قوانین مربوط به لباس کار و لوازم ایمنی در قانون کار

مشاوره تأمین اجتماعی و قانون کار

همان‌طور که در مقاله‌های قبلی اشاره کردیم، قوانین مربوط به کار و تأمین اجتماعی پیچیدگی‌های بسیار زیادی دارد. این قوانین و مقررات برای حمایت از حقوق کارکنان مصوب شده و کارفرمایان موظف به اجرای آن‌ها در قبال کارکنان خود هستند. آگاهی کارکنان نسبت به این قوانین باعث می‌شود تا آن‌ها در احقاق حقوق خود راحت‌تر عمل کرد و از این بابت دچار خسران نشوند. در ادامه بررسی موضوعات مربوط به قانون کار در این مقاله قصد داریم قوانین مربوط به لباس کار و لوازم ایمنی را با هم مرور کنیم.  همچنین خدمات مشاوره تأمین اجتماعی و قانون کار را برای اطلاع کاربران از قوانین مربوط به این موضوع را نیز تشریح خواهیم کرد.

 

این مطلب را بخوانید: همه‌چیز درباره مشاوره تأمین اجتماعی و قانون کار و مسائل مربوط به آن

 

 اهمیت استفاده از لباس کار و لوازم ایمنی در کارگاه

حفظ سلامت کارکنان  یکی از وظایفی است که قانون‌گذار آن را بر عهده کارفرما گذاشته است. محیط‌های کاری مختلف خطرات بسیار مختلفی برای کارکنان و کارگران ایجاد می‌کند که در صورت عدم رعایت موارد مربوط به ایمنی یا HSE  این خطرات می‌تواند منجر به آسیب‌دیدگی افراد شود. از ایمنی در برابر سرما و گرمای آب‌وهوا گرفته تا شرایط سختی که برخی از پروژه‌ها دارند،  اهمیت بسیار زیادی  برای سلامت افراد دارد. حال که قانون  و مقررات مربوط به کار، تهیه لباس و تجهیزات ایمنی را برای کارکنان را توسط کارفرما اجباری کرده است،  عدم استفاده از این وسایل می‌تواند یک اشتباه بزرگ و نابخشودنی توسط این افراد باشد. در ادامه با بررسی قوانین مربوط به لباس کار و لوازم ایمنی  هرچه بیشتر با اهمیت این موضوع در قانون کار آشنا خواهید شد.

 

لباس ایمنی

 

 خدمات مشاوره تأمین اجتماعی و قانون کار در جهت استفاده از لوازم ایمنی

استفاده کردن از لباس کار و لوازم ایمنی و یا استفاده نکردن از آن‌ها هرکدام دارای مقرراتی است که هم کارفرما و هم کارگران بایستی به این مقررات احاطه داشته باشند. اینکه چه مواقعی مسئولیت خطرات وارد شده به کارگران به عهده کارفرما خواهد بود و چه مواقعی این مسئولیت از گردن وی ساقط خواهد شد،   از نکات حقوقی است که طرفین بایستی  از آن‌ها اطلاع داشته باشند. نحوه و کیفیت تأمین البسه نیز به صورت دقیق و کامل در قانون تشکیل شده و کارفرما برای این منظور بایستی حتماً طبق مواد قانونی اقدام نماید. عدم استفاده از این وسایل تهیه شده توسط کارکنان نیز یکی از موضوعات پرتکرار‌ای است که کارفرمایان معمولاً در خدمات مشاوره تأمین اجتماعی و قانون کار از وکیل پایه یک دادگستری جویا می‌شوند.

موسسه حقوقی لامینگو  با در اختیار داشتن یک تیم حقوقی متخصص و باتجربه در زمینه ارائه خدمات مشاوره کار و یا مشاوره تأمین اجتماعی این امکان را برای کاربران فراهم آورده است تا به‌راحتی به همه این مواد قانونی مسلط شوند. یک جلسه خدمات مشاوره می‌تواند تمام نیازهای شما را از این بابت برطرف کرده و خیال شما را از بابت شرایط کار و موارد حقوقی مربوط به آن راحت کند. برای استفاده از این خدمات می‌توانید با ما در لامینگو تماس بگیرید.

