتکب جرم پولشویی یکی نباشند و دو نفر باشند، در این جرم ویژگی تعدد مباشرین جرم هم مطرح میشود. که این مورد خود سازمان یافته بودن این جرم را تقویت میکند.
انواع پولشویی
با توجه به معیار مرز جغرافیایی 4 نوع پولشویی داریم که در ادامه به صورت اجمالی آنها را بیان میکنیم:
- پولشویی درونی: وقتی با این نمونه از پولشویی روبرو هستیم که پول کثیف از اعمال مجرمانه داخل خاک یک کشور حاصل شود و در همان خاک هم شسته و تطهیر شود.
- پولشویی مهارشده: در این مورد برخلاف مورد قبل، افعال و رفتارهای مجرمانهای که از آنها پول کثیف متولد میشود داخل خاک یک کشور کسب، اما در خاک کشور دیگر عمل تطهیر صورت میگیرد.
- پولشویی بیرونی:در این دسته عمل کسب درآمد و عواید کثیف و نامشروع در خاک سایر کشورها انجام میگیرد و در همان خارج هم شستشو صورت میگیرد.
- پولشویی واردشونده: گاهی در نقاط مختلفی در کشورهای مختلف اعمال مجرمانهای رخ میدهد و از آنها عوایدی به دست میآید که برای گمراه کردن نیروهای امنیتی و پلیس، نیاز به پاک کردن منشا مجرمانه آن ها است. در این دسته این عواید نامشروع وارد خاک کشور میشوند و عمل تطهیر و پاکسازی درون مرزها انجام میگیرد.
در انتها بدانید
قانونگذار برای حفظ امنیت جامعه و نظام اقتصادی و اداری اقدام به جرم انگاری جرایم کرده است. شناخت عناصر جرم پولشویی و انواع آنها و ضمانت اجرای در نظر گرفته شده برای آن، آگاهی شما را در تشخیص و تمایز این جرم از جرایم دیگر بالا میبرد.
همچنین اگر پرونده یا موردی را در نظر دارید که برای رفع آن یا آگاهی از فرآیند آن نیاز به مشاوره تخصصی دارید، تیم حقوقی لامینگو با به همراه داشتن متخصصین و مشاورین برجسته حقوقی خود، آماده ارائه مشاوره حقوقی پولشویی به شما است.
پیشنهاد میکنیم برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه مسائل حقوقی سایر مطالب ما را در مجله حقوقی لامینگو مطالعه کنید.
در پایان چنانچه نظر، انتقاد یا پیشنهادی دارید آن را در قسمت مربوطه با ما به اشتراک بگذارید تا همکاران ما در اسرع وقت پاسخگوی شما باشند.
دیدگاه شما