مشاوره حقوقی انحلال شرکت ها و چگونگی انحلال شرکت سهامی خاص
شرکتهای تجاری ممکن است به طرق مختلفی به پایان فعالیت خود برسند که یکی از این روشها انحلال شرکت است و در مشاوره حقوقی انحلال شرکت ها به این موضوع پرداخته میشود. پس از اینکه شرکت منحل میگردد، در واقع این شرکت بهصورت رسمی به پایان رسیده است. در نتیجه، ممکن است یک شرکت به پایان خود رسیده باشد اما منحل نشده باشد و این به پایان رسیدن فعالیت، به اطلاع عموم نرسیده باشد. براساس قانون تجارت، شرکتهایی که با رعایت مقررات و ضوابط به ثبت رسیدهاند، میتوانند با رعایت قوانین و مقررات انحلال، منحل شوند و این موضوع، مشروط به مواردی ازجمله مدت زمان تشکیل یا کاهش سرمایه نیست و فارغ از تمام این موارد، یک شرکت ممکن است به طرق مختلف منحل گردد.
بر همین اساس، انحلال شرکت سهامی خاص نیز تشریفاتی دارد؛ ازجمله تعیین دلیل انحلال، ثبت انحلال، پرداخت هزینهها و مالیات انحلال، نوع انحلال، انجام اقدامات پس از انحلال، تصویب انحلال در مرجع تصمیمگیرنده و سایر موارد لازم که در این مقاله قصد داریم به توضیح آنها بپردازیم.
مشاوره حقوقی انحلال شرکت ها و انحلال شرکت سهامی خاص
انحلال هر شرکت و به دنبال آن تقسیم سرمایه، ممکن است به علل مختلفی اتفاق بیفتد که در ادامه به آنها اشاره خواهیم نمود. شرکت سهامی پس از انحلال باید فعالیت خود را متوقف نموده و انحلال شرکت را به مرجع ثبت شرکتها و عموم مردم اطلاع دهد. علاوه بر این، شرکتی که در حال طی نموده مراحل انحلال است، باید امور جاری شرکت را در مدت محدودی به اتمام برساند. همچنین پس از منحل شدن شرکت، باید تمام دیون و قروض شرکت پرداخت گردد و اموال منقول و غیرمنقول شرکت تقسیم گردد.
۱. انحلال به دلیل اتمام انجام موضوع فعالیت شرکت
هر شرکتی برای انجام موضوعی تشکیل میگردد؛ برای مثال یک شرکت ممکن است با هدف انجام امور حملونقل تجاری و یا صادرات و واردات کالا و یا برای انجام هر نوع فعالیت دیگری تشکیل گردد. شرکت تا زمانی که موضوع فعالیت آن ادامه دارد، باقی خواهد ماند اما زمانی که موضوع فعالیت شرکت غیرممکن گردد و یا مدت زمان انجام آن به اتمام برسد در این شرایط شرکت نیز به پایان رسیده و منحل میگردد. برای مثال اگر موضوع شرکت صادرات و واردات کالا باشد و امر صادرات و واردات به دلیل تحریمهای بینالمللی علیه ایران غیرممکن گردد، در این شرایط انجام موضوع شرکت نیز غیرممکن شده و به همین دلیل شرکت منحل میگردد.
۲. انقضای مدت زمان شرکت تجاری
در صورتیکه شرکای شرکت برای شراکت با یکدیگر و تأسیس شرکت مدت تعیین کرده باشند، شرکت پس از انقضای مدت زمان مزبور به پایان رسیده و منحل میگردد. این مورد نیز یکی دیگر از موارد انحلال شرکت میباشد که اتفاقاً، دلیل رایجی جهت منحل شدن شرکت نیز میباشد.
۳. اتفاق نظر شرکا بر انحلال شرکت
هر یک از شرکای شرکت، صاحب بخشی از سهام شرکت بوده و شرکای شرکتهای تجاری به نسبت میزان سهام خود، حق دخالت در امور شرکت را دارند. یک شرکت تجاری ممکن است با تصمیم شرکای شرکت منحل شود اما، این اتفاق تنها زمانی ممکن است که تمام شرکای شرکت موافق با انحلال شرکت باشند.
