شرایط استفاده از مرخصی زایمان 1402 | مدت مرخصی

2 سال پیش
مرخصی زایمان 1402

با توجه به مدرن شدن جامعه ایران در سالیان اخیر، امروزه نقش زنان در فضای کار بسیار پررنگ شده است و زنان نیز همانند مردان در مشاغل مختلفی فعالیت دارند. اما موضوعی که باید به آن توجه داشت این است که با توجه به نقش پررنگ زنان در جامعه، شرایط زنان با مردان یکسان نبوده و برخی معذورات برای بانوان وجود دارد که یکی از این موارد، بارداری و زایمان است که سبب ایجاد وقفه در کار کردن خانم‌ها می‌شود. زمانی که کارفرما اقدام به استخدام زنان می‌کند، باید به این موضوع توجه داشته باشد که اگر نیروی زن باردار شود، باید مطابق با قانون کار، به نیروی زن مرخصی بارداری بدهد. این مرخصی زایمان به خانم‌های تازه فرزنددار شده این امکان را می‌دهد که با دریافت مرخصی و حقوق، دغدغه کمتری را در این دوران داشته باشند. دریافت مرخصی زایمان 1402 شرایط و الزاماتی دارد.

در همین راستا در این نوشتار قصد داریم درباره موارد مربوط به مرخصی زایمان 1402 صحبت کرده و توضیحات لازم را در این باره بیان کنیم. با توجه به اینکه بارداری و زایمان برای غالب بانوان اتفاق می‌افتد و امروزه اکثر زنان شاغل هستند، در نتیجه بسیار ضروری است تا بانوان شاغل اطلاعات لازم را در این زمینه داشته باشند. در نتیجه اگر قصد کسب اطلاعات درباره شرایط استفاده از مرخصی زایمان تأمین اجتماعی و مرخصی زایمان قانون کار را دارید، پیشنهاد می‌شود این نوشتار را تا انتها مطالعه نمایید و در صورتی که قصد کسب اطلاعات بیشری در این زمینه دارید، با همکاران ما در تیم حقوقی لامینگو در ارتباط باشید.

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

منظور از مرخصی زایمان چیست؟

پیش از اینکه به بررسی شرایط استفاده از مرخصی زایمان 1402 و مرخصی زایمان تأمین اجتماعی و قانون کار بپردازیم، ابتدا لازم است تا توضیحاتی را در ارتباط با مرخصی زایمان بیان کنیم. پیش از آن که قانون در رابطه با بارداری و زایمان زنان قوانینی را وضع نماید، بسیاری از بانوان این دغدغه را داشتند که در زمان زایمان چه اتفاقی برای کارشان رخ می‌دهد و تکلیف کار آن‌ها پس از طی کردن دوره بارداری و استراحت پس از زایمان چیست. از آنجایی که طی کردت دوره بارداری موضوعی بسیار مهم است و علاوه بر این پس از وضع حمل، مادران شاغل نیاز به فرصت زمان کافی برای استراحت و نگهداری از نوزاد خود داشتند، در نتیجه همین موضوع باعث می‌شد تا بسیاری از بانوان از تصمیم برای فرزند آوردن منصرف شوند و تنها بر روی کار خود تمرکز نمایند.

اما از زمانی که قانون کار، قانونی را برای مرخصی زایمان زنان در نظر گرفت و قوانینی را در این زمینه تصویب کرد، نگرانی زنان به طور کامل از بین رفت. به طوری که در حال حاضر مادران باردار شاغل می‌توانند با اطلاع از قوانین موجود، برای دریافت مرخصی زایمان اقدام کرده و از مزایای آن بهره‌مند شوند. استفاده از مرخصی دوران زایمان علاوه بر اینکه برای مادران شاغل مزایای زیادی به همراه دارد، برای شرکت و شخص کارفرما نیز مزیت دارد. چرا که بر اساس قوانین مرتبط با مرخصی ایام زایمان، این دسته از بانوان پس از طی شدن دوره مرخصی وضع حمل، مجدداً به کار خود باز می‌گردند و کارفرما نیازی به استخدام فرد جدید در این بازه زمانی ندارد. البته ممکن است برخی از کارفرمایان با ایجاد این وقفه در کار زنان مشکل داشته باشند که در این صورت، باید از استخدام زنان خودداری نمایند.

