مشاوره حقوقی مسئولیت مدنی بیمارستان در برابر بیماران

مشاوره حقوقی مسئولیت مدنی بیمارستان

روزانه هزاران بیمار به دلایل مختلف و به سبب‌های متفاوتی به بیمارستان‌ها مراجعه می‌کنند تا از خدمات ارائه‌شده از سوی بیمارستان‌ها بهره ببرند. ممکن است بیمارستان‌ها به عنوان اشخاص حقوقی به بیمارانی که به آن‌ها مراجعه می‌کنند زیان‌هایی وارد کنند. اینجاست که مشاوره حقوقی مسئولیت مدنی بیمارستان در برابر بیماران بسیار برجسته و حائز اهمیت می‌شود.

بیمارستان که یک شخص حقوقی است، در قبال بیمارانی که به آن مراجعه می‌کنند دارای تعهدات و مسئولیت‌هایی است. وجود این تعهدات، حقوقی را برای بیماران فراهم می‌آورد. اطلاع و آگاهی جامعه از حقوقشان در هنگام مراجعه به بیمارستان‌ها، یک امر ضروری است. در این نوشتار به صورت اجمالی به مسئولیت مدنی بیمارستان در قبال بیماران می‌پردازیم.

 

کانال تلگرام لامینگو

 

مسئولیت مدنی به چه معناست؟

ابتدا باید معنای «مسئولیت مدنی» به‌صورت مختصر تببین شود. مسئولیت مدنی به معنای جبران ضرر زیان‌دیده است. به عبارت دیگر، وقتی شخصی زیانی را به دیگری وارد می‌کند، مسئول است تا نسبت به جبران ضرری که وارد شده، خسارت بپردازد. نسبت دادن مسئولیت مدنی به بیمارستان جهت جبران خسارتی که به بیمار وارد آمده، دارای شرایطی است. در صورتی‌که این شرایط احراز شود، می‌توان بیمارستان را مسئول جبران خسارت بیمار دانست. مشاوره حقوقی مسئولیت مدنی بیمارستان در چگونگی اثبات و احراز این شرایط بسیار مهم است.

 

این مطلب را نیز بخوانید: مهم‌ترین نکات برای مطالبه خسارت تصادفات رانندگی

 

شرایط احراز مسئولیت در مشاوره حقوقی مسئولیت مدنی بیمارستان

اولین شرط آن است که فعل زیان‌باری از سوی بیمارستان واقع شده باشد. فعل زیان‌بار می‌تواند انواعی داشته باشد؛ به‌طور مثال خودداری از درمان بیمار یا تأخیر در آن، اجرای ناقص درمان بیمار یا درمان آن به شکل نادرست.

 

ورود ضرر

شرط دوم آن است که ضرری به بیمار وارد آمده باشد. ورود ضرر شرط اساسی در مطالبه خسارت ناشی از فعل زیان بار است. تا زمانی که ضرری به بیمار وارد نشود، طرح دعوای مسؤولیت مدنی امکان‌پذیر نخواهد بود. به عبارت دیگر، برای اینکه بتوانیم مسئولیت مدنی برای بیمارستان قائل شویم و بیمار حق مطالبه خسارت از بیمارستان داشته باشد، باید ضرری به بیمار وارد شده باشد. بنابراین، در صورتی می‌توان برای بیمارستان مسئولیت مدنی قائل شد و بیمار نیز حق مطالبه خسارت از بیمارستان را دارد که بیمار متحمل ضرری از سوی بیمارستان شده باشد. ضرری که از سوی بیمارستان وارد آمده است، باید ویژگی‌هایی را دارا باشد. این ویژگی‌ها عبارتند از:

– ضرر واردشده باید مسلم باشد. به عبارت دیگر، قطعی بودن ضرر وارده به شخص زیان‌دیده باید احراز شود.

– کسی که ادعای ورود ضرر را می‌کند و همچنین مدعی جبران خسارت است، باید شخص زیان‌دیده یا قائم مقام او باشد.

– مشروع بودن حقی که به آن ضرری وارد آمده است.

– ضرر وارده نباید پیش از این جبران شده باشد. ضرری که پیش از این جبران شده است نمی‌تواند مجدداً مورد ادعا قرار گیرد. به عبارت دیگر و در اصطلاح، ضرر باید باقی باشد.

