حضانت دائم و نکات حقوقی مربوط به آن
زمانی که زن و مردی پس از ازدواج فرزندی را به دنیا میآورند مطابق با قانون مدنی میبایست از آن فرزند به صورت دائم تا هنگام فوت نگهداری انجام دهند. اما زمانی که به هر دلیلی ازدواج آنها شکست بخورد و به طلاق بیانجامد بحث درباره نگهداری فرزند و دریافت حضانت او شرایط خاصی را ایجاب میکند. در شرایط و با توجه به سنین فرزند این موضوع میتواند تفاوت پیدا کند. در شرایطی نیز ممکن است یکی از والدین بخواهد حضانت فرزند برای همیشه با او باشد. این ممکن است نیاز به شرایط خاصی داشته باشد که در این مطلب سعی کرده ایم به این موضوع بپردازیم.
حضانت فرزند پس از طلاق
پدر و مادر فرزند در ازا بدنیا آوردن او هم قانونا و هم شرعا میبایست حضانت اورا قبول کنند. هنگامی هم که بین والدین طلاق رخ میدهد این موضوع میتواند به همین شکل باشد یعنی تا سن هفت سالگی حضانت فرزندان با مادر انها خواهد بود و پس از این سن تا سنین بلوغ قانونی انها با پدر خواهد بود.
پس از سن قانونی فرزندان تصمیم درباره حضانت بر عهده خودشان است. در این شرایط هرکسی که طرف ذی حق حضانت باشد میتواند با توجه به شرایط خاصی به ملاقات با فرزندش همچنان بپردازد. البته این حضانت میتواند از یکی از طرفین بنا به دلایلی قانونی و به درخواست یکی از طرفین سلب شود.
این مطلب را بخوانید: تفاوتهای حضانت و قیمومیت در چیست؟
حضانت فرزندان چگونه تعیین میشود؟
برای حضانت فرزندان به صورت پیش فرض قوانین و تبصره هایی اعمال شده است که همه این قوانین میبایست در جهت صلاح کودک باشد. دادگاه در تمامی موارد طلاق، با توجه به مصلحت فرزند تصیمیم گیری میکند. پس از طلاق نباید حق هیچ یک از طرفین پدر و مادر درباره حضانت فرزند پایمال شود. البته در شرایط طلاق توافقی و مواردی که یکی از طرفین درخواست حضانت دائم داشه باشد این موضوع در دادگاه و مراجع قانونی مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
جهت دریافت مشاوره حقوقی حضانت از وکلا پایه یک و کارشناسان خبره این مرکز در این حوزه میتوانید به لینک زیر مراجعه نموده و مشاوره خود را آغاز نمایید:
حضانت دائم چگونه است؟
هنگامی طرفین والد فرزند با توافق خود تصمیم میگیرند که حق حضانت را یکی از آنها بر عهده بگیرد و بر سر این موضوع توافقی وجود دارد؛ دادگاه اگر این شرایط را با توجه به مصلحت کودک بدون اشکال تلقی کند این حق را بدون ممانعت به یکی از طرفین خواهد داد.
اما اگر این توافق روی بدهد و بازهم یکی از طرفین به این موضوع پی ببرد که فردی که حضانت را بر عهده دارد از صلاحیت کافی برخوردار نمیباشد؛ میتواند به دادگاه مراجعه نموده و با اثبات عدم صلاحیت اقدام دریافت حضانت فرزند خود نماید.
این بدین معناست که حتی در موارد تعیین حضانت دائم اگر شرایط لازم برای صلاحیت کسی که حضانت را بر عهده دارد وجود نداشته باشد میتوان اقدام به سلب حضانت نمود. حضانت دائم حتی در شرایطی که مادر ازدواج مجدد داشته باشد و این ازدواج از نظر دادگاه و پدر فرزند منافاتی با زندگی فرزند نداشته باشد میتواند همچنان ادامه پیدا کند.