۴. از بین رفتن شراکت شرکا
یک شراکت تا زمانی به کار خود ادامه میدهد که شراکت میان شرکای شرکت برقرار باشد و هر زمان این شراکت از بین برود، شرکت نیز منحل میگردد. شراکت بین شرکای شرکت ممکن است بهدلایل قهری یا ارادی خاتمه یابد؛ برای مثال ممکن است شراکت شرکا با فوت یک شریک خاتمه یافته و یا شرکا با اراده و اختیار خود تصمیم به اتمام شراکت بگیرند.
۵. ورشکستگی شرکت
یک شرکت سهامی زمانی ورشکست میگردد که دیگر نتواند از پس پرداخت وجوه لازم برآید. زمانی که حکم توقف و سپس ورشکستگی یک شرکت صادر میگردد، این شرکت از دخالت در امور مالی خود منع میگردد و سپس، بهتبع ورشکستگی، شرکت منحل میگردد.
مشاوره حقوقی انحلال شرکت ها و مراحل انحلال شرکت سهامی خاص
شرکت سهامی خاص یکی از رایجترین شرکتها در ایران بوده و اشخاص بسیاری متقاضی تأسیس این شرکت و انجام فعالیتهای تجاری در قالب این شرکت میباشند. به همین دلیل، در این مقاله علاوه بر ذکر نکاتی کلی در ارتباط با انحلال شرکتها، نکات مخصوص انحلال شرکت سهامی خاص را نیز بیان مینماییم. برای اینکه یک شرکت منحل گردد، باید مراحلی طی شود تا انحلال شرکت قطعی شود. این مراحل برای شرکتهای تجاری مختلف، متفاوت خواهد بود.
1. توافق شرکای شرکت سهامی خاص و تنظیم صورتجلسه انحلال
هرگاه یک شرکت سهامی خاص بخواهد منحل شود، ابتدا باید شرکای این شرکت به اتفاق نظر برسند و همه آنها بر این موضوع توافق نمایند. پس از آن باید مجمع عمومی فوقالعاده تشکیل جلسه داده و صورتجلسه انحلال شرکت سهامی خاص را تنظیم نموده و تمامی شرکا و سهامداران باید این صورتجلسه را امضا نمایند. توجه داشته باشید درصورتیکه هر یک از سهامداران غایب باشد، مجمع عمومی باید آگهی دعوت وی را در روزنامه کثیرالانتشار چاپ نماید تا این شخص در اسرع وقت در مجمع حضور یافته و نظر خود را در ارتباط با انحلال شرکت بیان نماید. اگر یکی از شرکا غایب باشد اما به سایر شرکا وکالت تام داده باشد، در این صورت نیز میتوان در غیاب وی شرکت را منحل کرد.
2. تعیین مدیر تصفیه
یکی از موضوعاتی که در مشاوره حقوقی انحلال شرکت ها به آن پرداخته میشود، بحث تعیین مدیر تصفیه است. توجه داشته باشید که مجمع عمومی فوقالعاده باید هنگام امضای صورتجلسه انحلال، اقدامات لازم جهت تعیین مدیر تصفیه را نیز انجام دهد. پس از تعیین مدیر تصفیه، دیگر اختیارات شرکا و اعضای هیئت مدیره به پایان میرسد و از این پس، بهطور کلی مدیر تصفیه نماینده شرکت سهامی منحلشده میگردد و تصمیمات لازم را اتخاذ مینماید.
زمان مأموریت مدیر تصفیه نباید بیشتر از دو سال به طول بینجامد و اشخاص حقوقی نیز میتوانند بهعنوان مدیر تصفیه انتخاب شوند. شرکت سهامی در زمان تصفیه، شخصیت حقوقی خود را حفظ مینماید و طلبکارهای شرکت باید برای وصول مطالبات خود به مدیر تصفیه مراجعه نمایند و نمیتوانند برای دریافت طلب خود به سهامداران شرکت مراجعه نمایند. مدیر تصفیه پس از شروع فعالیت باید در اسرع وقت دفاتر و اسناد شرکت را بررسی نموده و بدهیها و طلب طلبکاران شرکت را محاسبه نماید. مدیر تصفیه همچنین باید فعالیتهای جاری شرکت را به اتمام رسانده و تعهدات شرکت نسبت به اشخاص حقیقی و حقوقی را اجرا نماید.
