مشاوره حقوقی منع زوجه از اشتغال و موارد و شرایط آن
بهصورت کلی، زن حق کار کردن در خارج از منزل و حق اشتغال را دارد، اما مرد میتواند و این حق را دارد که زن را از اشتغال منع کند. بر اساس قانون خانواده، کار کردن زن خارج از منزل برخلاف نظر و رضایت شوهر خود، مصداق بارز عدم تمکین است و به همین دلیل مرد میتواند زن را از اشتغال منع نماید. به همین دلیل زنانی که قصد اشتغال دارند در هنگام انعقاد عقد نکاح، حق اشتغال را از شوهر خود میگیرند و به این ترتیب، زوج ملزم میشود که مخالفتی با کار همسر خود نداشته باشد. نکته مهمی که در مشاوره حقوقی منع زوجه از اشتغال باید به آن توجه داشته باشید این است که اگر نوع شغل زن منافی مصالح خانوادگی و حیثیت خود زن یا مرد باشد، مرد حتی اگر حق اشتغال را به زوجه خود داده باشد میتواند او را از این کار منع نماید.
در همین راستا در این نوشتار قصد داریم تا به موضوعاتی از جمله حق اشتغال زوجه، منع از اشتغال زوجه توسط زوج، شرایط منع از اشتغال و سایر موضوعات مربوطه بپردازیم. از آنجاییکه در شرایط کنونی غالب زنان تمایل به اشتغال خارج از خانه و داشتن شغل و استقلال دارند، در نتیجه این موضوع بسیار مهم است و زنان در هنگام ازدواج باید به این موضوع توجه داشته و اگر شاغل بودن برای آنها اهمیت دارد حق اشتغال را از همسر خود بگیرند. پیش از ورود به مطلب، پیشنهاد میشود اگر تمایل به کسب اطلاعاتی در این زمینه دارید این محتوا را تا انتها مطالعه نموده و در صورتیکه تمایل به کسب اطلاعات بیشتر دارید با همکاران ما در تیم حقوقی لامینگو در ارتباط باشید.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید
حق اشتغال به کار زنان
هر شخصی در ایران و به موجب قانون، حق اشتغال به کار داشته و میتواند به انجام شغلی که برای خود مناسب میداند مشغول شود. اصل 28 قانون اساسی در این زمینه مقرر داشته است که «هر فرد حق دارد شغلی را که بدان مایل است و مخالف اسلام و مصالح عمومی و حقوق دیگران نیست برگزیند. دولت نیز موظف است با رعایت نیاز جامعه به مشاغل گوناگون، برای همه افراد امکان اشتغال به کار و شرایط مساوی را برای احراز مشاغل ایجاد نماید».
مطابق با این ماده قانونی، متوجه میشویم که قانون حق اشتغال را برای زنان به رسمیت شناخته است، اما از سوی دیگر نیز قانونگذار این اختیار را به زوج داده است که با اشتغال زن مخالفت نموده و او را از کار کردن خارج از خانه منع کند. نکتهای که در اینجا وجود دارد این است که بسیاری از زنان ممکن است از این حق مرد اطلاع نداشته و ندانند که شوهر میتواند مانع از کارکردن زن در خارج از خانه شود. به همین دلیل یکی از اهداف مشاوره حقوقی منع زوجه از اشتغال این است که این آگاهی را به زنان بدهد که اگر پیش از ازدواج شاغل بوده و تمایل دارند که پس از ازدواج نیز همچنان در خارج از منزل به شغل خود مشغول باشند باید حق کار کردن خود را در عقدنامه درج نمایند.
دلیل اینکه قانون این حق را به زن داده است تا حق اشتغال را از مرد بگیرد این است که بسیاری از آقایان از این حق خود سوءاستفاده کرده و بدون داشتن دلیل منطقی، مانع از کارکردن همسر خود خارج از خانه میشوند. اما اگر زن بتواند حق اشتغال را با درج در عقدنامه از شوهر بگیرد در این صورت همسر وی دیگر نمیتواند از اشتغال زن جلوگیری نماید.
