مسائل و جرائم مربوط به قراردادهای تجاری

مشاوره حقوقی قرارداد

بارها و بارها در مقالات مختلف اشاره کرده‌ایم که امضای هر قراردادی می‌تواند عواقبی هم در پی داشته باشد. بااین‌حال باز هم خیلی از کاربران بدون توجه به این هشدارها و استفاده از خدمات مشاوره حقوقی قراردادها، بدون بررسی آنها اقدام به قبول مسئولیت نموده و پای برگه‌های قرارداد را امضاء می‌نمایند. این موضوع مخصوصاً در قراردادهای تجاری می‌تواند عواقب سنگین مالی را برای هر یک از طرفین خاطی به دنبال داشته باشد. مسائل و جرائم متعددی در پشت هر قرارداد تجاری وجود دارد که حتی در برخی موارد پیش‌بینی آنها توسط افراد عادی به این راحتی‌ها نخواهد بود.

با توجه به اینکه در بررسی قرارداد تجاری امکان پیش‌بینی شرایط آینده اقتصادی کشور وجود ندارد، و همچنین نوسانات زیاد قیمت‌ها در بازار ایران، چالش‌های چنین قراردادهایی بیشتر از سایر انواع قراردادها بوده و نیاز به استفاده از خدمات مشاوره حقوقی در هنگام تنظیم آنها دوچندان می‌شود. هر یک از بندهای مندرج در این قراردادها باید به‌صورت کامل و توسط افراد حرفه‌ای تنظیم شود. در بهترین حالت‌ها و اجرای تعهدات توسط هر دو طرف باز هم مسائل پیش‌بینی‌نشده‌ای وجود دارد که ممکن است ماهیت قرارداد تجاری را زیر سؤال ببرد. در ادامه به بررسی دقیق‌تر تمام مسائل مربوط به چنین قراردادهایی که پیش‌تر توسط مجلس شورای اسلامی تصویب و در ماده‌های 35 تا 41 لایحه تجارت با عنوان مقررات عمومی درج شده است، می‌پردازیم.

 

این مطلب را بخوانید: مشاوره حقوقی قرارداد و همه آنچه که در این خصوص باید بدانید

 

چرا مسائل مربوط به قراردادهای تجاری پررنگ شده است؟

با پیشرفت جوامع و رشد فکری افراد در هر جامعه‌ای، شرایط زندگی آن‌ها نیز دست‌خوش تغییراتی می‌شود. این تغییرات را در قراردادها و قوانین مختلف حقوقی و تجاری نیز می‌توان مشاهده کرد. در این میان قوانین مربوط به تجارت و مسائل تجاری خیلی سریع‌تر و پررنگ‌تر از سایر قوانین در حال به‌روزرسانی است. با تغییرات گسترده‌ای در تجارت‌های امروز جامعه پیش آمده، شاهد هستیم در ایران نیز قانون‌گذار دائماً در حال بررسی لوایح جدید و تصویب قوانین جدید دراین‌باره است. ازاین‌رو است که قانون‌های مربوط به انواع قرارداد تجاری چالش‌های بیشتری نسبت به سایر قوانین و قراردادها را با خود به همراه دارد. کاربران باید توجه داشته باشند که به همین دلایل اهمیت استفاده از خدمات مشاوره حقوقی قراردادهای تجاری بسیار بیشتر از سایر قراردادها است و حتماً باید نسبت به این موضوع دقت کافی را داشته باشند.

 

مشاوره حقوقی قرارداد

 

مسئول رسیدگی به اختلافات در قراردادهای تجاری

در برخی از کشورها و در برهه‌ای در ایران نیز دادگاه‌های خاصی با عنوان دادگاه‌های تجارت مسئول رسیدگی به جرائم و تخلفات قراردادهای تجاری بودند. اما امروز در ایران این مسئولین نیز به عهده دادگاه‌های عادی گذاشته شده است. البته نوع قرارداد و شرایط آن می‌تواند مرجع رسیدگی‌کننده را با تغییراتی روبرو سازد. اما اصلی‌ترین مرجع بررسی قراردادهای تجاری و شکایات واصل‌شده از طرفین قرارداد در ایران دادگاه است.

 

فسخ قراردادهای تجاری توسط هر یک از طرفین

یکی از چالش‌ها  و مسائل مهم که در هنگام تنظیم قرارداد باید دقت زیادی به آن داشته باشید، حق فسخ و شرایط فسخ قرارداد است. طبق قانون موارد مشخصی برای امکان فسخ قرارداد توسط هر یک از طرفین معامله تنظیم شده است که در صورت وقوع افراد می‌توانند از این حق قانونی خود برای چنین منظوری استفاده نمایند. عدم اجرای تعهدات در زمان معین‌شده اولین و مهم‌ترین شرطی است که این اجازه را به طرفین قرارداد می‌دهد. اما در پاره‌ای از مواقع که امکان اجرای تعهدات وجود نداشته و یا شرایط قرارداد تغییرات زیادی کرده است، این چالش بزرگ‌تر و حساس‌تر می‌شود. استفاده از مشاوره حقوقی قرارداد در هنگام تنظیم و عقد آن می‌تواند راهکارهای مناسبی را برای کاربران در این زمینه به دنبال داشته باشد.

