مشاوره حقوقی اعتبار اسناد تنظیم شده در خارج از کشور

1 سال پیش
مشاوره حقوقی اعتبار اسناد تنظیم شده در خارج از کشور

یکی از موضوعات بسیار مهم در زمینه اسناد، اعتبار اسناد تنظیم‌شده در خارج از کشور است. در دنیای مدرن امروز، بسیاری از معاملات از راه دور انجام می‌شود و دیگر نیازی نیست که طرفین یک قرارداد، حضوری برای تنظیم یک سند در یک مکان حاضر باشند. علاوه بر این، ایرانیانی که در خارج از کشور زندگی می‌کنند، اسنادی را به‌اقتضای زندگی خود تنظیم می‌نمایند که اعتبار این اسناد در ایران باید بررسی شود. یکی از دلایل اهمیت مشاوره حقوقی اعتبار اسناد تنظیم شده در خارج از کشور این است که معاملاتی که این اشخاص منعقد می‌کنند آثاری خواهد داشت که ممکن است برخی از این آثار به ایران نیز سرایت نماید. به همین دلیل، لازم است تا اعتبار این اسناد بررسی شود. علاوه بر این، اشخاصی که قصد تنظیم اسنادی را در خارج از کشور دارند، باید سند را در شرایطی تنظیم نمایند که در ایران معتبر باشد.

در این مقاله، قصد داریم تا ابتدا اسناد تنظیم‌شده در خارج از کشور و سپس اعتبار این اسناد را بررسی نماییم. نکته‌ای که باید به آن توجه داشته باشید این است که بررسی اعتبار اسناد تنظیم‌شده در خارج از کشور تنها مختص به افراد خارج از کشور نیست و بهتر است هر فرد ایرانی، نکات مربوط به این موضوع را بداند. تا پایان این نوشتار با ما همراه باشید و در پایان اگر همچنان نیاز به کسب اطلاعات بیشتری در این زمینه داشتید، پیشنهاد می‌شود با مشاوران حقوقی لامینگو در ارتباط باشید.

 

مشاوره حقوقی اعتبار اسناد تنظیم شده در خارج از کشور

 

انواع اسناد تنظیم‌شده در خارج از کشور

همانطور که پیش از این در مشاوره حقوقی اعتبار اسناد تنظیم شده در خارج از کشور بیان شد، اسنادی که در دادگاه ارائه می‌شود ممکن است در داخل یا خارج از کشور تنظیم شده باشد. اسنادی که در خارج از کشور و در فراسوی مرزهای ایران تنظیم می‌شود، به دو دسته تقسیم می‌شود. در ادامه مطلب با انواع سند تنظیم‌شده در خارج از کشور و اعتبار این اسناد مطابق با قوانین ایران و جایگاه این اسناد در فرآیندهای دادرسی آشنا خواهیم شد. پیش از توضیح انواع سند تنظیم‌شده در خارج از کشور، بهتر است بدانید این تقسیم‌بندی بر اساس مقرراتی که سند بر اساس آن تنظیم شده و بر اساس هویت مأمور تنظیم‌کننده سند است.

 

1. اسناد تنظیم‌شده توسط مأمور تنظیم سند ایرانی

دسته اول این اسناد، اسنادی است که به‌وسیله مأمور تنظیم اسناد ایرانی که بر اساس قوانین ایران، صالح به تنظیم سند است و مطابق با مقررات ایران تنظیم شده است. این سند ممکن است شناسنامه یا سند طلاق و ازدواج باشد. برای مثال اگر زن و مرد ایرانی برای ازدواج و تنظیم سند ازدواج به کنسولگری ایران در فرانسه مراجعه نمایند و در آنجا سند ازدواج این افراد به‌وسیله مأمورین کنسولگری ایران و مطابق با مقررات عقد نکاح در ایران تنظیم شود این سند، سندی است که در خارج از کشور اما مطابق با مقررات ایران تنظیم شده است.

در چنین شرایطی، این سند یک سند رسمی محسوب می‌شود و در داخل مرزهای ایران به رسمیت شناخته خواهد شد و در محاکم و دادگاه‌های ایران، واجد اثر اثباتی و اجرایی خواهد بود. در غیر این صورت، اگر این زوج مطابق با قوانین کشور خارجی ازدواج کنند و سند ازدواج آن‌ها توسط مأمور غیرایرانی تنظیم شود، سند این ازدواج در ایران در حکم اسناد رسمی نخواهد بود.