این مطلب را نیز بخوانید: آنچه که باید درباره مشاوره حقوقی انحلال شرکت ها و آثار آن بدانید!
3. اعلام انحلال شرکت به مرجع ثبت شرکتها
پس از این، شرکای شرکت باید صورتجلسه انحلال شرکت سهامی خاص را همراه با سایر مدارک لازم از طریق پست، نزد مرجع ثبت شرکتها ارسال نموده و همچنین با مراجعه به سامانه اداره ثبت، صورتجلسه را در این سامانه نیز باگذاری نمایند. این کار با هدف ثبت انحلال شرکت صورت میگیرد. از آنجایی که هر شرکت در زمان تأسیس باید نزد مرجع ثبت شرکتها ثبت گردد، اتمام فعالیت این شرکت نیز باید نزد مرجع رسمی ثبت شرکتها ثبت گردد.
4. بررسی انحلال شرکت از سوی کارشناسان ثبت شرکتها
بعد از این، کارشناسان مرجع ثبت شرکتها مدارک و ادله انحلال شرکت را بررسی نموده و سپس مرجع ثبت شرکتها اقدام به ثبت انحلال شرکت مینماید. در مدت ۱۰ تا ۱۵ روز از ثبت صورتجلسه انحلال، نتیجه آن مشخص میگردد و این انحلال زمانی قطعی میباشد که انحلال شرکت سهامی خاص در روزنامه کثیرالانتشاری که آگهیهای شرکت در آن منتشر میشده است، اعلام گردد. در مرحله بعد، متقاضی انحلال باید به اداره ثبت شرکتها مراجعه نموده و هزینههای قانونی انحلال را پرداخت نموده و ذیل دفاتر تجاری را امضا نماید.
5. آگهی نمودن انحلال شرکت سهامی در روزنامه رسمی
در مرحله بعد، انحلال شرکت سهامی خاص باید در روزنامه رسمی کشور و در روزنامه کثیرالانتشاری که آگهیهای شرکت در آن منتشر میشده است، آگهی شده و به اطلاع عموم مردم برسد. پس از این مراحل، مدیر تصفیه باید اقدامات لازم جهت تصفیه امور شرکت مانند پرداخت دیون و وصول مطالبات را انجام دهد و از این پس، باید در کنار نام شرکت حتماً از عبارت در حال تصفیه استفاده گردد.
برای انجام اقدامات لازم جهت انحلال شرکت سهامی خاص، مدارکی ازجمله کپی مدارک شناسایی مدیر تصفیه، اصل آخرین روزنامه رسمی که آگهیهای شرکت در آن چاپ میگردد و اصل آگهی منتشرشده در روزنامه کثیرالانتشار مبنی بر دعوت سهامداران برای شرکت در مجمع عمومی فوقالعاده، مورد نیاز است.
مشاوره حقوقی انحلال شرکت ها و انحلال شرکت سهامی به حکم دادگاه
در برخی موارد، دادگاه میتواند حکم به انحلال یک شرکت سهامی بدهد. در شرایطی که دادگاه حکم به انحلال شرکت سهامی میدهد، این شرکت بهصورت قهری منحل میگردد و در واقع، شرکت مزبور مجبور به منحل شدن است. زمانی که دادگاه حکم به انحلال شرکت میدهد، شش ماه به شرکت مزبور زمان میدهد تا از انحلال جلوگیری نماید. یکی از مهمترین مواردی که دادگاه حکم به انحلال شرکت سهامی میدهد، درخواست ذینفع است. بدین معنا که اگر در مواردی که شرکت باید بهصورت قهری منحل گردد اعضای هیئت مدیره یا شرکای شرکت اقدام به انجام اقدامات لازم جهت انحلال شرکت ننمایند، هر شخصی که نفعی در انحلال شرکت دارد میتواند درخواست انحلال را از دادگاه داشته باشد.