شرایط لازم برای استفاده از مرخصی زایمان 1402

مرخصی زایمان یکی از امتیازاتی است که برای بانوان شاغل در نظر گرفته شده است. اما دریافت این مرخصی شرایطی دارد. اگر مادر شاغل از مرخصی زایمان تأمین اجتماعی استفاده کند، این مرخصی این امکان را به مادر می‌دهد که در زمان مرخصی حقوق نیز دریافت کند و البته تمام این موارد بستگی به این موضوع دارد که مادر شاغل، واجد شرایط دریافت مرخصی زایمان تأمین اجتماعی باشد. سازمان تأمین اجتماعی اقدام به تنظیم قوانینی کرده است که بر دریافت مرخصی زایمان وضع می‌شود. یکی از این شرایط این است که تنها مادرانی می‌توانند از این مرخصی زایمان استفاده کنند که در یک سازمان یا شرکت دولتی مشغول به کار باشند.

یکی دیگر از شرایط استفاده از مرخصی زایمان 1402 این است که شخص شاغل باید تحت پوشش بیمه تأمین اجتماعی باشد و اگر این مادر شاغل تحت پوشش بیمه نباشد، امکان استفاده از این مرخصی را نخواهد داشت. به عبارتی دیگر، تنها به مادرانی مرخصی زایمان تأمین اجتماعی با حقوق اعطا می‌شود که حداقل 60 روز سابقه پرداخت حق بیمه داشته باشند. علاوه بر این شرایط، یکی دیگر از شرایط دریافت مرخصی زایمان این است که درخواست دریافت این مرخصی برای فرزند چهارم نباشد. به عبارتی دیگر، مادری که شاغل است تنها تا زایمان فرزند سوم حق دریافت مرخصی زایمان با حقوق را دارا می‌باشد. دریافت مرخصی زایمان تأدمین اجتماعی در سال 1402 این است که مادر شاغلی که در مرخصی است، در طی این مرخصی، نباید از محل کار خود حقوق دریافت نماید.

 

مرخصی زایمان تامین اجتماعی

 

قوانین استفاده از مرخصی زایمان در سال 1402

همانطور که پیش از این نیز بیان شد، مادران شاغل در صورت داشتن شرایط لازم، می‌توانند از مرخصی زایمان استفاده کنند. علاوه بر این، در بخش پیش به این موضوع نیز اشاره شد که استفاده از مرخصی زایمان 1402 قوانینی دارد که دریافت این مرخصی باید مطابق با این قوانین باشد. بر اساس قوانینی که بر اعطای مرخصی زایمان حاکم است، مدت این مرخصی 9 ماه است. مرخصی زایمان به تمام بانوان شاغل تعلق می‌گیرد و در صورتی که فردی که قصد دریافت این مرخصی را دارد، شرایط لازم را داشته باشد، دیگر استثنایی در این زمینه وجود نخواهد داشت. مرخصی زایمان در شرکت‌های خصوصی مطابق با قوانین تأمین اجتماعی اعطا می‌شود و علاوه بر این، در برخی شرکت‌های دولتی نیز مطابق با قوانین سازمان تأمین اجتماعی این مرخصی به مادران شاغل اعطا می‌گردد.

بر اساس قوانین مرخصی زایمان در سال 1402، مدت مرخصی جزو سوابق کاری شخص محسوب می‌شود و در صورتی‌که مادر شاغل، کارمند رسمی باشد در طی دوران مرخصی زایمان، از حقوق، عیدی و پاداش بهره‌مند خواهد شد. نکته بسیار مهمی که در ارتباط با این موضوع وجود دارد، این است که زنانی که اقدام به دریافت مرخصی زایمان می‌کنند پس از پایان مدت مرخصی، می‌توانند به کار خود بازگردند و به عبارتی دیگر، ایام مرخصی زایمان جزو ایام تعلیق از کار محسوب می‌شود و این موضوع به این معنا است که زن شاغل پس از اتمام دوران مرخصی، به کار خود بازمی‌گردد.

این مطلب را نیز بخوانید: میزان افزایش حقوق و دستمزد 1402 | افزایش حقوق کارگران | افزایش حقوق کارمندان

 

برای دریافت مرخصی زایمان چه زمانی باید اقدام کرد؟

یکی از اصلی‌‌ترین سؤالاتی که ممکن است برای اشخاص در ارتباط با دریافت مرخصی زایمان ایجاد شود، این است که مادران شاغل چه زمانی باید برای دریافت مرخصی زایمان اقدام نمایند. در پاسخ به این سؤال باید این موضوع را بدانید که مرخصی زایمان بلافاصله بعد از تولد کودک آغاز خواهد شد و در صورتی که زنان قصد داشته باشند در طول دوران بارداری نیز استراحت کرده و مرخصی بگیرند، آن دوره مرخصی جزو مرخصی زایمان محسوب نمی‌شود و به عبارتی دیگر، کارفرما بر اساس قوانین مربوطه، الزامی به موافقت با آن مرخصی ندارد.

