حد نصاب تشکیل جلسات هیئت مدیره در شرکت سهامی چیست؟
هیئت مدیره رکن ادارهکننده شرکت سهامی است که توسط مجمع عمومی انتخاب میشود. میدانیم اداره کردن یک شرکت چالشهای خاص خود را داراست؛ از این رو، دانستن نکات اولیه شیوه دعوت اعضاء، حد نصاب تشکیل جلسات هیئت مدیره، حد نصاب رأیگیری و سایر قواعد خاص آن از اهمیت بالایی برخوردار است.
برای مشاوره در خصوص مقررات مربوط به نحوه اداره شرکت سهامی با کارشناسان ما تماس بگیرید.
ترکیب هیئت مدیره شرکت سهامی
اول از همه برای اینکه درک درستی از هیئت مدیره شرکتها داشته باشید، لازم است بدانید هیئت مدیره ترکیبی از مدیرانی است که اداره امور داخلی شرکت را برعهده دارند. برای امور خارج از شرکت و ارتباط با اشخاص ثالث، هیئت مدیره شخصی را بهعنوان مدیرعامل انتخاب میکند.
- هیئت مدیره در شرکت سهامی خاص متشکل از حداقل 3 نفر از سهامداران است.
- هیئت مدیره در شرکت سهامی عام متشکل از حداقل 5 نفر از سهامداران شرکت است.
انتخاب هئیت مدیره شرکت سهامی
اولین هیئت مدیره شرکت سهامی عام توسط مجمع عمومی مؤسس و اولین هیئت مدیره شرکت سهامی خاص توسط کلیه سهامداران شرکت با اتفاق آراء انتخاب میشود.
مرجع انتخابهای بعدی هیئت مدیره در هر دو شرکت، مجمع عمومی عادی است.
مدت فعالیت اعضای هیئت مدیره 2 سال است. سپس با تشکیل مجمع عمومی مدیران بعدی انتخاب خواهند شد.
حتماً بخوانید: همه چیز دربارهی حد نصاب تشکیل مجمع عمومی فوق العاده در شرکتهای سهامی
ترکیب هیئت مدیره شرکت سهامی
هیئت متشکل از مدیران شرکت سهامی برای اداره جلسات خود نیازمند یک ساختار دقیق است. از این رو، در هر هیئت مدیره، یک رئیس و یک نایبرئیس خواهیم داشت.
این افراد از بین مدیران عضو هیئت مدیره و توسط خود اعضا انتخاب میشوند. از آنجایی که عضویت در هیئت مدیره از شرایط لازم برای انتخاب رئیس و نایبرئیس است، مدت فعالیت آنها در این سمت نمیتواند بیشتر از مدت عضویت آنها در این هیئت باشد.
انتخاب نایبرئیس برای مواردی است که رئیس بهطور موقت قادر به انجام وظایف خود نباشد و در این صورت، وقفهای در کار مدیران ایجاد نمیشود.
شرایط عضویت در هیئت مدیره
اگرچه اشخاص حقوقی نمیتوانند به ریاست هیئت مدیره درآیند، عضویت در هیئت مدیره برای اشخاص حقوقی مانعی ندارد. در این صورت، این اشخاص میتوانند نماینده خود را به جلسات بفرستند.
اشخاص برای عضویت در هیئت مدیره باید:
- اهلیت داشته؛
- حکم ورشکستگی نداشته باشند؛
- عضو هیئت مدیره نباید بهموجب حکم قطعی از حقوق اجتماعی خود محروم شده باشد؛
- سهام وثیقه ارائه دهند.
ارائه سهام وثیقه از سوی مدیران برای تضمین جبران خسارات احتمالی ناشی از تقصیرشان در سمت مدیریت شرکت سهامی خواهد بود.
اختیارات هیئت مدیره شرکت سهامی
مدیران شرکت سهامی در موضوعات کلی اداره شرکت، بهغیر از مواردی که در صلاحیت مجامع عمومی است، اختیار تام دارند. علاوه بر این، موارد خاص زیر هم جزء وظایف هیئت مدیره است:
- انتخاب رئیس هیئت مدیره و نایبرئیس؛
- انتخاب مدیرعامل؛
- تعیین اختیارات مدیرعامل؛
- تنظیم حسابهای شرکت و ارائه آن به بازرسان و مجامع؛
- دعوت مجامع.
حتماً بخوانید: حد نصاب تشکیل مجمع عمومی عادی شرکتهای سهامی چیست؟
حد نصاب تشکیل جلسات هیئت مدیره
در قانون الزامی برای تشکیل جلسه مدیران در زمان مشخص و معین وجود ندارد. معمولاً رئیس هیئت مدیره و موقتاً نایبش از مدیران دعوت به عمل میآورند. البته در مواردی که از آخرین جلسه مدیران حداقل یک ماه گذشته باشد، حداقل یکسوم مدیران میتوانند تشکیل جلسه را خواستار شوند.
برای رسمیت داشتن جلسه مدیران، باید بیش از نصف اعضاء حضور داشته باشند. به عبارت دیگر، حد نصاب تشکیل جلسات هیئت مدیره، نصابی عددی است.
حد نصاب تصمیم جلسات هیئت مدیره میتواند در اساسنامه تعیین شود؛ در غیر این صورت، با اکثریت آراء گرفته میشود. اغلب برای جلوگیری از بروز چالش تصمیمگیری، تعداد اعضای هیئت مدیره فرد انتخاب میشود.
حد نصاب تشکیل جلسات هیئت مدیره و صورتجلسه
در صورتجلسه هیئت مدیره، نام مدیران حاضر و غایب ذکر میگردد. گاهی ممکن است عدم حضور مدیر یا مدیرانی سبب سوگیری تصمیمات هیئت شود؛ از این رو، حضورغیاب برای تحقیقات آتی مفید خواهد بود.
خلاصه مذاکرات، خلاصه تصمیمات و نظرات مخالف نیز در صورتجلسه قید خواهد شد. چنانچه در نتیجه تصمیمی زیانی وارد آید، مدیران مخالف تصمیم مزبور مسئولیتی نخواهند داشت؛ لذا ذکر مخالفت مدیران از این جهت حائز اهمیت خواهد بود.
در نهایت، صورتجلسه باید به امضای اکثریت حاضر برسد.
در آخر
چنانچه در خصوص نحوه اداره شرکت خود با چالشی مواجه شدید، میتوانید برای دریافت مشاوره با تیم حقوقی ما تماس حاصل نمایید.
ما پاسخگوی سؤالات شما در بخش دیدگاههای وبلاگ حقوقی لامینگو هستیم.
دیدگاه شما