جرم سرقت موبایل و نحوه ردیابی گوشی مسروقه
مشاوره حقوقی سرقت بهعلت فراوانی انواع سرقت، کاربرد زیادی دارد. سرقت موبایل، جزء شایعترین موارد سرقت است. امروزه میلیونها ایرانی، مالک سیمکارت و گوشی موبایل هستند. قاپیدن گوشی از دست افراد، سرقت گوشی از ماشین، قرارداشتن گوشی در کیفی که سرقتشده و… حالتهای مختلف وقوع این جرم است. برای آشنایی بیشتر با سرقت موبایل و نکات حقوقی مربوط به آن مطالعه این مطلب را از دست ندهید.
سرقت موبایل جزء کدام نوع سرقت است؟
سرقت به معنای ربودن مال غیر است. از جمله ویژگیهای مال مسروقه این است که باید ارزش مادی داشته باشد و قابل جابهجایی باشد. موبایل ویژگیهای مال مسروقه را دارد و بهدلیل نحوه معمول وقوع جرم، سرقت موبایل در گروه سرقتهای تعزیری قرار میگیرد.
این مطلب را ببینید: انواع سرقت و تفاوت آنها با یکدیگر
مجازات فردی که مرتکب سرقت موبایل میشود چیست؟
الف- اگر سرقت موبایل از طریق قاپزنی انجام شود: مطابق ماده 657 قانون مجازات اسلامی «هرکس مرتکب ربودن مال دیگری از طریق کیفزنی، جیب بری و امثال آن شود به حبس از یک تا پنج سال و تا 74 ضربه شلاق محکوم خواهد شد.»
این مطلب را نیز ببینید: جرم جیب بری و قاپ زنی به چه معناست و مجازات این جرائم چیست؟
ب- اگر سرقت موبایل از طریق زورگیری انجام شود: مطابق ماده 652 «هر گاه سرقت مقرون به آزار باشد و یا سارق مسلح باشد به حبس از سه ماه تا ده سال و شلاق تا 74 ضربه محکوم میشود و اگرجرحی نیز واقع شده باشد علاوه بر مجازات جرح به حداکثر مجازات مذکور در این ماده محکوم میگردد.»
در اشکال دیگر سرقت موبایل، با توجه به تعزیری بودن این جرم، قاضی بر اساس جزییات پرونده حکم مجرمان را تعیین مینماید.
برای ثبت شکایت سرقت موبایل چه اقداماتی لازم است؟
مرحله اول: بعد از اطمینان از وقوع سرقت موبایل، ابتدا نسبت به سوزاندن سیمکارت خود اقدام نمایید تا از سوءاستفادههای احتمالی در امان بمانید.
مرحله دوم: به کلانتری محل وقوع جرم مراجعه کنید و سرقت موبایل خود را گزارش دهید.
مرحله سوم: لازم است مالک گوشی یا وکیل وی شخصاً برای ثبت شکایت، به دادسرای محل وقوع جرم مراجعه نماید. در هنگام حضور در دادسرا، مدارک شناسایی خود، فاکتور و جعبه گوشی را به همراه داشته باشید. ثبت سریال گوشی در شکوائیه سرقت موبایل الزامی است. دادسرا با استفاده از این سریال، به مخابرات اعلام میکند که سیمکارت شما مسدود شود و پرینت مکالمات و پیامکوتاه خط شما جهت بررسی مواردی که بعد از سرقت موبایل انجام شده است، به دادسرا اعلام گردد.
توجه: شما میتوانید شخصاً برای ردیابی گوشی مسروقه اقدام کنید. کد پیگیری ردیابی که از طریق سامانه همیاب 24 یا اپراتورها اعلام میشود در روند قضایی کشف گوشی مسروقه اهمیت دارد. اپراتورها اطلاعات شخصی که بعد از سرقت موبایل شما از آن استفاده میکند و مکان فعالیت گوشی را تنها به مراجع قضایی اعلام میکنند و دادسرا برای تحقیقات او را فرامیخواند.
اگر شما هم قربانی جرم سرقت موبایل هستید، برای اطلاع از جزییات ردیابی گوشی و تسریع روند ثبت شکایت در دادسرا، مشاوره حقوقی سرقت تیم لامینگو را دریافت نمایید.
بعد از وقوع سرقت موبایل، برای ردیابی آن از طریق اپراتورها چه باید کرد؟
همراه اول: شمارهگیری # شماره سریال *۲۱۴۱* ۱۱۱* از یک خط همراه اول و یا ارسال کد ۲۱۴۱ به سرشماره 111 (سامانه جامع پیامکی خدمات همراه اول). با انجام یکی از این دو روش، سرویس ردیابی به مدت ده روز فعال میشود و پس از این مدت در صورت پیدانشدن گوشی، باید مجدداً درخواست ردیابی بدهید.
