مجازات جرم لواط و نحوه اثبات آن | همجنسگرایی در قانون ایران
همجنسگرایی از جمله موضوعاتی است که در جوامع مختلف، محل بحث و اختلاف نظرهای بسیاری میباشد. همجنسگرایی در میان مردان که لواط نامیده میشود، در شرع از آن نهی شده و گناه شمرده میشود. در جامعه ایران نیز که تحت تأثیر شریعت و دین اسلام است، این عمل تقبیح شده و مورد پذیرش نمیباشد. قوانین و احکام شرعی بر پایه زوجیت و رابطه زناشویی در قالب ازدواج میان زن و مرد بنا شده است و هرگونه رابطه جنسی خارج از آن را منع میکند. با توجه به اینکه قوانین کشور ما از احکام شرع پیروی میکند، مطابق دستورات دینی، همجنسگرایی جرمانگاری شده و برای جرم لواط مجازات در نظر گرفته شده است. در این مطلب به جرم و مجازات لواط پرداخته و احکام مرتبط با آن را بررسی میکنیم.
جرم لواط چیست؟
لواط به رابطه جنسی میان دو مرد گفته میشود. این عمل در احکام دینی تقبیح و منع شده است. در قانون مجازات اسلامی نیز که بر پایه شرع بنا شده، همجنسگرایی و لواط جرم بوده و مشمول مجازات است. باید دانست که جرم لواط در زمره حدود شرعی قرار دارد. حدود شرعی در قانون مجازات اسلامی و جرایم حَدّی، به معنای جرایمی است که مستقیماً در شرع مطرح شده و برای آن مجازات با میزان مشخصی در نظر گرفته شده است.
ماده 233 قانون مجازات اسلامی لواط را اینگونه تعریف کرده است «لواط عبارت از دخول اندام تناسلی مرد به اندازه ختنهگاه در دُبُر انسان مذکر است.» مطابق این تعریف، باید دخول به میزان ختنهگاه در مقعد مرد دیگر صورت گرفته باشد تا عنوان لواط را بتوان به آن نسبت داد. دخول کمتر از این میزان در حکم تفخیذ است. تفخیذ مطابق تعریف قانون مجازات اسلامی، قرار دادن اندام تناسلی مرد میان ران یا نشیمنگاه مرد دیگر است.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید
مجازات جرم لواط چیست؟
گفته شد که لواط، جزو حدود شرعی است و میزان مجازات آن در شرع آمده است. جرم لواط و مجازات آن از متون فقهی و دینی استخراج شده و در قانون مجازات اسلامی آورده شده است. مسئولیت در جرایم موجب حد، به این شرط است که مرتکب علاوه بر داشتن علم و قصد بر انجام کار و داشتن سایر شرایط مسئولیت کیفری، از حرمت شرعی آن نیز آگاهی داشته باشد.
در لواط، مجازات تعیین شده برای فاعل و مفعول متفاوت است. مجازات لواط برای مفعول در هر حالت، اعدام است. اما مجازات لواط برای فاعل، در حالات مختلف میتواند تغییر کند. مجازات لواط برای فاعل صد ضربه شلاق است، اما در شرایطی مجازات فاعل اعدام میباشد. یکی از این شرایط آن است که فاعل به عنف یا اکراه مرتکب لواط شود. در صورتی که فاعل به عنف و اکراه که به معنای تجاوز میباشد، مرتکب لواط شده باشد مجازات او اعدام است. حالت دیگر، داشتن شرایط احصان است. با داشتن شرایط احصان، مجازات فاعل لواط اعدام است. حالت دیگر آن است که فاعل غیرمسلمان و مفعول مسلمان باشد که در این صورت نیز مجازات فاعل، اعدام است.
همانطور که بیان شد، یکی از شرایطی که موجب اعدام فاعل میگردد، داشتن شرایط احصان است. اما احصان به چه معناست؟ اگر مردی همسر دائمی بالغ داشته باشد و در حالی که بالغ و عاقل بوده است با همسر خود، نزدیکی و رابطه جنسی داشته باشد و هر زمان که بخواهد نیز امکان برقراری رابطه جنسی را با وی داشته باشد، در این صورت او دارای شرایط احصان خواهد بود. مجازات فاعل در جرم لواط با داشتن این شرایط، اعدام خواهد بود.
پیشنهاد میکنیم این مطلب را نیز بخوانید: جرم زنا و مجازات آن چیست و چه انواعی دارد؟ | نحوه اثبات
نحوه اثبات جرم لواط
به صورت کلی جرایم با ادله اثباتی که در قانون شناخته شده است ثابت میشوند. این ادله در امور کیفری عبارتند از اقرار، شهادت، قسامه، سوگند و علم قاضی. جرم لواط را از سه طریق اقرار، شهادت شهود یا علم قاضی میتوان اثبات نمود.