برای مثال، اگر تا یک سال پس از به ثبت رسیدن شرکت هیچ اقدامی جهت انجام فعالیت موضوع شرکت انجام نگردد و یا سمت برخی از اعضای هیئت مدیره یا مدیرعامل آن تا شش ماه بلاتصدی مانده باشد یا هر مورد دیگری که به دلیل آن شرکت باید منحل گردد و مجمع عمومی فوقالعاده در این باره تشکیل نگردد، هر یک از اشخاص ذینفع میتواند درخواست انحلال شرکت سهامی خاص را از دادگاه داشته باشد.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید
انحلال شرکت سهامی خاص چه آثاری دارد؟
پس از انحلال شرکت، شرکت نام و اقامتگاه خود را حفظ مینماید اما، اموال شرکت بهصورت معلق درمیآید تا تکلیف دیون شرکت مشخص و بدهیهای شرکت پرداخت گردد و باقی اموال شرکت براساس میزان سهام، میان شرکا و سهامداران تقسیم گردد. در زمانی که شرکت در دوره انحلال است، مسئولیت تمام مسئولین شرکت از جمله اعضای هیئت مدیره و مدیرعامل از آنها سلب شده و مدیر تصفیه مسئول رسیدگی به امور شرکت میباشد و سایر اشخاص حق دخالت در این امور و انجام امور اجرایی را نداشته و این اشخاص تنها میتوانند در ارتباط با مسائل شرکت مطالبی را که به مدیر تصفیه در مدیریت امور شرکت کمک مینماید، مطرح نمایند.
پس از اعلام انحلال شرکت، شرکت نمیتواند پروژه جدیدی را انجام دهد و معاملات جدید منعقد نماید اما، شرکت میتواند پروژههای نیمهکارهای را که از قبل از انحلال در دست داشته است، به سرانجام برساند؛ زیرا شرکت نسبت به اشخاص ثالث مسئول است و باید وظایف خود را در قبال این اشخاص تا زمانی که شرکت بهصورت کامل منحل میگردد، انجام دهد. پس از انحلال شرکت طلبکاران شرکت میتوانند برای پیگیری مطالبات خود و کسب آگاهی از وضعیت شرکت، به مدیر تصفیه مراجعه نمایند و از این طریق، اقدامات لازم جهت دریافت طلب خود را انجام دهند. از سویی دیگر، مدیر تصفیه باید لیستی از اشخاصی که به شرکت بدهکار میباشند را نیز آماده کرده و اقدام به وصول مطالبات شرکت نماید؛ زیرا شرکتی که بهطور کامل منحل میگردد، نباید هیچ طلبکار و بدهکاری داشته باشد و باید تمام امور شرکت تصفیه گردد.
مشاوره حقوقی انحلال شرکت ها و مالیات انحلال شرکت
براساس مشاوره حقوقی انحلال شرکت ها بعد از انحلال شرکت و درج این موضوع در روزنامه رسمی، مدیر تصفیه باید به سایت اداره دارایی مراجعه و اظهارنامه انحلال شرکت را تکمیل و ثبت نماید تا اداره مالیات در ارتباط با بدهیهای شرکت و میزان مالیاتی که شرکت باید بپردازد، تعیین تکلیف نماید. اداره مالیات پس از دریافت اظهارنامه انحلال، از طریق کارشناسان رسمی خود وضعیت شرکت را بررسی نموده و میزان مالیات پرداختی شرکت را اعلام مینماید.
موضوعی که باید به آن توجه داشت این است که این مالیات، معوقهها و بدهیهای مالیاتی پیشین بوده و یا مالیات مبالغی است که مدیر تصفیه در دوران انحلال شرکت از بدهکاران شرکت وصول مینماید؛ زیرا این مبالغ نیز بخشی از درآمد شرکت محسوب میشود و به همین دلیل به آن مالیات تعلق میگیرد. اما بهطور کلی، امر انحلال شرکت مالیات ندارد؛ بدین معنا که در قانون تجارت، موضوعی تحت عنوان مالیات انحلال وجود نداشته و مالیاتی که شرکت میپردازد، مالیات درآمد و مالیاتهای معوقه است و شرکتی که منحل میشود و درآمد و فعالیتی ندارد، مالیات نیز نمیپردازد.
