مشاوره حقوقی دادگاه کیفری و تشریفات رسیدگی در دادگاه کیفری دو

1 سال پیش
مشاوره حقوقی دادگاه کیفری

پس از اینکه قانون آیین دادرسی کیفری جدید تصویب شد، ساختار و تشکیلات دادگاه‌های کیفری نیز دستخوش تغییراتی گردید. این موضوع یکی از مباحث اصلی مشاوره حقوقی دادگاه کیفری می‌باشد. پس از تصویب قانون جدید، دادگاه کیفری استان تبدیل به دادگاه کیفری یک و دادگاه عمومی جزایی به دادگاه کیفری دو تبدیل شد. به‌طور کلی، دادگاه‌های کیفری مختلف صلاحیت‌های متفاوتی نیز دارند و هر کدام از آن‌ها به یک دسته از جرایم رسیدگی می‌نمایند. این موضوع سبب می‌گردد تا امر دادرسی به‌صورت تخصصی‌تر و دقیق‌تر انجام گردد و افراد هنگامی که قصد طرح شکایت دارند، متناسبب با نوع جرم به مرجع به‌خصوصی مراجعه نمایند.

چنانچه افراد برای طرح شکایت به دادگاهی مراجعه نمایند که صلاحیت رسیدگی به دعوای مزبور را ندارد، شکایت شاکی به جایی نخواهد رسید و دادسرا اصلاً وارد رسیدگی نمی‌شود. دادگاه کیفری دو عموماً صلاحیت رسیدگی به تمامی جرایم را دارد مگر جرایمی که قانون از صلاحیت این دادگاه خارج نموده است. در این مقاله قصد داریم با طرح مباحث مشاوره حقوقی دادگاه کیفری نکاتی را در ارتباط با صلاحیت دادگاه کیفری، ساختار دادگاه کیفری و نحوه رسیدگی به جرایم بیان نماییم.

پیش از ورود به ادامه بحث، توصیه می‌گردد اگر قصد طرح شکایت و تنظیم شکواییه کیفری در مراجع قضایی کیفری را دارید، بهتر است پیش از آن، راهنمایی‌های لازم را از مشاورین حقوقی دریافت نمایید! مشاورین حقوقی نکات لازم در زمینه طرح شکایت کیفری را در اختیار شما قرار داده و شما را از قوانین و مقررات مربوط به دادگاه‌های کیفری آگاه می‌نمایند تا بتوانید با اطلاعات کامل حقوقی، اقدام به طی نمودن مراحل طرح شکایت نمایید. برای دریافت مشاوره حقوقی دادگاه کیفری با مشاورین حقوقی لامینگو در ارتباط باشید!

 

مشاوره حقوقی دادگاه کیفری

 

دادگاه کیفری دو چه صلاحیت‌هایی دارد؟

به‌موجب ماده 301 قانون آیین دادرسی کیفری، دادگاه کیفری دو صلاحیت رسیدگی به تمام جرایم را دارد مگر آن دسته از جرایمی که قانون صراحتاً رسیدگی به آن‌ها را از صلاحیت دادگاه کیفری دو خارج نموده و در صلاحیت سایر مراجع قضایی قرار داده است. در همین راستا باید بدانید رسیدگی به جرایم مستوجب سلب حیات، حبس ابد، قطع عضو، جرایم مستوجب مجازات‌های تعزیری درجه سه و بالاتر، جرایم مطبوعاتی و جرایم حمایت مالی از تروریسم در صلاحیت دادگاه کیفری یک می‌باشد و رسیدگی به جرایم علیه امنیت ملی و نظم عمومی، توهین به بنبانگذار انقلاب و رهبر، خمل مواد مخدر، جرایمی مانند محاربه، بغی و افساد فی‌الارض نیز در صلاحیت دادگاه انقلاب می‌باشد. علاوه بر این، به جرایم اطفال و نوجوانان زیر 18 سال نیز در دادگاه اطفال و نوجوانان رسیدگی می‌شود و جرایم نیروهای مسلح نظامی نیز در دادگاه‌های نظامی رسیدگی می‌گردد.