البته باید توجه داشته باشید که اگر پزشک زن باردار تشخیص دهد که کارکردن در دوارن بارداری برای زن شاغل باردار ایجاد ریسک می‌‌کند، در این صورت مرخصی زایمان ممکن است زودتر آغاز شود. علاوه بر این، اگر زنان باردار در طول دوران بارداری قصد دریافت مرخصی داشته باشند، در این صورت می‌توانند اقدام به درخواست مرخصی استعلاجی داشته باشند. بنابراین توضیحات، می‌توان متوجه این موضوع شد که مرخصی زایمان ممکن است پیش از تولد کودک آغاز شود، اما حداقل سه ماه از مدت زمان این مرخصی باید پس از تولد کودک باشد. در نتیجه، هر زمان که زن شاغل باردار قصد رفتن به مرخصی را داشته باشد، پیش از آن باید با تکمیل مدارک لازم، برای ثبت درخواست مرخصی زایمان اقدام نماید.

در چه صورت می‌توان از مرخصی استعلاجی استفاده کرد؟

همانطور که در بخش قبل از این نوشتار به آن اشاره شد، زنان باردار علاوه بر مرخصی زایمان، می‌توانند از مرخصی استعلاجی در زمان بارداری خود استفاده کنند. استفاده از مرخصی استعلاجی باید با نظر پزشک معالج باشد و نظر پزشک معالج در این زمینه، یکی از مدارکی است که برای دریافت مرخصی استعلاجی مورد نیاز است. بسیاری از زنان باردار در طول دوران بارداری با مشکلاتی مواجه می‌شوند که اگر استراحت کافی و لازم را نداشته باشند، در این صورت ممکن است مشکلات جدی برای‌شان ایجاد شود و حتی ممکن است منجر به سقط جنین نیز بشود. به همین دلیل، قانون برای حمایت از این افراد این امکان را به مادران باردار داده است که بتوانند درخواست مرخصی زایمان استعلاجی در دوران بارداری داشته باشند.

نکته‌ای که در این زمینه باید به آن توجه داشت این است که اگر مدت مرخصی استعلاجی در دوران بارداری تا 15 روز باشد، در این صورت داشتن گواهی پزشک کافی است، اما اگر مدت مرخصی استعلاجی بین 15 تا 60 روز باشد، در این صورت علاوه بر داشتن گواهی پزشک، پزشک معتمد شرکت بیمه نیز باید این مرخصی را تأیید کند. اما گاهی ممکن است مدت زمان مرخصی استعلاجی بیشتر از 60 روز باشد که در این صورت، شورای پزشکی سازمان بیمه تأمین اجتماعی نیز باید با این مرخصی موافقت نماید.

دریافت مشاوره حقوقی

 

ثبت‌نام مرخصی زایمان تأمین اجتماعی چگونه است؟

یکی دیگر از موضوعاتی که باید در نوشتار مرخصی زایمان 1402 به آن بپردازیم، نحوه ثبت نام برای این مرخصی است. پیش از این باید بدانید که برای دریافت این مرخصی، مدارکی ازجمله دفترچه بیمه یا کد بیمه تأمین اجتماعی، گواهی پزشک، خلاصه پرونده ترخیص از بیمارستان، تصویر تمام صفحات شناسنامه پدر و مادر و شناسنامه کودک مورد نیاز است. در نتیجه، متقاضی دریافت مرخصی زایمان، باید در هنگام ثبت نام برای مرخصی، این مدارک را با خود به همراه داشته باشد. در صورتی که متقاضی مرخصی زایمان شرایط لازم برای دریافت این مرخصی را داشته باشد و مدارک لازم را نیز تکمیل کرده باشد، در این صورت این شخص باید به یکی از شعب بیمه تأمین اجتماعی مراجعه کرده و در آنجا درخواست خود برای مرخصی را ثبت نماید.