دریافت مشاوره تامین اجتماعی و قانون کار

 

 انواع لباس کار برای حفظ ایمنی کارکنان

به اهمیت استفاده از لباس کار برای ایجاد حفاظت و ایمنی از کارکنان در محیط‌های کارگاهی پرداختیم. کاربران باید بدانند که ایمنی  برای هر کارگاه و هر شرایط شغلی تعریف مشخص و خاص خود را دارد. برای مثال فراهم آوردن شرایط ایمنی در یک محیط بیمارستانی و درمانی با محیط‌هایی مانند آتش‌نشانی یا خدمات جوشکاری با هم متفاوت خواهد بود. ازاین‌جهت لباس کار و لوازم ایمنی مربوط به این کارگاه‌ها نیز با یکدیگر تفاوت خواهد داشت. برای هرکدام از پروژه‌ها و محیط‌های کاری که زیر نظر قانون کار قرار می‌گیرند، لباس کار و لوازم ایمنی‌ای مشخص و تعریف شده است که کارفرما بایستی که به این موارد اقدام تهیه لباس‌ها برای کارکنان نماید. برای آگاهی از نوع لباس کار مربوط به کارگاه خود می‌توانید از خدمات مشاوره تأمین اجتماعی و قانون کار استفاده نمایید.

مهم‌ترین موارد مربوط ‌به لباس کار و لوازم ایمنی در کارگاه‌های مختلف به شرح زیر هستند:

  • کلاه ایمنی
  • کفش ایمنی
  • دستکش ایمنی
  • لباس کار
  • گوشی ایمنی
  • کت‌وشلوار فرم
  • پیراهن فرم
  • اورکت و لباس گرم
  • مانتو
  • چکمه
  • بادگیر
  • کلاه کار لبه‌دار
  • شلوار ایمنی
  • کلاه کاسکت
  • عینک محافظ
  • روپوش ماسک و دستکش بهداشتی

 

مشاوره تأمین اجتماعی و قانون کار

 

کاربران و کارفرمایان محترم بایستی دقت داشته باشند که هرکدام از موارد ذکر شده در لیست بالا، به صورت عمومی بوده و برای هر شغل و حرفه خاص هرکدام از این موارد می‌توانند تعریف مخصوص به خود را داشته باشند. برای مثال کفش ایمنی مورد استفاده برای شغل‌های مختلف تفاوت‌های بسیار زیادی با یکدیگر دارند.  کفش ایمنی مخصوص جوشکاری با کفش ایمنی مربوط به محیط‌های کارگاه‌های ساختمانی متفاوت است. ازاین‌رو حتماً بایستی به این نکات توجه لازم را داشته باشد.  ماده ۶۶ آیین‌نامه وسایل حفاظت فردی به بررسی این موضوع می‌پردازد. در صورت بروز اختلاف نیز می‌توانید برای اطلاع از موارد قانونی از خدمات مشاوره قانون کار استفاده کنید.

 

مواد حقوقی قانون کار درباره لباس کار  و لوازم ایمنی

در این بخش سعی داریم موارد حقوقی مربوط به لباس کار و لوازم ایمنی را در قانون برای شما بیان کنیم. البته بند‌های مربوط به تهیه لباس‌ها و لوازم ایمنی بسیار زیاد بوده و برای اطلاع از همه آن‌ها کاربران نیاز به استفاده از خدمات مشاوره تأمین اجتماعی و قانون کار زیر نظر وکیل پایه یک دادگستری خواهند داشت. بااین‌حال در این مقاله قصد داریم مهم‌ترین و اصلی‌ترین موارد قانونی مربوط به این تجهیزات را با هم مرور کنیم.

 

مشاوره تأمین اجتماعی و قانون کار

 

ماده 1 آیین‌نامه وسایل حفاظت فردی

ماده یک آیین‌نامه  وسایل حفاظت فردی کارفرما را مکلف به تهیه لباس ایمنی متناسب با شرایط محیط کار می‌نماید.  طبق این ماده کارفرما بایستی با بررسی دقیق شرایط محیط کار و خطرات احتمالی اقدام به تهیه لباس ایمنی متناسب نماید. در قانون کار نیز در ماده ۹۱ به این موضوع اشاره شده است.