مشاوره حقوقی منع زوجه از اشتغال و شرایط آن
در بخش پیش به بررسی این موضوع پرداختیم که زن نیز مطابق با قانون همانند مرد، حق کارکردن خارج از خانه و حق اشتغال را دارا میباشد. اما از آنجایی که بر اساس قانون مدنی ریاست خانواده بر عهده مرد میباشد، در نتیجه مرد میتواند این ریاست را در زمینه اشتغال همسر خود اعمال کرده و مانع از اشتغال وی شود. ماده 1117 قانون مدنی در این زمینه بیان داشته است که «شوهر میتواند زن خود را از حرفه یا صنعتی که منافی مصالح خانوادگی یا حیثیات خود یا زن باشد منع کند». همانطور که از متن این ماده مشخص است، مرد نمیتواند اشتغال زن را بهصورت مطلق ممنوع کند بلکه مطابق با قانون، منع اشتغال زن باید شرایطی داشته باشد که در ادامه به بررسی این شرایط خواهیم پرداخت.
1. منافی بودن شغل زن با مصالح خانواده
یکی از شرایطی که در صورت وجود آن مرد میتواند اشتغال همسر خود را ممنوع کند، این است که شغل زن با مصالح خانواده منافات داشته باشد. برای مثال، اگر ساعات کاری زن بهگونهای باشد که نتواند به اندازه کافی در منزل حضور داشته و به تکالیفی که در برابر همسر و فرزندان خود دارد عمل نماید، در این صورت میتوان گفت این شغل منافی مصالح خانواده است. مطابق با مشاوره حقوقی منع زوجه از اشتغال در خارج از خانه، ملاک و معیار مشخصی برای تعیین مشاغلی که منافی مصالح خانواده است وجود ندارد و این موضوع غالباً عرفی است و تصمیمگیری در این زمینه بر عهده قاضی دادگاه خانواده است.
این مطلب را نیز بخوانید: مشاوره حقوقی کار زنان و شرایط کار زنان بر اساس قانون ایران
2. منافی بودن شغل زن با حیثیت خودش یا شوهرش
یکی دیگر از شرایطی که در صورت وجود آن زوج میتواند زوجه را از اشتغال منع کند، این است که شغل زن با حیثیت زوج یا خود زوجه منافات داشته باشد. مطابق با قانون و عرف ایران، تأمین هزینههای معاش در ایران بر عهده زن نبوده و در نتیجه شوهر میتواند در صورتیکه شاغل بودن زن را منافی با حیثیت خانوادگی خود بداند او را از این شغل منع کند.
البته باید توجه داشته باشید که این موضوع نیز عرفی است و ممکن است شغلی با حیثیت یک خانواده در تعارض و با حیثیت خانواده دیگری در تعارض نباشد. در نتیجه قانون تصمیمگیری در این زمینه را بر عهده قاضی گذاشته و معیار مطلق و مشخصی عنوان نکرده است. البته باید توجه داشته باشید که ممنوعیت اشتغال به برخی از مشاغل که بهصورت کلی مورد قبول جامعه نیست، برای همه مشترک و یکسان میباشد؛ مشاغلی مانند فالگیری.
زوج برای منع اشتغال زوجه باید به چه مرجعی مراجعه نماید؟
یکی از مهمترین موضوعاتی که ذیل مشاوره حقوقی منع اشتغال زوجه باید به آن توجه داشت این است که اگر شرایط منع اشتغال توسط زوج وجود داشته باشد، شوهر تنها زمانی میتواند از اشتغال زوجه جلوگیری کند که به دادگاه مراجعه کرده و دادگاه در این زمینه حکم صادر کرده باشد. در همین راستا شوهر باید به دادگاه خانواده مراجعه نموده و پس از اثبات مواردی که جزو شرایط قانونی منع اشتغال محسوب میشود، دادگاه را مجاب به صدور حکم در این زمینه نماید. قاضی دادگاه نیز پس از بررسی شرایط خانواده، در صورتیکه شغل زن منافی با مصالح و یا حیثیت خانواده باشد، حکم ممنوعیت به اشتغال را صادر خواهد کرد.
