تفاوت‌های حضانت و قیمومیت در چیست؟

4 سال پیش
مشاوره حقوقی حضانت

در شرایطی که خانواده از حالت طبیعی خود و چارچوب‌هایی که برای شناخت آن داریم خارج شود و به هر دلیلی یکی از والدین در زندگی فرزند حضور نداشته باشد؛ فرزندان مشمول شرایط خاصی برای ادامه زندگی خواهند شد. والدین در مقابل فرزندان موظف هستند مسئولیت هایی را برعهده بگیرند. حضانت، قیمومیت، ولایت و… از مواردی است که می‌بایست به آن‌ها پرداخته شود. در ادامه برای شما درباره تفاوت‌های قیمومیت و حضانت صحبت خواهیم کرد.

 

حضانت و قیمومیت به چه معنا هست؟

حضانت یک فرزند برعهده کسی خواهد بود که از او مراقبت کرده و وظیفه تربیت و ارضا نیازهای روحی و روانی برای ادامه حیات را برعهده داشته باشد.
مسئولیت قیمومیت بر عهده کسی است که نیازهای ملی و مسائل مربوط به امور مالی فرزند را عهده‌دار باشد. قیم یک فرزند پدر او می‌باشد و تا سن هجده سالگی تمام مسائل مالی بر عهده پدر خواهد بود. بنابراین در صورتی که قیمومیت فرزند را کسی عهده‌دار شود در مورد امور مالی فرزند مسئول گرفتن حق او خواهد بود.

 

مشاوره حقوقی حضانت

 

حضانت بر عهده چه کسی خواهد بود؟

پدر و مادری که صاحب فرزند می‌شوند وظیفه حضانت او را برعهده دارند. در صوتی که جدایی و طلاق و یا فوت یکی از طرفین اتفاق بیفتد این مورد می‌تواند بر دوش یکی از ان‌ها باشد. در صورت فوت پدر حضانت فرزندان برعهده مادر آن‌ها خواهد بود. طبق ماده 1171 قانون مدنی نیز عنوان شده است که حتی در صورتی که پدر طفل فوت کرده باشد و پدر برای فرزند قیم نیز انتخاب کرده باشد حضانت فرزندان بر عهده مادر خواهد بود. برای اینکه حضانت فرزند بر عهده مادر باشد دریافت مجوزلازم نیست و حتی در صورت ازدواج مجدد مادر فرزندان حق حضانت از او گرفته نخواهد شد. تنها درصورتی می‌توان این حق را از مادر سلب کرد که رای دادگاه دال بر عدم صلاحیت مادر باشد.

 

شاید این مطلب برای شما مفید باشد: حضانت فرزندان دختر و پسر به چه شکل است؟

 

قیمومیت فرزند بر عهده چه کسی خواهد بود؟

کسی که قیم یک فرزند هست امور مالی و مسائل مالی او را سر و سامان خواهد داد. بنابراین به دلیل حساسیت بالا این موضوع در زندگی فرزند و یا زندگی آینده وی، قانون، قوانین سخت‌گیرانه‌تری را برای این مورد شامل می‌شود.

مادر یک فرزند منطقی‌ترین و اصلی‌ترین فرد برای برعهده گرفتن قیمومیت فرزند خویش است. در شرایط متفاوتی که ممکن است یک زن در آن‌ها حضور داشته باشد به انتخاب خود یا رای قانون می‌تواند این اتفاق متغیر باشد.

اگر مادر فرزندان ازدواج مجدد داشته باشد؛ وظیفه قیمومیت فرزندان او بر عهده بستگان درجه یک خود او یا پدر فرزندان است. درصورتی‌که این افراد نیز حضور نداشه باشند؛ یک نفر به عنوان امین تعیین شده و همان فرد قیم فرزندان خواهد بود.

قیم تحت هیچ شرایطی نمی‌تواند خودسرانه به انجام امور مالی فردی که قیمومیتش را برعهده دارد بپردازد و تمامی تصمیمات و اقدامت او توسط قانون می‌بایست مورد تایید وبررسی اداره سرپرستی قرار بگیرد.

 

جهت دریافت مشاوره حقوقی حضانت از وکلا پایه یک و کارشناسان خبره در این حوزه می‌توانید به لینک زیر مراجعه فرمایید:

دریافت مشاوره حقوقی حضانت

 

چگونه می‌توان مجوز قیمومیت فرزندان را گرفت؟

مادری که می‌خواهد قیمومیت فرزندان خود را بر عهده بگیرد لازم است همراه با گواهی فوت پدر فرزندان و و اظهاراتی درباره درخواست قیمومیت به صورت نامه به اداره سرپرستی مراجعه نماید. در این اظهارات لازم است که فوت همسر را قید کرده باشد و آمادگی لازم را نیز برای قیمومیت فرزندان اعلام کند. این اظهارات توسط دادستان مورد بررسی قرار خواهد گرفت و مادر می‌تواند قیمومیت فرزند را بر عهده بگیرد. اما این قیمومیت همانطور که گفته شد همراه با نظارت قانون خواهد بود.

 

این مطلب ممکن است برای شما مفید باشد: درخواست طلاق از طرف زن

 

برای ارائه قیمومیت چه مراحلی توسط اداره سرپرستی طی خواهد شد؟

اداره سرپرستی پس از اینکه نامه افرادی که اقدام به دریاقت وظیفه قیمومیت کرده اند را دریافت کرد. با استفاده از مراجع نظامی منطقه‌ای که فرزندان در آن اقامت دارند؛ تمامی اموال منقول و یا غیرمنقول آن فرزندان را به ثبت خواهد رساند. اداره سرپرسی مدارکی از افراد درخواست خواهد کرد که شامل گواهی فوت پدر فرزند است و فتوکپی شناسنامه فرزند تا سندی بر صغیر بودن او باشد؛ همچنین فتوکپی شناسنامه فردی که به عنوان فرد صالح به اداره سرپرستی جهت قیمومیت معرفی خواهد شد.

 

سخن پایانی

به مثابه قانون پدر و مادر یک فرزند مسئولیت حضانت و قیمومیت او را بر عهده دارند و نمی‌توانند از نگهداری و اعطا حقوق وی سرباز بزنند. در صورتی که هریک از طرفین از مسئولیت خود کناره‌گیری کند قانون درباره آن بخش که به فرزند ارائه نمی‌شود تصمیاتی را لحاظ خواهد کرد.
قانون تنها می‌تواند پدر و مادر فرزند را برای عهده ‌دار شدن مسئولیت‌ها الزام کند. برای اطمینان از انجام این مسئولیت‌ها قانون می‌تواند فردی را به عنوان ناظر برای صحت و درستی این وظایف تعیین نماید.

 

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

در صورت استفاده از این مطلب فراموش نکنید که مارا از نظرات خود مطلع سازید و هم‌چنین می‌توانید با مراجعه به بلاگ لامینگو از سایر مطالب مرتیط نیز استفاده کنید.

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب سارا عباسی

دیدگاه شما

بدون دیدگاه