 

ماده 2 آیین‌نامه وسایل حفاظت فردی

دومین ماده از این آیین‌نامه کارفرما را مکلف به تهیه تعداد کافی از لباس و تجهیزات ایمنی بسته به شرایط سختی محل کار می‌نماید. برای مثال دستکش‌های مراقبتی در محیط‌های بهداشتی و درمانی را در نظر بگیرید. کارکنان بیمارستان‌ها روزانه  نیاز به استفاده از چند مورد از این دستکش‌ها خواهند داشت. حال تصور کنید کارفرما برای کلی یک سال این افراد دو دست دستکش تهیه کند. اهمیت این ماده از آیین‌نامه وسایل حفاظت فردی در چنین مواقعی مشخص می‌شود. البته تفسیر این ماده برای کارگاه‌ها و شرایط مختلف کاری نیاز به استفاده از خدمات مشاوره تأمین اجتماعی و قانون کار خواهد داشت.

 

ماده 3 آیین‌نامه وسایل حفاظت فردی

سومین ماده آیین‌نامه وسایل حفاظت فردی کارفرما را مکلف به آموزش روش استفاده از هرکدام از لباس‌ها و تجهیزات ایمنی به کارکنان و کارگران می‌نماید. ماده ۹۱ قانون کار نیز به این موضوع اشاره داشته است و کارفرما را مکلف به این آموزش برای کارکنان نموده است.

 

لباس ایمنی

 

ماده 4 آیین‌نامه وسایل حفاظت فردی

در چهارمین ماده از آیین‌نامه وسایل حفاظت فردی شرایط نگهداری از لباس کار و تجهیزات ایمنی  تشریح شده است. طبق این ماده کارفرما بایستی با تخصیص فضای مناسب برای نگهداری از این لباس‌ها بایستی آن‌ها را در دسترس کارکنان قرار داده و شرایط لازم برای دسترسی سریع را نیز برای آن‌ها فراهم آورد.

 

ماده 6 آیین‌نامه وسایل حفاظت فردی

ششمین ماده از این آیین‌نامه کارفرما را مکلف به نظارت دقیق بر نحوه استفاده کارکنان و کارگران از لباس کار و تجهیزات ایمنی می‌نماید.

 

ماده 92 آیین‌نامه وسایل حفاظت فردی

یکی دیگر از بندها و مواد قانونی مربوط به  ماده ۹۲ آیین‌نامه وسایل حفاظت فردی است. طبق این ماده درصورتی‌که کارفرما از انجام وظایف و مسئولیت‌های خود از بابت تأمین این تجهیزات و نظارت بر استفاده از لباس کار و تجهیزات ایمنی کوتاهی داشته باشد، تمام خسارت‌ها و زیان‌های وارده به گردن وی خواهد بود. ماده ۹۵ قانون کار نیز موضوعی مشابه با این شرایط را تفسیر می‌نماید. البته نحوه نظارت شرایط اجرای این تعهدات ازجمله پرسش‌هایی است که کارفرمایان محترم می‌توانند برای اطلاع از شرایط قانونی آن‌ها از خدمات مشاوره تأمین اجتماعی و قانون کار استفاده کرده و دراین‌باره نظرات وکیل پایه یک دادگستری را متناسب با نوع کار بدانند.

 

مشاوره تأمین اجتماعی و قانون کار

 

 نکاتی مهم درباره قوانین مربوط به لباس کار و تجهیزات ایمنی

  • لباس کار و تجهیزات ایمنی حتماً بایستی متناسب با سختی و خطرات موجود در کارگاه تهیه شوند.
  • کارفرمایان هنگام تهیه لباس کار و تجهیزات ایمنی حتماً بایستی سایز کارکنان را نیز در نظر داشته باشند. این موضوع به صورت دقیق در آیین‌نامه لباس کار تنظیم شده است.
  • کارکنان و کارفرمایان حتماً بایستی به صورت دقیق با آیین‌نامه مربوط به لباس کار آشنا شده و شرایط مختلف استفاده از این لباس را در این آیین‌نامه مطالعه نمایند. کاربران می‌توانند برای اطلاع از موارد مربوط به این آیین‌نامه از خدمات مشاوره تأمین اجتماعی و قانون کار استفاده نمایند.

