نکات حقوقی مربوط به تنظیم نمونه قرارداد اجاره غرفه
کسبوکارهای مختلف با اجاره غرفه نمایشگاهی بهدنبال توسعه خدمات، شهرت برند و ایجاد یک فضای رقابتی هستند. به همین دلیل، طرفین باید نسبت به تنظیم یک نمونه قرارداد اجاره غرفه اقدام کنند تا روند بهرهبرداری از موقعیت تجاری و تبلیغاتی امکانپذیر شود.
تنظیم قرارداد اجاره غرفه نیز، بهمانند هر نوع توافقنامهی دیگری، مشمول رعایت بندهای قانونی و لحاظ کردن نکات حقوقی است. صرف انعقاد یک قرارداد برای شروع کار مهم نیست؛ بلکه تنظیم و نوشتن صحیح مفاد قرارداد، که حقوق طرفین را شامل شود، از اهمیت زیادی برخوردار است. در این بررسی، ما به نحوه تنظیم نمونه قرارداد اجاره غرفه و نکات حقوقی حاکم بر آن اشاره میکنیم.
برای تنظیم قرارداد اجاره غرفه در هر فضایی میتوانید از نمونه قرارداد زیر استفاده نمایید:
قرارداد اجاره غرفه چیست؟
قرارداد اجاره غرفه مانند هر قرارداد دیگری بین موجر و مستأجر برقرار میشود تا بهموجب آن مستأجر بتواند از امکانات غرفه جهت توسعه برند خود بهره ببرد. در این قرارداد، موجر همان مالک مجموعه مورد نظر یا نمایشگاه و مستأجر، صاحب کسبوکار است. پس این توافقنامه جزء انواع قراردادهای اجاره محسوب میشود و مشمول قانون مدنی است.
در نمونه قرارداد اجاره غرفه، مالک فضای خود را در اختیار مستأجر قرار میدهد تا او در مدتزمان مشخص و در ازای مبلغ مورد توافق، از غرفه استفاده کند. طرفین قرارداد موظف به انجام تعهدات و مسئولیتهای مندرج در توافقنامه هستند. تخطی از هریک از بندهای قرارداد، منجر به پاسخگویی به مراجع قانونی خواهد شد.
حتماً بخوانید: برای اجاره دفتر کار چه نکات حقوقی را لازم است رعایت کنیم؟
اهمیت تنظیم نمونه قرارداد اجاره غرفه
عدم تنظیم اصولی و قانونی قرارداد باعث اتلاف وقت و متحمل شدن هزینههای سنگین میشود. بهویژه نوشتن اصولی قرارداد برای مستأجران از اهمیت بیشتری برخوردار است؛ زیرا صاحبان نمایشگاهها اغلب شرکتهای بزرگی هستند که از قدرت مالی زیادی برخوردارند. برای مثال، اگر شما یک استارتآپ هستید که میخواهید با اجاره غرفه در نمایشگاه، برند خود را توسعه دهید، عدم توجه به نکات حقوقی در قرارداد اجاره غرفه ممکن است منجر به تحمل هزینههای سنگین و نهایتاً تعطیلی کسبوکارتان شود!
پس نوشتن نمونه قرارداد اجاره غرفه نمایشگاهی، هم از نظر معنوی و هم مالی برای کسبوکارها و شرکتهای کوچک و بزرگ مهم است. از همه مهمتر، بندها و مفاد قانونی باید در توافقنامه بهصورت واضح و دقیق بیان شود. بهعنوان مثال، طبق قرارداد اجاره غرفه، مالک باید در مدتزمان مشخصی پیش از شروع نمایشگاه، غرفه را در اختیار مستأجر قرار دهد. اگر مالک تأخیر کند، ممکن است خساراتی متوجه کسبوکار مستأجر شود. بنابراین لازم است در قرارداد نحوه جبران خسارات تأخیر در تسلیم غرفه، شرایط فسخ یا جریمهی تأخیر ذکر شود.
تعهدات موجر در نمونه قرارداد اجاره غرفه
برخی از تعهدات موجر به شرح ذیل است:
- برپایی نمایشگاه و تحویل آن در زمان تعیینشده به مستأجر؛
- اطلاعرسانی و برنامهریزی گسترده جهت برپایی نمایشگاه؛
- ایجاد امکانات لازم مانند پارکینگ و موارد مربوط به راحتی بازدیدکنندگان؛
- حفظ امنیت و نظم در محوطه و فضای داخلی نمایشگاه؛
- پذیرش مسئولیت تعمیر و نگهداری تجهیزات ساختاری نمایشگاه؛
- استخدام پرسنل آموزشدیده جهت رسیدگی به امور مربوط به برگزاری نمایشگاه (نگهبانان، خدمات و تدارکات).
تعهدات مستأجر در نمونه قرارداد اجاره غرفه
بخشی از تعهدات مستأجر شامل موارد زیر است:
- عدم واگذاری غرفه به شخص ثالث (درصورت توافق طرفین)؛
- پرداخت اجارهبها در مدتزمان تعیینشده؛
- استفاده عرفی از غرفه نمایشگاهی در طول مدت اجاره و در حدود توافقات طرفین.
