جرم دستکاری و مخدوش کردن پلاک خودرو و مجازات آن

1 سال پیش
مخدوش کردن پلاک

یکی از اعمالی که در قانون مجازات اسلامی جرم‌انگاری شده، دستکاری و مخدوش کردن پلاک خودرو است. برخی از رانندگان خودرو به دلایل مختلفی مانند فرار از طرح ترافیک یا دیگر جریمه‌هایی که دوربین‌های هوشمند آن‌ها را ثبت می‌کنند، پلاک خودروی خود را دستکاری یا به عبارتی دیگر، پلاک خودروی خود را مخدوش می‌کنند. بسیاری از این افراد ممکن است ندانند که قانونگذار برای این عمل، مجازات در نظر گرفته است و این عمل آن‌ها دارای عواقب است و توسط نهادهای ذی‌صلاح جریمه می‌شوند. همانطور که گفته شد، علاوه بر جریمه‌های نقدی، بر اساس ماده 720 قانون مجازات اسلامی، هرگونه مخدوش کردن پلاک خودرو و وسایل نقلیه، دارای مجازات حبس از 6 ماه تا یک سال خواهد بود. در این نوشتار از بلاگ حقوقی لامینگو قصد داریم به بررسی جرم دستکاری و مخدوش کردن پلاک خودرو بپردازیم پس با ما همراه باشید.

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

مخدوش کردن پلاک خودرو چیست و شامل چه مواردی می‌شود؟

همانطور که در مقدمه این مطلب به آن اشاره شد، بسیاری از رانندگان اتومبیل برای فرار از طرح‌های ترافیکی و شناسایی نشدن به وسیله دوربین‌های راهنمایی و رانندگی در سطح شهر، اقدام به مخدوش کردن پلاک ماشین خود می‌کنند. اما ممکن است این سؤال برای شما ایجاد شود که منظور از مخدوش کردن و دستکاری پلاک خودرو چیست و چه مواردی شامل این موضوع می‌شود. در پاسخ به این سؤال باید گفت که مخدوش کردن پلاک خودرو شامل هر اقدامی می‌شود که سبب ناخوانا شدن و درست مشخص نشدن پلاک خودرو می‌شود. برای مثال، هر یک از اعمالی مانند پاک کردن و دستکاری هر یک از اعداد پلاک، پوشاندن بخشی از پلاک خودرو، تغییر دادن هر یک از اعداد پلاک و غیره شامل مخدوش کردن و دستکاری پلاک خودرو است.

در نتیجه، به صورت کلی مسدود کردن پلاک با پارچه، دستمال یا هرگونه شئ دیگر، مخدوش کردن پلاک خودرو با تافت، رنگ و یا اسپری، استفاده از نور به نحوی که پلاک خوانا نباشد، تغییر و یا ناخوانا کردن حروف و اعداد پلاک و جا به جا کردن و نصب پلاک در محلی غیر از مکان اصلی، مانند پشت شیشه همگی مشمول جرم دستکاری و مخدوش کردن پلاک خودرو می‌باشد. با توجه به این توضیحات، پیشنهاد ما به شما این است که از انجام هر یک از این موارد به صورت خواسته یا ناخواسته بپردازید، زیرا این موضوع دارای مجازات قانونی خواهد بود و برای شما ایجاد مشکل خواهد کرد.

دستکاری پلاک

 

جرم دستکاری و مخدوش کردن پلاک خودرو چه مجازاتی دارد؟

در بخش‌های قبل نیز به این موضوع اشاره شد که دستکاری کردن و یا مخدوش کردن پلاک خودرو، دارای مجازات قانونی علاوه بر جریمه نقدی است. در این بخش از مطلب، قصد داریم به بررسی مجازات قانونی این عمل مجرمانه بپردازیم.

بر اساس ماده 720 قانون مجازات «هر کس ارقام و مشخصات پلاک وسایل نقلیه موتوری زمینی، آبی یا کشاورزی را تغییر دهد، پلاک وسیله نقلیه موتوری دیگری را به آن الصاق نماید، برای آن پلاک تقلبی به کار ببرد و یا چنین وسایلی را با علم به تغییر و یا تعویض پلاک تقلبی مورد استفاده قرار دهد و همچنین هر کس به ‌نحوی از انحاء در شماره شاسی، موتور یا پلاک وسیله نقلیه موتوری و یا پلاک‌های موتور و شاسی که از طرف کارخانه سازنده حک یا نصب شده بدون ‌تحصیل مجوز از راهنمایی و رانندگی تغییر دهد و آن را از صورت اصلی کارخانه خارج کند به حبس از 6 ماه تا یک سال محکوم خواهد شد.»

