روش‌های جذب سرمایه‌گذار برای پروژه و نکات و الزامات حقوقی جذب سرمایه!

2 سال پیش
جذب سرمایه‌گذار برای پروژه

داشتن سرمایه مالی کافی یکی از مهم‌ترین فاکتورها و عوامل رشد یک ایده و پروژه است. این نیاز مالی در تمامی مراحل پردازش یک پروژه یعنی از ایده‌پردازی تا اجرا و گسترش آن وجود داشته و مختص به مراحل ابتدایی آغاز پروژه نمی‌باشد. کسانی که قصد پیشبرد یک پروژه یا کسب‌وکار را دارند، باید بتوانند سرمایه مالی لازم را در هر مرحله تأمین نمایند و در غیر این صورت، بسیار امکان دارد که پروژه با شکست روبه‌رو گردد. بخشی از تأمین سرمایه اصولاً توسط اشخاصی صورت می‌گیرد که پروژه را در دست دارند و کسب‌وکار را ایجاد نموده‌اند و باقی سرمایه توسط اشخاص سرمایه‌گذار صورت می‌گیرد. درنتیجه، عوامل یک پروژه باید راه‌های جذب سرمایه‌گذار برای پروژه را طی نموده تا بتوانند سرمایه لازم را تأمین نمایند. در نوشته پیش رو قصد داریم تا نکات لازم جهت جذب سرمایه‌گذار و روش‌های تأمین سرمایه برای پیشبرد پروژه و کسب‌وکار را مطرح نماییم.

 

اصول و نکات مهم جذب سرمایه‌گذار چیست؟

عوامل یک پروژه و یا اشخاصی که قصد راه‌اندازی کسب‌وکار و یا استارتاپ را دارند، باید از روش‌های اصولی جذب سرمایه آگاه بوده و نکات لازم را رعایت نمایند. این موضوع به اشخاص کمک می‌نماید تا بتوانند سرمایه مالی لازم را تأمین نموده و پروژه خود را گسترش دهند. بسیار پیش می‌آید افراد با عدم درک درست از قواعد جذب سرمایه‌، سبب از بین رفتن فرصت خود در این زمینه شده‌اند. در ادامه، اقدامات لازم جهت جذب سرمایه‌گذار و نکاتی که باید افراد در جذب سرمایه مالی به آن توجه داشته باشند را عنوان می‌نماییم.

 

1. ارائه توضیحی کامل از پروژه برای سرمایه‌گذار

اولین و مهم‌ترین اقدامی که عوامل یک پروژه باید در مسیر جذب سرمایه انجام دهند، ارائه توضیحی جامع و کامل از پروژه و اهداف و دستاوردهای آن است. اشخاصی که قصد دارند در تأمین مالی پروژه و کسب‌وکار خود با سرمایه‌گذاران قرارداد منعقد نمایند، باید سرمایه‌گذار را در جریان جزئیات و کلیات پروژه خود قرار داده و پروژه خود را به‌نحوی معرفی نمایند که سرمایه‌گذار را قانع نماید که سرمایه‌گذاری در این پروژه، گزینه سودآوری برای وی می‌باشد. در همین راستا، عوامل یک کسب‌وکار باید بازار هدف خود را برای سرمایه‌گذار تشریح نمایند.

به‌عبارتی دیگر، عوامل یک پروژه باید ایده خود را به‌صورتی مشخص برای سرمایه‌گذار تشریح نمایند، در این زمینه افراد باید توجه داشته باشند که ایده خود را پیش از به اشتراک گذاشتن با سرمایه‌گذار، به‌درستی پردازش نموده و بر روی ابعاد مختلف آن کار کرده باشند. اشخاص باید پیش از اقدام برای جذب سرمایه‌گذار ، ابتدا با متخصصین مختلف مشورت نموده، ایده خود را به‌صورت عملی اجرا و آزمایش کنند و سپس اقدام به تأمین سرمایه از طریق سرمایه‌گذار نمایند.

 

2. معرفی تیم بنیان‌گذار پروژه در راستای جذب سرمایه‌گذار

اقدام دیگری که باید توسط تیم اجرایی یک پروژه انجام شود، معرفی تیم بنیان‌گذار پروژه به سرمایه‌گذار است. اشخاصی که قصد اجرایی کردن یک پروژه را دارند، باید تیمی قوی در این زمینه داشته و از این طریق، پروژه را اجرایی نمایند. چرا که سرمایه‌گذاری که قصد سرمایه‌گذاری بر روی یک پروژه یا کسب‌وکار یا استارتاپ را دارد، باید به‌طور دقیق آگاه باشد که طرفین وی در این همکاری تجاری چه اشخاصی می‌باشند. علاوه بر این، یکی از عواملی که سرمایه‌گذار را تحریک و اقناع می‌نماید که بر روی پروژه سرمایه‌گذاری کند، این است که این شخص بداند که طرفین او در این قرارداد، اشخاصی هستند که تخصص و مهارت کافی و لازم جهت پیشبرد پروژه را دارند. سرمایه‌گذار نیاز دارد از آینده سرمایه‌گذاری خود مطمئن باشد و شناخت عوامل اجرایی پروژه، سرمایه‌گذار را تا حدی در این زمینه یاری می‌نماید.