بنابراین اگر جرایمی را که رسیدگی به آن‌ها در صلاحیت دادگاه‌های کیفری یک، انقلاب، دادگاه‌های نظامی و دادگاه اطفال و نوجوانان می‌باشد از صلاحیت دادگاه کیفری دو خارج نماییم، این دادگاه صلاحیت رسیدگی به سایر جرایم را دارا می‌باشد. موضوعی که باید به آن اشاره نمود این است که بر اساس ماده 271 قانون آیین دادرسی کیفری، چنانچه رسیدگی به جرمی در صلاحیت دادگاه کیفری یک یا انقلاب باشد و این دادگاه‌ها در حوزه قضایی دادسرا تشکیل نشده باشند، رسیدگی به جرایم مزبور به‌وسیله دادگاه کیفری دو انجام می‌گیرد. همچنین اگر در یک حوزه قضایی، دادگاه اطفال و نوجوانان تشکیل نشده باشد، رسیدگی به جرایم این اشخاص نیز به جز جرایم ماده 315 (جرائم مشمول صلاحیت دادگاه کیفری یک و همچنین انقلاب) در صلاحیت دادگاه کیفری دو قرار می‌گیرد.

 

مشاوره حقوقی دادگاه کیفری

 

تشریفات رسیدگی در دادگاه کیفری دو چگونه می‌باشد؟

تشریفات و نحوه رسیدگی در دادگاه کیفری دو یکی از موضوعاتی است که در مشاوره حقوقی دادگاه کیفری به آن پرداخته می‌شود. دادگاه کیفری با اقامه دعوی و شکایت شاکی خصوصی یا مدعی‌العموم، شروع به رسیدگی می‌نمایند. توجه داشته باشید رسیدگی به جرایم خصوصی با شکایت شاکی خصوصی آغاز می‌گردد اما رسیدگی به جرایمی که جنبه عمومی دارند، حتی بدون شکایت شاکی خصوصی نیز آغاز می‌گردد و در این موارد دادستان مدعی‌‌العموم می‌باشد. پس از این تحقیقات مقدماتی در داسرای کیفری آغاز می‌گردد و دادسرا وظیفه دارد تا تحقیقات لازم در ارتباط با وقوع جرم را انجام داده و ارتکاب جرم را اثبات و احراز نماید. پس از اتمام رسیدگی در دادسرای کیفری، بازپرس با صدور قرار جلب به دادرسی، پرونده را برای رسیدگی بیشتر و صدور رأی و تعیین مجازات قانونی به دادگاه کیفری دو ارسال می‌نماید.

پس از صدور قرار جلب به دادرسی و کیفرخواست، مدیر دفتر دادگاه، زمانی را برای تشکیل جلسه دادرسی تعیین و این زمان به اصحاب دعوا ابلاغ می‌گردد تا شاکی و متهم و شاهدین پرونده، در زمان مقرر در دادگاه حضور یابند. اصحاب دعوا پس از حضور در دادگاه باید اظهارات و دفاعیات خود را بیان نمایند. پس از اتمام جلسات رسیدگی، قاضی دادگاه کیفری دو موظف است با توجه به اوضاع و احوال پرونده و با در نظر گرفتن ادله کیفری، حکم مقتضی را صادر نماید. دادگاه کیفری دو و تمامی مراجع قضایی، وظیفه دارند احکامی مستدل و با توجه به مواد قانونی صادر نموده و در هر پرونده با توجه به قوانین مدون مرتبط با آن، حکم صادر نمایند. توجه داشته باشید که دادگاه‌های کیفری نمی‌توانند به بهانه سکوت یا نقض یا اجمال قوانین از صدور حکم در قضیه مربوطه امتناع نمایند.

 

این مطلب را نیز بخوانید: انواع دادگاه کیفری چیست؟

 

ساختار و تشکیلات دادگاه کیفری دو به چه ترتیبی می‌باشد؟

دادگاه کیفری دو در هر حوزه قضایی و با حضور رئیس یا دادرس علی‌البدل تشکیل می‌شود. علاوه بر این، در دادگاه کیفری دو یک نفر مدیر دفتر، یک نفر منشی و یک نفر کارمند بایگانی نیز وجود دارد. البته بر اساس ماده 300 قانون آیین دادرسی کیفری، در جلسات دادگاه کیفری دو، دادستان یا معاون او و یا یکی از دادیاران به تعیین دادستان نیز می‌توانند حضور داشته باشند. دادگاه کیفری دو بر خلاف دادگاه کیفری یک که تعدد قضات در آنجا حاکم بود، با یک قاضی تشکیل می‌گردد. در صورتی‌که تمایل به دریافت اطلاعات بیشتر در ارتباط با دادگاه‌های کیفری دارید، ادامه مقاله مشاوره حقوقی دادگاه کیفری را نیز مطالعه نمایید.