بنابراین مخدوش کردن و دستکاری پلاک، از دو منظر دارای مجازات است. از یک سو، بر اساس قوانین راهنمایی و رانندگی این کار جریمه نقدی را در پی خواهد داشت و از سویی دیگر، بر اساس قانون مجازات، جرم مخدوش کردن و دستکاری پلاک خودرو دارای مجازات حبس است. یکی از سؤالاتی که ممکن است برای شما ایجاد شود این است که آیا مجازات مخدوش کردن پلاک موتور سیکلت با مجازات مخدوش کردن پلاک خودرو متفاوت است یا خیر؟ در پاسخ به این پرسش باید بدانید که مجازات مخدوش کردن پلاک موتور سیکلت با خودرو تفاوتی نداشته و راننده موتور سیکلت نیز باید جریمه نقدی لازم را پرداخت نماید و مجازات قانونی نیز همان است که در ماده 720 به آن اشاره شد.

این مطلب را نیز بخوانید: پیامک پلیس امنیت اخلاقی و اقدامات لازم برای جلوگیری از توقیف خودرو

 

جمع‌بندی

پلاک خودرو مانند شناسنامه خودرو است و در نتیجه، هیچ شخصی حق دستکاری و مخدوش کردن پلاک خودروی خود را ندارد و در صورتی‌که شخصی اقدام به انجام چنین کاری نماید، مرتکب جرم دستکاری و مخدوش‌کردن پلاک خودرو شده است. همانظور که در این نوشتار به آن اشاره شد و توضیح داده شد، مخدوش‌کردن پلاک خودرو شامل هر امری مانند تغییر اعداد، پوشاندن اعدا، ناخوانا کردن پلاک و غیره می‌شود. دستکاری کردن در پلاک خودرو ممکن است به دلایل مختلفی از جمله فرار از طرح‌های ترافیک، آدم‌ربایی، سرقت و غیره انجام شود و به همین دلیل این امر در قانون جرم انگاری شده است و مطابق قانون مجازات اسلامی، علاوه بر جریمه نقدی، این عمل مجرمانه شش ماه تا یک سال حبس نیز به همراه دارد.

در این نوشتار سعی شد اطلاعات لازم و کامل در ارتباط با این جرم ارائه گردد، با این وجود، اگر همچنان نیاز به کسب اطلاعات بیشتر دارید، شما می‌توانید مشاوره حقوقی لامینگو را به صورت حضوری یا تلفنی یا آنلاین دریافت نمایید.

کانال تلگرام لامینگو

 

بلاگ حقوقی لامینگو را دنبال کنید!

مطلبی که تا به اینجا آن را مطالعه نمودید یکی از هزاران محتوای تولیدی در بلاگ حقوقی لامینگو است. همکاران ما در تیم تولید محتوای لامینگو روزانه مطالبی را در این بلاگ منتشر می‌کنند که مطالعه آن به افزایش دانش حقوقی شما کمک می‌کند. در همین راستا پیشنهاد می‌شود اگر از مطالعه این مطلب رضایت داشته و مطالعه آن برای شما مفید بوده است، وارد بلاگ حقوقی لامینگو شوید و سایر محتواهای این بلاگ را نیز مطالعه نمایید.

شما می‌توانید سؤالات خود در ارتباط با هر مطلب را در انتهای همان مطلب برای ما نوشته و با ما به اشتراک بگذارید. همکاران ما در سریع‌ترین زمان ممکن به پرسش‌های شما پاسخ می‌دهند و ابهامات شما را رفع خواهند نمود. در پایان، ضمن تشکر از زمان و توجه شما خواهشمندیم تا نظرات و دیدگاه‌های خود را برای ما بنویسید و از این طریق به ما در بهبود کیفیت مطالب کمک کنید. لامینگو را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید و ما را به دوستان و همکاران خود نیز معرفی نمایید.

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب زهرا حامد

دیدگاه شما

بدون دیدگاه