 

3. ارائه اطلاعات لازم در ارتباط با بازار هدف پروژه

مهم‌ترین موضوعی که سرمایه‌گذار باید در راستای تأمین سرمایه از آن اطمینان داشته باشد، آینده پروژه و کسب‌وکاری است که قصد دارد بر آن سرمایه‌گذاری کند. در واقع، سرمایه‌گذار باید به‌خوبی آگاه باشد که کسب‌وکاری که قصد دارد بر روی آن سرمایه‌گذاری نماید، تا چه میزان در آینده سودآور خواهد بود. این موضوع به سرمایه‌گذار کمک می‌نماید تا از سرمایه‌گذاری خود و امکان سودآور آن مطمئن گردد. به همین دلیل عوامل اجرایی یک پروژه یا کسب‌وکار باید در مرحله اول بازار هدف خود و مشتریان خود را شناسایی و آنالیز کرده و در مرحله دوم، این اطلاعات را در اختیار سرمایه‌گذار قرار دهند. علاوه بر این، ممکن است کسب‌وکار مورد نظر، دارای رقبای زیادی در بازار باشد که در این شرایط، عوامل پروژه باید تصمیمات و ایده‌های خود جهت رقابت با این رقبا را نیز برای سرمایه‌گذار تصریح نمایند.

 

4. تعیین دوره بازدهی پروژه جهت جذب سرمایه‌گذار

اقدام دیگری که عوامل یک پروژه باید در راستای تأمین سرمایه از طریق جذب سرمایه‌گذار انجام دهند، این است که این افراد باید دوره بازدهی پروژه و کسب‌وکار خود را مشخص نمایند. هر سرمایه‌گذاری تنها زمانی اقدام به سرمایه‌گذاری بر روی پروژه می‌نماید که آگاه باشد سرمایه و سود چه زمانی به وی بازمی‌گردد. به‌طور کلی هرچه دوره بازدهی پروژه کوتاه‌تر باشد، سرمایه‌گذار بیشتر ترغیب به سرمایه‌گذاری بر روی آن می‌گردد اما، پروژه‌هایی نیز وجود دارند که دوره بازدهی آن‌ها طولانی بود اما در عوض، بازدهی بیشتری نیز خواهند داشت. به همین دلیل نیاز است تا عوامل یک پروژه یا استارتاپ این اطلاعات را به‌صورت دقیق با سرمایه‌گذار به اشتراگ بگذارند تا سرمایه‌گذار بتواند در این زمینه تصمیم‌گیری نماید.

 

جذب سرمایه‌گذار برای پروژه

 

5. کسب اطلاعات لازم درباره شخص سرمایه‌گذار

همانطور که نیاز است سرمایه‌گذار با پروژه مورد سرمایه‌گذاری و تیم اجرایی آن آشنا باشد، اشخاصی که قصد جذب سرمایه‌گذار برای پروژه یا کسب‌وکار خود را دارند نیز باید با سرمایه‌گذار آشنا باشند. این افراد باید اطلاعات دقیقی از سرمایه‌گذار و روش سرمایه‌گذاری وی کسب نمایند زیرا این موارد اطلاعاتی است که در روند تأمین سرمایه‌گذاری بسیار مؤثر خواهد بود. عامل یک پروژه باید با حوزه‌های سرمایه‌گذاری سرمایه‌گذار، علایق وی، سرمایه‌گذاری‌های پیشین او و سایر موارد لازم آشنایی کافی را کسب نموده و سپس اقدام به عقد قرارداد سرمایه‌گذاری نمایند. درنتیجه، به همان میزانی که لازم است سرمایه‌گذار با پروژه و تیم اجرایی آن آشنایی داشته باشد، عوامل یک پروژه یا استارتاپ نیز باید آگاهی کافی در ارتباط با شخص سرمایه‌گذار داشته باشند.

 

6. شناخت و بررسی مخاطب هدف پروژه

یکی از مهم‌ترین اقداماتی که تیم یک پروژه باید برای جذب سرمایه‌گذار انجام دهد، شناخت مخاطب هدف پروژه می‌باشد. عوامل یک کسب‌وکار باید مخاطب و مشتری خود را بشناسند و با نیازهای وی آشنا شوند، چرا که تنها از این طریق می‌توان اطلاعات لازم درباره مشتری و مخاطب پروژه را با سرمایه‌گذار به اشتراک گذاشت. اگر مخاطبین یک پروژه مشخص نباشد، احتمال به موفقیت رسیدن و سودآوری پروژه کاهش یافته و درنتیجه، سرمایه‌گذاران رغبتی به سرمایه‌گذاری در چنین پروژه‌ای نخواهند داشت.