نکته مهمی که در اینجا باید به آن اشاره شود این است که سازمان بیمه تأمین اجتماعی برای رعایت حال مادرانی که به تازگی زایمان کرده‌اند، این امکان را ایجاد کرده است که این افراد درخواست خود را به صورت اینترنتی و از طریق سامانه بیمه تأمین اجتماعی نیز ثبت نمایند. البته توجه داشته باشید که ثبت درخواست از طریق سامانه بیمه تأمین اجتماعی تنها برای مرخصی‌های زایمان 6 ماهه است و اگر متقاضی قصد دریافت مرخصی 9 ماهه را داشته باشد، در این صورت باید به صورت حضوری به شعب بیمه تأمین اجتماعی مراجعه نماید.

مرخصی زایمان قانون کار

 

محاسبه حقوق ایام مرخصی زایمان تأمین اجتماعی در سال 1402

همانطور که پیش از این نیز به آن اشاره شد، در ایام مرخصی به زنانی که زایمان کرده و در مرخصی زایمان به سر می‌برند، حقوق تعلق می‌گیرد. در اینجا ممکن است این پرسش برای شما ایجاد شود که نحوه محاسبه حقوق پرداختی در این ایام چگونه است. در همین راستا در این بخش از مطلب قصد داریم به توضیح این موضوع بپردازیم. آنچه بدیهی است این است که حقوقی که به مادران شاغل در دوران مرخصی زایمان پرداخت می‌شود، معادل حقوق این افراد در زمانی که سر کار هستند، نیست و رقم کمتری است. اما روش محاسبه حقوق پرداختی به این اشخاص به این صورت است که دوسوم آخرین حقوق دریافتی فرد، در دوران مرخصی پرداخت می‌شود.

توجه داشته باشید در صورتی که زنانی که در مرخصی زایمان هستند پس از اتمام مرخصی به کار خود بازگردند، همان حقوق اصلی در زمان شاغل بودن را دریافت خواهند کرد. با توجه به این توضیحات، متوجه این موضوع خواهیم شد که در دوران مرخصی زایمان 1402 حقوق پایه به زنانی که در مرخصی زایمان هستند، پرداخت نخواهد شد.

در ارتباط با نحوه پرداخت حقوق دوران مرخصی نیز باید این موضوع را بدانید که پیش از این، پرداخت حقوق مرخصی به این صورت بود که پس از اتمام دوره مرخصی، تمام حقوق به یک‌باره به فرد پرداخت می‌شد اما در حال حاضر، افراد می‌توانند این انتخاب را داشته باشند که حقوق دوران مرخصی زایمان خود را به صورت ماهانه دریافت نمایند.

مدت زمان مرخصی زایمان قانون کار به چه میزان است؟

قانون کار امتیازاتی را برای زنان شاغل در نظر گرفته است که کارفرمایان باید نسبت به رعایت این موارد اقدام نمایند. مرخصی زایمان نیز یکی از همین موارد است که در قانون کار به آن اشاره شده است. اگر برایتان این سؤال ایجاد شده است که مدت زمان مرخصی زایمان بر اساس قانون کار به چه میزان است، باید بدانید که در این زمینه قانون کار نیز همانند تأمین اجتماعی مدت زمان مرخصی زایمان را 9 ماه اعلام کرده است. محاسبه حقوق پرداختی در زمان مرخصی بر اساس قانون کار نیز مطابق همان است که پیش از این توضیح داده شد.

علاوه بر مرخصی زایمان، قانون کار امتیازات دیگری را نیز برای زنان شاغل باردار در نظر گرفته است. یکی از این موارد این است که زنانی که زایمان کرده‌اند، پس از گذشت دوران مرخصی زایمان، حق دارند که به کار خود بازگردند و اگر کارفرما از استخدام دوباره این افرارد خودداری نماید، در این صورت زنان این حق را خواهند داشت که نزد مراجع قانونی، اقدام به ثبت شکایت نمایند. در نتیجه کارفرمایان حق ندارند به این بهانه که زن در دوران مرخصی بوده است، از پذیرش دوباره این اشخاص خودداری نمایند. با توجه به این موارد، می‌توان به این نتیجه رسید که قانون کار اقدام به پیش‌بینی سازوکارهایی برای حمایت از اشتغال زنان نموده است و با تصویب این قوانین، امنیت شغلی زنانی که قصد باردار شدن دارند را نیز تضمین کرده است.