 

پاسخ پرسش‌های رایج درباره لباس کار از زبان وکیل پایه یک دادگستری

در این بخش از مقاله قصد داریم با کمک وکیل پایه یک دادگستری باتجربه و متبحر در قوانین مربوط به لباس کار و تجهیزات ایمنی، پرسش‌های رایج و معمول کاربران دراین‌باره را پاسخگو باشیم. دقت کنید که پاسخ‌های مندرج در این مقاله ممکن است بر اساس نوع پروژه و شرایط کارگاه کمی متفاوت باشد که برای اطلاع دقیق از موارد مربوط به کارگاه خود می‌توانید همین سؤالات را در خدمات مشاوره قانون کار از زبان وکیل پایه یک دادگستری بشنوید.

 

این مطلب را بخوانید: شکایت از کارفرما در قانون کار و همه نکات مربوط به آن

 

کارفرما در هرسال موظف به تهیه چند دست لباس و تجهیزات ایمنی برای کارکنان خود است؟

ماده ۶۱ آیین‌نامه حفاظت و بهداشت عمومی کارفرمای پروژه‌های مختلف را مکلف به تهیه حداقل دو دست لباس کامل و تجهیزات ایمنی برای کارکنان می‌نماید.

 

 آیا کارفرما مکلف و موظف به تأمین لباس کار و تجهیزات ایمنی برای کارکنان و کارمندان بخش اداری کارگاه‌های  اجرایی است؟

طبق قانون کار تأمین لباس ایمنی و تجهیزات مراقبتی برای تمام کارکنان به عهده کارفرما بوده و هیچ‌کسی از این امر مستثنی نمی‌شود.

 

 آیا کارفرما می‌تواند به‌جای تهیه لباس و تجهیزات ایمنی، هزینه تأمین تجهیزات را در اختیار کارکنان قرار دهد؟

ماده ۶۱ آیین‌نامه حفاظت و بهداشت عمومی به بررسی این موضوع پرداخته و این امکان را برای کارفرما مجاز می‌داند. البته در همین بند قانونی اشاره شده است که کارفرما حتماً بایستی به تهیه تجهیزات توسط کارکنان نظارت داشته و از این بابت آن‌ها را الزام نماید.

 

لباس ایمنی

 

کدام کارگاه‌ها مشمول استفاده اجباری از لباس کار و تجهیزات ایمنی و حفاظت فردی هستند؟

طبق قانون تمام کارگاه‌هایی که مشمول قانون کار باشند، موظف به اجرای قوانین مربوط به تهیه و استفاده از لباس کار و تجهیزات ایمنی خواهند بود. حتی کارگاه‌های خانوادگی هم از این امر مستثنا نیستند.

 

نوع لباس کار مربوط به هر کارگاه چگونه تعیین می‌شود؟

این پرسش یکی از سؤالات پرتکرار‌ی است که کارفرمایان محترم با آن روبرو هستند. به صورت تخصصی بررسی پاسخ این پرسش نیاز به استفاده از خدمات مشاوره تأمین اجتماعی و قانون کار و بررسی دقیق شرایط پروژه خواهد داشت. به صورت عمومی اما شورای عالی حفاظت فنی کارفرما را مکلف به شناسایی دقیق و خطرات موجود در کارگاه خود و تهیه لباس و تجهیزات ایمنی مطابق با این خطرات احتمالی نموده است.

 

 آیا کارفرما درباره استفاده و یا عدم استفاده کارکنان از لباس کار و تجهیزات ایمنی تهیه شده وظیفه به گردن دارد؟

طبق قانون نظارت بر استفاده از تجهیزات ایمنی در محیط کارگاهی به عهده کارفرما بوده و حتماً بایستی وی کارکنان را به این امر الزام نماید. در صورت عدم تمکین هر یک از کارکنان وی می‌تواند مراتب را با مراجع ذیصلاح در جریان بگذارد.

