مشاوره حقوقی سهام شرکت ؛ سهام عادی و سهام ممتاز چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟
اشخاص با خریداری سهام از شرکتهای سهامی عام، سهامی خاص و تعاونی، سرمایه مورد نیاز شرکتها را تأمین کرده و به نسبت سهم خریداری شده، در شرکت حق و حقوق به دست میآورند. سهام به سهام بانام، بینام، عادی و ممتاز دستهبندی میشود. سهام ممتاز در واقع همان سهام عادی است که امتیازاتی فراتر برای دارندگان آن در نظر گرفته شده است. تفاوت سهام عادی و ممتاز در زمان پرداخت سود، خرید سهام جدید و تضمین پرداخت از جانب شرکت نمایان میشود. مسلماً سهامدار با داشتن سهام ممتاز، به میزان بیشتری در سود شرکت سهیم میشود. برای تصمیمگیری در خصوص خرید سهام در شرکتها میتوانید از مشاوره حقوقی سهام شرکت استفاده کنید!
تعریف شرکت و انواع آن در مشاوره حقوقی سهام شرکت
اجتماع و همدستی چندین فرد، برای انجام کاری اعم از فرهنگی، تجاری و اجتماعی مطابق یک قرارداد، باعث به وجود آمدن شخصیت حقوقی میشود. از زمان ثبت شرکت، شخصیت حقوقی مستقل بر شرکت استوار میگردد که از شخصیت حقیقی افراد ایجاد کننده آن، جدا و مستقل است.
انواع شرکت
شرکتها با توجه به اهدافی که دارند و فعالیتهایی که انجام میدهند به دو دسته مدنی و تجاری تقسیم میشوند. شرکتهای تجاری با توجه به نوع تشکیل و میزان مسئولیت شرکا، به هفت دسته تضامنی، بامسئولیت محدود، سهامی (عام/ خاص)، نسبی، مختلط سهامی، تعاونی و مختلط غیرسهامی تقسیمبندی میشوند.
تعریف سهام در مشاوره حقوقی سهام شرکت
با در نظر گرفتن تعریف سهام، مطابق ماده 24 لایحه اصلاحی قانون تجارت «سهم قسمتی است از سرمایه شرکت سهامی که مشخص میزان مشارکت و تعهدات و منافع صاحب آن در شرکت سهامی میباشد. ورقه سهم، سند قابل معاملهای است که نماینده تعداد سهامی است که صاحب آن در شرکت سهامی دارد» یعنی اگر سرمایه یک شرکت را که همان آورده شرکا برای ایجاد و تشکیل شرکت میباشد به میزان مساوی و برابری تقسیم کنیم، هر قسمت یک سهم میباشد. شرکا با توجه به میزان آورده خود و تعداد سهمی که در سرمایه شرکت دارند در سود و زیان به دستآمده شرکت، سهیم میشوند. قابلیت انتقال، معامله و معاوضه سهام در شرکتهای سهامی برای دارندگان سهام در نظر گرفته شده است. در ادامه انواع سهام صادر شده در شرکتهای سهامی مورد بررسی قرار میگیرد.
سهام بانام و سهام بینام
در سهام بانام، اسم خریدار سهام در ورقه سهام درج شده و نقل و انتقال این سهم، تنها با ثبت در دفتر سهام شرکت صورت میگیرد و انتقالدهنده یا وکیل یا نماینده قانونی او باید انتقال را در دفتر مزبور امضاء کند. ولی در سهام بینام، سهام در وجه حامل صادر شده و هر فردی با در دست داشتن سهام بینام، توانایی نقل و انتقال آن را دارد.
سهام عادی و سهام ممتاز
تمامی سهام صادر شده توسط شرکت، سهام عادی میباشند، اما در صورتیکه مطابق تبصره 2 ماده 24 لایحه اصلاحی قانون تجارت، شرکت با رعایت مقررات قانون تجارت، امتیازی برای برخی از سهام عادی در نظر بگیرد اینگونه سهام، سهام ممتاز نامیده میشود. همچنین، با در نظر گرفتن ماده 42 قانون فوقالذکر، هر شرکت سهامی میتواند به موجب اساسنامه، تا زمانی که شرکت منحل نشده است طبق تصویب مجمع عمومیفوقالعاده سهام، سهام ممتاز ترتیب دهد. امتیازات اینگونه سهام و نحوه استفاده از آن باید به طور واضح مشخص گردد. در ادامه، هر گونه تغییر در امتیازات وابسته به سهام ممتاز باید به تصویب مجمع عمومی فوقالعاده شرکت با جلب موافقت دارندگان نصف به علاوه یک سهام ممتاز انجام شود.
این مطلب را نیز بخوانید: امتیازات سهام ممتاز و کلیه نکات کاربردی آن که لازم است بدانید!
