ترک تشریفات مناقصه و تفاوت آن با عدم الزام به برگزاری مناقصه

1 سال پیش
ترک تشریفات مناقصه

مناقصه فرآیندی رقابتی به منظور تأمین کالا یا خدمات مورد نیاز ارگان‌ها و نهادهای دولتی است. زمانی که یک سازمان دولتی به کالا یا خدمت خاصی نیاز داشته باشد با اعلام یک فراخوان از ارائه‌کنندگان کالا یا خدمت مورد نظر می‌خواهد تا قیمت‌های پیشنهادی خود را به منظور انجام این امر اعلام نمایند. شخص یا دستگاهی که بتواند با کمترین قیمت، کالا یا خدمت مورد نظر را تأمین نماید، برنده مناقصه اعلام می‌گردد. با این حال، در برخی از شرایط استثنایی، نهادهای دولتی نیازی به برگزاری مناقصه ندارند. این شرایط استثنایی ترک تشریفات مناقصه یا عدم الزام به برگزاری مناقصه نامیده می‌شود که متفاوت از یکدیگر می‌باشند.

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

ترک تشریفات مناقصه چیست؟

اصولاً سازمان‌ها و نهادهای دولتی موظف هستند با برگزاری مناقصه، کالا یا خدمات مورد نظر خود را تأمین نمایند. اما گاهی ممکن است دستگاه مناقصه‌گزار، برگزاری مناقصه را به صلاح نداند، چرا که ممکن است زمان از دست رفته و یا اینکه منابع دستگاه مناقصه‌گزار از بین رود.

این شرایط استثنایی که تشخیص آن به عهده هیأت ترک تشریفات مناقصه می‌باشد، ترک تشریفات مناقصه نامیده می‌شود. در این شرایط، سازمان دولتی فوق بایستی کالا یا خدمت مورد نظر خود را از طریق دیگری، جز برگزاری مناقصه تأمین نماید.

به منظور کسب اطلاعات بیشتر در خصوص مناقصه و نحوه برگزاری آن می‌توانید به لینک زیر مراجعه نمایید: مناقصه چیست و به چند نوع تقسیم می‌شود؟

 

اعضای هیأت ترک تشریفات مناقصه

هیأت ترک تشریفات مناقصه از سه عضو تشکیل شده و جلسات آن با حضور هر سه عضو و اظهار نظر آنان رسمیت می‌یابد. اعضای این هیأت در شرایط مختلف به شرح ذیل می‌باشد:

در خصوص معاملات واحدهای مرکزی دستگاه‌های اجرایی، هیأت ترک تشریفات مناقصه از معاون مالی و اداری و یا مقام مشابه وزارتخانه یا مؤسسه دولتی، ذی‌حساب مربوط یا مقام مشابه آن و یک نفر از کارکنان خبره و متعهد دستتگاه مربوطه به انتخاب بالاترین مقام دستگاه اجرایی ذی‌ربط تشکیل می‌گردد.

در خصوص معاملات دستگاه‌های اجرایی که دارای اعتبارات استانی هستند، هیأت فوق متشکل از استاندار یا نماینده او، بالاترین مقام دستگاه اجرایی در محل و ذی‌حساب یا مسئول امور مالی مربوطه می‌باشد.

در مورد انجام معاملات شرکت‌های دولتی نیز هیأت ترک تشریفات مناقصه از مدیر عامل یا بالاترین مقام اجرایی، ذی‌حساب یا مدیر مالی شرکت و یک نفر به انتخاب مجمع عمومی یا شورای عالی تشکیل می‌گردد.

 

ترک تشریفات مناقصه

 

شرایط ترک تشریفات مناقصه

ترک تشریفات مناقصه در زمانی امکان‌پذیر خواهد بود که هیأت ترک تشریفات مناقصه به موجب یک گزارش توجیهی عدم برگزاری مناقصه را تأیید نماید. در برخی از شرایط استثنایی، برگزاری مناقصه به صلاح دستگاه دولتی نبوده و بایستی بتواند کالا یا خدمت مورد نظر خود را از راه دیگری تأمین نماید؛ مانند وقتی که زمان کافی برای برگزاری مناقصه وجود ندارد، در شرایط تحریم‌های سیاسی و اقتصادی و وجود شرایط بحرانی، محدودیت یا انحصار در ارائه‌کنندگان کالا یا خدمت مورد نظر و غیره.

به منظور آشنایی با تشریفات مناقصه و مزایده و آثار عدم رعایت این تشریفات می‌توانید به لینک زیر مراجعه نمایید: تشریفات مناقصه و مزایده چیست و عدم رعایت آن‌ها چه عواقبی دارد؟

 

عدم الزام به برگزاری مناقصه چیست؟

عدم الزام به برگزاری مناقصه از دیگر شرایط استثنایی است که سازمان‌ها و نهادهای دولتی می‌توانند از روش دیگری جز برگزاری مناقصه، کالا یا خدمات مورد نیاز خود را تأمین نمایند. موارد عدم الزام به برگزاری مناقصه به صورت حصری در ماده 29 قانون برگزاری مناقصات به شرح زیر برشمرده شده‌اند:

1. خرید اموال منقول، خدمات و حقوقی که حالت انحصاری دارند.