این مطلب را نیز بخوانید: ثبت نام وام فرزندآوری 1402 | شرایط پرداخت و مبلغ وام

 

مدت زمان مرخصی زایمان 1402 برای مادران شاغل صاحب دوقلو

همانطور که در بخش‌های قبل از این نوشتار به آن اشاره کردیم، مدت زمان مرخصی ایام زایمان یکی از بزرگترین دغدغه‌های مادرانی است که قصد فرزندآوری را دارند. پیش از تصویب طرح مربوط به مرخصی زایمان در سال 1400، به دلیل مخالفت سازمان بیمه تأمین اجتماعی، تنها در صورت اعتراض در دیوان عدالت اداری امکان کسب مرخصی 9 ماهه وجود داشت اما پس از تصویب طرح دولت، مدت زمان 9 ماه برای مرخصی زایمان تصویب شد و این موضوع سبب کاهش نگرانی‌های مادران شاغل شد. اما این مدت زمان مرخصی 9 ماهه مخصوص مادرانی است که صاحب یک فرزند شده‌اند و اگر فرزندان زنان شاغل دوقلو باشند، طبیعتاً مدت زمان مرخصی نیز باید بیشتر باشد.

در همین راستا با توجه ماده 17 قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، مصوب تاریخ 24 مهر ماه سال 1400 مجلس شورای اسلامی و همچنین حفظ هماهنگی در دستگاه‌‌های اجرایی، مدت زمان مرخصی ایام زایمان برای مادران صاحب دوقلو و بیشتر در تمام بخش‌های دولتی و غیردولتی 12 ماه تصویب شده است.

کانال تلگرام لامینگو

 

جمع‌بندی

در این مطلب به بررسی شرایط دریافت مرخصی زایمان 1402 و میزان حقوق دریافتی زنان در این ایام پرداختیم. مطابق با آنچه در این نوشتار بیان شد، مدت زمان مرخصی زایمان برای زنان 9 ماه است و در صورتی که زنان شاغل سابقه پرداخت حق بیمه را داشته باشند و در دوران مرخصی نیز در جایی مشغول به کار نباشند، حق استفاده از این مرخصی را خواهند داشت. بر اساس قوانین مربوطه، ایام مرخصی زایمان جزو سوابق کاری فرد محسوب می‌شود و زنان پس از گذشت مدت زمان مرخصی، حق بازگشت به کار خود را دارند و کارفرمایان نیز باید اقدام به پذیرش مجدد این زنان نمایند و در غیر این صورت، زنان حق شکایت از کارفرما را خواهند داشت. برای أخذ مرخصی دوران زایمان، متقاضی باید با در دست داشتن مدارک لازم به یکی از شعب سازمان بیمه تأمین اجتماعی مراجعه کرده و درخواست خود را ثبت کند.

در این مقاله سعی کردیم تا هر آنچه لازم است درباره مرخصی زایمان بدانید را بیان کنیم. با این وجود، اگر همچنان نیاز به کسب اطلاعات بیشتری در این زمینه دارید، شما می‌توانید با همکاران ما در تیم حقوقی لامینگو در تماس بوده و اقدام به دریافت مشاوره حقوقی حضوری و یا تلفنی نمایید. همکاران ما در تیم حقوقی لامینگو، همواره آماده پاسخگویی به سؤالات حقوقی شما و ارائه خدمات حقوقی می‌باشند.

بلاگ حقوقی لامینگو

اگر از مطالعه این مطلب رضایت داشته و تمایل به مطالعه سایر محتواهای حقوقی دارید می‌توانید وارد بلاگ حقوقی لامینگو شده و سایر مطالب حقوقی را نیز مطالعه نمایید. شما می‌توانید در صورتی‌که قصد مطالعه سایر مطالب و کسب اطلاعات درباره موارد مرتبط با کار مانند سایر مرخصی و سایر مزایای قانون کار برای کارگران و وظایف کارفرما را دارید، به این بلاگ مراجعه نموده و مطالب مربوطه را مطاله نمایید. همکاران ما هر روزه در بلاگ حقوقی لامینگو محتواهایی با موضوعات حقوقی، کیفری، قراردادها و حقوق کسب‌وکارها منتشر می‌کنند که بررسی این مطالب به افزایش دانش حقوقی شما کمک می‌کند. اگر در ارتباط با مطلب فوق سؤال یا ابهامی دارید، شما می‌توانید پرسش خود را در انتهای همین مقاله برای ما بنویسید تا همکاران ما به آن پاسخ دهند.

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب زهرا حامد

دیدگاه شما

بدون دیدگاه