منظور از امتیازات ویژه سهام ممتاز چیست؟
برای سهام ممتاز، امتیازی فراتر از سهام عادی در نظر گرفته میشود که شامل اختصاص سود بیشتر، تخفیف در پرداخت مبلغ اسمی سهام، اولویت در دریافت سود، عدم اعمال زیان عملکرد و امثال آن میباشد. برای کسب این نوع امتیازات میتوان سهام عادی را به سهام ممتاز تبدیل کرد که با تصمیمگیری هیت مدیره و یا وجود شرایط مقرر در ماده قانونی، امکانپذیر میباشد. شما میتوانید با استفاده از خدمات مشاوره حقوقی سهام شرکت در خصوص امتیازات سهام ممتاز و تبدیل سهام عادی به ممتاز، اطلاعات بیشتری کسب کنید! در ادامه حقوق دارندگان سهام عادی و ممتاز مورد بررسی قرار میگیرد.
مزایای سهام عادی
دارندگان سهام عادی در شرکتها، توانایی شرکت در جلسات و حق رأی در مجامع (عادی/ فوقالعاده) درخصوص تصمیمگیری و فعالیتهای شرکت را دارا میباشند. این دسته از سهامداران بعد از آغاز سودآوری شرکت، متناسب با میزان سهام خود، سود دریافت میکنند که نرخ و میزان ثابتی ندارد. در زمان خرید سهام جدید، برای این سهامداران حق تقدم در نظر گرفته شده است. در صورت انحلال شرکت و پرداخت بدهی و دیون شرکت، بعد از پرداخت سود سهامداران ممتاز، سود سهامداران دارای سهام عادی پرداخت میشود.
مزایای سهام ممتاز
دارندگان سهام ممتاز در شرکتها، در زمان پرداخت سود سهامداران، نسبت به دارندگان سهام عادی ارجحیت دارند. حتی در زمان انحلال شرکت، تا زمانی که سود سهامداران ممتاز پرداخت نشود سود سهامداران عادی پرداخت نمیگردد. سود سهام ممتاز به صورت ثابت، بنا بر ارزش اسمی شرکت در بازههای مشخص فصلی (سه ماهه) یا سالانه پرداخت میشود. در صورت عدم وجود سود برای پرداخت، شرکت به سهامدار بدهکار میشود. این دسته از سهامداران برای طرف معامله شدن با شرکت و حتی خرید سهام از شرکت، دارای حق تقدم میباشند. برای کسب اطلاعات جزئی و دقیقتر در مورد سهام ممتاز از مشاوره حقوقی سهام شرکت غافل نشوید!
جمع شوندگی در سهام ممتاز
جمع شوندگی یکی از ویژگیهای سهام ممتاز است و میتوان آن را تفاوت سهام ممتاز و عادی دانست. به بیان دقیقتر، زمانی که شرکت سودی برای پرداخت به سهامداران ممتاز خود ندارد به سهامداران، بدهکار میشود. اگر شرکت بنا به دلایلی سود چند ساله سهامداران ممتاز را پرداخت نکرده باشد، در زمان از سرگیری پرداخت سود، ابتدا باید سود سهامداران ممتاز را به ازای تمام سالهای پرداخت نشده، پرداخت کند. بعد از تسویه سود سهامداران ممتاز، نوبت پرداخت سود سهامداران عادی میشود. در نتیجه دارندگان سهام ممتاز در زمان پرداخت سود دارای اولویت میباشند. در زمان انحلال شرکت و پرداخت طلب مالی طلبکاران، تا زمانی که این دسته از سهامداران، سودی دریافت نکنند، سودی به سهامداران عادی تعلق نمیگیرد. همچنین، میزان سودی که سهامداران ممتاز دریافت میکنند بیشتر از سود سهامداران عادی است. البته با وجود جمع شوندگی سهام ممتاز، پرداخت سود از جانب شرکت به این سهامداران تضمینی میباشد.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید
جمعبندی مشاوره حقوقی سهام شرکت
در پایان باید اشاره کرد با توجه به میزان جدیت و اهمیت سرمایه و سودآوری شرکت و آثار و تبعات خطرآفرینی که به دنبال دارد آگاهی از تفاوت انواع سهام از جمله تفاوت میان سهام عادی و ممتاز امری لازم و ضروری میباشد. برای جلوگیری از خطرات احتمالی، بهتر است قبل از خریداری سهام شرکتها با متخصصین حقوقی در امور سهام شرکتها مشورت کنید! برای دریافت اطلاعات بیشتر در این زمینه و بهرهمندی از خدمات مشاوره حقوقی سهام شرکت به این لینک مراجعه کنید! اگر در سایر زمینهها و موضوعات حقوقی نیاز به کسب اطلاعات و راهنمایی دارید حتماً به بلاگ حقوقی لامینگو سر بزنید و موضوع مورد نظر خود را جستجو کنید! شما همچنین میتوانید نظرات و سؤالات خود را در انتهای همین صفحه با ما در میان بگذارید تا در صورت نیاز، مشاوران و کارشناسان ما به آن پاسخ دهند!
دیدگاه شما