 

مشاوره حقوقی دادگاه کیفری

 

مشاوره حقوقی دادگاه کیفری و تفاوت میان دادسرا و دادگاه

دادسراها نهادهایی قضایی هستند که وظایف مختص به خود را دارا بوده و در معیت دادگاه‌ها ایجاد شده‌اند. ریاست دادسرا با دادستان می‌باشد و به‌ عبارت دیگر، دادستان عالی‌ترین مقام قضایی در دادسرا می‌باشد. وظایف دادسرای عمومی و انقلاب در ماده 22 قانون آیین دادرسی کیفری به‌ تفصیل عنوان شده است که عبارت‌اند از کشف جرم، تعقیب متهم، تحقیقات مقدماتی، اجرای احکام کیفری و امور حسبی. ساختار دادسراها بدین ترتیب است که در هر دادسرا به تعداد لازم معاون، بازپرس، دادیار و سایر تشکیلات اداری وجود دارد و این دادسراها از طریق این اشخاص به انجام تحقیقات مقدماتی، کشف جرم و تعقیب متهم می‌پردازند. توجه داشته باشید روند رسیدگی به جرایم در دادسرا با شکایت شاکی خصوصی و یا گزارش ضابطان قضایی آغاز می‌گردد. در نتیجه اشخاصی که قصد شکایت دارند، باید برای طرح آن به دادسرا مراجعه نمایند.

دادگاه‌ها نیز از دیگر مراجع قضایی محسوب می‌گردند و به دو نوع دادگاه‌های بدوی و تجدیدنظر تقسیم می‌شوند. دادگاه‌های بدوی به امور کیفری در مرحله بدوی می‌پردازند؛ بدین معنا که پس از اتمام تحقیقات مقدماتی در دادسرا و صدور کیفرخواست، پرونده برای رسیدگی بیشتر و صدور رأی به دادگاه بدوی ارسال می‌گردد. دادگاه‌های تجدیدنظر کیفری نیز دادگاه‌هایی هستند که به پرونده مورد اعتراض، مجدداً رسیدگی می‌کنند. آرای دادگاه‌های بدوی جز در جرایم تعزیری درجه هشت و جرایم مستلزم پرداخت دیه یا ارش کمتر از یک دهم دیه کامل، قابل اعتراض می‌باشند و پرونده مزبور پس از ثبت اعتراض، برای رسیدگی مجدد به دادگاه تجدیدنظر ارسال می‌گردد. البته باید اشاره نمود دادگاه تجدیدنظر، صلاحیت رسیدگی به جرایمی که در صلاحیت دیوان عالی کشور می‌باشد را نخواهد داشت.

 

کانال تلگرام لامینگو

 

‌جمع‌بندی مشاوره حقوقی دادگاه کیفری

به‌طور کلی، شناخت انواع مراجع کیفری به اشخاص کمک می‌کند تا در هنگام مواجه شدن با جرایم، شکایت خود را در مراجع قضایی دارای صلاحیت طرح نمایند. به همین دلیل توصیه می‌گردد مشاوره حقوقی دادگاه کیفری را از مشاورین این امر دریافت نمایید تا اطلاعات کافی از انواع مراجع کیفری را در اختیار داشته باشید! شما می‌توانید با برقراری ارتباط با مشاورین حقوقی لامینگو، از این مشاوره حقوقی برخوردار شوید! برای مطالعه سایر محتواهای حقوقی، وارد بلاگ حقوقی لامینگو شده و سایر مطالب این بلاگ را نیز مطالعه نمایید!

1
برچسب ها :
نویسنده مطلب زهرا حامد

دیدگاه شما

یک دیدگاه