 

رابطه سببیت میان فعل زیان‌بار و ضرر

سومین شرط لازم برای انتساب مسئولیت مدنی به بیمارستان، احراز رابطه سببیت میان فعل زیان بار و ضرر وارده است. احراز رابطه سببیت میان فعل زیان‌بار و ضرر، شرط اساسی مطالبه خسارت است. دخالت وقایع متعدد و همچنین عدم تقصیر خوانده، ممکن است موجب قطع رابطه سببیت گردد. در واقع، خسارت واردشده ممکن است ناشی از وقایع متعددی غیر از تقصیر خوانده باشد. در این حالت رابطه علیت میان فعل زیان‌بار و پیدایش ضرر از بین می‌رود.

 

 مشاوره حقوقی مسئولیت مدنی بیمارستان

 

وجود تقصیر

شرط چهارم، وجود تقصیر است. بر اساس آنچه که در قانون مدنی آمده است، تقصیر به معنای تعدی و تفریط است؛ به این معنی که در موضوع مورد بحث ما، بیمارستان نسبت به حقوق بیماری که به او زیانی وارد شده است، کم‌کاری کرده و یا از حیطه اذن او فراتر رفته و از این طریق ضرری به بیمار وارد آمده است.

جهت بهره‌مندی از مشاوره حقوقی مسئولیت مدنی بیمارستان توسط متخصصان حقوقی لامینگو، به لینک زیر مراجعه نمایید:

 

دریافت مشاوره حقوقی

 

رضایت‌نامه و تأثیر آن در مشاوره حقوقی مسئولیت مدنی بیمارستان

مسئله‌ای که بسیاری از مواقع به‌صورت اشتباه برداشت می‌شود، ناشی از تفکر اشتباهی است که از امضای رضایت‌نامه توسط بیمار ناشی می‌شود. باید توجه شود، رضایت‌نامه‌ای که بیمار قبل از شروع درمان امضا می‌کند، در واقع رضایت او برای ارائه اقدامات درمانی به او و همچنین اجازه دخل و تصرف فقط در همان مورد است. امضای رضایت‌نامه از سوی بیمار، باعث نمی‌شود که بیمارستان حق تعدی و تفریط در تعهدات خود و ضرر رساندن به بیمار را داشته باشد. در نتیجه، امضای رضایت‌نامه مذکور، حق شکایت و مطالبه خسارت بیمار را زائل نمی‌کند.

 

چگونگی جبران خسارت وارده به بیمار

در بالا به شرایطی اشاره شد که در صورت وقوع و احراز آن‌ها، باید خسارتی که به بیمار از سوی بیمارستان وارد آمده است، جبران شود. جبران ضرر می‌تواند با شیوه‌های متفاوتی صورت پذیرد. در ادامه به این شیوه‌ها اشاره می‌کنیم:

– اعاده به وضع پیشین؛ به عبارت دیگر، به‌صورتی ضرر جبران می‌شود که بیمار به شرایط قبل از وقوع ضرر برمی‌گردد.

– جبران ضرر؛ در مواردی که اعاده به وضع پیشین و قرار دادن بیمار در شرایط پیش از ضرر ممکن نباشد، سعی بر آن است که ضرر وارده به‌صورت مادی و با پرداخت مالی جبران گردد.

 

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

بهره‌مندی از مشاوره حقوقی مسئولیت مدنی بیمارستان

مبحث مسئولیت مدنی و چگونگی احراز و وقوع آن، از پیچیده‌ترین و همچنین شایع‌ترین مسائل حقوقی است. پر واضح است که نوشتار بالا، تنها برای آشنایی بسیار سطحی خواننده متن با چگونگی جبران ضرر توسط بیمارستان است. برای طرح دعوای جبران خسارت، نیاز به یک مشاور حقوقی مجرب و کار بلد، بسیار محسوس است. مشاوران ما در تیم حقوقی لامینگو می‌توانند با بهترین شیوه و آسان‌ترین راه ممکن، شما را به خواسته مدنظرتان رهنمون سازند.

در پایان شما می‌توانید سوالات حقوقی خود را با ثبت در قسمت دیدگاه‌ها با ما در میان بگذارید تا کارشناسان حقوقی لامینگو به پرسش‌های شما پاسخ دهند. برای خواندن مطالب بیشتر، به بلاگ حقوقی لامینگو مراجعه کنید.

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب علیرضا نیکخواه

دیدگاه شما

بدون دیدگاه