کاربران می‌توانند برای اطلاع دقیق از عواقب ناشی از قراردادهای تجاری و دور ماندن از این عواقب، از خدمات مشاوره حقوقی قرارداد لامینگو بهره‌مند گردند.

دریافت مشاوره حقوقی قرارداد

 

جبران خسارت‌های مالی در قراردادهای تجاری

یکی دیگر از مسائل و مشکلاتی که در قراردادهای تجاری معمولاً به‌وفور دیده می‌شود، ضررهای مالی سنگینی است که در صورت عدم اجرای تعهدات یکی از طرفین به دیگری وارد می‌آید. ماهیت این قراردادها به‌گونه‌ای است که اگر به این موارد در هنگام عقد قرارداد دقت کافی نداشته باشید، بایستی خود را برای چنین ضرر و زیان‌هایی نیز آماده نمایید. طبق قانون در صورت عدم اجرای تعهدات توسط هر یک از طرفین، دیگری می‌تواند اقدام به فسخ قرارداد نموده و برای جبران خسارت‌های خود اعاده دعوی نماید. در این صورت حتی خسارت‌های تأخیر ایجاد شده در موضوع قرارداد نیز به عهده طرف خاطی بوده و در صورت اینکه امکان جبران آن وجود داشته باشد، این حق به گردن وی خواهد بود.

البته در بسیاری از موارد نیز امکان پیش‌بینی برخی از شرایط در قراردادهای تجاری وجود ندارد که در این وضیعت دادگاه مطابق با شرایط حکم صادر خواهد کرد. بااین‌حال همه این چالش‌ها نشان از اهمیت استفاده از مشاوره حقوقی در هنگام عقد قرارداد تجاری است.

 

جبران ضرر و زیان‌های انعقاد قرارداد جدید

برخی از انواع قراردادهای تجاری به‌گونه‌ای است که امکان به تأخیر انداختن آن برای یکی از طرفین وجود ندارد. به این دلیل یا حتی هرکدام از طرفین درصورتی‌که به‌صورت قانونی قرارداد خود را فسخ نموده باشد، وی می‌تواند برای پیشبرد اهداف تجاری خود، قرارداد جدیدی با شخص و ارگان دیگری تنظیم کند، طبق قانون این حق برای وی قائل خواهد بود که از طرف اول برای جبران خسارت ناشی از اختلاف این دو قرارداد طرح دعوی نماید.

 

امکان تعدیل قرارداد در موارد خاص برای هر یک از طرفین

همان‌طور که در ابتدای کلام به آن پرداختیم، به دلیل تورم بالا و اختلاف قیمت‌های زیاد به وجود آمده در بازار اقتصادی ایران، در برخی موارد قراردادهای تجاری با مشکل بسیار پیچیده‌ای روبرو می‌شوند. برای مثال تصور نمایید که هزینه اجرای تعهدات یک طرف از طرفین قرارداد تجاری به دلیل نوسانات مختلف قیمت‌ها با اختلاف بسیاری سنگینی روبرو شده است.

مسلماً اجرای تعهدات در این مواقع می‌تواند ضررهای سنگینی را برای یکی از طرفین به دنبال داشته باشد. در اینم مواقع امکان ارائه دادخواست برای مذاکره توسط طرف زیان ده وجود دارد که در صورت عدم توافق دادگاه دراین‌باره تصمیم‌گیرنده خواهد بود. اما باید به خاطر داشته باشید که این موارد درصورتی‌که از قبل قابل پیش‌بینی بوده باشد، شرایط فرق خواهد کرد. استفاده از خدمات مشاوره حقوقی قرارداد در هنگام عقد قرارداد و تنظیم آن می‌تواند کاربران را نسبت به این موضوعات آگاه نموده و طرفین را از چنین دعاوی دور نگه دارد.

 

در پایان به خاطر داشته باشید

در پایان باید به خاطر داشته باشید که هم قوانین مصوب شده برای قراردادهای تجاری و هم خدمات مشاوره حقوقی قرارداد در هنگام تنظیم آن، برای رفاه حال هر چه بیشتر شهروندان است. عدم توجه به این نکات و توصیه‌ها می‌تواند شما را با مسائل و جرائم قراردادهای تجاری روبرو کرده و هزینه‌های سنگینی برای شما به دنبال داشته باشد.

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

درصورتی‌که سؤال دیگری درباره عواقب ناشی از قراردادهای تجاری در ذهن دارید، آن را در بخش نظرات و پیشنهادها با ما در میان بگذارید. همچنین در صورت نیاز به مطالعه بیشتر درباره قراردادها و مشاوره حقوقی آنها می‌توانید از بخش بلاگ لامینگو اقدام کنید.

0
برچسب ها :
نویسنده مطلب توحید ره‌گشای

دیدگاه شما

بدون دیدگاه