 

مشاوره حقوقی اعتبار اسناد تنظیم شده در خارج از کشور

 

2. اسناد تنظیم‌شده توسط مأمور تنظیم سند خارجی

دسته دوم اسناد تنظیم‌شده در خارج از کشور، اسنادی هستند که به‌وسیله مأمور تنظیم سند خارجی تنظیم شده است. بدیهی است زمانی که مأموران خارجی اسناد را تنظیم می‌کنند، سند بر اساس قوانین خارج از کشور تنظیم خواهد شد. در این شرایط، این سند دیگر در ایران اعتبار اسناد رسمی را نخواهد داشت. در این شرایط، این اسناد نیز در ایران اعتبار خواهد داشت و برای مثال اگر زن و شوهری در یک کشور خارجی ازدواج کرده باشند و سند این ازدواج توسط مأمورین خارجی تنظیم شده باشد، با وجود اینکه این ازدواج مطابق با قوانین ایران نبوده، اما در ایران معتبر خواهد بود. سند تنظیم‌شده در خارج از کشور به‌وسیله مأموران خارجی ممکن است هر سندی اعم از شناسنامه، سند ازدواج و طلاق، سند معاملات تنظیم‌شده مانند معامله بیع یا هر قرارداد دیگری باشد.

مطابق با مشاوره حقوقی اعتبار اسناد تنظیم شده در خارج از کشور ایران، تنها اسنادی که توسط مأموران خارجی تنظیم شده باشد سند تنظیم‌شده در خارج از ایران خواهد بود. در نتیجه، اگر سندی در خارج از کشور ایران اما به‌وسیله مأمور ایرانی و مطابق با قوانین ایران تنظیم شده باشد، در این صورت این سند دیگر سند تنظیم‌شده در خارج از ایران محسوب نخواهد شد.

 

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

مشاوره حقوقی اعتبار اسناد تنظیم شده در خارج از کشور

حال که با انواع اسناد تنظیم‌شده در خارج از ایران آشنا شدیم، ممکن است از خود بپرسید که آیاد اسناد تنظیمی در خارج از کشور؛ یعنی اسنادی که توسط مأمور خارجی در خارج از ایران تنظیم شده است، در ایران معتبر است یا خیر؟ قانون‌گذار پاسخ این پرسش را در قانون مدنی عنوان کرده است و مطابق با ماده 1295 قانون مدنی «محاکم ایران به اسناد تنظیم شده در کشورهای خارجه همان اعتباری را خواهند داد که آن اسناد مطابق قوانین کشوری که در آنجا تنظیم شده دارا می باشند…». البته باید توجه داشت که اعتبار این اسناد مطلق نبوده و اسناد تنظیم‌شده در خارج از کشور تنها زمانی در ایران معتبر خواهند بود که واجد شرایطی باشند که به این شرایط نیز در ماده 1295 قانون مدنی اشاره شده است. در ادامه مطلب به بررسی شرایط چهارگانه اعتبار اسناد تنظیم‌شده در خارج از کشور خواهیم پرداخت.

 

این مطلب را نیز بخوانید: اسناد تجاری و غیر تجاری چیست و چه تفاوت‌هایی باهم دارند؟

 

شرایط اعتبار سند تنظیم‌شده در خارج از کشور

اولین شرط از شرایط اعتبار اسناد تنظیمی در خارج از کشور مطابق با مشاوره حقوقی اعتبار اسناد تنظیم شده در خارج از کشور این است که سند تنظیم‌شده، به علتی از علل قانونی از اعتبار نیفتاده باشد. این موضوع به این معنا است که اگر سند تنظیم‌شده در خارج از کشور به هر دلیلی مانند فسخ یا اقاله سند از اعتبار افتاده باشد، در این صورت این سند در ایران نیز فاقد اعتبار خواهد بود. برای مثال اگر یک ایرانی خودرویی در خارج از کشور خریداری کند و سندی تنظیم نماید، اما این معامله به دلیلی فسخ شود، سند تنظیمی در ایران نیز فاقد اعتبار خواهد بود. دومین شرط از شرایط اعتبار اسناد تنظیم‌شده در خارج این است که مفاد سند، نباید مغایر با نظم عمومی و اخلاق حسنه در ایران باشد. برای مثال اگر سند جهت فروش یک قمارخانه تنظیم شده باشد، این سند در ایران دارای اعتبار نمی‌باشد.

سومین شرط از شرایط اعتبار اسناد تنظیم‌شده در خارج از کشور، این است که این اسناد زمانی در ایران دارای اعتبار هستند که کشوری که سند در آن تنظیم شده است نیز اسناد تنظیمی در ایران را معتبر بداند. برای مثال اگر سندی در ایتالیا و به‌وسیله یک مأمور ایتالیایی تنظیم شود، این سند زمانی در ایران دارای اعتبار است که کشور ایتالیا نیز اسناد تنظیم‌شده در ایران را معتبر بداند. چهارمین شرط از شرایط اعتبار اسناد تنظیم‌شده در خارج از کشور این است که نماینده سیاسی یا کنسولی ایران در کشوری که سند در آنجا تنظیم شده یا نماینده سیاسی و یا کنسولی کشور مزبور در ایران تأیید کرده باشند که سند موافق قوانین محل تنظیم شده است. برای مثال نماینده کشور امارات یا مأمور ایران در امارات، اعتبار سند تنظیمی را تأیید کرده باشند. توجه داشته باشید که برای اعتبار سند، جمع این شرایط با هم لازم است.