این مطلب را حتما بخوانید: قانون جدید طلاق توافقی و مراحل انجام آن
حضانت فرزندان دوقلو چگونه خواهد بود؟
با توجه به شرایط خاصی که فرزندان دوقلو دارند حضانت آنها میتواند مورد بحث باشد. اما در زمانی که طلاق رخ میدهد و فرزندان کمتر از سن و سال قانونی هستند شرایط عمومی حضانت مشمول فرزندان دو یا چند قلو خواهد بود. پس از سن قانونی آنها هست که در نهایت تصمیم گیری انجام میشود که آنها میخواهند به صورت دائمی تحت حضانت چه کسی باشد. تمامی قواعد و قوانینی که در حضانت فرزندن تکی وجود دارد مشمول فرزندان دوقلو یا چند قلو خواهد شد.
آیا در ازای بخشش مهریه حضانت دائم بر عهده مادر خواهد بود؟
درباره این موضوع که با بخشش مهریه بتوان حضانت دائم فرزند را دریافت نمود جای بحث وجود دارد و قانون دقیقی برای این موضوع وجود ندارد. نکتهای که مورد اهمیت این است که اگر زنی اقدام به بذل مهریه خود میکند این مسئله ارتباطی با حضانت فرزند ندارد و مربوط به خود او میشود.
این شرایط ممکن است در صورت توافق یکی از طرفین رخ دهد یعنی مردی در قبال بخشش مهر همسر راضی به صلح بر سر حضانت فرزند شود. اما حتی این موضوع نیز نمیتواند در صورت ازبین رفتن صلاحیت مادر درباره نگهداری فرزند امکان سلب حضانت را غیرممکن کند. جهت بررسی دقیق این موضوع میتوانید مشاوره حقوقی حضانت از وکلای متخصص در حوزه حضانت دریافت نمایید.
نکات تکمیلی درباره حضانت دائم
با توجه به نظر اکثریت افراد حقوقدان و آشنا به قانون، حق حضانت فرزند نمیتواند مورد معامله قرار بگیرد: حق حضانت پدر نمیتواند مورد معامله قرار بگیرد یا از بین برود چرا که پدر بر فرزند خود ولایت وارد و حق ولایت از شانه وی خالی نخواهد شد؛ مگر در مواردی که در این باره قراردادی بین طرفین شکل گرفته باشد.
به علت اینکه حق ولایت یه حق ذاتی و قائم به پدر فرزند یا جد او میباشد و امکان از بین رفتن آن وجود ندارد قانون نگهداری فرزند را در مدت کوتاهی به مادر سپرده است و این تکلیف مادر خواهد بود که این تکلیف هم قابل سرباز زدن نمیباشد.
درباره حضانت فرزند تکلیف و حق باهم آمیخته شده است و اگر مادر فرزند از تکلیف خود سرباز زده باشد از نظر شرع و قانون خلاف محسوب شده است.
اما نظر اقلیتی درباره حق حضانت به این صورت است: در صورتی که حضانت حق یکی از طرفین باشد و مورد بی توجهی واقع شده باشد میتواند وجود داشته باشد اما در صورتی که تکلیف طرف ذی نفع باشد و مورد بی توجهی قرار بگیرد نمیتوان آن را قبول نمود. به این معنا که حق را میتوان از ان صرف نظر کرد اما تکلیف برعهده فرد در حق فرزند خود میباشد.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید
در پایان
لازم است به این نکته توجه شود که در هر شرایطی که حضانت دائم حتی در شرایط توافق صد در صدی طرفین به یکی از والدین رسیده باشد دادگاه یا هر شخصی که نسبت به این اقدام بتواند ایرادی وارد کند میتواند این حق را از طرف سلب کند. این موضوع میتواند با تعیین ناظر نیز مورد پیگیری قرار بگیرد. توافق طرفین برای دریافت حضانت دائمی فرزند توسط دادگاه مورد قبول قرار خواهد گرفت چراکه حق طرفین بوده است ولی باز هم در آخر مصلحت فرزند است که این مورد را تعیین میکند.
اگر این مطلب برای شما مفید واقع شده است ما را از نظرات خود باخبر سازید و برای استفاده از سایر مطالب مرتبط با حضانت میتواند به بلاگ لامینگو مراجعه فرمایید. همواره تیم حقوقی لامینگو آماده ارائه خدمات مشاوره حقوقی حضانت میباشد.
دیدگاه شما