مشاوره حقوقی انحلال شرکت ها و تصفیه امور شرکت سهامی خاص
تصفیه امور شرکت در حال انحلال امری بسیار مهم و تخصصی میباشد و نیاز به داشتن تخصص و مهارت دارد. مدیر تصفیه شخصی است که توانایی انجام این مهم را داشته و توسط اعضای هیئت مدیره انتخاب میگردد. مدیر تصفیه باید بدهیهای شرکت را بپردازد و مطالبات شرکت را نیز وصول نماید و اموال منقول و غیرمنقول شرکت را مشخص نماید. مدیر تصفیه از زمان انحلال شرکت به مدت یک سال زمان دارد تا بدهیهای شرکت را پرداخت نماید و درصورتیکه این شخص به زمان بیشتری جهت انجام وظایف مرتبط با تصفیه امور شرکت احتیاج داشته باشد، باید درخواستی کتبی مبنی بر تمدید زمان فعالیت خود ارائه نماید.
نکتهای که باید به آن توجه نمود این است که مدت زمان خدمت مدیر تصفیه نباید بیشتر از دو سال به طول انجامد و اشخاص حقوقی نیز میتوانند عهدهدار این سمت گردند. شرکت در زمان تصفیه امور، شخصیت حقوقی خود را حفظ مینماید و طلبکاران برای دریافت طلب خود تنها حق مراجعه به مدیر تصفیه را داشته و نمیتوانند به سهامداران مراجعه نمایند. پس از انحلال شرکت، مدارک ثبتی شرکت سهامی خاص تا ۱۰ سال در حوزه مربوط به اداره ثبت شرکتها بایگانی میگردد.
مشاوره حقوقی انحلال شرکت ها و تقسیم دارایی شرکت پس از انحلال
دارایی شرکت در حال انحلال جهت پرداخت باید اولویتبندی گردد. در ابتدا مدیر تصفیه طلب تمام طلبکاران را پرداخت مینماید و سپس، باقیمانده اموال شرکت میان سهامداران تقسیم میگردد. مدیر تصفیه میتواند آن میزان از دارایی شرکت را که مورد نیاز نیست، همان ابتدا میان سهامداران تقسیم نماید اما مدیر تصفیه باید معادل مبلغی را که برای پرداخت دیون شرکت مورد نیاز است کنار بگذارد. البته، تقسیم دارایی شرکت میان شرکا، تنها زمانی ممکن است که متصدیان تصفیه ابتدا تقسیم دارایی شرکت را در مجله رسمی قوه قضاییه و در روزنامه مرتبط با آگهیهای شرکت، اعلام نموده باشند و یک سال از زمان اولین آگهی گذشته باشد.
جمعبندی مشاوره حقوقی انحلال شرکت ها
هر شرکت تجاری ممکن است پس از مدتی خاص و به دلایل مختلفی تصمیم بگیرد به کار خود پایان دهد. در نوشتار بالا، هر آنچه لازم بود در ارتباط با انحلال شرکت سهامی خاص بدانید را بیان نمودیم؛ از جمله دلایل انحلال شرکت سهامی خاص، تفاوت میان انحلال قهری و اختیاری، آثار انحلال شرکت سهامی خاص، مراحل انحلال شرکت سهامی خاص، هزینه انحلال، مالیات انحلال شرکت، ثبت انحلال شرکت سهامی خاص، وظایف مدیر تصفیه و غیره. پیشنهاد ما به شما ابتدا مطالعه مطلب بالا و سپس استفاده از مشاوره حقوقی انحلال شرکت ها است که شما میتوانید این مشاوره را از همکاران ما در تیم حقوقی لامینگو درخواست نمایید و سپس اقدام به انجام مراحل لازم جهت انحلال شرکت سهامی خاص نمایید.
اگر در ارتباط با این مطلب ابهام یا سؤالی در ذهن خود دارید، میتوانید پرسش خود را در بخش دیدگاهها بنویسید تا همکاران ما در اسرع وقت به پرسش شما پاسخ دهند. برای مطالعه و بررسی مطالب بیشتر، وارد بلاگ حقوقی لامینگو شوید و لامینگو را به دوستان و آشنایان خود نیز معرفی نمایید.
دیدگاه شما