لطفاً بخوانید: نمونه قرارداد اجاره کانکس و نکات حقوقی این قرارداد کاربردی و مهم
نکات حقوقی نمونه قرارداد اجاره غرفه
برای تنظیم اصولی قرارداد، باید به مفاد و بندهای قانونی توجه شود تا در زمان بروز اختلاف بتوان به آن بهعنوان سندی معتبر استناد نمود. بهطور کلی، در یک نمونه قرارداد اجاره غرفه باید موارد زیر ذکر شوند:
معرفی طرفین قرارداد
در اغلب موارد، مالک نمایشگاه یک شرکت خصوصی یا دولتی است و بهندرت پیش میآید صاحب نمایشگاه شخص حقیقی باشد. پس یک طرف قرارداد، شخصی حقوقی است که موجر نام دارد. از سویی دیگر، مستأجر میتواند شخص حقیقی یا شرکت ( شخصی حقوقی) باشد. در قرارداد اجاره غرفه باید مشخصات کلی دو طرف بهطور کامل، دقیق و واضح بیان شوند. حتی اگر فردی با سمت وکیل از سمت شخص یا شرکتی وارد قرارداد شود، مشخصات او نیز باید در توافقنامه قید شود.
موضوع قرارداد
موضوع قرارداد، استفاده از فضای نمایشگاه برای معرفی محصولات و خدمات شرکت است. موضوع توافقنامه باید دقیق و شفاف نوشته شود؛ برای مثال: «واگذاری مالکیت منافع غرفه جهت معرفی خدمات و تولیدات شرکت …». اگر مستأجر قصد فروش حضوری در محل نمایشگاه را دارد، باید عبارت «فروش» نیز در جمله قبل اضافه شود؛ زیرا ممکن است مالک اجازه فروش حضوری در غرفه را ندهد. پس باید موضوع توافقنامه در نمونه قرارداد اجاره غرفه بهطور کامل قید شود.
اجارهبهای قرارداد
مبلغ اجاره غرفه از نکات مهم حقوقی است. بدیندلیل که ابهام در میزان مبلغ اجاره، عامل ایجاد مشکلات قضایی در دادگاهها است. در قرارداد باید اجارهبها بهصورت دقیق و واضح نوشته شود. از همه مهمتر، مدل پرداختی اجاره است. شیوه و نحوه پرداخت اجارهبها باید به توافق هردو طرف رسیده و سپس در قرارداد ذکر شود. ممکن است طرفین توافق کنند که مبلغ اجاره بهصورت روزانه و آنلاین پرداخت میشود یا اجاره بهصورت مبلغی بهعنوان بیعانه ابتدای قرارداد پرداخت گردد و باقی مبلغ در قالب سند تجاری مثل چک، در اختیار مالک قرار گیرد.
مدتزمان قرارداد
تعیین مدتزمان هم از موارد مهم دیگر در نمونه قرارداد اجاره غرفه است. همانطور که از نامش پیداست، مدتزمان دلالت بر شروع و پایان مدت اجاره دارد. با توافق طرفین، زمان قرارداد تعیین شده و هر دو موظف میشوند تا در زمان مشخص به تعهداتشان عمل کنند. معمولاً مدتزمان اجاره غرفه کوتاه است و نهایت یک ماه بهطول میانجامد؛ اما مهم است که تاریخ و ساعت شروع و پایان مدتزمان اجاره بهصورت دقیق و واضح در قرارداد بیان شود.
موارد ناظر بر خسارت و فسخ قرارداد
گاهی اوقات ممکن است بهدلایلی، یک طرف قرارداد از انجام تعهدات خود تخطی کند؛ مثلاً مستأجر مبلغ اجاره را بهموقع به مالک پرداخت نکند یا اینکه مالک در زمان مقررشده غرفه را در اختیار مستأجر قرار ندهد. لازم است مواردیکه میتواند عاملی برای خسارت یا فسخ قرارداد باشد، در توافقنامه ذکر شود. برای مثال، میتوان قید کرد که اگر مالک بههردلیل درخواست تخلیهی زودتر از موعد غرفه را کرد، باید خسارتی مساوی با فلان مبلغ یا درصدی از کل اجاره را پرداخت کند.
کلام آخر
با تنظیم یک نمونه قرارداد اجاره غرفه، میتوانید از حقوق خود در زمان خطر دفاع کنید. قرارداد شما باید طبق مفاد قانونی تنظیم شود؛ زیرا مبلغ زیادی را بابت اجاره غرفه پرداخت میکنید. درحقیقت، مالک هیچگونه تعهدی بابت موفقیت یا عدم موفقیت شما در نمایشگاه برای معرفی خدمات و محصولاتتان ندارد؛ پس قبل از اجاره غرفه، باید شرایط مالی و بازاریابی خود را بررسی کنید و سپس وارد قرارداد شوید.
از وبلاگ لامینگو میتوانید برای کسب اطلاعات در حوزههای مختلف حقوقی نهایت استفاده را داشته باشید. همچنین، سؤالات خود را در بخش دیدگاهها از کارشناسان حقوقی ما بپرسید.
دیدگاه شما