 

7. اختصاص بخشی از سهام پروژه به سرمایه‌گذار

یکی از روش‌های رسیدن به سرمایه لازم جهت تأمین مالی پروژه، اختصاص سهام به سرمایه‌گذار است. چنانچه عوامل یک پروژه نیاز به جذب فوری سرمایه داشته و زمان کافی برای معرفی کسب‌وکار خود به سرمایه‌گذاران مختلف نداشته باشند، در چنین شرایطی این اشخاص می‌توانند بخشی از سهام ممتاز شرکت را به سرمایه‌گذار اختصاص داده و از این طریق سبب ترغیب و حصول اطمینان سرمایه‌گذار شوند. این موضوع سبب می‌گردد سرمایه‌گذار در تصمیم‌گیری‌های پروژه نقش داشته و تا اندازه‌ای از بازگشت سرمایه اطمینان یابد.

 

جذب سرمایه‌گذار برای پروژه

 

نکات حقوقی لازم در راستای جذب سرمایه‌گذار

جذب سرمایه علاوه بر مدیریت کسب‌وکار و داشتن شرایط لازم در این زمینه، نیاز به رعایت قوانین و مقررات حقوقی دارد. تأمین مالی پروژه از طریق جذب سرمایه‌گذار نوعی شراکت محسوب می‌گردد و به همین دلیل لازم است تا نکات حقوقی و الزامات قانونی در این شراکت رعایت گردد. اگر اشخاص در فرایند جذب سرمایه از رعایت نکات حقوقی غافل باشند، این شراکت از سوی مراجع رسمی به رسمیت شناخته نخواهد شد و این موضوع ممکن است تبعات زیادی برای سرمایه‌گذار و بنیان‌گذاران پروژه یا استارتاپ به همراه داشته باشد. در ادامه به بیان برخی از مهم‌ترین اقدامات لازم در راستای رعایت نکات حقوقی جذب سرمایه خواهیم پرداخت.

 

1. تنظیم قراردادی قانونی و مکتوب جهت آغاز فعالیت جذب سرمایه

اولین و مهم‌ترین نکته از نکات حقوقی لازم در ارتباط با جذب سرمایه‌گذار، تنظیم قرارداد سرمایه‌گذاری می‌باشد. تنظیم قرارداد سرمایه‌گذاری پیش از آغاز همکاری‌های سرمایه‌ای سبب می‌گردد همکاری در چارچوبی قانونی و امن صورت بگیرد و این موضوع ریسک‌های این همکاری تجاری را به حداقل کاهش می‌دهد. عوامل یک پروژه و شخص سرمایه‌گذار می‌بایست ابعاد مختلف این همکاری را در قالب قرارداد سرمایه‌گذاری وارد نموده و سپس قرارداد مزبور را به‌صورت رسمی امضا نمایند. عنوان قرارداد مزبور بسته به موضوع پروژه متفاوت خواهد بود اما، مواردی ازجمله مشخصات دقیق طرفین قرارداد سرمایه‌گذاری، شیوه تقسیم سود، مدت زمان بازدهی پروژه، تضمین‌های قانونی، مبلغ دقیق سرمایه، موضوع سرمایه‌گذاری و شرایط فسخ قرارداد مواردی هستند که در تمام قراردادهای سرمایه‌گذاری باید درج گردد.

 

2. تنظیم قرارداد محرمانگی اطلاعات و اسرار تجاری

همانطور که پیش‌تر نیز بیان شد، یکی از اقدامات لازم جهت جذب سرمایه‌گذار ، ارائه اطلاعات لازم درباره پروژه یا کسب‌وکار مد نظر است. این اطلاعات شامل اطلاعات مربوط به تیم اجرایی، اطلاعات و اسرار تجاری پروژه، ایده خام و پردازش‌شده پروژه و غیره می‌گردد. این اطلاعات به‌اندازه‌ای حائز اهمیت هستند که انتشار و افشای آن‌ها ممکن است سبب از بین رفتن پروژه گردد زیرا این اطلاعات اساس پیشبرد یک کسب‌وکار بوده و نباید در اختیار اشخاص ثالث به‌خصوص رقبای کسب‌وکار قرار بگیرد. از آنجایی که سرمایه‌گذار این اطلاعات را در اختیار دارد، بهتر است قراردادی تحت عنوان قرارداد محرمانگی و حفظ اطلاعات میان عوامل پروژه و شخص سرمایه‌گذار منعقد گردد. سرمایه‌گذار با امضای این قرارداد، متعهد می‌گردد که از انتشار اطلاعات مربوط به استارتاپ نزد سایر خودداری نماید. درصورتیکه سرمایه‌گذار از انجام این تعهد تخطی نماید، مکلف به پرداخت خسارات قانونی می‌باشد.