نتیجهگیری
در این نوشتار در ارتباط با حق اشتغال زنان و منع اشتغال به کار زن توسط شوهر صحبت کردیم. همانطور که در این مطلب بیان شد مطابق با قانون، زنان و مردان در حق اشتغال با یکدیگر برابر بوده و زنان نیز این اختیار را دارند که شغل مورد نظر خود را انتخاب و به آن مشغول شوند. اما قانونگذار از سوی دیگر این اختیار و حق را به مرد داده است که زوجه خود را در صورتیکه شغل وی منافی با مصالح خانوادگی و حیثیت خانواده است منع نماید. در این شرایط اگر مرد بتواند ادعای خود را نزد دادگاه اثبات نماید، قاضی دادگاه نیز حکم به ممنوعیت اشتغال زن به آن شغل خواهد داد.
اما موضوع بسیار مهمی که در این زمینه وجود دارد این است که معیار مشخصی برای تعیین مشاغل منافی با مصالح خانوادگی وجود نداشته و این موضوع بنا بر عرف تعیین میشود. همین موضوع ممکن است باعث شود که مرد بتواند قاضی دادگاه را به اشتباه مجاب کرده و از این حق خود سوء استفاده نماید. با توجه به این توضیحات، پیشنهاد میشود که تمام زنان پیش از ازدواج و عقد نکاح، درباره حقوق خود قبل و پس از ازدواج تحقیقات کاملی داشته و در صورتیکه قصد دارند پس از ازدواج در خارج از منزل مشغول به کار باشند، حق اشتغال را از شوهر خود گرفته و در عقدنامه درج نمایند. در همین زمینه بهتر است پیش از ازدواج حتماً مشاوره حقوقی لازم را دریافت کرده و با وکلای خانواده مشورت نمایید.
بلاگ حقوقی لامینگو پلتفرم تولید محتوا!
اگر قصد کسب اطلاعات حقوقی در ارتباط با سایر مسائل حقوقی و بالاخص حقوق خانواده را داشته اما زمان کافی برای مراجعه به مشاورین حقوقی را ندارید، شما میتوانید با مطالعه محتواهای حقوقی، دانش حقوقی خود را افزایش داده و اطلاعات لازم در زمینههای مختلف را کسب کنید. برای این کار شما باید موضوع مورد نظر خود را در اینترنت جستوجو کرده و مطالب مربوطه را از سایتهای معتبر مطالعه کنید. پیشنهاد ما به شما ورود به بلاگ حقوقی لامینگو و مطالعه مطالب این بلاگ است. بلاگ لامینگو پلتفرم تولید محتوا است و همکاران ما در تیم تولید محتوای لامینگو همواره در تلاش هستند تا محتواهایی با موضوعات روز و پرکاربرد حقوقی تهیه و در این بلاگ منتشر کنند.
پس از ورود به بلاگ لامینگو و مطالعه مطالب، شما میتوانید چنانچه پرسش یا ابهامی درباره هر یک از محتواها در ذهن دارید پرسش خود را برای ما بنویسید تا همکاران ما به آن پاسخ دهند. در پایان ضمن تشکر از زمان و توجه شما خواهشمندیم تا نظرات و انتقادات خود در ارتباط با هر نوشتار را در انتهای آن مطلب و در بخش دیدگاهها با ما به اشتراک بگذارید. شما میتوانید از این طریق به ما در بهبود مطالب بلاگ کمک کنید. برای دریافت جدیدترین اخبار حقوقی، لامینگو را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید و ما را به دوستان و اطرافیان خود نیز معرفی نمایید.
دیدگاه شما