ایرانسل: 5 روز بعداز سوزاندن سیمکارت، از یک خط ایرانسل، کد #۶۱۰۱* را شمارهگیری نمایید. سپس شماره سریال گوشی مسروقه را وارد کنید. بعد از گذشت 48 ساعت نتیجه ردیابی به شما اعلام میشود. اگر نتیجه منفی بود این امکان وجود دارد که حداقل ۵ روز پس از دریافت پیامک اول مجدداً درخواست ردیابی بدهید.
رایتل: ارسال پیامکی با محتوای سریال گوشی به سرشماره 6101. در قدم بعدی رایتل از شما میخواهد اگر سیمکارت مسروقه متعلق به این اپراتور بوده، شماره آن را نیز وارد نمایید. اگر نتیجه ردیابی منفی بود، مجدداً درخواست ردیابی بدهید.
در جرم سرقت موبایل، کاربرد سامانه همیاب 24 چیست؟
سامانه همیاب 24 مورد تأیید پلیس و قوه قضاییه و انتخابی برای ردیابی فوری موبایل مسروقه است. بدین ترتیب که بعد از وقوع سرقت موبایل، مالک میتواند در سامانه همیاب 24 وارد شود و اطلاعات خود و سریال گوشی را در آن ثبت نماید. عملکرد این سامانه بدین صورت است که 24 ساعته، در شبکه مخابراتی موبایل را ردیابی مینماید. همچنین اگر در گوشی مسروقه، سیمکارت جدیدی وارد شود، اپراتور سیمکارت مذکور، یک کد برای سامانه همیاب 24 ارسال میکند. با توجه به ثبت سریال گوشی در سامانه، مشخصات موبایل به عنوان کالای مسروقه به فروشگاههای موبایل اعلام میشود و بدین ترتیب امکان خریدوفروش موبایل در این مکانها منتفی میشود.
این مطلب را نیز ببینید: خرید و فروش مال مسروقه و مهمترین نکات مربوط به آن
جرم خریدوفروش گوشی مسروقه چیست؟
الف- خریدار مالخر باشد: شاید بتوان وجود مالخرها را یکی از دلایل اصلی وقوع سرقتهای فراوان دانست. زیرا اگر برای خرید مال مسروقه داوطلبی نباشد، آمار این جرم تا حد زیادی پایین میآید. مطابق ماده 662 قانون مجازات اسلامی، «هر کس با علم و اطلاع یا با وجود قرائن اطمینانآور به اینکه مال در نتیجه ارتکاب سرقت بدست آمده است آن را به نحوی از انحاء تحصیل یا مخفی یا قبول نماید یا مورد معامله قرار دهد به حبس از شش ماه تا سه سال و تا 74 ضربه شلاق محکوم خواهد شد. در صورتیکه متهم معامله اموال مسروقه را حرفه خود قرار داده باشد به حداکثر مجازات در این ماده محکوم میگردد.»
ب- خریدار مالخر نباشد: اگر فردی بدون اطلاع اقدام به معامله گوشی مسروقه کرده، باید بتواند بیخبری خود را در دادگاه اثبات نماید. بههمین دلیل برای جلوگیری از متهمشدن به جرم سرقت موبایل یا معامله مال مسروقه، ضروری است هنگام خرید موبایل، به فروشگاههای معتبر مراجعه نمایید. تا جایی که امکان دارد گوشیهایی که جعبه دارند انتخاب و سریال گوشی را با سریال روی جعبه مقایسه کنید. همچنین از فروشنده، فاکتور ممهور دریافت کنید.
نکته: میتوانید برای اطمینان از رجیستربودن گوشی و مسروقهنبودن آن از سامانه همیاب ۲۴ درخواست استعلام نمایید.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید
اهمیت دریافت مشاوره حقوقی سرقت برای مالباختگان جرم سرقت موبایل چیست؟
افزایش قیمت موبایل در بازار و آسانبودن ربایش این شیء برای سارقان، آمار سرقت موبایل را همواره با افزایش روبهرو میکند. مالباختگان برای بازگرداندن گوشی مسروقه نیاز به طی روند مشخصی دارند که جزییات حقوقی خاص خود را دارد. دریافت مشاوره حقوقی سرقت تیم لامینگو در تسریع این روند نقش بسزایی دارد.
لطفاً نظرات و پرسشهای خود پیرامون این مطلب را با ما به درمیان بگذارید و سایر مطالب بلاگ لامینگو را نیز مطالعه نمایید.
یک دیدگاه
-
4 سال پیش
سلام ممنون از اطلاعات دقیق شما
یک سوال
اگر گوشی از جای مطمعن خریداری شده باشد و سپس گوشی رو بفروشیم بعد از مدتی اما بعد متوجه بشیم که گوشی دزدی بوده چکار باید کرد؟
دیدگاه شما