اقرار
طبق ماده 172 قانون مجازات اسلامی، در کلیه جرایم تنها یک مرتبه اقرار کافی است. مگر در جرایمی که به ترتیب ذیل در ماده مذکور آورده شده است:
1. چهار مرتبه برای جرایم زنا، لواط، تفخیذ و مساحقه
2. دو مرتبه برای جرایم شرب خمر، قوادی، قذف و سرقت موجب حد
در نتیجه برای اثبات جرم لواط باید متهم، چهار مرتبه اقرار نماید تا مشمول مجازات حد گردد.
شهادت
مطابق آنچه در ماده 199 قانون مجازات اسلامی آورده شده است، تعداد شهود مورد نیاز برای اثبات کلیه جرایم، دو شاهد مرد است، مگر در جرایم زنا، لواط، تفخیذ و مساحقه که نیاز به شهادت چهار مرد میباشد.
علم قاضی
مورد دیگری که میتواند موجب اثبات جرم لواط گردد، علم قاضی میباشد. قانون مجازات اسلامی در تعریف علم قاضی آورده است «علم قاضی عبارت از یقین حاصل از مستندات بیّن در امری است که نزد وی مطرح میشود.» البته قاضی موظف است در صورت استناد به علم قاضی در صدور رأی، قرائن و اَمارات مستند علم خود را نیز تصریح نماید. به صورت کلی مواردی چون نظر کارشناسی و پزشکی قانونی یا وجود فیلم از وقوع جرم، میتواند از جمله مواردی باشد که موجب علم قاضی میگردد.
مجازات همجنسگرایی مردان در مواردی که مشمول لواط نباشد
جرم لواط و مجازات آن را برای فاعل و مفعول بررسی کردیم. همانگونه که مطرح شد، برای انتساب جرم لواط به مرتکبین باید دخول به میزان ختنهگاه انجام شده باشد و کمتر از آن در حکم تفخیذ است. اگر عمل صورت گرفته، مشمول عنوان تفخیذ گردد، مجازات فاعل و مفعول هر کدام صد ضربه شلاق است و تفاوتی از جهت عنف یا احصان نیست.
حال ممکن است عملی همجنسگرایی تلقی شود، اما در ذیل هیچ یک از تعاریف لواط یا تفخیذ قرار نگیرد. در صورتی که عمل انجام شده از شمول دو عنوان مذکور خارج باشد و رفتاری مانند ملامسه از روی شهوت و میل جنسی میان دو همجنس صورت گرفته باشد، مجازات آن عمل، سی و یک تا هفتاد و چهار ضربه شلاق تعزیری خواهد بود.
همچنین در صورت تمایل میتوانید بخوانید: رابطه نامشروع و مجازات آن چیست و چگونه اثبات میشود؟
تأثیر توبه بر مجازات لواط
جرم لواط از حدود شرعی بوده و دادگاه نمیتواند کیفیت، نوع و میزان آن را تغییر یا مجازات آن را تقلیل داده یا ساقط نماید. تنها از طریق توبه و عفو ممکن است قابل سقوط، تبدیل یا تقلیل باشد. اگر متهم جرم لواط، پیش از اثبات جرم، توبه کند و ندامت و اصلاح او برای قاضی محرز شود، مجازات او ساقط میشود. همچنین اگر جرم از طریق اقرار ثابت شده باشد و پس از اثبات جرم توبه کند، دادگاه میتواند عفو او را از مقام رهبری خواستار شود. در صورتی که جرم لواط به عنف، اکراه یا اغفال بزهدیده صورت گرفته باشد و با توبه مجرم، مجازات حد از او ساقط شود مجرم به حبس یا شلاق تعزیری درجه شش یا هر دو محکوم میشود.
جمعبندی پایانی
لواط و همجنسگرایی یکی از اعمال ناپسند و تقبیح شده در دین اسلام میباشد. مجازات این عمل در احکام شرعی مشخص شده است و به همان ترتیب در قانون مجازات اسلامی در بخش حدود آورده شده است. مجازات حدود شرعی، توسط قاضی قابل تغییر یا تبدیل و تقلیل نمیباشد و در صورت اثبات جرم، حکم به اجرای حد صادر میشود. با اینحال این امکان وجود دارد که با توبه مجرم، مجازات او تقلیل یافته یا ساقط شود. همچنین برای مجازات حدود شرعی، علاوه بر داشتن شرایط مسئولیت کیفری، لازم است که فرد از حرمت شرعی آن نیز آگاه باشد. در صورتی که شما نیاز به دریافت مشاوره حقوقی و کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با جرایم حدی و نحوه اثبات و مجازات جرم لواط داشته باشید، میتوانید با مراجعه به بخش مشاوره حقوقی لامینگو از خدمات مشاوره مجموعه برخوردار شوید.
نظرات و پیشنهادات خود را حتماً در بخش دیدگاهها با ما به اشتراک بگذارید. همچنین میتوانید برای مطالعه مطالب بیشتر در رابطه با سایر موضوعات مورد نظر خود، با بلاگ حقوقی لامینگو همراه باشید.
دیدگاه شما