چگونگی حذف نام همسر از شناسنامه

حذف نام همسر از شناسنامه

 مقدمه

همانطور که همه­‌ی ما می­دانیم براساس قانون کشور ما، باید کلیه­‌ی ازدواج­‌های دائم در دفتر اسناد رسمی به ثبت برسد تا رسمیت یابد. زن و مردی که تصمیم می­‌گیرند به صورت دائم با یکدیگر ازدواج کنند، با خوانده شدن خطبه­‌ی عقد بین آن‌ها و به ثبت رساندن ازدواج خود در دفاتر اسناد رسمی، این ازدواج را قانونی و رسمی خواهند کرد که یکی از شرایط ازدواج های دائمی ثبت شدن نام زن و شوهر در شناسنامه همدیگر است.

به همان اندازه که هنگام ازدواج، زن و مرد مشتاق هستند که اسم آن­ها در شناسنامه همسرشان قید شود، به همان اندازه در هنگام طلاق نیز از باقی ماندن اسم همسر سابق در شناسنامه خود منزجر هستند؛ از این رو در کشور ما برای این مسئله راه‌­حلی اندیشیده شده است و مطابق ماده ۳۳ قانون ثبت احوال کشور “کلیه وقایع ازدواج و طلاق یا مرگ زوج یا زوجه و رجوع و بذل مدت و فسخ نکاح باید در دفاتر ثبت کل وقایع ثبت شود ولی در شناسنامه به شرح ذیل انعکاس خواهد یافت: در المثنی شناسنامه مرد یا زن- آخرین نکاح و طلاق و یا بذل مدت و در صورت تعدد زوجات، آن تعداد ازدواجی که به قوت خود باقی است، منعکس خواهد شد”

ازدواج و طلاق غیر مدخوله (زن و مرد در دوران عقد به سر می­برند و هنوز نزدیکی بین آن­ها صورت نگرفته است) در المثنی شناسنامه درج نخواهد شد؛ اما این قانون برای جلوگیری از سوءاستفاده زوجین و بروز مشکلات در ازدواج‌­های بعدی آن­‌ها براساس شرایطی که تعیین شده اعمال خواهد شد که در ادامه به آن می­‌پردازیم.

دریافت مشاوره حقوقی

 باکره بودن زن، شرط حذف نام همسر در شناسنامه

پیشتر در مواردی که زن و شوهراز هم طلاق می‌گرفتند، فقط زن آن هم در صورت غیر مدخوله بودن (باکره) می­‌توانست اسم‌مرد را از شناسنامه خود حذف کند و این شرایط برای مردها در نظر گرفته نشده بود؛ یعنی بعد از طلاق حتی اگر بین زوجین نزدیکی هم صورت نمی­‌گرفت، اسم زن همچنان در شناسنامه­‌ی مرد باقی می­‌ماند. اما با اصلاحاتی که دیوان عدالت اداری کشور در خصوص این ماده انجام داد، تصویب شد بعد از طلاق زوجین، امکان این عمل وجود دارد که هم در شناسنامه­‌ی مرد و هم در شناسنامه­‌ی زن (به شرط باکره بودن زن) اسم زوجین حذف شود.

البته در این مسئله (باکره بودن زن) باید ثابت شود. امروز در دادگاه­‌های کشور برای اثبات این موضوع از زوجه می­‌خواهند که گواهی بکارت خود را با تأیید پزشکی قانونی ارائه دهد؛ در صورتی که بکارت زن اثبات شود، زوجین می‌­توانند با حکم دادگاه، از اداره­ی ثبت دریافت شناسنامه المثنی بدون درج ازدواج و طلاق قبلی تقاضا کنند.

حذف نام همسر از شناسنامه

 آیا حذف نام زن از شناسنامه­‌ی مرد بعد از نزدیکی و عدم بکارت زن ممکن است؟

زمانی­‌که مردی با همسر خود متارکه کرده باشد، در صورتی که نزدیک بین آنها صورت گرفت است یا این که همسرش فوت کرده است و می‌خواهد ازدواج مجدد داشته باشد اما از وجود نام همسر قبلی خود در شناسنامه رنج می­‌برد و می­‌خواهد مشخصات همسر قبلی او از شناسنامه حذف شود؛ در دراین باره قانون کشور ما برای تأمین آرامش مردها راهکاری اندیشیده است و امکان حذف نام زن از شناسنامه مرد را حتی بعد از نزدیکی و عدم بکارت زن فراهم کرده است. اما این موضوع در صورتی امکان­‌پذیر خواهد بود که مرد دست به ازدواج مجدد بزند و ازدواج جدید خود را نیز به ثبت برساند.

کانال تلگرام لامینگو

چنانچه نام همسر فعلی در شناسنامه مرد قید شود، مرد می­تواند با ارائه­‌ی شناسنامه­‌ی خود به اداره ثبت احوال، حذف نام همسر اول خود را درخواست کند؛ بنابراین قانون در کنار تأمین آرامش برای مردها از سوء­استفاده و فریب احتمالی آن‌ها در ازدواج بعدی جلوگیری خواهد کرد و با قاعده حذف نام زن از شناسنامه مرد به شرط ثبت ازدواج بعدی، ز‌نها را از ازدواج قبلی مرد مطلع خواهد کرد اما این قاعده فقط در خصوص مردها حکم­فرما است و زن ها از دایره­‌ی این قانون خارج هستند و همان­‌طور که گفتیم، زن زمانی مجاز است نام مرد را از شناسنامه­‌ی خود حذف کند که بکارت او با گواهی پزشکی قانونی اثبات گردد. بنابراین اگر زن دوشیزه نباشد و بعد از طلاق بخواهد ازدواج مجدد داشته باشد، نمی­‌تواند از قاعده­‌ی این قانون بهره ببرد و نام شوهر قبلی او از شناسنامه حذف نخواهد شد.

برای مطالعه سایر مقالات می‌توانید به مجله حقوقی لامینگو مراجعه کنید. فراموش نکنید حتما نظراتتان را از طریق کامنت با ما در میان بگذارید.

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب فاطمه دل‌زنده‌دار اباتری
کارشناس حقوقی

دیدگاه شما

بدون دیدگاه