 

مشاوره حقوقی اعتبار اسناد تنظیم شده در خارج از کشور

 

مشاوره حقوقی اعتبار اسناد تنظیم شده در خارج از کشور را از لامینگو بخواهید!

همانطور که در این مطلب بیان شد، سند تنظیم‌شده در خارج از کشور ممکن است هر سندی باشد. اسناد تنظیم‌شده در خارج از کشور ممکن است مرتبط با قراردادهای مالی یا مسائل شخصی و احوال شخصیه افراد باشد. به هر حال با گسترش ارتباطات و پیشرفت تکنولوژی، عقد قرارداد میان اشخاصی که در یک مکان واحد قرار ندارند بسیار راحت شده است و این موضوع، توجه به اسناد تنظیم‌شده در خارج از کشور را راحت‌تر می‌نماید. ممکن است شما نیز یکی از افرادی باشید که قصد دارید سندی را در خارج از کشور تنظیم کرده و یا معامله از راه دوری را انجام دهید و در ارتباط با اعتبار اسناد تنظیم‌شده در خارج از کشور ابهاماتی داشته باشید. در این شرایط، بهتر است پیش از انجام قرارداد و امضای اسناد با وکلا و مشاوران حقوقی در ارتباط باشید و مشاوره‌های لازم را از این افراد دریافت نمایید.

کارشناسان حقوقی با بررسی قوانین کشوری که سند قرار است در آنجا تنظیم شود، اطلاعات لازم را در اختیار شما گذاشته و شما می‌توانید با خیال راحت سند را امضا نمایید. توجه داشته باشید که اگر پیش از امضای سند از مشورت متخصصین حقوقی استفاده نکنید، ممکن است سندی را امضا کنید که در ایران فاقد اعتبار است. در این راستا پیشنهاد ما به شما دریافت مشاوره حقوقی اعتبار اسناد تنظیم شده در خارج از کشور از وکلا و کارشناسان حقوقی لامینگو است. لامینگو یک استارتاپ حقوقی است و تیم حقوقی لامینگو برای ارائه مشاوره‌های حقوقی در کنار شماست!

 

جمع‌بندی مشاوره حقوقی اعتبار اسناد تنظیم شده در خارج از کشور

در قانون آیین دادرسی ایران به ویژگی‌های اسناد رسمی تنظیم‎‌شده در ایران اشاره و در ارتباط با اعتبار این اسناد صحبت شده است. اما سؤالی که در اینجا پیش می‌آید این است که آیا اسناد تنظیم‌شده در خارج از ایران نیز دارای اعتبار اسناد رسمی هستند یا خیر؟ بررسی این موضوع به این دلیل حائز اهمیت است که اسناد رسمی در دعاوی مختلف توان اثباتی و اجرایی داشته و اگر سندی رسمی نباشد و فاقد اعتبار باشد در محاکم پذیرفته نخواهد شد.

در پاسخ به سؤال مطروحه باید گفت که اسناد تنظیم‌شده در خارج از ایران در صورتی‌که مغایر با نظم عمومی و اخلاق حسنه نباشد، از اعتبار نیفتاده باشند، کشوری که سند در آنجا تنظیم شده نیز اسناد تنظیمی در ایران را معتبر بداند و نماینده قانونی ایران در کشوری که سند در آنجا تنظیم شده یا نماینده قانونی کشور مزبور در ایران تأیید کرده باشند که سند موافق قوانین محل تنظیم شده است، در این صورت این اسناد در ایران معتبر خواهد بود و این سند نیز همانند اسناد تنظیم‌شده در ایران در محاکم قانونی، توان اثباتی و اجرایی دارد.

 

کانال تلگرام لامینگو

 

بلاگ لامینگو را دنبال کنید!

مطالعه و بررسی مطالب و محتواهای حقوقی به شما این امکان را می‌دهد تا دانش حقوقی خود را افزایش داده و اطلاعات لازم در موضوعات مختلف حقوقی را کسب نمایید. در همین راستا شما می‌توانید وارد بلاگ حقوقی لامینگو شده و محتواهای حقوقی این بلاگ را مطالعه نمایید. همکاران ما در تیم تولید محتوای لامینگو همواره در تلاش‌اند تا با تهیه محتواهای حقوقی و انتشار روزانه این مطالب در بلاگ، به شما مخاطب عزیز در کسب اطلاعات حقوقی کمک نمایند. یکی دیگر از پیشنهادهای ما برای شما نوشتن پرسش‌های خود در انتهای هر مطلب است. شما می‌توانید پس از اتمام مطالعه هر مطلب، در صورتی‌که پرسشی در ارتباط با آن نوشتار در ذهن دارید، سؤال خود را با ما به اشتراک گذاشته و پاسخ خود را دریافت نمایید. لامینگو را در شبکه‌های اجتماعی نیز دنبال کنید و ما را به دوستان و آشنایان خود معرفی نمایید.

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب زهرا حامد

دیدگاه شما

بدون دیدگاه