مشاوره حقوقی دادگاه کیفری انقلاب و صلاحیت و تشکیلات آن
مراجع قضایی رسیدگی به جرایم، بر اساس معیارهای مختلفی تقسیمبندی و تخصصی شدهاند. برخی از این ملاکها عبارتاند از نوع جرم، میزان مجازات و شرایط مرتکب جرم. بر همین اساس، هر یک از مراجع قضایی کیفری، صلاحیت رسیدگی به جرایم خاصی را پیدا کردهاند و به این صورت، پروسه دادرسی تخصصیتر و دقیقتر خواهد شد. یکی از این دادگاهها و مراجع قضایی رسیدگی تخصصی، دادگاه انقلاب میباشد. دادگاه انقلاب مطابق با قانون تشکیل دادگاههای عمومی و انقلاب تشکیل شده و بر اساس همین قانون، صلاحیت رسیدگی به جرایم خاصی را پیدا کرده است. دادگاه انقلاب در مرکز هر استان و در حوزههای قضایی که تشکیل این دادگاه به تشخیص رئیس قوه قضاییه ضروری بوده است، تشکیل میشود و به بررسی و رسیدگی به جرایم خاصی میپردازد. در مشاوره حقوقی دادگاه کیفری انقلاب قصد داریم تا به صلاحیت، تشکیلات و ترتیب رسیدگی در دادگاه انقلاب بپردازیم.
دادگاه انقلاب
همانطور که در مقدمه نوشتار بیان شد، دادگاههای کیفری صالح به رسیدگی به جرایم در کشور ما متعدد هستند. یکی از دلایل این امر این است که پروندههای کیفری حجم و گستردگی بالایی داشته و به همین منظور، رسیدگی به این پروندهها در یک مرجع، دقت در رسیدگی به آنها را کاهش میدهد. یکی از انواع دادگاههای کیفری، دادگاه انقلاب است که صلاحیت رسیدگی به جرایم کیفری خاصی را دارد. جرایمی که رسیدگی به آنها در صلاحیت دادگاه انقلاب است، جرایم حائز اهمیتی هستند که هنجارها و ارزشهای جامعه و حکومت را هدف قرار داده است. این جرایم عموماً امنیت و نظم عمومی جامعه را به مخاطره انداخته و نیاز است تا با دقت و حساسیت بالایی با آنها برخورد شود. این موضوع در تدوین قانون تشکیل دادگاههای عمومی و انقلاب مورد توجه قرار گرفته و در نتیجه، قانونگذار مرجع رسیدگی صالح به چنین جرایمی را دادگاه انقلاب دانسته است.
دادگاه انقلاب در مرکز هر استان تشکیل میشود و علاوه بر این، در صورتیکه رئیس قوه قضاییه تشکیل دادگاه انقلاب در سایر حوزههای قضایی را لازم بداند، دستور تشکیل این دادگاه را خواهد داد. دادگاه انقلاب نیز مانند سایر دادگاههای کیفری از تعداد کافی شعبه دادگاه، قاضی تحقیق، دفتر ابلاغ و اجراء و در صورت لزوم یک واحد ارشاد و معاضدت قضایی تشکیل خواهد شد. در ادامه نوشتار مشاوره حقوقی دادگاه انقلاب با ما همراه باشید تا با یکدیگر به بررسی صلاحیت دادگاههای انقلاب بپردازیم.
مشاوره حقوقی دادگاه کیفری انقلاب و صلاحیت این مرجع
زمانیکه درباره صلاحیت یک مرجع قضایی صحبت میشود، به معنای شایستگی آن مرجع قضایی برای رسیدگی به جرایم مورد بحث است. زمانیکه قانون یک دادگاه کیفری را صالح به رسیدگی به جرایم میداند، این موضوع به این معنا خواهد بود که این مرجع قضایی، شایستگی رسیدگی به آن دسته از جرایم را دارا میباشد و قاضی آن دادگاه بر مبنای همین صلاحیت، حق رسیدگی به جرایم و صدور حکم مجازات را دارد. بر همین اساس، هر دادگاه کیفری صلاحیت رسیدگی به جرایم خاصی را دارد و در صورتیکه مرجع رسیدگی به جرایم، صالح به رسیدگی نباشد، تحقیقات انجامشده و حکم صادره، فاقد اثر و اعتبار خواهد بود.
جرائمی که دادگاه انقلاب صالح در رسیدگی به آنها میباشد
مطابق با ماده 303 قانون آیین دادرسی کیفری و مشاوره حقوقی دادگاه کیفری ، دادگاههای انقلاب صلاحیت رسیدگی به جرایم زیر را دارا میباشند:
الف- جرایم علیه امنیت داخلی و خارجی، محاربه و افساد فیالارض، بغی، تبانی و اجتماع علیه جمهوری اسلامی ایران یا اقدام مسلحانه یا احراق، تخریب و اتلاف اموال به منظور مقابله با نظام
ب- توهین به مقام بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران و مقام رهبری
پ- تمام جرایم مربوط به مواد مخدر، روانگردان و پیشسازهای آن و قاچاق اسلحه، مهمات و اقلام و مواد تحت کنترل
ت- سایر مواردی که به موجب قوانین خاص در صلاحیت این دادگاه است.
در ارتباط با جرایم مشمول بند اول باید به این موضوع توجه داشت که عبارت جرائم علیه امنیت داخلی و خارجی عبارتی کلی است و هر چند که ارتکاب بسیاری از جرایم ممکن است موجب ایجاد ناامنی در منطقهای خاص و معین گردد، اما از نظر حقوقی برای شناسایی جرائم علیه امنیت باید به متن قوانین مراجعه شود تا مشخص شود که قانونگذار چه جرائمی را بهعنوان جرائم علیه امنیت داخلی و خارجی معرفی نموده است.