 

 آیا قانون کارکنان را نیز موظف به استفاده از لباس و تجهیزات ایمنی نموده است؟

ماده ۹۱ قانون کار به بررسی این موضوع پرداخته و تمام کارکنان و کارگران پروژه‌های مختلف را ملزم به استفاده از لباس کار و تجهیزات ایمنی نموده است. طبق ماده ۸۵ قانون کار نیز، درصورتی‌که کارفرما  تمام وظایف و تعهدات خود را برای تهیه لباس و تجهیزات ایمنی انجام داده و حتی آموزش‌های لازم را نیز دراین‌باره را به کارکنان ارائه داده باشد، خسارت‌ها و آسیب‌های وارده به عهده خود کارگر بوده و وی دراین‌باره مسئولیتی نخواهد داشت.

 

لباس ایمنی

 

 تائید و یا عدم تائید لباس کار تهیه شده توسط کارفرما به عهده چه کسی است؟

این سؤال نیز یکی دیگر از پرسش‌های پرتکراری است که کارفرمایان با آن روبرو هستند. کارفرمایان در هنگام تهیه این تجهیزات حتماً بایستی از فروشگاه‌های مجاز و همچنین تجهیزات موردتائید وزارت کار و امور اجتماعی و وزارت بهداشت استفاده نمایند.  تمام لباس‌ها و تجهیزات تولید شده و یا وارد شده برای این منظور قبل از عرضه به بازار توسط این سازمان‌ها بررسی و تائید می‌شود.

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

در انتها باید بدانید

در انتها هم کارگران و کارکنان محترم و هم کارفرمایان گرامی بایستی بدانند که استفاده از تجهیزات و لباس ایمنی در کارگاه‌های مختلف برای حفظ سلامتی خود این افراد بوده و درصورتی‌که از موارد قانونی مربوط به این تجهیزات پیروی نشود، در وهله اول خود این افراد هستند که با مشکلات و آسیب‌هایی روبرو خواهند شد.  همچنین این دسته از عزیزان می‌توانند برای رفع اختلافات پیش آمده درباره این موضوع نیز از خدمات مشاوره تأمین اجتماعی و قانون کار نزد وکیل پایه یک دادگستری استفاده نمایند. در صورت نیاز به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه نیز می‌توانید سایر مقالات مربوط به این موضوع را از بخش بلاگ حقوقی لامینگو دنبال کنید. در انتهای مقاله و در بخش نظرات نیز می‌توانید سؤالات و چالش‌های خود را با مشاورین با تجربه ما در میان گذاشته و پاسخ‌های خود را نیز جویا شوید.

5
برچسب ها :
نویسنده مطلب توحید ره‌گشای

دیدگاه شما

5 دیدگاه

  • fatemeh
    2 سال پیش

    سلام اگر کارگری به علت مشکل پزشکی قادر به پوشیدن کفش ایمنی در محیط کار نباشد کارفرما چه وظیفه ای دارد و قانون مربوطه چی هست؟

    • نیلوفر جهانفر
      1 سال پیش

      با سلام و احترام،
      با توجه به اینکه عدم استفاده از وسايل استحفاظی قصور در انجام وظيفه محسوب مي‌شود؛ از یکسو کارفرما می‌باید متناسب با نوع بیماری کارگر و بنا به نظر شورای عالی حفاظت فنی اقدام به تهیه وسایل مزبور نماید و در صورت عدم استفاده کارگر قصور از جانب ایشان خواهد بود.

  • ستار
    1 سال پیش

    مقدار بار مجازی که کارگر میتواند حمل کند چقدر است؟

    • نیلوفر جهانفر
      1 سال پیش

      با سلام و احترام،
      در فعالیت بلند کردن بار میزان مجاز بار براي کارگران مرد با گروه سنی 50-19 سال باید مطابق روش محاسباتی مندرج در آئین نامه بهداشتی حمل دستی بار عمل گردد.
      http://damavand.sbmu.ac.ir/uploads/aeinnamehamldasti_449350.pdf