2. خرید، اجاره به شرط تملیک یا اجاره گرفتن اموال غیرمنقول

3. خرید اموال منقول و غیرمنقول، کالا و خدمات با قیمت تعیین شده یا کمتر یا حقوقی که نرخ‌های آن‌ها از طرف مراجع قانونی ذی‌صلاح تعیین شده باشد.

4. تعمیر تجهیزات و ماشین‌آلات ثابت و متحرک و تأمین تجهیزات و ماشین‌آلات صرفاً جایگزین و مرتبط با تداوم تولید در واحدهای تولیدی

5. خرید خدمات مشاوره اعم از مهندسی مشاور و مشاوره فنی بازرگانی مشتمل بر مطالعه، طراحی و یا مدیریت بر طرح و اجرا و نظارت و یا هر نوع خدمات مشاوره‌ای و کارشناسی

6. خدمات فرهنگی و هنری، آموزشی و ورزشی و نظایر آن

7. خرید قطعات یدکی برای تعویض و یا تکمیل لوازم و تجهیزات ماشین‌آلات ثابت و متحرک موجود و همچنین ادوات و ابزار و وسایل اندازه‌گیری دقیق و لوازم آزمایشگاه‌های علمی و فنی و نظایر آن

8. در مورد معاملات محرمانه به تشخیص هیأت وزیران با رعایت صرفه و صلاح کشور

9. خرید سهام و تعهدات ناشی از اجرای احکام قضایی

 

عدم الزام به برگزاری مناقصه

 

تفاوت ترک تشریفات مناقصه و عدم الزام به برگزاری مناقصه

علی‌رغم آن که ترک تشریفات مناقصه و عدم الزام به برگزاری آن هر دو مواردی استثنایی بر اصل برگزاری مناقصات در خصوص معاملات دولتی می‌باشند، تفاوت‌هایی نیز با یکدیگر دارند. از جمله این‌که، ترک تشریفات مناقصه منوط به عدم امکان برگزاری مناقصه شده و تشخیص آن به عهده هیأت ویژه‌ای قرار گرفته است، اما عدم الزام به برگزاری مناقصه محدود به موارد محدودی است که پیش‌تر بیان گردید.

از دیگر تفاوت‌ها این است که قانونگذار در هر یک از موارد عدم الزام به برگزاری مناقصه، هیأت یا شخص صلاحیت‌داری را جهت تعیین آن در نظر گرفته و معرفی نموده است. اما تشخیص ترک تشریفات مناقصه بر عهده هیأتی قرار گرفته است که اعضای آن بر مبنای واحد متقاضی تغییر می‌نماید.

همچنین، ترک تشریفات مناقصه، مشمول حقوق نبوده و در همه موارد آن بایستی صرفه و صلاح کشور مد نظر قرار گیرد؛ در حالی که عدم الزام به برگزاری مناقصه، مشمول حقوق نیز می‌گردد و رعایت صرفه و صلاح کشور تنها در خصوص برخی از موارد آن الزامی است.

 

کانال تلگرام لامینگو

 

کلام پایانی

مناقصه فرآیندی رقابتی جهت تأمین کالاها یا خدمات مورد نیاز سازمان‌ها و نهادهای دولتی است تا سازمان یا نهاد مربوطه بتواند با کمترین قیمت و بالاترین کیفیت ممکن کالا یا خدمت مورد نیاز خود را تأمین نماید. با این حال، در برخی از شرایط استثنایی، دستگاه‌های دولتی قادر به برگزاری مناقصه جهت تأمین کالا یا خدمات مورد نیاز خود نیستند. این شرایط استثنایی به دو قسم ترک تشریفات مناقصه و عدم الزام به برگزاری مناقصه تقسیم می‌گردد. هر یک از این موارد در شرایطی خاص و طبق قواعدی که در قانون برگزاری مناقصات بیان گردیده است، اعمال می‌گردد.

مسئله ترک تشریفات مناقصه و عدم الزام به برگزاری مناقصه از مسائل حائز اهمیت بوده که شایسته است افراد نسبت به آن آشنایی داشته باشند. امیدواریم که با مطالعه این گفتار آشنایی لازم و اطلاعات مورد نیاز را کسب نموده باشید. در صورت روبه‌رو شدن با سؤال یا ابهامی در این زمینه می‌توانید پرسش خود را به منظور پاسخ‌گویی توسط کارشناسان مجموعه لامینگو در قسمت دیدگاه‌ها مطرح نمایید. همچنین، می‌توانید به منظور بهره‌مندی از خدمات مشاوره‌ای مجموعه لامینگو به قسمت دریافت مشاوره مراجعه نموده و با مشاورین متخصص این مجموعه در ارتباط باشید.

بلاگ لامینگو نیز بستر مناسبی جهت افزایش دانش و اطلاعات حقوقی شماست. شما می‌توانید در این سایت مطالب حقوقی گوناگون منتشر شده را برحسب نیاز و علاقه‌مندی خود مطالعه نموده و به بسیاری از سؤالات حقوقی خود پاسخ دهید.

0
علی بلوری
نویسنده مطلب علی بلوری
علی بلوری، دانش‌آموخته کارشناسی حقوق دانشگاه علامه طباطبائی و مشغول به تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد حقوق خانواده دانشگاه شهید بهشتی است. او به مسائل حقوقی حوزه خانواده، زن، کودک و اخلاق پزشکی علاقه‌ دارد و تهیه مقالات و محتوای حقوقی یکی از توانمندی‌های اوست.

دیدگاه شما

بدون دیدگاه