همهچیز درباره قتل شبه عمد
جرم قتل در کلیه کشورهای جهان جزو دسته جرائم سنگین قرار میگیرد و مجازات شدیدی به دنبال دارد. قتل انواع مختلفی داشته و به طور کلی به چند گروه تقسیم بندی میشود؛ قتل عمد، قتل شبه عمد و خطای محض. مبحث قتلهای شبه عمد و مجازاتی که در پی خواهد داشت، مبحثی پیچیده بوده و که اغلب افراد را سردرگم و محتاج دریافت مشاوره حقوقی قتل میکند. در ادامه این مطلب به تمامی نکات مهم دربارهی قتل شبه عمد پرداخته میشود.
قتل شبهعمد به چه معناست؟
قتل شبه عمد به قتلی گفته میشود که مطابق قانون مجازات اسلامی بر اساس ماده 291 در یکی از دسته موارد زیر قرار گیرد:
دسته اول: در صورتیکه شخص قاتل با وجود آگاهی از رفتار خود مرتکب عمل منجر به قتل شده ولی قصد و هدف وی، به قتل رساندن فرد مقتول نباشد قتل شبه عمد میباشد.
توجه داشته باشید که در این دسته فعل صورت گرفته توسط قاتل نباید قابلیت کشتن را داشته و به طور کلی رفتاری کشنده باشد.
دسته دوم: این دسته مخصوص قتلهایی است که به سبب جهل و عدم آگاهی صورت گرفته باشند. به این معنا که با وجود کشنده بودن اقدام قاتل و شکل گیری قتل با قصد و نیت کشتن بوده اما شخص مرتکب جرم از انسان بودن مقتول و یا زنده بودن وی در هنگام وقوع قتل آگاهی نداشته باشد. به عنوان مثال یک شکارچی به قصد و هدف کشتن شکار گلولهای شلیک کرده که منجر به قتل میشود اما بعد از مدتی متوجه میشود که شکار وی در حقیقت انسان بوده و به خاطر اشتباه و یا خطای دید مرتکب قتل شده است.
دسته سوم: وقوع قتل شبه عمد در این دسته به سبب بیاحتیاطی، عدم رعایت قوانین و یا حتی عدم مهارت کافی در فعل صورت گرفته میباشد. در اینگونه قتلهای شبه عمد، شخص قاتل قصد کشتن را نداشته و عدم آگاهی لازم از وقوع اتفاقات حاصل از عمل خود مسبب شکلگیری قتل شده است. معمولا قتلهایی که در حین رانندگی به دلیل عدم رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی و بیاحتیاطی و… به وقوع میپیوندند در دسته سوم جای دارند.
این مطلب را بخوانید: مهمترین نکاتی که درباره مشارکت در قتل و مجازات آن باید بدانید
مجازات تعیین شده قتل شبهعمدی
در ابتدا لازم به ذکر این نکته است که بر اساس قانون کشور برای قتل شبه عمد مجازات قصاص منتفی میباشد. این دسته قتل به سبب جهل و عدم آگاهی، تصادفات اتفاقی و پیشبینی نشده و بدون قصد کشتن و به قتل رساندن مقتول به وقوع پیوسته است و بخاطر همین دلایل حکم قصاص با عدالت سازگار نمیباشد.
مجازات تعیین شده برای قتل شبه عمد به دو صورت پرداخت دیه و خونبهای فرد مقتول و در برخی موارد محکومیت به حبس میباشد.
مجازات پرداخت دیه یا خونبها
برای مجازات قاتل در صورتیکه اولیای دم مقتول مبلغ دیه را مطالبه نمایند، قاتل موظف به پرداخت دیه تعیین شده میباشد. وظیفه پرداخت دیه برعهده شخص قاتل بوده و به مدت دو سال پس از تاریخ وقوع قتل شبه عمد مهلت پرداخت دیه را دارد. تعیین میزان مبلغ دیه بر عهدهی رئیس قوه قضاییه به صورت سالانه میباشد.
لازم به ذکر است اگر عمل قتل و فوت مقتول در ماههای حرام محرم، ماه رجب، ماه ذیالحجه و یا ماه ذیالقعده صورت گیرد افزون بر پرداخت مبلغ دیه اصلی توسط قاتل، ثلث مبلغ دیه نیز اضافه گشته و وی موظف به پرداخت آن میباشد.
این مطلب را بخوانید:حکم مجازات قتل فرزند توسط پدر بر اساس قانون
مصالحه
در صورت توافق اولیای دم با قاتل، شخص قاتل به جای پرداخت مبلغ دیه امکان پرداخت با اموال دیگری را داشته و به این حالت، مصالحه میگویند.
مجازات قتل شبه عمد دسته سوم
هرگاه قتل شبه عمد در دسته سوم جای گرفته یعنی به سبب بیاحتیاطی قاتل این اتفاق رخ داده باشد، قاتل مطابق قانون تعزیرات بر اساس ماده 616 به حبس به مدت یک الی سه سال محکوم میگردد. در صورت وقوع قتل توسط وسایل نقلیه، قاتل موظف به پرداخت دیه شده و به حبس به مدت شش ماه الی سه سال محکوم میشود.
نکته: این مجازات قابلیت تبدیل به مجازاتی جایگزین حبس را دارد.
برای دریافت مشاوره حقوقی قتل از وکلای پایه یک دادگستری و مشاوران حقوقی مجرب لامینگو از لینک زیر استفاده کنید:
به این نکته توجه کنید!
در صورت مستی راننده در هنگام وقوع جرم قتل یا به همراه نداشتن گواهینامه و یا عدم رعایت سرعت مجاز و در آخر آگاهی از وجود نقص فنی وسیله نقلیه مورد استفاده مجازات وی علاوه بر حبس به مدت دو سال، محرومیت از رانندگی با وسایل نقلیه از یک سال الی پنج سال میباشد.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید
این مطلب حاوی تمامی نکات مهم دربارهی قتل شبه عمد بود. در صورت نیاز به دریافت اطلاعات بیشتر میتوانید از مشاوره حقوقی قتل لامینگو استفاده کنید. برای مطالعه مطالب مشابه به وبلاگ لامینگو مراجعه فرمایید. فراموش نکنید حتما نظراتتان را از طریق کامنت با ما در میان بگذارید.
دیدگاه شما