همانطور که با توجه به مشاوره حقوقی دادگاه کیفری انقلاب مشخص است، تقریبا تمام جرائمی که دادگاه انقلاب صلاحیت رسیدگی به آن را دارا میباشد، از جمله جرایم علیه نظم و امنیت ملی است که موجودیت حکومت اسلامی را زیر سؤال خواهد برد. به همین دلیل، دادگاه انقلاب مرجعی مهم در رسیدگی به جرایم است که باید مطابق با قانون و صلاحیت، رسیدگی به این جرایم و صدور حکم مقتضی برای مرتکبین این جرایم را در دستور کار خود قرار دهد.
تعارض در صلاحیت دادگاه انقلاب و کیفری یک
صلاحیت دادگاههای کیفری ممکن است در شرایطی با یکدیگر در تعارض باشد که این موضوع مفصلاً در مشاوره حقوقی دادگاه کیفری بررسی میشود. موضوع مهمی که در ارتباط با صلاحیت دادگاه انقلاب باید به آن توجه داشت این است که ممکن است صلاحیت این دادگاه در شرایطی با صلاحیت دادگاه کیفری یک در تعارض باشد. همانطور که پیشتر بیان شد، جرایم بر اساس نوع جرم یا میزان مجازات و یا شخصیت مرتکب جرم در صلاحیت دادگاههای مختلفی قرار خواهند گرفت. در همین راستا، ممکن است برخی از جرائمی که مشمول ماده ۳۰۳ قانون آیین دادرسی کیفری بوده و رسیدگی به آنها در صلاحیت دادگاه انقلاب هستند، مجازاتهایی داشته باشند که مشمول ماده ۳۰۲ باشد و رسیدگی به جرائمی با مجازاتهای ماده ۳۰۲ قانون آیین دادرسی کیفری، در صلاحیت دادگاه کیفری یک خواهد بود.
همانطور که مشاهده میکنیم، ممکن است جرمی وقوع یابد و بر اساس نوع جرم، دادگاه انقلاب صالح به رسیدگی باشد و بر اساس مجازات جرم، دادگاه کیفری یک. در پاسخ به این سؤال که در تعارض صلاحیت میان دادگاه انقلاب و دادگاه کیفری یک کدام مرجع صالح به رسیدگی است، باید چنین پاسخ داد که در این شرایط، تعارض موجود بهنفع دادگاه انقلاب حل میشود و دادگاه انقلاب صالح به رسیدگی به جرم خواهد بود.
این مطلب را نیز بخوانید: مشاوره حقوقی دادگاه کیفری و تعریف جرایم کیفری و انواع آن!
مشاوره حقوقی دادگاه کیفری و تشکیلات دادگاه انقلاب
دادگاه انقلاب در مرکز هر استان و به تشخیص رئیس قوه قضاییه در حوزه قضایی شهرستان تشکیل میشود. در ارتباط با رسیدگی به جرائم مستوجب مجازاتهای مندرج در بندهای الف، ب، پ و ت ماده ۳۰۲ یعنی جرائم مستوجب مجازات سلب حیات، جرائم موجب حبس ابد، جرائم موجب مجازات قطع عضو یا جنایات عمدی علیه تمامیت جسمانی با میزان نصف دیه کامل یا بیش از آن و جرائم موجب مجازاتهای تعزیری درجه سه و بالاتر، تشکیلات دادگاه انقلاب عبارت است از یک رئیس و دو مستشار که جلسه رسیدگی با دو عضو نیز رسمیت دارد. فارغ از این، سایر موضوعاتی که در صلاحیت دادگاه انقلاب قرار داد، بهصورت وحدت قاضی، با حضور رئیس یا دادرس علیالبدل یا توسط یک مستشار رسیدگی میشود.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید
جمعبندی مشاوره حقوقی دادگاه کیفری انقلاب
در این نوشتار در ارتباط با دادگاه انقلاب و صلاحیت و تشکیلات رسیدگی به آن صحبت کردیم و متوجه شدیم که دادگاه انقلاب یکی از مراجع قضایی کیفری است که بر اساس قانون، صالح به رسیدگی به جرایمی حساس است. در همین راستا، سعی کردیم تا تعارض میان دادگاه انقلاب و دادگاه کیفری یک را توضیح دهیم. در پایان پیشنهاد میگردد اگر بهدنبال کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با دادگاه انقلاب هستید، با مشاوران حقوقی لامینگو در ارتباط بوده و اطلاعات بیشتر در این زمینه را از این افراد دریافت نمایید. لامینگو یک استارتاپ حقوقی است که خدمات حقوقی گوناگونی ارائه مینماید و ارائه مشاوره حقوقی در زمینههای مختلف، یکی از این خدمات است.
برای مطالعه سایر محتواهای حقوقی در ارتباط با دادگاههای کیفری نظامی، اطفال و نوجوانان و دادگاههای کیفری عمومی، وارد بلاگ حقوقی لامینگو شده و سایر محتواهای این بلاگ را بررسی نمایید. شما همچنین میتوانید سؤالات و ابهامات خود درباره هر مطلب را در انتهای آن مطلب با ما به اشتراک بگذارید تا مشاوران حقوقی لامینگو به آن پاسخ دهند. لامینگو را به دوستان و آشنایان خود نیز معرفی نمایید و ما را در شبکههای اجتماعی دنبال نمایید.
دیدگاه شما