 

جذب سرمایه‌گذار برای پروژه

 

3. امضای موافقت‌نامه داوری تجاری جهت حل‌وفصل اختلافات قراردادی

در روند تأمین سرمایه از طریق جذب سرمایه‌گذار مکن است اختلافاتی میان طرفین قرارداد سرمایه‌گذاری یعنی عوامل پروژه و سرمایه‌گذار به وجود بیاید. این اختلافات غالباً از طریق مذاکره، سازش، مراجعه به مراجع قضایی عمومی و یا از طریق ارجاع اختلاف به داوری برطرف می‌شود. در این میان، ارجاع اختلاف به داوری راهی سریع‌تر جهت رسیدن به تفاهم میان طرفین است و به همین دلیل، نیاز است طرفین قرارداد سرمایه‌گذاری با تنظیم یک مؤافقت‌نامه داوری و امضای آن، بر ارجاع امر مورد اختلاف به داور توافق نمایند. ارجاع اختلاف به داوری معمولاً در قالب بندی جدا در قرارداد سرمایه‌گذاری شرط می‌گردد اما، بهتر است طرفین این قرارداد اقدام به تنظیم قراردادی مجزا در این زمینه نمایند.

 

4. درج شرط عدم کاهش ارزش سهام سرمایه‌گذار در صورت رقیق‌سازی سهام

رقیق‌سازی سهام به معنای کاهش ارزش هر سهم می‌باشد و این اتفاق زمانی رخ می‌دهد که شرکت قصد صدور سهام جدید را داشته باشد. زمانی که سهام جدید صادر می‌گردد، مبلغ و ارزش سهام فعلی کاهش می‌یابد و این موضوع به ضرر سرمایه‌گذاری خواهد بود که دارنده سهام است. به همین دلیل کارشناسان حقوقی به سرمایه‌گذاران پیشنهاد می‌کنند که با تنظیم قراردادی تحت عنوان قرارداد عدم رقیق‌سازی سهام سرمایه‌گذار و یا درج این موضوع تحت قالب بندی در قرارداد سرمایه‌گذاری، منافع خود را از این طریق حفظ نمایند تا رقیق‌سازی سهام مشمول حال آن‌ها نگردد.

 

 

جمع‌بندی مبحث جذب سرمایه‌گذار

داشتن سرمایه مالی کافی، شرط اصلی پیشبرد هر پروژه، کسب‌وکار یا استارتاپ می‌باشد. این تأمین سرمایه اصولاً از طریق جذب سرمایه‌گذار صورت می‌گیرد و این سرمایه‌گذاری ممکن است یک سرمایه‌گذاری فردی یا جمعی باشد. تیم بنیان‌گذار یک پروژه باید بتوانند سرمایه‌گذاران را ترغیب به سرمایه‌گذاری بر روی پروژه خود نمایند و در این راستا، این افراد باید اقدامات لازم را انجام دهند؛ اقداماتی ازجمله: پردازش ایده اولیه و انجام آزمایش‌های عملی لازم برروی آن، شناخت مخاطب و مشتری، شناخت بازار هدف پروژه، معرفی پروژه خود به سرمایه‌گذار و ارائه اطلاعات لازم به وی، معرفی تیم اجرایی پروژه به سرمایه‌گذار، تخمین دوره سوددهی پروژه، بررسی حوزه کاری سرمایه‌گذاران مختلف و رعایت نکات و مقررات حقوقی لازم. اگر این اقدامات به‌درستی صورت پذیرد، عوامل یک استارتاپ می‌توانند سرمایه لازم جهت پیشبرد پروژه را جذب نموده و به آینده پروژه خود امیدوار باشند.

اگر تا به اینجای مطلب را مطالعه نموده و سؤالی در ارتباط با موضوع جذب سرمایه‌گذار دارید، می‌توانید سؤال خود را در قسمت دیدگاه‌ها یادداشت کرده تا کارشناسان ما در تیم حقوقی لامینگو به پرسش شما پاسخ دهند. علاوه بر این، توصیه می‌گردد وارد بلاگ حقوقی لامینگو شده و سایر محتواهای حقوقی این بلاگ را نیز مطالعه کرده و از این طریق دانش حقوقی خود را افزایش دهید. بلاگ لامینگو، پلتفرم هوشمند تولید محتوا می‌باشد و هزاران محتوا با موضوعات حقوقی مختلف در این بلاگ موجود است.

 

 

1
برچسب ها :
نویسنده مطلب زهرا حامد

دیدگاه شما

یک دیدگاه